U bent hier

Soorten stages

Per opleiding worden andere eisen gesteld aan je stageplek. Of je nu een korte stage loopt om kennis te maken met een bepaald beroep, of een half jaar volledig meedraait op een afdeling: het is belangrijk om vooraf te weten wat je met je stage wilt bereiken. Hieronder vind je een korte beschrijving van de diverse stagemogelijkheden die er zijn.

Snuffelstage

Een snuffel- of oriëntagestage komt vooral voor op het voortgezet onderwijs en het mbo/hbo. De stage duurt zo’n 2 tot 9 weken. In deze periode maak je kennis met de stageplek en het vak waarin je na je studie terechtkomt.

Meeloopstage

Veel opleidingen - of het nu mbo, hbo of wo (duaal) is - kennen een verplichte meeloopstage in het 3e of 4e jaar. Deze periode varieert van enkele maanden tot een half jaar. Tijdens deze periode leer je kennis vanuit de opleiding toe te passen in de praktijk. Deze ervaring kun je in de laatste fase van je studie gebruiken en helpt je bij het bepalen van je afstudeerrichting.

Afstudeerstage

Bijna alle vierdejaars studenten zijn in hun laatste jaar verplicht om hun studie af te ronden met een afstudeeropdracht of het schrijven van een scriptie. In overleg met je afstudeerbegeleider bepaal je het onderwerp waarnaar je onderzoek wilt doen. Of waarover je uitgebreid verslag doet in een portfolio. In tegenstelling tot een meeloopstage richt je je in een afstudeerstage op één thema waarin je je specialiseert. Jij wordt zogezegd de expert op dat gebied en doet hierover verslag.

Maatschappelijke stage

Tijdens een maatschappelijke stage doe je tijdelijk vrijwilligerswerk om zo kennis op te doen buiten school. Het gaat om kennis die je niet uit boeken kunt leren, maar alleen in de praktijk. Je leert bijvoorbeeld hoe het eraan toegaat in het bedrijfsleven (hoe run je een succesvol restaurant?), hoe je een sportmiddag moet organiseren of hoe je met ouderen moet omgaan. Vanaf 2011 is de maatschappelijke stage verplicht voor alle studenten in het voortgezet onderwijs. Deze stage duurt 72 uur voor vwo-leerlingen, 60 uur voor havo-leerlingen en 48 uur voor scholieren in het vmbo- en het praktijkonderwijs.

Meer info? Zie www.maatschappelijkestage.nl.


FNV Jong tip:

Laat je niet afschepen met rotklusjes zoals koffie halen en de vloer dweilen. Stel vooraf ten minste één punt op dat je graag zou willen bereiken en vraag naar de mogelijkheden.

Plaats reactie

Reacties

Karina

Hallo,

Mijn vriendin en ik zijn momenteel derdejaars Mondzorgkunde studenten, volgend jaar zitten wij in ons laatste jaar en willen wij graag met ons minor die 3 maanden duurt stage lopen in het buitenland. Wij vroegen ons af of jullie ons kunnen helpen met het zoeken van een stageadres.

Graag horen wij van jullie.

Met vriendelijke groet,

Elvan en Karina, derdejaars Mondzorgkunde studenten

FNV Jong

Hey Elvan en Karina,

We hebben helaas geen stageadressen voor jullie. Als jullie het prettig vinden, kunnen we wel helpen door jullie CV's en motivatiebrieven van feedback te voorzien. Dat verhoogt de kans op een sollicitatiegesprek toch wel een beetje.

Onze leden kunnen verder ook gebruik maken van onze jobcoach. Misschien hebben jullie daar behoefte aan? We horen het graag!

Yasmin

Hoi,
Ik ben Yasmin en zit in het laatste jaar van de opleiding HBO-rechten. Ik zou graag mijn afstudeeronderzoek bij u verrichten. Het gaat om de periode februari 2017- juli 2017. Ik weet dat iemand van mijn opleiding dit afgelopen jaar zijn afstudeeronderzoek bij u heeft gedaan en hoop ik ook de kans zal krijgen.

Met vriendelijke groet,
Yasmin

FNV Jong

Hey Yasmin,

Leuk dat jij je afstudeeronderzoek bij ons wilt verrichten! Als jij een mailtje stuurt naar info@fnvjong.nl met een motivatie waarom het jou leuk lijkt om bij ons een onderzoek te doen, dan komen wij hier spoedig op terug.

Silvano

Hallo, ik moet stage gaan lopen voor mijn opleiding ICT medewerker niveau 2, in Amsterdam maar helaas zijn de plekken hiervoor minimaal nou vroeg ik mij af of jullie iets konden betekenen voor mij, het gaat om een periode van 6 weken waarvan 4dagen in de week 8uur perdag.

Mvg,

Silvani.

FNV Jong

Beste Silvano,

Helaas moet ik je mededelen dat wij hierin niet heel veel voor jou kunnen betekenen. Wel kunnen wij jou aanbevelen om gebruik te maken van online vacaturebanken zoals stagemotor.nl. Op onze website geven wij een aantal tips om jouw zoektocht een beetje te vermakkelijken: http://www.fnvjong.nl/node/486.

Succes!

May-Anne

Hi!

Ik studeer deze zomer af (BSc Communication and Media, WO) en wil voordat ik aan mijn master ga beginnen graag nog wat extra werkervaring opdoen d.m.v. een stage! Echter, het valt mij op dat veel bedrijven alleen iemand willen aannemen die nog ingeschreven staat aan een onderwijsinstelling. Dit geldt niet voor alle bedrijven, maar wel voor de meerderheid... Weet u waarom dit het geval is? Ik vind het erg jammer dat ik zo niet in aanmerking kom voor sommige stages die mij ontzettend leuk lijken!

Hartelijk dank,

May-Anne

FNV Jong

Hoi May-Anne,

Wanneer je nog ingeschreven staat bij een studie, kan aangetoond worden dat het om een stageplek gaat. Wanneer jij bent afgestudeerd, kan het aangemerkt worden als arbeid waardoor deze bedrijven jou een arbeidsovereenkomst aan moeten bieden. Het kan dan namelijk als verkapte arbeid gezien worden. Vaak willen bedrijven dit niet riskeren waardoor zij deze regel hanteren. Dat is jammer wanneer jij werkervaring op wil doen, maar er kan anders misbruik van worden gemaakt. Wellicht kan je ook bedrijven bekijken die een werkervaringsplaats aanbieden? Deze werkervaringsplaatsen zijn vaak voor net afgestudeerde studenten.

Mike

Ik zit het tweede jaar pabo, ik doe dus een meeloop stage, omdat ik mijn kennis in de praktijk moet brengen. Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

FNV Jong

Hoi Mike,

Wettelijk zijn bedrijven niet verplicht om een stagevergoeding te hanteren. Soms is hierover iets geregeld in de cao of in de overeenkomst die je met het stage bedrijf sluit.

FNV Jong

Hoi Carmen,

Wat raar dat de school van uw zoon hier zich mee bemoeit ! Dit mag helemaal niet. Ik adviseer uw zoon om niet akkoord te gaan en geen stage overeenkomst te tekenen. Wat u eventueel kunt doen is een klacht hierover indienen bij de klachtencommissie van de school. Heeft de school geen eigen klachtencommissie? Dan moet de school zijn aangesloten bij een regionale of landelijke klachtencommissie.

Carmen

Mijn zoon doet een opleidiging groen. Ik heb hem geholpen bij het vinden van een bijbaantje wat een beetje in deze richting is. Hij heeft er één gevonden en zou 5 euro per uur gaan verdienen. Hartstikke top voor een 16 jarige dacht ik zo. Nou heeft echter school lucht gekregen van dit bijbaantje en heeft dit om weten te zetten in een stage plaats. In eerste instantie vond school het een goed idee om dit om te zetten naar een onbetaalde stage, waar mijn zoon natuurlijk niet mee accoord is gegaan, het moest dus een betaalde stage worden. Nu heeft echter school druk op de werkgever gezet en is zijn uurloon verlaagd naar 1.50 euro per uur. Dit kan toch niet zomaar? Als hij een bijbaantje had gevonden in een totaal andere richting had school hier helemaal niets mee gedaan, maar nu verknallen ze zijn eerste baantje.
Suggesties hoe ik dit voor mijn zoon op kan lossen?

Salim FNV Jong

Hoi Inge, Of je daar een stagevergoeding voor krijgt is afhankelijk van de sector waar je in werkt en of er dus een cao op je stagebedrijf van toepassing is waarin dat verplicht wordt gesteld. Een stagevergoeding is normaal niet verplicht, alleen als je dat met je stagebedrijf hebt afgesproken of als het in de toepasbare CAO staat.

Inge

ik zit op het mbo niveau vier en ben bij het eerste jaar. ik moet nu 1 keer in de week stage lopen een heel jaar lang. Is hier ook een vergoeding voor?

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties