U bent hier

BBL vs BOL

De termen BBL en BOL kom je vaak tegen in studiegidsen of websites van mbo-instellingen. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide opleidingen?

BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg

Bij deze opleiding leer je het vak terwijl je werkt. Je gaat minimaal één dag in de week naar school voor theorielessen. De rest van de tijd ben je aan het werk in de praktijk en doe je kennis op terwijl je werkt. Dit is minimaal 60 procent van je studieduur, de nadruk binnen het BBL ligt dan ook op werken.

BBL Facts:


 - Meestal is er naast de praktijkovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst. Maar let op: niet elk leerbedrijf sluit een arbeidsovereenkomst af met de leerling. Als er een arbeidsovereenkomst overeen is gekomen, dan is het arbeidsrecht (proeftijd, ontslag, loon, etc.) én mogelijk ook een cao van toepassing.

- Is er geen arbeidsovereenkomst, dan is het altijd goed om na te gaan of er wel een cao van toepassing is. Kijk dan ook goed of hier rechten in staan die jij moet krijgen, bijvoorbeeld dat je recht hebt op een arbeidsovereenkomst, salaris en doorbetaling op de schooldag.

- Kijk goed in je arbeidsovereenkomst of er een cao van toepassing is. Is er niets geregeld, dan kun je altijd onderhandelen over een vergoeding of salaris.

- Je krjigt vaak geen studiefinanciering en ov-jaarkaart, omdat er meestal sprake is van een arbeidsovereenkomst. In dat geval verdient de leerling tenminste het minimumloon waarmee hij of zij de opleiding kan betalen. Het kan zijn dat de leerling ook in aanmerking komt voor reiskostenvergoeding.

- Opleiding wordt in sommige gevallen betaald door werkgever.

- 3 of 4 dagen per week werken en 1 of 2 dagen per week naar school.

- Minimaal 60% van de studieduur aan het werk in de praktijk.

- Start in september en afhankelijk van de sector ook in februari of het hele jaar door. Om te starten moet je wel werk hebben bij een erkend leerbedrijf.

BOL: Beroeps Opleidende Leerweg

Tijdens deze opleiding volg je volledig onderwijs met stages. Je bent tussen de 20 tot 60 procent van je tijd kwijt aan stages en de rest van de tijd ga je gewoon naar school. De nadruk bij een BOL-opleiding ligt dus veel meer op het volgen van onderwijs zoals je dat ook gewend was op je middelbare school.

BOL Facts:


- Praktijk- of stageovereenkomst zonder arbeidsovereenkomst.

- Geen wettelijk recht op stagevergoeding, check de cao die van toepassing is of je recht hebt op een vergoeding. Is er geen cao of is daarin niets geregeld, dan bestaat natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om over een vergoeding te onderhandelen .

- Vergoeding meestal een stuk lager dan bij BBL.

- Wel studiefinanciering en/of tegemoetkoming studiekosten en ov-jaarkaart.

- Studie vrijwel altijd zelf betalen.

- 1 of 2 dagen per week stage en 3 of 4 dagen per weer naar school.

- 20 tot 60% van de studieduur met stage bezig.

- Start aan het begin van het schooljaar en afhankelijk van de opleiding ook in februari.

Let op: Voor zowel BBL als voor BOL staat vaak in de cao of de organisatie je vakantiedagen moet geven, je studie mee moet betalen, wat de minimumvergoeding of het salaris is en nog veel meer belangrijke onderwerpen. Het is dus belangrijk om de cao goed door te lezen voordat je begint zodat je weet waar je recht op hebt.

Krijg jij als BBL-leerling geen of een veel te laag salaris voor je leerwerkbaan? Laat dit ons weten, door hieronder een reactie te posten of een mail te sturen naar info@fnvjong.nl. Wij willen hier graag werk van maken, maar dit kan alleen met jouw hulp!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties