U bent hier

Stagebegeleiding

Het doel van je stage is om iets te leren. Je wilt erachter komen of het beroep waarvoor je nu een opleiding volgt ook écht bij je past. Het is daarom belangrijk dat je die taken mag uitvoeren die je tijdens een echte baan ook zou doen. Om bij te houden of jij wel voldoende leert tijdens je stage moet je vooraf goede afspraken maken met je stagebegeleider.

Maak altijd duidelijke afspraken over:
 

  • Wie je dagelijkse aanspreekpunt bij je stagebedrijf is.
  • Wie je aanspreekpunt op school is.
  • Hoe vaak je afspreekt om de voortgang van je stage te bespreken. ( 1 á 2 keerper week is aan te raden) 
  • Welke leerdoelen jij hebt opgesteld. 
  • Wanneer je begeleider van school langskomt voor een tussentijdse beoordeling. Bij een langere stage kun je een evaluatiemoment inplannen met school en je stagebedrijf. Tijdens dit gesprek bespreek je hoe het gaat. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan aan het einde van je stage.

Geef vooraf duidelijk aan wat je met je stage wilt bereiken. Werk dit op 1 of 2 A4´tjes uit die je bij elke afspraak erbij kunt pakken. Zo kun je afkruizen wat je al hebt gedaan en wat je nog wilt doen.

Vind je toch dat je te weinig leert? Bespreek problemen altijd eerst met je stagebegeleider op het werk. Wil deze niet luisteren? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je docent of stagebegeleider op school. Je docent kan jou helpen met oplossen van het probleem of - wanneer er echt geen andere oplossing is- bij het vinden van een nieuwe stageplek.


FNV Jong tip:

Zet de afspraken die je maakt altijd zwart-op-wit op papier. Dit voorkomt misverstanden tussen jou en je stagebegeleider(s).

Plaats reactie

Reacties

Wendela Van den berg

Hooi Ik ben net klaar met mijn mbo 2 en ik ga mbo 4 doen nu heb ik stage gelopen bij een bedrijf waar ik nu ook werk. Ik zit er aan te denken o'm stagebegeleider te worden alleen weet niet wat ik daar voor moet doen.
Weten jullie iet's..?

olga

Mijn zoon loopt 2 dagen in de week stage in een tweewielersbedrijf. Hij doet niveau 3 en werkt volledige mee in de werkplaats. Het os dus een mee werkstage. Hij krijgt hier voor 80 euro per maand, ik vind dit nogal weinig gezien het werk wat hij doet.
Zijn hier normen voor?

FNV Jong

Hoi Olga, dat lijkt ons niet al te eerlijk. Als uw zoon die twee dagen feitelijk aan de slag gaat als een reguliere werknemer, dient hij ook als dusdanig uitbetaald te worden.

Komt hij zijn schoolverplichtingen wel na? Zolang hij minder dan 20 uur werkt en aan zijn stageopdrachten kan werken, is het lastig om aanspraak te maken op het minimumloon. Onze wetgeving is in die situatie namelijk niet altijd even helder over de rechten van een stagiair.

sylvia

op mijn stage is degene die mij begeleidde weggegaan. Ik heb nu een stagebegeleider zonder volledige vakkennis. Hij heeft geen opleiding gedaan in het vak wat ik moet leren. Mag dat?

FNV Jong

Sylvia,

Dat lijkt ons eigenlijk een foute situatie. Bespreek dit daarom zo snel mogelijk met jouw school en probeer naar een oplossing toe te werken.

Eva

Hoi,

Ik vroeg mij af of de onderwijsinstelling verplicht is om een keer langs te komen op de stage plek. Is dit landelijk vastgesteld of moet ik hiervoor naar de examencommissie? Het gaat om een HBO studie en het was een full time stage van een half jaar, waarbij in al die tijd dus niemand van school is langs geweest.

FNV Jong

Hey Eva,

Dat vinden wij zeer opmerkelijk. Vaak staat of in de stagehandleiding of in het examenreglement dat het wel de bedoeling is dat iemand van school even langskomt om de voortgang te bespreken. Lees die dus eerst even goed door.

a ripzaad

mijn dochter zit op vmbo praktijkschool
ze is 17 jaar.ze doet snuffel stage. ze heeft al twee keer stage gedaan bij verschilde plekken.mag een stagebegeleider zich overal
mee bemoeien.met haar plek.wij hebben een vermoeden dat hij haar.niet mee werk. met wat ze wil.het is te hoog gegrepen.voor haar. weet het niet meer.

FNV Jong

Beste,

Het is goed om dit zo snel mogelijk bespreekbaar te maken met de schoolmentoor of decaan. Wie weet zijn er nog mogelijkheden om tot een oplossing te komen. Een stage moet natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen die de school stelt. Het is belangrijk dat uw dochter goed weet wat van haar verwacht wordt.

corrie

ik zou graag willen weten of een minderjarige stagiair op een psychiatrische afdeling (dubbeldiagnose, psychiatrie en geriatrie) alleen op de groep mag zijn,
gezien de zwaarte van de stage, lijkt me begeleiding van een gediplomeerde stafmedewerker aanbevolen,
deels omdat de stagiair geen sleutels krijgt (voor linnengoed, bedmateriaal, producten) om kwaliteit van zorg te garanderen

in het stageovereenkomst staat dit nl niet beschreven

FNV Jong

Beste Corrie,

Een stage is bedoeld om praktijk ervaring op te doen, echter wel met een goede begeleiding erbij. Je stage is een praktijkervaring om kennis op te doen, deze kennis wordt je geleerd door iemand die deze kennis al beheerst.
Ik raad je aan dit zowel met je school als met je werkgever te bespreken.

a

mijn dochter is beperkt zij werk bij een tuincentrum.
ze heeft dinsedag 27 okt wat gedoe gehad .ze moest door werken
moest binnen een uur af hebben .het duur te lang voor hem.
ze had gezegt nou en. moest mee naar een hok om te praten.
over haar gedraag. wij willen jou wat leren en zo voort.keer2
hij had gezegt bij laaste gesprek. tussen neus en oor .dat ze stonk.
ze was heel boos. ze had mijn gesms in kort. ik heb haar stagebegeleider gebelt.ik ben naar school gegaan en praten.
ik vind dat die baas .de stagebegleider had moeten bellen.
wat kan ik doen .er leugens vertel word

FNV Jong

Beste,

Als ik het goed begrijp loopt uw dochter stage bij een tuincentrum waar ze niet fijn behandeld wordt. Ik adviseer u om dit op te nemen met de stagebegeleider vanuit school en vanuit het bedrijf, probeer met zijn vieren in gesprek te gaan over de situatie. Op die manier kunnen eventuele verkeerd geplaatste opmerkingen of verkeerde opvattingen uitgesproken worden.

lens

Hallo! Ik doe via het LOI een opleiding beveiliging mbo 2 en heb een stageplek. Nou wil je baas mij en een andere stagiair bij een object zetten om te beveiligen. Hier is dus geen begeleiding of iemand met een diploma aanwezig. Ook zijn de werktijden a.s zaterdag van 18:00 tot 09:00. Kan hij dit zomaar allemaal doen? Volgens mij maakt hij gewoon misbruik van ons.
Wie kan mij helpen? Mvg

FNV Jong

Hoi Lens,

Er is wat betreft stages weinig geregeld in de wet. Ik raad je dan ook aan om contact op te nemen op het LOI. Wellicht hebben zij hier enige reglementen over en kunnen zij jou op dit gebied voorzien van goed advies.

monique

Mijn dochter loopt stage op een kdv. Ze doet de bol opleiding helpende zorg en welzijn en zit in het laatste jaar. Het enige wat ze mag doen is schoonmaken. Haar SLB-docent doet er niet veel aan. Nu krijgt ze te horen dat het schoonmaken vlugger moet. Verder mag ze niet met kinderen werken en wordt ze geintimideerd. Nu wil school, stage en een trajectbegeleider met haar alleen praten. Wij vinden dit niet goed en willen hierbij aanwezig zijn. Mag dat?

FNV Jong

Hoi Monique,

U kunt het beste aangeven dat u bij dit gesprek aanwezig wil zijn als ouder. Wellicht is ze nog minderjarig (een kleine kans dat dat zo is). Er zijn helaas geen wettelijke bepalingen voor deze situatie, u dient er dus met de trajectbegeleider en haar stageplaats uit te komen.

Koen

Is het wettelijk toegestaan om stage te lopen, zonder dat je ingeschreven bent bij een universiteit of hoge school?

FNV Jong

Hoi Koen,

Dit is niet in de wet vastgelegd, maar het is wel toegestaan. Ben je er al van op de hoogte dat veel gemeentes werken met de startersbeurs ? De startersbeurs houdt in dat je 6 maanden werkervaring op kunt doen bij een bedrijf naar keuze. Daarnaast krijg je dan een aantrekkelijke vergoeding. Voor meer informatie hierover adviseer ik je om de website te bezoeken, dit is www.startersbeurs.nu

Salim FNV Jong

Hoi Franka, Een vergoeding voor stagiairs is helaas niet verplicht, ze kunnen je dus onbetaald je stage laten verrichten. Daarbij moet je bij een stage eigenlijk boventallig zijn, ze moeten dus niet afhankelijk van jou zijn om in gang te blijven. Ze moeten er ook voor zorgen dat iemand anders eindverantwoordelijk is voor het werk dat jij doet, iemand moet er dus of bij zijn of de verantwoordelijkheid op zich nemen.

Franka

Ik studeer Kinderopvang en zit op dit moment in mijn 4e jaar van niveau 4. ik loop stage bij een bso. Nu is het zo dat ik bij de kinderen van 4 tot 8 jaar sta omdat er daar tussen de 30 en 40 kinderen zijn. het is 1pm'er op 10 kinderen. Ik ben dus 'verantwoordelijk' voor de overige kinderen aangezien ze 3 PM'ers inzetten en mij op de andere kinderen zetten. mag dit? ik vraag me af of ze mij moeten uitbetalen? of is het legaal dat een student van leerjaar 4 niveau 4 een aantal kinderen mag draaien zonder betaald te worden? op de bso wordt namelijk gezegt dat een student leerjaar 4 een aantal kinderen mag draaien. ik vraag me af of dit waar is...

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties