U bent hier

BBL vs BOL

De termen BBL en BOL kom je vaak tegen in studiegidsen of websites van mbo-instellingen. Maar wat is nu precies het verschil tussen beide opleidingen?

BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg

Bij deze opleiding leer je het vak terwijl je werkt. Je gaat minimaal één dag in de week naar school voor theorielessen. De rest van de tijd ben je aan het werk in de praktijk en doe je kennis op terwijl je werkt. Dit is minimaal 60 procent van je studieduur, de nadruk binnen het BBL ligt dan ook op werken.

BBL Facts:


 - Meestal is er naast de praktijkovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst. Maar let op: niet elk leerbedrijf sluit een arbeidsovereenkomst af met de leerling. Als er een arbeidsovereenkomst overeen is gekomen, dan is het arbeidsrecht (proeftijd, ontslag, loon, etc.) én mogelijk ook een cao van toepassing.

- Is er geen arbeidsovereenkomst, dan is het altijd goed om na te gaan of er wel een cao van toepassing is. Kijk dan ook goed of hier rechten in staan die jij moet krijgen, bijvoorbeeld dat je recht hebt op een arbeidsovereenkomst, salaris en doorbetaling op de schooldag.

- Er bestaat in principe geen wettelijk recht op een salaris, check de arbeidsovereenkomst en/of cao die van toepassing is. Is er niets geregeld, dan kun je altijd onderhandelen over een mogelijke vergoeding of salaris.

- Je krjigt vaak geen studiefinanciering en ov-jaarkaart, omdat er meestal sprake is van een arbeidsovereenkomst. In dat geval verdient de leerling tenminste het minimumloon waarmee hij of zij de opleiding kan betalen. Het kan zijn dat de leerling ook in aanmerking komt voor reiskostenvergoeding.

- Opleiding wordt in sommige gevallen betaald door werkgever.

- 3 of 4 dagen per week werken en 1 of 2 dagen per week naar school.

- Minimaal 60% van de studieduur aan het werk in de praktijk.

- Start in september en afhankelijk van de sector ook in februari of het hele jaar door. Om te starten moet je wel werk hebben bij een erkend leerbedrijf.

BOL: Beroeps Opleidende Leerweg

Tijdens deze opleiding volg je volledig onderwijs met stages. Je bent tussen de 20 tot 60 procent van je tijd kwijt aan stages en de rest van de tijd ga je gewoon naar school. De nadruk bij een BOL-opleiding ligt dus veel meer op het volgen van onderwijs zoals je dat ook gewend was op je middelbare school.

BOL Facts:


- Praktijk- of stageovereenkomst zonder arbeidsovereenkomst.

- Geen wettelijk recht op stagevergoeding, check de cao die van toepassing is of je recht hebt op een vergoeding. Is er geen cao of is daarin niets geregeld, dan bestaat natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om over een vergoeding te onderhandelen .

- Vergoeding meestal een stuk lager dan bij BBL.

- Wel studiefinanciering en/of tegemoetkoming studiekosten en ov-jaarkaart.

- Studie vrijwel altijd zelf betalen.

- 1 of 2 dagen per week stage en 3 of 4 dagen per weer naar school.

- 20 tot 60% van de studieduur met stage bezig.

- Start aan het begin van het schooljaar en afhankelijk van de opleiding ook in februari.

Let op: Voor zowel BBL als voor BOL staat vaak in de cao of de organisatie je vakantiedagen moet geven, je studie mee moet betalen, wat de minimumvergoeding of het salaris is en nog veel meer belangrijke onderwerpen. Het is dus belangrijk om de cao goed door te lezen voordat je begint zodat je weet waar je recht op hebt.

Krijg jij als BBL-leerling geen of een veel te laag salaris voor je leerwerkbaan? Laat dit ons weten, door hieronder een reactie te posten of een mail te sturen naar info@fnvjong.nl. Wij willen hier graag werk van maken, maar dit kan alleen met jouw hulp!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Daan

hoi, ik ga een BBL opleiding doen als fietstechnicus. ga dan 1 dag per week naar school. heb hiervoor ook een leerbedrijf gevonden. mijn schooldag geld ook als arbeidstijd, nu hebben ze mij ingeroosterd om ook nog eens 5 dagen in de week te komen werken. en ook op iedere zaterdag ! mag dat ? dan zou ik 6 dagen bezig zijn. graag uw reactie. groeten Daan

FNV Jong

Hoi Daan,

Hebben jullie de afspraken wel schriftelijk vastgelegd? Pak even goed jouw contract erbij. We helpen je graag. Misschien is het een idee om een foto te maken van jouw contract en die naar ons te e-mailen. Dan kunnen we uitleggen wat jullie over en weer van elkaar mogelijk verwachten.

Hans

ik heb een Leerwerkplek gevonden voor mijn bbl opleiding in de metaal !
Alleen stelde de werkgever voor , als het in de tussen tijd niet mocht werken onderling en daar niet kan blijven werken , of ik dan de helft wil meebetalen aan de kosten die hij heeft moeten maken voor mijn studie !
Is dit normaal ?

FNV Jong

Hoi Hans,

Vaak gaan leerwerkplekken inderdaad gepaard met een studiekostenregeling. Als jij daar blijft werken, betaalt jouw werkgever de studiekosten. Ga je eerder weg, dan betaal je (een deel) terug.

Bij een eventuele terugbetaling moet altijd worden gekeken of het gezien de situatie wel eerlijk is dat de kosten voor jouw eigen rekening komen.

Loubna

Ik zoek heel erg lang naar een bbl betaalde werkplek in de sector maatschappelijkzorg/ persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Ik kan echter niks vinden ook niet op stagemarkt & andere stage sites... pleass help!

FNV Jong

Loubna,

Wat vervelend zeg. Helaas klopt het inderdaad dat je niet altijd een vergoeding krijgt.

Lijkt het jou een idee om jouw CV en een paar van jouw sollicitatiebrieven naar mij te e-mailen? Graag checken wij die voor onze leden. Dan weten we in ieder geval zeker dat het niet daaraan ligt!

Sascha

Hallo, Ik doe de BBL opleiding Verzorgende IG en heb in mijn bpv contract met de werkgever dat ik 20 uur per week werk. Nu is er niet genoeg werk en werk ik gemiddeld 12 uur. Ik krijg nu ook maar 12 uur uitbetaald. En ik moet het "ooit" een keer inhalen. Dit gaat al een paar maanden zo. Is het niet zo dat ik gewoon uitbetaald moet krijgen?

Fatou

ik lees overal dat je bij een BBL minimaal 20 uur moet werken. nu ga ik een BBL doen via de eigen opleiding van de HEMA (levert ook erkend mbo 2 diploma op). ik heb echter maar een contract van 12 uur gekregen. kan dat dan?

FNV Jong

Heey Fatou,

In het algemeen geldt inderdaad dat je bij BBL minimaal zo een 20 uur moet werken. Bij BBL-opleidingen doe je namelijk vooral praktijkervaringen op. Het zou zo kunnen zijn dat HEMA zelf een erkende opleiding heeft waarbij je in totaal minder uren per week werkt.

Ben je toevallig al lid van ons? Het kan een idee zijn om jouw contract een keer naar ons te e-mailen.

Esmee

Ik doe een bbl opleiding zelfstandig werkende kok niveau 3 en ik heb een contract van 32 uur, soms werk ik 40 uur in de week en maak dagen van 12 uur, maar ik ben 16 jaar en ik krijg ook geen pauze als ik hier om vraag dan is het druk en moet ik even wachten tot het rustigere is maar dat word het nooit , ook mag ik geen vrije dagen op nemen en toen ik met 41 graden koorts op de werk vloer stond mocht ik wel weg alleen als ik zelf vervanging zocht ook hebben we vaak een afwasser dus staan ik tot 12 uur af te wassen omdat de keuken niet weg mag tot de afwas er door is mijn vraag is wat ik in hemels naam moet doen met deze situatie want ik kan in de buurt geen nieuw leerbedrijf vinden en anders kan ik mijn opleiding niet afmaken

FNV Jong

Hoi Esmee,

Is jouw schoolmentor wel op de hoogte van de situatie? Jouw gezondheid krijgt prioriteit. Probeer je aan de gemaakte afspraken te houden. Gaat jouw werkgever te ver, spreek hem daarop aan.

We snappen dat het lastig is om een nieuwe stage te vinden en dat jij jouw diploma wil, maar jouw gezondheid moet echt prioriteit krijgen.

Daan

hallo, ik wil een BBL opleiding fietstechnicus gaan volgen. ben al op gesprek geweest bij een leerbedrijf. ik moet eerst een dag meelopen om te zien of ik in het team pas. moet dan met de bus gaan reizen. 25 km. heb gevraagd om reiskostenvergoeding. ze willen nu maar 0,10 cent per km geven, het komt er op neer dat ik elke dag zelf 5 euro uit eigen zak moet gaan betalen om bij het leerbedrijf te komen. dit kan ik zelf niet bekostigen. kan ik om volledige onkostenvergoeding vragen ? zijn ze verplicht om dit te vergoeden ? groet

FNV Jong

Hey Daan,

Wat voor overeenkomst bent je aangegaan? Als je een (leer)arbeidsovereenkomst bent aangegaan kun je waarschijnlijk wel op basis van de cao aanspraak maken op een reiskostenvergoeding voor openbaar vervoer.

Sylvia

Hallo,

Mijn vraag is ik doe een bbl opleiding en heb alleen en POK.
Ik krijg altijd het gewerkte uren naar het minimumloon uitbetaald. Nu heb ik per direct ontslag genomen. Nu wil mijn oude stagebedrijf mijn laatste maand niet uitbetalen mag dit? .

FNV Jong

Hoi Sylvia,

In principe hoor je in ieder geval de uren die je hebt gewerkt uitbetaald te krijgen, ook als je per direct ontslag neemt. Alleen is het wel de vraag of je per direct ontslag mócht nemen. Zo niet, dan kan jouw oude stagebedrijf het een en ander met elkaar verrekenen.

Bert

Ik doe een bbl opleiding kok niveau 3. Ik werk 4 dagen in een restaurant en 1 dag naar school. Ik heb een contract van gemiddeld 26 uur en dit is inclusief school. Mijn werktijden zijn van 15.00 uur tm 22.00 uur. En daar gaat een uur pauze vanaf. Dus dat is 4 x 6 = 24 uur en 6 schooluren. Dit is in totaal 30 uur Dit is 4 uur per week meer dan mijn contract, maar ik krijg 26 uur per week uitbetaald.
Maar ik ben bijna altijd veel later vrij dan 22.00 uur, met uitschieters op zondag van 00.30 uur ivm grote schoonmaak keuken. Heb ik recht op de extra uren, die ik meer werk dan mijn contracturen, dat ik die uitbetaald moet hebben? Mag de baas mij een uur pauze inhouden? Op hoeveel verlofdagen heb ik recht? Mag mijn baas, als ik ziek wordt, mij een verlofdag inhouden? En bij werken op feestdagen, heb ik dan recht op extra verlofdagen?
Mvg Bert

FNV Jong

Hi Bert,

Zo te zien heb je behoorlijk wat vragen.

Die uren hoor je waarschijnlijk uitbetaald te krijgen in extra loon of doorbetaalde vrije tijd. Mogelijk hoor je zelfs een toeslag te ontvangen voor de uren die je overwerkt.

Wat vakantiebetreft mag je per jaar in ieder geval 4 werkweken wegblijven.

carolien

mijn zoon volgt nu een voltijd mbo opleiding BBl. hij krijgt studie financiering en een ov kaart.
Hij wil overstappen naar een bol opleiding.
Ik snap dat hij dan geen studie financiering meer krijgt en ook geen ov kaart meer.
Wat ik niet snap is of hij de tot nu toe gebruikte ov kaart dan terug moet betalen? En de gekregen studiefinanciering?
Hij gaat de opleiding wel afmaken uiteraard binnen de 10 jaar.

FNV Jong

Hi Carolien,

Het kan inderdaad geen kwaad om even de bellen met DUO. Ook zou ik even contact opnemen met het schoolhoofd/de decaan of een commissie van de opleiding. Wellicht dat zij een en ander kunnen uitleggen, zodat voor DUO duidelijk is dat het hier om een voortzetting van de studie.

Carolien

oeps het is natuurlijk precies andersom. Hij doet nu BOL en wil BBL gaan doen.

Remco

Beste Carolien, misschien kun je naar het nummer van Duo gaan bellen en je verhaal uitleggen en zullen ze zeggen dat je wel eerst een bedrag moet overmaken maar dan een formulier moet invullen met reden voor het geld terug. Het ligt natuurlijk ook aan zijn inzet op school. Succes. Mvg Remco.

Jeremy

Hallo,
Ik heb een vraagje, mag je voor een BBL opleiding meer dan 22 uur werken en dan 1 dag school? Ik wil namelijk ergens gaan werken waar ze een 32 uur contract bieden dus dat zou inhouden 4x 8 uur per week.

FNV Jong

Hey Jeremy,

Het is zelfs zeer gebruikelijk bij BBL-opleidingen om 32 uur te werken en een dag naar school te gaan.

Dat mag dus wel!

Diederik

Hallo, ik ga binnekort een bbl opleiding volgen. Maar wegens omstandigheden haakte mijn stage werkplek ineens af, en moest ik in 1 dag een stageplek regelen.. niet heel prettig. Ik kreeg het maar niet voor elkaar en heb toen maar een bedrijf gebeld voor een vrijwillige stage. ( dit bedrijf is een eco bedrijf waar iedereen vrijwillig werkt) Maar nu heb ik dus geen inkomen.. hoe kan ik dit het beste oplossen? Heb ik recht op bv: uitkering? financiering? iets in die richting?

gr.
23 jarige student

Micha

Op mijn stage ben ik erg goed in de smaak gevallen. We willen de samenwerking nu voort zetten door mijn opleiding om te vormen naar een bbl traject. Het probleem hierbij is dat het bedrijf beperkte middelen heeft om mij uit te betalen.
Na enig onderzoek over het minimumloon (ik ben al 24) is mij niet helemaal duidelijk of ik en het bedrijf hier onder mogen zitten. We willen er sowieso de reis- en schoolkosten uit halen.

FNV Jong

Hey Micha,

Wat fijn, dat je zo in de smaak valt en dat jullie verder willen samenwerken. Bij BBL-trajecten wordt inderdaad vaak het minimumloon uitbetaald. Als jij voor een deel als werknemer aan de slag gaat, is dat ook verplicht. Het is voor ons dus ene beetje moeilijk om in te schatten of je onder het minimumloon mag zitten.

Amber

Beste,
Ik ben afgestudeerde groen detailhandel medewerkster niv 2,
Ik volg nu een bbl-opleiding bloem en design niv 3. In het tweede jaar, en ben 19 jaar.
Mijn leerbedrijf legt de lat heel hoog, het lijkt net alsof ik bijna niks goed kan doen. Er werd gezegd tegen mij dat ik aangenomen ben als gediplomeerd niv 2 maar mijn bazin zet tijdsdruk achter me. Bijv, 7 bloemstukken in het uur omdat ik ong 7 euro in het uur kost voor haar. Ik vind dat niet prettig en mijn werk lijdt eronder, ik ben ten einde raad. Onze snuffelstages in het bedrijf zeggen ook vaak dat ze veel verwacht, en schrikken vaak van hoe ze mij aanpakt(werkgericht)!!! Ik ga zelfs met tegenzin naar het werk. Ik moet vaak de winkel openen en afsluiten of als hun met vakantie gaan de winkel draaiende houden. Zelf vind ik nog helemaal niet dat ik daar aan toe ben. Het geeft veel zorgen mee naast mijn opleiding. Vaak krijg ik de zin te horen ik ben de baas en jij een werknemer. Ik vindt daar in tegen dat ze akkoord is gegaan met een bbl leerling en niet met iemand die volledig in dienst is naar niveau van toebehoren, alleen luistert ze niet naar mij omdat ik een arbeidsovereenkomst heb bij dat bedrijf zegt ze dat ik alle verantwoordelijkheden ook bij mij moet dragen, en me niet achter het feit moet verschuilen dat ik een leerling ben. Ik voel me niet meer op mijn gemak en ik denk dat ik zo mijn opleiding niet kan afmaken, wat ik graag wil! Ik vraag mij af hoe nou een bazin met een bbl leerling om moet gaan. Aangezien ik vaak gebruik wordt als mijn baas en bazin weggaan met de kinderen dat ik de winkel wel over kan nemen en zo ga maar door, wat kan ik nu het beste doen? Van mijn mentor krijg ik te horen dat ik vaak duidelijk moetmaken dat ik nog in de leer zit, maar ik kan dat niet steeds maar blijven zeggen... ik wordt er zelf heel moe van.. Kunt u mij helpen? Elke tip ect.. is welkom!

FNV Jong

Hey Amber,

Het is niet de bedoeling dat je door je leerwerkbedrijf ingezet wordt als volwaardig medewerker. Het lopen van stages en leerlingschappen zijn niet gebonden aan wetgeving, maar wel aan de regelingen uit je overeenkomst.

Omdat er toch een hoop misgaat kan het een idee zijn om ons een mailtje te sturen.

Het is in ieder geval een goed idee om je stagedocent of mentor actief te betrekken bij je stagevoortgang.

Sem

Ik werk nu ongeveer 1 jaar bij en bedrijf met een nul uren contract. Ik ben sinds een maand met een BBL opleiding begonnen en ditzelfde bedrijf is nu mijn leerbedrijf. Bij het bedrijf hadden ze wel gezegd dat ze iets van mijn loon in zouden houden ivm stage, maar ik krijg nu echt ruim de helft minder loon. Ik heb helemaal niets hoeven ondertekenen, kan dit zomaar dat ze gewoon meer dan de helft minder gaan betalen?

FNV Jong

Hey Sem,

Het een en ander ligt aan de omstandigheden van het geval. De uren die jij werkt moeten gewoon in volledigheid uitbetaald worden. Echter, bij de stage-uren kan dit anders zijn.

Je geeft zelf aan dat je voor de stage niets nieuws hebt ondertekend. Het is mogelijk dat je geen vergoeding hebt afgesproken voor jouw stage-uren.

Ik stel voor dat je bij je leidinggevende vraagt of hij jou een duidelijke weergave kan geven van welke uren jij werkt, en welke uren jij stage loopt. Ook raad ik aan om na te vragen of je een stagevergoeding ontvangt.

yilmaz

Hallo,

ik wil graag een bbl opleiding apothekersassistente volgen.
nu is mijn vraag, moet je een stageplek vinden voordat je begint met de opleiding of word dat via de school geregeld.

mvg,

yilmaz

FNV Jong

Hey Yilmaz,

Het is inderdaad de bedoeling dat je zelf een stageplaats zoekt. Wel kan je hierover overleggen met de school waar je de opleiding wilt gaan volgen.

Je kunt in ieder geval eens langsgaan bij apotheken in de buurt en vragen of zij de ruimte hebben om een BBL-plaats aan te bieden.

Rd

Hallo,

Ik doe bbl en werk 36 uur per week, maar ik krijg helemaal geen geld ervoor. Krijg ook geen stufi dus kan helemaal niet rondkomen, ben hiervoor zelfs noodgedwongen weer thuis gaan wonen. Graag hoor ik wat te doen.

Mvg

FNV Jong

Hey Rd,

De regels rondom het lopen van een BBL-stage staan niet wettelijk vastgelegd. Hierdoor is het inderdaad mogelijk dat je geen loon of vergoeding ontvangt voor je stage.

Wel kan het zo zijn dat je onder een cao valt. Dan kan het zijn dat in de cao regels opgesteld zijn die de werkgever alsnog verplichten om loon te betalen of een stagevergoeding aan te bieden.

wanda

een goedemiddag

wilde graag even wat vragen ,mijn dochter van 16 loopt stage bij een kapsalon ,onder welke cao valt dat?

FNV Jong

Hey Wanda,

Op dit moment is er geen cao afgesloten voor de kappersbranche.

Wel zijn vorige maand de onderhandelingen over een nieuwe cao van start gegaan

Bas

Hallo

Ik heb een vraagje ik heb een 38 uur contract en ik doe een b opleiding gastheer schap niveau 2 maar ik werk steeds te weinig uren heb dit aan gegeven bij me leermeester krijgt ik wel me afgesproken salaris ?

FNV Jong

Hey Bas,

Als jij een contract voor 38 uur hebt, dan moet jouw werkgever jou voor 38 uur uitbetalen. Dit is ook het geval wanneer je minder dan je contracturen werkt.

Lenny

Mijn pleegdochter van 18 doet een BBL.opleiding kapper en heeft een contract van 24 uur per week. Ze wordt wekelijks teveel uren ingepland en staat in dec zelfs voor 45 uur ingepland, mag Dit?

Elke maandag heeft ze school, in dec staat ze ook ingeroosterd op haar vrije schooldag, mag Dit?

FNV Jong

Beste Lenny,

Het lopen van stage is niet wettelijk geregeld. Hierom wordt uitgegaan van de richtlijnen die de schoolinstelling oplegt en de afspraken die in het contract staan.

Het oogt mij niet heel redelijk om bij een 24-uurscontract 45 uur ingeroosterd te worden. Ik stel voor dat uw pleegdochter hiervoor contact op neemt met haar stagedocent. Deze kan uitleggen of vanuit school nog extra verplichtingen gelden en uw pleegdochter bijstaan bij het in gesprek gaan met haar stagebegeleider op de werkvloer.

Bij veel BBL-stages is het vrij gewoon dat op vrije schooldagen stage wordt gelopen. Of ze op haar vrije schooldag moet werken kunt u in principe teruglezen in haar contract.

Kw

Hallo,

Ik heb een vraag, ik doe een bbl opleiding maatschappelijke zorg. Bij mijn leerbedrijf krijg ik een stagevergoeding van 200 euro per maand. Ik werk daar 22 uur in de week. Omdat ik bbl doe maar geen loon krijg, heb ik dan recht op een studiefinanciering of iets anders? Ik kan moeilijk rond komen met 200 euro. Ik had verwacht dat ik bij een bbl opleiding zou gaan verdienen maar helaas is dit niet zo.

Met vriendelijke groet,

FNV Jong

Hey Kw,

Wanneer jij een BBL-opleiding volgt kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering. Wel is het mogelijk dat je, omdat je geen inkomen hebt, in aanmerking komt voor bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag.

Marin Dzido

Goedendag,

Ik ben een BBL student en heb dus een contract van 32 uur, maar ze willen mijn schoolgeld niet vergoeden 1x per jaar terwijl het wel in de cao staat wat kan ik doen?, maar mijn reiskosten, overwerken en ziekteverzuim vergoeden ze wel.. beetje appart allemaal, Gr Marin Dzido

FNV Jong

Beste Marin,

Of je in aanmerking komt voor een vergoeding van jouw schoolgeld op basis van je cao kan ik aan de hand van deze gegevens niet vaststellen. Het kan een idee zijn om ons een mailtje te sturen of om ons te bellen, zodat je de situatie nader toe kunt lichten.

Laris

Ik heb een bbl contract voor 20 uur in de week. Als ik veel minder werk dan 20 uur moet het bedrijf mij dan wel gewoon voor 20 uur uitbetalen?

FNV Jong

Beste Laris,

Wanneer je een contract voor 20 uur hebt getekend mag je er vanuit gaan dat je deze gewoon uitbetaald krijgt, ook wanneer je minder uren draait.

Justin

Hallo hebben jullie ook een nummer waar ik op kan bellen ?

Mvg Justin

FNV Jong

Hey Justin,

Wij zijn doordeweeks telefonisch bereikbaar via 085 – 401 5764.

annemarie

Beste FNV, Weet u of ik ben verzekerd voor ongevallen op het werk of onderweg als ik vanuit mijn MBO opleiding stage moet lopen? Het is een BOL opleiding en ik zit in het 4e jaar. Het gaat om een onbetaalde stage. Is dan de werkgever verplicht mij te verzekeren of het MBO of moet ik zelf een verzekering afsluiten?

FNV Jong

Hoi Annemarie,

Je werkgever heeft een algemene zorgplicht richting zijn werknemers, als stagiair kan jij hier ook een beroep op doen. Mocht er een ongeval plaatsvinden op je stage, dan draagt het leerbedrijf hier in beginsel de verantwoordelijkheid over.

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties