U bent hier

Sollicitatiegesprek

Of het nu voor een stage, bijbaan of fulltime baan is… solliciteren is altijd spannend. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Bedenk van te voren goed wat je wilt bereiken met de baan en waarom. Bekijk ook de website van het bedrijf en bedenk vooraf enkele vragen. Zo zorg je ervoor dat je ontspannen en zelfverzekerd overkomt tijdens het gesprek. Lees verder voor meer sollicitatietips!

Bereid je goed voor!

Door je goed voor te bereiden op je gesprek zul je al snel minder nerveus zijn, en kom je ook zelfverzekerd en ontspannen over. Bedenk van te voren goed wat je wilt bereiken met die functie en wat je zo leuk vindt. En bedenk ook waarom je de organisatie leuk vindt. Bekijk voor je sollicitatiegesprek ook de website van het bedrijf. Zo laat je zien dat je serieus te werk gaat.

Bij een sollicitatiegesprek vragen ze vaak om je sterke en zwakke punten. Natuurlijk heb je zwakke punten, maar probeer vooral je sterke punten naar voren te brengen. Soms wordt er in een gesprek ook aan je gevraagd of je een voorbeeld kan noemen waarin een kwaliteit van jou naar voren kwam. Bijvoorbeeld dat je goed kunt organiseren. Hierop kan je zeggen dat jij op school een voetbaltoernooi of een klassenfeest heb georganiseerd. Bedenk dan ook stap voor stap wat je gedaan hebt! (De uitnodigingen verstuurd, het veld gereserveerd, voor het eten gezorgd enzovoorts).

Neem je sollicitatiebrief en cv ook mee! Hier kun je altijd nog op terugkijken. Dit kan jou goed helpen bij je gesprek.

Stel vragen

'Heb je zelf nog vragen?'. Dit is een vraag die vaak aan het einde van het gesprek nog aan je wordt gesteld. Je kunt hierop goed inspelen door vooraf al de website van de organisatie te bekijken en enkele vragen te bedenken. Zijn al je vragen al beantwoord? Wees dan eerlijk en zeg bijvoorbeeld: ´Nee, dank u. U hebt alles duidelijk verteld en ik heb geen vragen meer.`

Kleed je gepast

Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet tijdens het gesprek. Draag kleding waarin je je lekker voelt, maar die ook past bij de functie waarop je solliciteert. Weet je niet wat je aan moet doen? Kleed je dan iets netter en formeler dan je normaal doet. Dit geeft een professionele en serieuze uitstraling. Zorg er naast gepaste kleding voor dat je lekker ruikt en schone, verzorgde handen hebt. Zo maak je een frisse indruk. Bovenal: vergeet niet je kauwgom uit te spugen!

Zorg dat je op tijd bent

Zorg ervoor dat je de dag voor het gesprek weet hoe je moet reizen. Print je route en adresgegevens uit en neem deze mee! Ga je met het openbaar vervoer? Plan dan op www.9292.nl je route. Zo voorkom je gestress.

Ook is het slim om een half uur tot driekwartier extra reistijd in te plannen als je met het ov gaat. Ben je veel te vroeg? Wacht dan gewoon in de buurt en neem nog even rustig je vragen door. Dreig je te laat te komen? Bel de organisatie dan voor de afgesproken tijd op om door te geven dat je verlaat bent.

Wees enthousiast en zelfverzekerd

Wees bovenal enthousiast en zelfverzekerd tijdens het gesprek. Geloof in je eigen kunnen en straal dat uit! Ga rechtop zitten, kijk degene met wie je spreekt recht in de ogen aan en ga niet friemelen met je haar of armband. Wees van jezelf overtuigd, want anders kun je ook een ander niet overtuigen.

Als je lid bent van FNV Jong, kunnen wij je cv en sollicitatiebrief voor je checken! Ben je geen lid? Word dan lid van FNV Jong !

Heel veel succes bij je sollicitatie!

Wil jij toch nog meer tips over sollicitatiegesprekken?
 


Reageer!

Heb je zelf nog handige sollicitatietips? Deel deze dan door een reactie achter te laten.

Plaats reactie

Reacties

Sascha

Ik wil graag solliciteren voor een bijbaan maar moet een motivatiebrief schrijven. ik weet niet precies wat daar in moet staan, iemand misschien tips?

FNV Jong

Hi Sascha,

Leuk dat je op zoek bent naar een baan. Op de website hieronder geven wij wat tips.

Probeer vooral lekker spontaan en enthousiast in jouw brief over te komen. Het helpt natuurlijk als je van tevoren ook ene beetjer nadenkt over wat voor werk je wil verrichten.

Succes!

Sanne

Ik ben 13 jaar en ik wil graag wat bijverdienen, wegens mijn gezondheid kan ik niet lang staan of zitten of zwaar tillen of duwen dus veel baantjes vallen al af. Ook online baantjes zoals chatten heb ik bekeken maar die zijn vaak erotisch getint en dat zoek ik al helaas niet haha. Iemand ideeën??

FNV Jong

Hoi Sanne,

Als je 13 jaar bent mag je nog niet zoveel soorten werk doen. Wellicht is oppassen iets voor jou?

Gr. FNV Jong

Rick

Ik heb zaterdag een gesprek bij de DekaMarkt, ik weet alleen niet zo goed wat ik van een sollicitatiegesprek bij de DekaMarkt kan verwachten.

Ik zie wel veel tips voor solliciteren bij AH en Jumbo etc. maar dit is natuurlijk niet hetzelfde.

Graag jullie hulp!!!

Rick

Thomas

Hallo, ik ben Thomas en ik ben 16 jaar oud.
Ik zou graag willen werken bij GameMania, zoveel mogelijk want ik heb genoeg tijd. Maar ik weet niet wat je bij zo'n soort baantje allemaal mag en als ik google zie ik maar 1 vacature in Weert, veels te ver. Betekent dit dat er bij geen enkele GameMania werk is behalve in Weert?

--Thomas

FNV Jong

Hey Thomas,

Leuk dat je op zoek bent naar een baantje. Als Weert veel te ver is, kun je altijd nog spontaan naar een GameMania in de buurt lopen en jezelf even voorstellen. Neem ook gelijk een sollicitatiebrief mee en geef die af aan de manager.

Zo laat je zien dat je graag initiatief toont en dat wordt door heel veel werkgevers gewaardeerd. Misschien hebben ze zelfs een baan voor je! Wij zeggen daarom ook, gewoon in de buurt proberen.

Zain

Ik ben 14 en wil graag werken in een supermarkt, de enige waar ik op 14 dat kan doen is bij de Dirk vd Broek, ik doe HAVO, zit in de derde klas en ben van plan 12 uurtjes per week te werken. Als ik het sollicitatiegesprek goed doe, hoe groot is de kans dat ik geaccepteerd word?

FNV Jong

Beste Zain,

De kans dat je wordt aangenomen is voor ons natuurlijk niet te adviseren, we wensen je wel veel succes!
Vergeet je niet dat als 14 jarige je alleen vakkenvuller in de supermarkt, je mag geen dingen tillen die zwaarder wegen dan 10 kilo of dingen duwen of trekken van meer dan 20 kilo.

Isabel

Ik ben al een tijdje opzoek naar een bijbaantje, maar ik weet niet goed hoe ik dat moet aanpakken... Heeft iemand tips hoe ik aan een baantje kan komen en wat ik daarvoor moet doen?

FNV Jong

Hoi Isabel,

Er zijn verschillende websites waar je naar bijbaantjes kan zoeken. Ook kan je eens rondvragen op bijvoorbeeld verjaardagen van je familie of zij nog iets voor je weten. Soms staan er ook vacatures online bij de bedrijven zelf. Hiernaast kan je zelfs bij sommige bedrijven online solliciteren. Op onze website staan ook enkele tips :
http://www.fnvjong.nl/bijbaan/op-zoek

FNV Jong

Hoi Bas,

Waarom denk je dat ze jou zullen afwijzen ? Je loopt er tenslotte ook al stage en ze hebben je waarschijnlijk niet voor niets aangenomen. Je zou eens rustig ter sprake kunnen brengen bij je leidinggevende dat je het heel leuk vind om bij Dirk van den Broek stage te lopen en dat je er graag zou willen blijven werken. Als ze tevreden over je zijn en ze zien dat je een gemotiveerde medewerker bent, zit de kans er dik in dat je daar in de toekomst mag komen werken.

Bas Maaskamp

Ik loop momenteel stage bij Dirk van den Broek, en ik zou daar heel erg graag willen werken. Maar ik ben dus bang dat ik zou worden afgewezen. Wat is dus de beste manier op dit te vragen ?

(Wist niet onder welk koppen je dit onderwerp pasten dus deed ik het maar hier onder)

Angela

het is een goede manier om te leeren soliciteeren maar het is wel erg makkelijk ze moogenn dat spel wel wat pittiger maken beetje horror ertusse ofzo hahaha xd

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties