U bent hier

Curriculum Vitae (cv)

Je cv is je visitekaartje. Je vermeldt kort en zakelijk wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. Een cv is vrijwel altijd formeel van toon en is nooit langer dan 2 A4'tjes. Zo kan je werkgever in één blik zien wie hij/zij voor zich heeft. In je cv vermeld je alleen feiten: opleiding, werkervaring, relevante vaardigheden, hobby´s en nevenactiviteiten. Vergeet niet dat je jezelf ook wilt verkopen! Leg daarom de nadruk op baantjes, studies en activiteiten die aansluiten bij de functie.

Voorbeeld cv

Voordat je begint met het schrijven van een cv is het handig eerst een paar voorbeelden te bekijken. Hoe zien cv's van anderen eruit en op welke manier onderscheiden zij zich doormiddel van hun cv? Dit voorbeeld cv gemaakt in Word helpt en geeft je wellicht inpiratie bij het maken van je eigen curriculum vitae.

Schrijftips

Je cv is nooit langer dan 2 A4´tjes

De volgende kopjes moeten altijd worden genoemd:
     - persoonlijke gegevens
     - opleiding
     - werkervaring
     - relevante cursussen en/of papieren - bijv. rijbewijs of schrijfcursus
     - relevante vaardigheden – bijv. computervaardigheden en talenkennis
     - relevante hobby´s en/of nevenactiviteiten – organiseren studiemiddag op school.

Heb je referenties (mensen die een goed woordje voor je kunnen doen)? Dan kun je deze in een apart kopje ´referenties` aan je cv toevoegen. Vraag altijd vooraf of je ze ook écht als referentie op je cv mag zetten.

Zet je meest recente baantje of studie altijd bovenaan (omgekeerde chronologie); eerdere baantjes of cursussen zet je hieronder. Gebruik in de opsomming alleen jaartallen en geen maanden.

Nog maar weinig werkervaring? Dan kun je er voor kiezen om in 1 of 2 zinnen te vermelden wat je tijdens je studie zoal geleerd hebt. Noem alleen de vaardigheden die bij de functie aansluiten.

Een foto is niet verplicht, maar kan je cv wel opvrolijken. Gebruik hiervoor geen vakantiefoto in je strandoutfit, maar een iets zakelijkere pasfoto waar je mooi – liefst lachend! – op staat.  

Geen taalfouten! Haal je cv altijd nog een keer door de spellingcheck op je computer. Of laat je cv door iemand lezen die goed is met taal.

Voeg je cv als bijlage toe aan je mail. Gebruik in je mail een standaardzin als:

Geachte mevrouw/ meneer (naam invullen).

Hierbij solliciteer ik graag naar de functie (naam functie) bij (naam organisatie invullen). Mijn cv en motivatiebrief kunt u vinden in de bijlagen.

In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,

(Je eigen naam invullen).

Out of the box

Om op te vallen tussen de andere cv's moet je soms out of the box denken. Designer Robby Leonardi bedacht een wel heel creactief cv: een online game geinspireerd op Super Mario. Hij had hier mee dan ook binnen no-time een baan gevonden. Je hoeft niet persé een designer te zijn om een opvallend cv te maken. Wist je dat je bijvoorbeeld met Prezi makkelijk zelf een creatief opvallend cv (Prezumé) kunt maken? Lees hieronder hoe je dat kunt doen!

>> Zelf een cv maken met Prezi (Prezumé)
>> Een voorbeeld Prezumé bekijken

Let wel op: als je een creatief cv wilt maken, bedenk dan goed of het wel bij de functie en de organisatie past!

Heb je er  weleens aan gedacht om een video mee te sturen met je sollicitatie waarin jezelf voorstelt? Je ziet steeds vaker dat bedrijven hier om vragen in vacatures. Het is natuurlijk ook een originele manier om je te onderscheiden en een persoonlijke indruk achter te laten. Op Vidso.nl kan je gratis heel makkelijk zo'n video maken en deze delen met je toekomstige werkgever!

Cv check?

Twijfel je of je cv wel goed is en wil je het laten controleren? Word lid van FNV Jong en maak gebruik van de cv check. Dit is helemaal gratis voor leden! Een expert van FNV Jong neemt jouw cv door en geeft je tips. Bekijk ook alle andere voordelen van een FNV Jong lidmaatschap!

Ook handig voor jou:

Op zoek naar werk
Sollicitatiebrief schrijven
Sollicitatiegesprek
Onderhandelen
Minimumjeugdloon

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Rosalie

Hoezo geen maanden in de opsomming van je genoten opleiding en/of werkervaring? Als ik van 2016 tot 2017 een baantje heb gehad en dit op mijn cv plaats, heeft mijn potentiele werkgever toch geen enkel idee of dit van 01-01-2016 tot 01-01-2017 is geweest (dus een jaar) of dat het van 01-10-2016 tot 01-01-2017 is geweest (slechts 2 maanden). Is erg onduidelijk lijkt mij voor een werkgever die wilt weten hoeveel ervaring je hebt.

FNV Jong

Hey Rosalie,

Dat de maanden in de opsommingen niet benoemd hoeven te worden heeft de volgende reden.

Dit komt omdat het doel van je CV is om de werkgever ertoe te bewegen je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Hierbij hoef je de werkgever nog niet tot in detail te informeren over de duur van werkervaring. Belangrijker is dat je CV eruit springt en dat je ervaring op een consequente wijze naar voren komt.
Als jij bij jouw werkervaring naast de jaren waarin je gewerkt hebt ook de maanden aangeeft, dan moet je dit ook doorvoeren bij je genoten opleidingen. Dit kan als gevolg hebben dat je CV minder overzichtelijk overkomt.

Een onoverzichtelijke CV leidt tot een lagere kans dat je door de werkgever uitgenodigd wordt voor een gesprek. Als de werkgever vragen heeft over je werkervaring, kan hij deze altijd stellen in een gesprek.

Jan

Heel vreemd dat er in een voorbeeld cv de burgerlijke staat wordt vermeld. Het gaat niemand iets aan of je getrouwd bent of niet. Ook is het een heel slecht advies om je geboortedatum te vermelden.

In heel erg veel landen om ons heen, laten we personalia compleet weg, omdat het puur gaat om de inhoud. Vervolgens in een gesprek kun je daar iets dieper op ingaan, maar zelfs geslacht en woonplaats zijn daar niet gebruikelijk om te vermelden. In Nederland is het maar gewoon om al je gegevens zo op straat te leggen.

Vervelend dat organisaties als FNV hier aan meedoen.

FNV Jong

Hoi Jan,

Wij snappen je standpunt, dit is alleen niet de norm in Nederland. Wij laten alleen zien wat gebruikelijk is in Nederland en proberen jongeren te ondersteunen bij het sollicitatieproces.

elisa

ik heb veel gehad aan die voorbeeld cv thanks

FNV Jong

Hoi Elisa,

Fijn om te horen!

Gerben

In het voorbeeld CV geeft de sollicitant een 9 cijferig telefoonnummer op. Dit is sterk af te raden.

FNV Jong

Hoi Gerben,

Scherp opgemerkt! Daarom is dit ook een voorbeeldbrief en raden wij aan om altijd een 10-cijferig telefoonnummer op te geven.

Nico

Moeten er geen competenties vermeld worden?? Wel zo netjes.

johnthabon

ha. ha. ha. goede grap Tom.

Jesica

Ja klopt xd #Tom

Tom

Onthoud dat je niet teveel trivia op je CV gaat zetten. Ze moeten natuurlijk wel weten wie je bent, maar waar je geboren bent en dat gamen je hobby is, is niet heel erg relevant. Natuurlijk moet jij dit wel weten als ze er bij je sollicitatie gesprek naar vragen.

Jesica

Klopt xd

Marijke

Wel een tip mbt het voorbeeld CV, de opmaak is namelijk een beetje rommelig.. Probeer dezelfde regelafstanden en tabs te gebruiken, dat leest meteen een stuk lekkerder

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties