U bent hier

Stageovereenkomst

Voordat je begint met je stage is het belangrijk dat je een stageovereenkomst hebt ondertekend. Hierin staan al je rechten en plichten als stagiair vastgelegd. Alle praktische zaken zoals je stagevergoeding en je werktijden kun je hierin ook terugvinden. Je kunt vaak een standaardcontract gebruiken van school of van je stagebedrijf.


De volgende punten moeten altijd in de stageovereenkomst worden opgenomen:

  • Begin- en einddatum van je stage
  • Aantal uren per week dat je werkt
  • Hoogte van de stagevergoeding
  • Begeleider op je stageplek
  • Onkosten- en reiskostenvergoeding (deze krijg je niet op iedere stageplek)
  • Aansprakelijkheid
  • Aantal vakantiedagen
  • Regeling bij ziekte of ongelukken op het werk

Met een stageovereenkomst regel je alle praktische zaken op je stageplek. De inhoud van je stage – je taken en leerdoelen –  staan niet in je stageovereenkomst. Deze beschrijf je in je stageplan. Hierin beschrijf je duidelijk wat het doel is van je stage, wat je gaat doen en hoe de begeleiding vanuit school en op je stageplek is geregeld.

Beëindigen stageovereenkomst

De stageovereenkomst die jij met je stagebedrijf hebt afgesloten eindigt na de overeengekomen stageperiode. Alleen bij bijzondere omstandigheden kan de stageovereenkomst eerder worden beëindigd, bijvoorbeeld als de stageopdracht eerder af is dan verwacht of bij diefstal.

Wil je stoppen met je stage omdat er problemen zijn? Praat er dan eerst over! Ga in gesprek met je stagebegeleider, docent of opleidingscoördinator. Door eerder te stoppen loop je kans op studievertraging en extra studiekosten. Ook kan je opleiding besluiten jou in dat geval niet meer te helpen bij het vinden van een andere stage. Kortom, de weg naar een diploma is dan moeilijker. Het is daarom niet verstandig om zomaar te stoppen met je stage. Doe je dit toch, zorg er dan voor dat je al een andere stage hebt gevonden.

Voorbeeld stageovereenkomst

Bekijk een voorbeeld van een stageovereenkomst.


FNV Jong tip:

Wanneer jij een contract ondertekent geef je aan dat je akkoord gaat met alle zaken die in het contract staan. Lees daarom het contract heel goed door voordat je deze ondertekent! Als je sommige dingen in het contract niet begrijpt, vraag het dan gewoon. 

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Joshua

Hallo ik ben nu met mijn stage bezig
Ik moet 23 weken stage lopen 5 dagen in de week (heb nu 7 weken achter de rug en het gaat totaal niet goed, alles zit tegen)
nu loop ik tegen veel problemen aan tijdens mijn werkzaamheden en kom ik niet meer vooruit wat betreft het leren van nieuwe dingen.
Ik heb mijn BPV-docent gebeld en na een lang gesprek raadde hij mij aan om nu een andere stage te zoeken zodat ik na de vakantie gelijk door kan en geen vertraging oploop

Nu vraag ik mij af of dit slecht op mijn cv komt te staan

Sven

Hallo,

Ik ben momenteel bezig met mijn afstudeer stage (onder de cao van klein metaal) en volgende week heb ik mijn laatste dag. Tijdens deze stage periode heb ik been stage vergoeding gekregen. Maar vandaag kwam er wel een collega naar mij toe om een handtekening te vragen mbt subsidie voor het bedrijf. Dus eigenlijk verdienen zij nu aan mij. Als ik geen vergoeding krijg heeft het bedrijf dan hier wel recht op of niet. En anders op. Als zij subsidie krijgen horen ze mij dan ook vergoeding te betalen

Jonah

Beste fnv jong
Ik heb tehoren gekregen dat ik geslaagd ben en dat ik 29 juni mijn diploma uitreiking heb maar ik moet nog een aantal stage uren lopen in totaal tot 16 juli maar ik heb nu helemaal geen motivatie meer is het erg dat ik stop zodra ik mijn diploma heb ?

FNV Jong

Hoi Jonah,

Geloof mij, we begrijpen hoe jij je voelt. Eindelijk is het moment daar, je hebt het papiertje en het is tijd om feest te vieren.

Je moet je helaas wel aan gemaakte afspraken maken. Ook deze laatste stage uren zijn leerzaam, ook al heb je het papiertje al. Vertrouw ons daarom ook a.u.b. als we je vertellen dat je hier heel veel aan kunt hebben.

Mocht je het echt niet trekken, bespreek het dan met jouw stagebedrijf. Eerlijkheid wordt meestal wel gewaardeerd. Het zou zonde zijn als je een slechte reputatie opbouwt door dit slecht af te sluiten.

Coby Heemskerk

Beste fnvjong
Ik heb een vraag namens mijn dochter ze heeft een stagecontrakt tot 30 juni maar zij heeft haar stageuren al behaald wat nu?

FNV Jong

Beste Coby,

Dit verschilt per situatie. Soms kan de leerling meteen weg, in andere gevallen moet ze de rit uitzitten en door blijven werken. Om uit te zoeken wat verder van uw dochter verwacht mag worden, hebben wij wel wat aanvullende informatie nodig.

Jessica

Beste meneer/mevrouw,

Momenteel volg ik de opleiding MMZ niveau 3. Vorige jaar moest ik een half jaar terug, dit komt doordat ik een autongeluk had, ziek was en niet lekker in mij vel zat. Veel in een keer. Minder dan 2 weken was ik weer stage gaan lopen, want school dreigde studie achter stand. Ik heb alle stageopdrachten afgerond zonder enige goede begeleiding, met pijn van mijn ongeluk nog. Heb toen in de weekenden stage gelopen. Maar toch ben ik half jaar terug geplaatst. Ik zat toen in het eerste jaar van de februari klas en nu zit ik in het tweede jaar van september.

Ik ben dit jaar een maand ziek geweest en mentaal ging het niet. Maar ben wel altijd n stage geweest, twee de twee examens heb ik behaald. Ik moet nog twee stage opdrachten tekenen en inleveren. De anderen BPV-opdrachten zijn aangepast en kan pas de na de 25ste getekeden worden, dan is mijn begeleider terug van vakantie en zij wil niet dat iemand anders nakijkt. Maar van school mag dit wel. Nadat ik klaar ben met stage lopen vraag ik feedback aan collega's. Tot nu toe hebben zij geen voor mij. Maar toch wilt school mij half jaar terug zetten, omdat ik eenmaand weg was. Maar ik heb ook anderen klasgenoten die 2-3 maanden weg zijn geweest en dan terug komen en niet te horen krijgen dat zij terug gestuurd worden.Is dit niet discriminatie en voortrekken? Wat is mijn recht? Na velen jaren ziek zij en privé dingen, wil ik mijn diploma. Ik word 26 eind dit jaar en heb geen diploma. En je krijgt maar een aantal jaar studie en je moet je diploma binnen 10 jaar halen. Wat kan ik doen? Ik wil niet stoppen, want anders kom ik nergens in het leven.

FNV Jong

Beste Jessica,

Heeft de school wel onderbouwd waarom je toch een halfjaar wordt teruggezet?

Het is zeer opmerkelijk dat ze je wel stage laten lopen, jou opdrachten laat maken en alsnog tot deze beslissing komen.

Wil je anders een keertje bellen?

Manny

Hoi,

Ik heb nu een afstudeerstage, ik wil je de onzin en onredelijkheid die daar gebeurd besparen dus ik stel gelijk mijn vraag:
Als je een afstudeeropdracht klaar hebt, en deze kan ook zo de verkoop in.. mag ik deze afstudeeropdracht dan verkopen aan mijn stagebedrijf? Betreft een grafische opleiding.

Heb ik het recht om de ontwerpen bij me te houden en na afloop hen zelf laten vragen naar alle documenten tenzij ze me voor alle moeite een bedrag overmaken?
Hier staat niks van in het contract.

FNV Jong

Hoi Manny,

Interessante vraag, goed dat je hem stelt. Het hangt echt af van wat in jullie contract is opgenomen en wat je op basis daarvan over en weer van elkaar mag verwachten.

In de regel mag je aannemen dat je een opdracht uitvoert voor het bedrijf. De producten die daarmee worden opgeleverd, behoren dan ook tot eigendom van het bedrijf. In jouw situatie lijkt het me redelijk dat je in ieder geval ook nog een en ander mag opnemen in jouw portfolio.

Ben je toevallig al lid van de bond? Stuur dan vooral een e-mailtje naar leden@fnvjong.nl. We bestuderen jouw contract graag. Nog geen lid? Wellicht een idee om daarover na te denken. Het eerste jaar krijg je zelfs gratis, als je nog geen 23 bent ;-).

Louise

Hallo,

Vanuit mijn school heb ik een contract gekregen wat loopt tot 14 juli, maar vanuit mijn stage heb ik een stageovereenkomst gekregen waarop staat dat ik tot 30 juni stage loop. De hoeveelheid uren die ik moet maken haal ik met beide data's. Ik krijg geen stagevergoeding dus daarvoor hoef ik ook niet te blijven. Welk contract moet ik nou volgen?

Randy

Ik heb in totaal volgens mijn stage 4 stagedagen gemist (36 uur) en heb er een ingehaald, ik heb zelf geteld en kom er maar op 3 uit, ik heb er al 1 ingehaald maar ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik die niet kan inhalen i.v.b ik een whiplash heb en het door privé omstandigheden kwam omdat mijn opa kanker heeft en dat ook heb aangegeven. zelf blijven ze mij dwingen om er 4! in te halen. wat kan ik hier tegen doen want vele zeggen dat ze mij dit niet mogen opleggen i.v.b met familieproblemen en mijn eigen problemen. gr randy

FNV Jong

Randy,

Allereerst beterschap en sterkte, namens het van FNV Jong.

We vinden het naar om te horen dat ze bij jou op stage geen begrip tonen voor jouw situatie. Als het echt niet lukt om die dagen in te halen, is dat jammer maar helaas. We denken niet dat er een mogelijkheid is om jou alsnog te dwingen al die dagen in te halen.

Is het een idee om jouw praktijk- of arbeidsovereenkomst een keertje aan ons te laten zien? Dan kunnen we jouw situatie is beter beoordelen.

Lateysha

Hai,

Ik loop al 950 uur stage bij mijn stage bedrijf en ik moet er in totaal 1200. Er zijn sinds het begin problemen geweest en ik wilde vertrekken naar een plek waar ik mij wel veilig en niet gediscrimineerd voel. Mijn stagebegeleider dreigt altijd met de manager en nu loop ik zelf kans dat ik volgende week weggestuurd word. Ik heb denk ik al een plek gevonden maar ik ben bang dat ik nu van de opleiding gestuurd word. Is dit zomaar mogelijk? En moet ik op de nieuwe opleiding al mijn uren inhalen? Ik ben er echt bijna want ik moet na de vakantie nog maar een semester. Wat nu?

Jennifer Konu

Beste Lateysha,

Vorige jaar zat ik in dezelfde situatie als waar jij nu in zit.
Dit ligt eraan, is de student meerdere malen van stage verwisseld?, is hij/zij de afspraken niet nagekomen, enz.
Ook zijn de eisen anders bij mbo als bij HBO en WO.

Vorige jaar zat ik in de eerste jaar van mijn studie en ben ik na 3 maanden gestopt met stage lopen met ongeveer dezelfde reden.
Ondertussen had ik al anderen stage plek gezocht en gesprekken gehad. Ik heb toen mijn stageovereenkomst ingeleverd, want de leraren waren niet duidelijke en duurder mij te lang of ik wel of niet kon beginnen. Dit was in de week voor de kerstvakantie. Ik ben toen in januari begonnen met stage lopen.

Toen heb ik dit verteld aan mijn tweede mentor dat ik stage ging lopen en ben ook stage gaan lopen. Mijn punt van mijn verhaal: als jij je studie belangrijk vind. Zou je moeten overwegen het gewoon te doen, aders maken andere beslissen voor jou. Dat zou je ook niet willen.

Als jij voldoende op school bent en jouw cijfer zijn goed, dan is er geen reden om jouw studie te vertragen. En maak een planning hoe je jouw BPV- opdrachten gaat uitvoeren en aftekenen. Dit toon je aan je mentor wanneer je met hem/haar op gesprek gaat. Dan laat je zien dat je gemotiveerd bent en dat je jouw studie serieus neemt.

En als je mentor niet luistert, dan kan je naar jouw onderwijsleider. En als laatste optie kan je naar de vertrouwingspersoon van jouw school.

Doe in ieder geval je best tot dat je weg gaat daar. Anders komt dit in je dossier.

FNV Jong

Lateysha,

Wat verschrikkelijk dat je gediscrimineerd wordt. Dit soort dingen moet je normaliter ook met jouw mentor kunnen bespreken. Kun je denk je jouw verhaal kwijt op school? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij de dupe bent van discriminatie en zelfs van school wordt gestuurd.

Zullen we anders even bellen? Ik stuur je een e-mailtje. Als je liever daarop wil reageren kan dat natuurlijk ook.

We hopen dat er snel een oplossing voor jouw situatie komt.

Emily

Ik loop een interne stage op een vakantiepark. Dit houd in dat ik daar overnacht. Echter heb ik geen EIGEN kamer maar deel ik deze met iemand anders. Zelf vind ik dit niet prettig vanwege privacy. Mijn vraag. Kunnen ze dit dus maken? Ik slaap dus bijna een half jaar met iemand anders op 1 kleine kamer.

FNV Jong

Hoi Emily,

Over stages heeft de wet eigenlijk niets te zeggen. Als het niet verantwoord is en de ruimte echt te klein is of als ze jou hebben misleid, zou ik daar zeker wat van zeggen.

M

Mijn zoon liep stage in het buitenland voor zijn MBO opleiding.Stage contract ondertekend voor een werkweek van 38 uur. Nu bleek bij de eerste week dat hij alleen op maandag maar naar het stage bedrijf moest en de rest thuis ( buitenland verblijf) mocht werken aan zijn opdracht. Contact gehad met school en school met zijn stage Bedrijf, maar er veranderde niets aan deze situatie. Na 6 weken de stage afgebroken en via school.een ander stage bedrijf gekregen in Nederland. Maar hier zitten wel financiële consequenties aan. Wie is nu aansprakelijk. Hij heeft ook een huurcontract getekend, voor een appartement. Deze.moet hij helaas door betalen tot juni. De uitwonende beurs is ingetrokken. En erasmubeurs moet hij terugbetalen. De school kan ons hier niet bij helpen.

FNV Jong

Beste M,

We denken dat het een goed idee is om even met ons te bellen.

085 - 401 5764

Hopelijk kunnen we snel naar een oplossing streven.

E

Hallo,
Ik ben ik februari begonnen met mijn eindstage en ik kwam er gisteren achter dat ik mijn stageovereenkomst nog niet heb laten tekenen bij mijn stagebedrijf. Is het erg als deze te laat wordt opgestuurd ?
Gr. E

FNV Jong

Hoi,

Nee hoor, dat hoeft helemaal geen problemen op te leveren. Lees hem alleen wel even goed door. Check of er geen nieuwe of andere afspraken in staan. Let ook goed op de ingangsdatum.

Cees

Mijn stage is begonnen op 1 februari. Op 1 maart heb ik een vrij ernstig bedrijfsongeval gehad. Ik mag voorlopig dan ook niet meer werken. Nu heft mijn opleiding (ROC) vanwege dit ongeval per 1 maart mijn stageovereenkomst beëindigd. Mag dit?

FNV Jong

Hoi Cees,

Heftig, hopelijk herstel je snel. Ik vind de reactie van jouw school ook ietwat heftig. Misschien een idee om met ons te bellen of te e-mailen? Dan kunnen we de situatie wat beter bekijken.

Meggie

Goedendag,

Mijn stage is in Oldenzaal en ik woon in Apeldoorn.
Ik ben afhankelijk van het openbaar vervoer en reis elke dag in totaal zo'n 4 uur.
Dit vind ik persoonlijk te veel reistijd voor een stage.
Ik vroeg mij af of er een max is voor reistijd?

Groetjes, Meggie

FNV Jong

Hoi Meggie,

De wet zegt daar niets over, de school vaak wel. Bespreek dit daarom ook even met jouw docentbegeleider!

Ricardo

Ik loop nu al ongeveer 170 uren bij een stageplek. Ik moet in totaal 680 uur gaan lopen. Nu heb ik dus een aanvraag gedaan om van stageplek te gaan veranderen, omdat deze mij niet goed ligt. Na wat gesprekken, zijn we er uit gekomen dat ik van stageplek mag veranderen.

Nu is mijn vraag, moet ik al mijn uren opnieuw gaan lopen of worden deze uren van het totaal afgetrokken bij mijn volgende stageplek?

Bedankt.

FNV Jong

Hey Ricardo,

Fijn dat jullie er smen uti zijn gekomen. Wat de uren betreft, dat is iets wat je met jouw school zal moeten regelen. Op jouw vraag kan ik dus helaas geen antwoord geven.

René

Mijn dochter volgt een niv3 opleiding Indoor en Outdoor styling bij het Clusius College in Hoorn. Direct na aanvang opleiding werd duidelijk dat alle leerlingen verplicht hun stage bij Deen supermarkten zouden vervullen. Tijdens een ouderavond heb ik opgemerkt dat dit lijkt op een handjeklap tussen school en Deen voor goedkope arbeidskrachten in de drukke feestperiodes, maar dit werd met klem ontkend door de school Evengoed werd ook mijn dochter verplicht bij een Deen ter stage aangemeld. Haar werkzaamheden hebben nauwelijks met haar opleiding te maken en zij wordt dus ook hierop (sigarettenverkoop...) beoordeeld. De stagebegeleider ontkent nog altijd dat er een contract is tussen Clusius en Deen maar houdt vol dat het verplicht is daar stage te lopen.
MAG een school een stagelocatie verplichten? Is deze werkwijze van het Clusius college integer en volgens de regels?

René

Inmiddels van jobmbo antwoord gekregen.
Nee, een school mag een student niet verplichten stage te gaan lopen, op uitzonderingsgevallen na.
In deze documenten kun je teruglezen wat de regels zijn omtrent stage:
- https://www.s-bb.nl/bpvprotocol
- http://www.jobmbo.nl/wp-content/uploads/2014/07/stagewijzer.pdf

Nikki

Hallo,
Mijn vriend loopt stage in een sportschool. Hij moet s'avonds samen met een andere stagair alleen het pand afsluiten. Is dit legaal?

FNV Jong

Hey Nikki,

Dat hoeft niet per se illegaal te zijn. Of het verantwoord is, is dan weer een andere vraag...

Maya

Hallo!

Mijn naam is maya en ik heb een vraag van mijn vriend. Hij loopt sinds september 2016 stage in een supermarkt en vanaf de 1e paar maanden zijn er al problemen zoals niet op tijd zijn salaris krijgen of maar een deel van zijn salaris ontvangen. Een paar weken terug heeft hij met 1 van zijn teamleiders besproken dat hij een week vrij zou nemen in de kerst periode en dat hij zijn uren om het weekend in mocht halen, nu wilde hij dus ipv 13:00 tot 17:00 werken van 13:00 tot 19:00 en werd zijn baas boos op hem en vertelde hem dat hij loog... Hij heeft maar 1 dag een paar uur in kunnen halen verder word het hem geweigerd door zijn baas om alle overige uren in te halen. Als dat nog niet genoeg is heeft hij zijn baas er onlangs er ook op betrapt dat ze over hem roddelt met 1 van zijn andere teamleiders. Niet zo een leuke stageplek dus.. mijn vraag is mag dit allemaal wel? en wat kan hij er aan doen? praten met zijn werkgever werkt averechts en wij hebben geen idee meer hoe het nu verder moet

FNV Jong

Hoi Maya,

Wat vervelend zeg, dat het helemaal niet lijkt te klikken tussen jouw vriend en die teamleiders. Wat ik jullie mee kan geven: afspraak is afspraak. Het is daarom ook zeer spijtig dat de teamleider die niet na lijken te komen.

Belangrijk voor jouw vriend is dat hij kan bewijzen dat deze afspraken zijn gemaakt. Heeft hij toevallig schriftelijk bewijs? Denk aan WhatsApp-berichten en e-mails. Zo ja, verwijs vooral daarnaar. Zo nee, laat hem vooral een keer met ons bellen. Dan kunnen we even goed over een oplossing gaan nadenken.

Geraldien

Mijn zoon heeft het afgesproken aantal uren stage gelopen. Maar er staat ook een einddatum in het contract. Is hij verplicht tot de einddatum te blijven?

FNV Jong

Hey Geraldien,

Of uw zoon verplicht is om tot de einddatum te blijven is afhankelijk van de onderling gemaakte afspraken. Ik stel voor dat hij contact opneemt met zijn stagedocent. Die kan hem hier meer over vertellen.

Lara

Geachte heer/mevr,
Ik doe de opleiding secretaresse mbo niveau 3.
Ik heb alle theorie afgerond.
Ik heb in september een inhaalstage van het eerste jaar gedaan.
Bij het stagebedrijf moest ik na 5 dagen stoppen omdat ze mij de begeleiding niet konden geven.
Inmiddels via de examencommissie mag ik de stage overdoen.
Nu wordt ik echter door de school aan het lijntje gehouden.
Zij willen wachten tot volgend jaar.
Intussen zit ik thuis nutteloos te wachten.
Kan ik ook de inhaalstage via een andere school doen om zo mijn diploma te bemachtigen?
!0 weken stage is het enige waaraan ik nog aan moet voldoen.

groetjes Lara

Lien

Ik heb een vraag namens een vriend. Hij wil stoppen met zijn afstudeerstage, omdat hij een baan aangeboden heeft gekregen in een andere sector. Hij zal daar intern een andere HBO opleidingen gaan volgen en heeft uitzicht op een vast contract. Een aanbieding die hij niet kan laten schieten, daar het een functie betreft waar zijn hart sneller van gaat kloppen..

Het probleem: Het is allemaal heel erg snel gegaan en hij start per 1 januari 2017 bij dit bedrijf. Zijn stage wil nu echter dat hij zijn afstudeeropdracht afmaakt. Uiteraard logisch dat ze niet blij zijn dat hij wil stoppen, maar kunnen ze dit eisen? Hoe zit het bijvoorbeeld met een opzegtermijn bij stage? Het is een weloverwogen beslissing die niet zomaar is genomen. Hij wilde er in goed overleg uitkomen door lopende zaken voor 1 januari af te handelen. Nu gaan ze dus eisen dat hij blijft totdat het is afgerond. Wat gebeurd er als hij schriftelijk opzegt en gewoon niet meer gaat (heeft uiteraard niet de voorkeur) maar stel het komt zo ver, omdat ze niet mee willen werken?

Alvast bedankt voor de reactie.

FNV Jong

Hey Lien,

In de situatie van je vriend is een hoop afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Bij het aangaan van zijn afstudeeropdracht heeft hij afspraken gemaakt met het bedrijf. Deze afspraken zijn leidend.

Zonder inzage in de tussen je vriend en het bedrijf gemaakte afspraken kan ik niet afleiden wat zijn rechten zijn. Het kan een idee zijn voor hem om zelf contact met ons op te nemen.

Kimberley

Loop sinds augustus stage bij een peuterspeelzaal en sinds die tijd heb ik al 3x luizen gehad.
Ik draai zelf voor de kosten op (nu al bijna €100) en stage doet niks omdat ze van de ouders niks hebben gehoord over luizen.
Alleen bij hun kan ik het vandaan hebben aangezien iedereen die ik ken het niet hebben.
School helpt niet en zegt dat ik gewoon pech heb dus heb ik vorige week besloten pas weer stage te lopen als mijn stage er wat mee doet.
Wat kan ik nu doen??

FNV Jong

Hey Kimberley,

Het is natuurlijk erg naar als je tijdens je stage luizen krijgt. In jouw geval kan het zijn dat dit een risico van het vak is.

Omdat jouw situatie best ongebruikelijk is en ik aan de hand van deze informatie eigenlijk slechts beperkt in kan gaan op de situatie, wil ik je vragen om ons een mailtje te sturen. Dan kunnen wij met jou kijken wat de mogelijkheden zijn.

Anna

Beste FNV,

Ik heb mijn stagecontract een paar weken terug ondertekend, maar kreeg toen een ander stage aanbod van iets wat ik veel leuker vindt. Mijn stage begint pas over 2 maanden en ik heb nu afgezegd bij mijn eerste stage. Zij zijn heel boos en zij willen mij nu de gemaakte kosten laten betalen. Hebben ze recht om dit te doen?

Met vriendelijke groet,
Anna

FNV Jong

Hoi Anna,

Ik kan mij best voorstellen dat jouw eerste stageplaats hier niet blij mee is, zeker omdat je ook al een contract hebt ondertekend. Echter, om hiervoor kosten voor in rekening te brengen lijkt een erg vergaande stap.

Het een en ander is wel afhankelijk van de afspraken die je met het stagebedrijf hebt gemaakt en het type stage dat je volgt.

Jacqueline

Best, mijn zoon is 15 en loopt sinds kort stage bij een sloopbedrijf.
Graag willen we hem in ons eigen bedrijf een stageplek aanbieden.
De school vind echter dat de eerste stageplek in een vreemd bedrijf moet plaats vinden... echter willen ze die stage 8 maanden laten duren... mijn vraag is hoelang duurt een stage periode eer je naar een ander bedrijf mag overstappen? En kunnen we mijn zoon eerder in het bedrijf laten komen?

Ashley

Hoi

Ik heb een vraagje ik volg een Bol opleiding in het kappersvak.
Nu heb ik het idee dat ik echt als sloof word gebruikt .
Wat zijn mijn rechten en plichten ?
Wat mag een leerling stagiaire doen ?

Gr. Ashley

FNV Jong

Hoi Ashley,

Het lopen van een stage is niet in de wet geregeld. Als je het gevoel hebt dat er bovenmatig aan jou getrokken wordt door jouw stageplaats stel ik voor dat je dit eerst met het stagebureau van je schoolinstelling bespreekt. Zij kunnen goed voor jou vaststellen of er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen.

Anna

Beste,

Op mijn vorige stage heb ik veel overuren gemaakt en op mijn huidige stage heb ik te weinig uren. nu is de vraag kan je die overuren meenemen naar mijn huidige stage?

FNV Jong

Hoi Anna,

Het lopen van stage is iets dat door de school geregeld wordt. Omdat elke school hier hun eigen regelgeving over aanhoudt kunnen wij hier inhoudelijk weinig over zeggen.

Ik stel voor dat je jouw vraag voorlegt aan het stagebureau van je opleiding. Wellicht kunnen zij hier iets in betekenen.

Robin

Beste,

ik moet 448 uur stage lopen in 16 weken. Elke dag 7 uur. (8 uur- pauze). Nu ben ik een dag ziek geweest en ik vraag mezelf af hoe het zit met die uren. Wordt dit mee geteld, of moet ik dit uiteindelijk weer ergens inhalen? Ook vroeg ik mezelf af hoe het zit met je uren als je naar de dokter moet

FNV Jong

Beste Robin,

Hoe ziekteverzuim bij jouw stageplaats geregeld is kun je in principe terugvinden in je praktijkovereenkomst.

Aangezien je in principe moet voldoen aan je stage uren kan het mogelijk zijn dat je niet-gevolgde uren in moet halen.

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties