U bent hier

Sollicitatiegesprek

Of het nu voor een stage, bijbaan of fulltime baan is… solliciteren is altijd spannend. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Bedenk van te voren goed wat je wilt bereiken met de baan en waarom. Bekijk ook de website van het bedrijf en bedenk vooraf enkele vragen. Zo zorg je ervoor dat je ontspannen en zelfverzekerd overkomt tijdens het gesprek. Lees verder voor meer sollicitatietips!

Bereid je goed voor!

Door je goed voor te bereiden op je gesprek zul je al snel minder nerveus zijn, en kom je ook zelfverzekerd en ontspannen over. Bedenk van te voren goed wat je wilt bereiken met die functie en wat je zo leuk vindt. En bedenk ook waarom je de organisatie leuk vindt. Bekijk voor je sollicitatiegesprek ook de website van het bedrijf. Zo laat je zien dat je serieus te werk gaat.

Bij een sollicitatiegesprek vragen ze vaak om je sterke en zwakke punten. Natuurlijk heb je zwakke punten, maar probeer vooral je sterke punten naar voren te brengen. Soms wordt er in een gesprek ook aan je gevraagd of je een voorbeeld kan noemen waarin een kwaliteit van jou naar voren kwam. Bijvoorbeeld dat je goed kunt organiseren. Hierop kan je zeggen dat jij op school een voetbaltoernooi of een klassenfeest heb georganiseerd. Bedenk dan ook stap voor stap wat je gedaan hebt! (De uitnodigingen verstuurd, het veld gereserveerd, voor het eten gezorgd enzovoorts).

Neem je sollicitatiebrief en cv ook mee! Hier kun je altijd nog op terugkijken. Dit kan jou goed helpen bij je gesprek.

Stel vragen

'Heb je zelf nog vragen?'. Dit is een vraag die vaak aan het einde van het gesprek nog aan je wordt gesteld. Je kunt hierop goed inspelen door vooraf al de website van de organisatie te bekijken en enkele vragen te bedenken. Zijn al je vragen al beantwoord? Wees dan eerlijk en zeg bijvoorbeeld: ´Nee, dank u. U hebt alles duidelijk verteld en ik heb geen vragen meer.`

Kleed je gepast

Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet tijdens het gesprek. Draag kleding waarin je je lekker voelt, maar die ook past bij de functie waarop je solliciteert. Weet je niet wat je aan moet doen? Kleed je dan iets netter en formeler dan je normaal doet. Dit geeft een professionele en serieuze uitstraling. Zorg er naast gepaste kleding voor dat je lekker ruikt en schone, verzorgde handen hebt. Zo maak je een frisse indruk. Bovenal: vergeet niet je kauwgom uit te spugen!

Zorg dat je op tijd bent

Zorg ervoor dat je de dag voor het gesprek weet hoe je moet reizen. Print je route en adresgegevens uit en neem deze mee! Ga je met het openbaar vervoer? Plan dan op www.9292.nl je route. Zo voorkom je gestress.

Ook is het slim om een half uur tot driekwartier extra reistijd in te plannen als je met het ov gaat. Ben je veel te vroeg? Wacht dan gewoon in de buurt en neem nog even rustig je vragen door. Dreig je te laat te komen? Bel de organisatie dan voor de afgesproken tijd op om door te geven dat je verlaat bent.

Wees enthousiast en zelfverzekerd

Wees bovenal enthousiast en zelfverzekerd tijdens het gesprek. Geloof in je eigen kunnen en straal dat uit! Ga rechtop zitten, kijk degene met wie je spreekt recht in de ogen aan en ga niet friemelen met je haar of armband. Wees van jezelf overtuigd, want anders kun je ook een ander niet overtuigen.

Als je lid bent van FNV Jong, kunnen wij je cv en sollicitatiebrief voor je checken! Ben je geen lid? Word dan lid van FNV Jong !

Heel veel succes bij je sollicitatie!

Wil jij toch nog meer tips over sollicitatiegesprekken?
 


Reageer!

Heb je zelf nog handige sollicitatietips? Deel deze dan door een reactie achter te laten.

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties