U bent hier

Curriculum Vitae (cv)

Je cv is je visitekaartje. Je vermeldt kort en zakelijk wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Een cv is vrijwel altijd formeel van toon en is nooit langer dan 2 A4'tjes. Zo kan je werkgever in één blik zien wie hij/zij voor zich heeft. In je cv vermeld je alleen feiten: opleiding, werkervaring, relevante vaardigheden, hobby´s en nevenactiviteiten. Vergeet niet dat je jezelf ook wilt verkopen! Leg daarom de nadruk op baantjes, studies en activiteiten die aansluiten bij de functie.

Voorbeeld cv

Voordat je begint met het schrijven van een cv is het handig eerst een paar voorbeelden te bekijken. Hoe zien cv's van anderen eruit en op welke manier onderscheiden zij zich doormiddel van hun cv? Dit voorbeeld cv gemaakt in Word helpt en geeft je wellicht inpiratie bij het maken van je eigen curriculum vitae.

Schrijftips

Je cv is nooit langer dan 2 A4´tjes

De volgende kopjes moeten altijd worden genoemd:
     - persoonlijke gegevens
     - opleiding
     - werkervaring
     - relevante cursussen en/of papieren - bijv. rijbewijs of schrijfcursus
     - relevante vaardigheden – bijv. computervaardigheden en talenkennis
     - relevante hobby´s en/of nevenactiviteiten – organiseren studiemiddag op school.

Heb je referenties (mensen die een goed woordje voor je kunnen doen)? Dan kun je deze in een apart kopje ´referenties` aan je cv toevoegen. Vraag altijd vooraf of je ze ook écht als referentie op je cv mag zetten.

Zet je meest recente baantje of studie altijd bovenaan (omgekeerde chronologie); eerdere baantjes of cursussen zet je hieronder. Gebruik in de opsomming alleen jaartallen en geen maanden.

Nog maar weinig werkervaring? Dan kun je er voor kiezen om in 1 of 2 zinnen te vermelden wat je tijdens je studie zoal geleerd hebt. Noem alleen de vaardigheden die bij de functie aansluiten.

Een foto is niet verplicht, maar kan je cv wel opvrolijken. Gebruik hiervoor geen vakantiefoto in je strandoutfit, maar een iets zakelijkere pasfoto waar je mooi – liefst lachend! – op staat.  

Geen taalfouten! Haal je cv altijd nog een keer door de spellingcheck op je computer. Of laat je cv door iemand lezen die goed is met taal.

Voeg je cv als bijlage toe aan je mail. Gebruik in je mail een standaardzin als:

Geachte mevrouw/ meneer (naam invullen).

Hierbij solliciteer ik graag naar de functie (naam functie) bij (naam organisatie invullen). Mijn cv en motivatiebrief kunt u vinden in de bijlagen.

In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,

(Je eigen naam invullen).

Out of the box

Om op te vallen tussen de andere cv's moet je soms out of the box denken. Designer Robby Leonardi bedacht een wel heel creactief cv: een online game geinspireerd op Super Mario. Hij had hier mee dan ook binnen no-time een baan gevonden. Je hoeft niet persé een designer te zijn om een opvallend cv te maken. Wist je dat je bijvoorbeeld met Prezi makkelijk zelf een creatief opvallend cv (Prezumé) kunt maken? Lees hieronder hoe je dat kunt doen!

>> Zelf een cv maken met Prezi (Prezumé)
>> Een voorbeeld Prezumé bekijken

Let wel op: als je een creatief cv wilt maken, bedenk dan goed of het wel bij de functie en de organisatie past!

Heb je er  weleens aan gedacht om een video mee te sturen met je sollicitatie waarin jezelf voorstelt? Je ziet steeds vaker dat bedrijven hier om vragen in vacatures. Het is natuurlijk ook een originele manier om je te onderscheiden en een persoonlijke indruk achter te laten. Op Vidso.nl kan je gratis heel makkelijk zo'n video maken en deze delen met je toekomstige werkgever!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties