U bent hier

Stageovereenkomst

Voordat je begint met je stage is het belangrijk dat je een stageovereenkomst hebt ondertekend. Hierin staan al je rechten en plichten als stagiair vastgelegd. Alle praktische zaken zoals je stagevergoeding en je werktijden kun je hierin ook terugvinden. Je kunt vaak een standaardcontract gebruiken van school of van je stagebedrijf.


De volgende punten moeten altijd in de stageovereenkomst worden opgenomen:

  • Begin- en einddatum van je stage
  • Aantal uren per week dat je werkt
  • Hoogte van de stagevergoeding
  • Begeleider op je stageplek
  • Onkosten- en reiskostenvergoeding (deze krijg je niet op iedere stageplek)
  • Aansprakelijkheid
  • Aantal vakantiedagen
  • Regeling bij ziekte of ongelukken op het werk

Met een stageovereenkomst regel je alle praktische zaken op je stageplek. De inhoud van je stage – je taken en leerdoelen –  staan niet in je stageovereenkomst. Deze beschrijf je in je stageplan. Hierin beschrijf je duidelijk wat het doel is van je stage, wat je gaat doen en hoe de begeleiding vanuit school en op je stageplek is geregeld.

Beëindigen stageovereenkomst

De stageovereenkomst die jij met je stagebedrijf hebt afgesloten eindigt na de overeengekomen stageperiode. Alleen bij bijzondere omstandigheden kan de stageovereenkomst eerder worden beëindigd, bijvoorbeeld als de stageopdracht eerder af is dan verwacht of bij diefstal.

Wil je stoppen met je stage omdat er problemen zijn? Praat er dan eerst over! Ga in gesprek met je stagebegeleider, docent of opleidingscoördinator. Door eerder te stoppen loop je kans op studievertraging en extra studiekosten. Ook kan je opleiding besluiten jou in dat geval niet meer te helpen bij het vinden van een andere stage. Kortom, de weg naar een diploma is dan moeilijker. Het is daarom niet verstandig om zomaar te stoppen met je stage. Doe je dit toch, zorg er dan voor dat je al een andere stage hebt gevonden.

Voorbeeld stageovereenkomst

Bekijk een voorbeeld van een stageovereenkomst.


FNV Jong tip:

Wanneer jij een contract ondertekent geef je aan dat je akkoord gaat met alle zaken die in het contract staan. Lees daarom het contract heel goed door voordat je deze ondertekent! Als je sommige dingen in het contract niet begrijpt, vraag het dan gewoon. 

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties