U bent hier

Soorten stages

Per opleiding worden andere eisen gesteld aan je stageplek. Of je nu een korte stage loopt om kennis te maken met een bepaald beroep, of een half jaar volledig meedraait op een afdeling: het is belangrijk om vooraf te weten wat je met je stage wilt bereiken. Hieronder vind je een korte beschrijving van de diverse stagemogelijkheden die er zijn.

Snuffelstage

Een snuffel- of oriëntagestage komt vooral voor op het voortgezet onderwijs en het mbo/hbo. De stage duurt zo’n 2 tot 9 weken. In deze periode maak je kennis met de stageplek en het vak waarin je na je studie terechtkomt.

Meeloopstage

Veel opleidingen - of het nu mbo, hbo of wo (duaal) is - kennen een verplichte meeloopstage in het 3e of 4e jaar. Deze periode varieert van enkele maanden tot een half jaar. Tijdens deze periode leer je kennis vanuit de opleiding toe te passen in de praktijk. Deze ervaring kun je in de laatste fase van je studie gebruiken en helpt je bij het bepalen van je afstudeerrichting.

Afstudeerstage

Bijna alle vierdejaars studenten zijn in hun laatste jaar verplicht om hun studie af te ronden met een afstudeeropdracht of het schrijven van een scriptie. In overleg met je afstudeerbegeleider bepaal je het onderwerp waarnaar je onderzoek wilt doen. Of waarover je uitgebreid verslag doet in een portfolio. In tegenstelling tot een meeloopstage richt je je in een afstudeerstage op één thema waarin je je specialiseert. Jij wordt zogezegd de expert op dat gebied en doet hierover verslag.

Maatschappelijke stage

Tijdens een maatschappelijke stage doe je tijdelijk vrijwilligerswerk om zo kennis op te doen buiten school. Het gaat om kennis die je niet uit boeken kunt leren, maar alleen in de praktijk. Je leert bijvoorbeeld hoe het eraan toegaat in het bedrijfsleven (hoe run je een succesvol restaurant?), hoe je een sportmiddag moet organiseren of hoe je met ouderen moet omgaan. Vanaf 2013 is de maatschappelijke stage niet meer verplicht voor alle studenten in het voortgezet onderwijs. 

Meer info? Zie www.maatschappelijkestage.nl.


FNV Jong tip:

Laat je niet afschepen met rotklusjes zoals koffie halen en de vloer dweilen. Stel vooraf ten minste één punt op dat je graag zou willen bereiken en vraag naar de mogelijkheden.

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties