U bent hier

Naar het buitenland

Zou jij graag in het buitenland willen werken? En heb jij een leuke functie gezien waar je op wilt solliciteren? Hieronder vind je tips waar je rekening mee moet houden. Wil je meer houvast? Check dan dit stappenplan voor studeren, stagelopen of werken in het buitenland!

Check jouw diploma!

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat als je je studie hebt afgerond je jouw vak ook kan beoefenen in het buitenland. Niets is minderwaar, in het buitenland kan het zijn dat dat de regelingen net wat anders zijn. Het is een goed idee om je diploma’s laten erkennen, zo kan je er precies achter komen wat jou staat te wachten.

Cultuur

In het buitenland kan het zijn dat er een totaal andere cultuur heerst. Het is belangrijk om je dus te verdiepen in de gebruiken en omgangsvormen van het land. Bij het solliciteren is het belangrijk dat je positief opvalt, je wilt dus niet dat je iemand onbedoeld beledigd. Het komt ook goed over als je er veel energie in heb gestopt, dat laat zien dat je veel toewijding hebt en de baan graag wil hebben. 

Sollicitatie procedure

Je hebt een positieve reactie ontvangen van het bedrijf waar je solliciteert, mooi! De meeste bedrijven stemmen in met een eerste kennismaking via de webcam, maar wanneer dit proces verder gaat willen ze je meestal toch echt persoonlijk ontmoeten. Als er meerdere bedrijven zijn die jou willen ontmoeten plan het dan goed in. Op deze manier hoef je maar één keer te reizen en scheelt het je veel geld en moeite!

Wees niet bang voor administratieve zaken

Het is een grote stap om naar het buitenland te gaan. Veel mensen worden alleen al afgeschrikt door de administratieve procedure. Het is veel makkelijker dan je waarschijnlijk verwacht, op de website van de Rijksoverheid staat veel informatie over werken in het buitenland. Daar vind je ook veel informatie over studeren in het buitenland en stage in het buitenland. Twijfel je dan alsnog, dan kan je altijd het consulaat of de ambassade bellen, deze instanties zijn dagelijks bezig met dit soort zaken.

Let op jouw sollicitatiebrief

Als je solliciteert in het buitenland schrijf je je brief en cv natuurlijk niet in het Nederlands. Schrijf je sollicitatiebrief het liefste in de moedertaal van het land. Solliciteer je bijvoorbeeld bij een bedrijf in Spanje, schrijf dan je brief in het Spaans. Spreek je de moedertaal niet? Schrijf dan je brief in het Engels! Bij een groot internationaal bedrijf is er namelijk altijd wel iemand die Engels spreekt. De opmaak van een Engelse brief is anders dan een Nederlandse brief. Kijk hier voor de juiste opmaak!

Het is belangrijk dat je goed weet welke specifieke eisen aan een sollicitatiebrief of cv worden gesteld. In elke land verwachten ze weer iets anders van je. In Duitsland is het bijvoorbeeld gebruikelijk om een foto van jezelf mee te sturen in je cv. Ook referenties en getuigschriften worden vaak gewaardeerd. In Frankrijk is een bondige schrijfstijl gewenst. Alleen het noemen van je hoogste opleiding en referenties op managementniveau zijn gebruikelijk.

Op zoek naar een (vakantie)baan of vrijwilligerswerk in het buitenland? Op bijvoorbeeld wereldwerk.eu of vakantiebaaninhetbuitenland.nl kun je in contact komen met werkgevers in het buitenland.

Vragen over werken in het buitenland of hulp bij problemen? Word lid van FNV Jong!   
 


FNV Jong tip:

Heb je nog goede contacten met je taaldocent op de middelbare school? Of ken je iemand die bekend is met de stijlregels uit het land? Vraag dan of hij/zij je brief en cv wilt controleren.

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties