U bent hier

Brief

Met je sollicitatiebrief laat je zien wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Een sollicitatiebrief is altijd veel persoonlijker dan een cv. Je hebt meer vrijheid om je karakter te laten spreken. Probeer wel altijd aan te sluiten bij de schrijfstijl van de organisatie waarbij je solliciteert. Check voor het schrijven daarom altijd hun website. Hieronder vind je enkele schrijftips!

Vorm


• Je brief is niet langer dan 1 A4 (lettertype 10)

• Deel je brief netjes en overzichtelijk in. De volgende punten moeten er altijd in staan:
     - noem bovenaan datum en plaatsnaam (woonplaats)
     - noem bovenaan de functie waarop je solliciteert
     - richt je brief aan de persoon die in de advertentietekst staat vermeld: 
       "Geachte meneer/mevrouw (naam invullen )"
     - sluit de brief af met een zin waaruit blijkt dat je graag op gesprek komt, bijvoorbeeld
       ''Graag licht ik in een gesprek een en ander nader toe."

• Zorg dat je brief geen typ- of spellingfouten bevat. Gebruik de spellingscontrole op je computer!

• Zorg ervoor dat je schrijfstijl aansluit bij de advertentietekst: hoe formeel of informeel is deze van toon?

Inhoud


• Begin met een pakkende en originele openingszin. Een standaardzin als “Naar aanleiding van uw advertentie in …..” is zeker niet fout, maar trekt niet echt de aandacht.

• Geef duidelijk aan waarom je de baan uit de vacature zo leuk vindt.

• Als je al een baan hebt, schrijf dan op waar je nu werkt en wat je taken precies zijn. Geef aan waarom je van baan wilt veranderen. Betere promotiekansen? Sluit de baan beter aan op je studie?

• Geef aan waarom jij geschikt bent voor de baan. Verwijs naar je opleiding, eerdere werkervaring, stages, persoonlijke eigenschappen, vrijwilligerswerk of hobby's.

• Heb je één van de gewenste functie-eisen niet? Maak je kwaliteiten dan op een andere manier duidelijk. Dat je goed Frans spreekt, blijkt uit het feit dat je een half jaar in Frankrijk hebt gewoond. Bestuurswerk in een sportvereniging laat zien dat je leiding kan geven.

• Ga inhoudelijk in op de advertentie, laat zien waarom jij geschikt bent voor de baan. Je kunt ook inspelen op informatie op de website van het bedrijf. Waarom zou je juist bij dat bedrijf willen werken.

• Ga in de brief zelf niet onnodig in op een eerdere baan, opleiding of diploma: verwijs daarvoor naar je cv.

• Bedenk een leuke uitsmijter. Voor slotzinnen heb je ook standaardzinnen (“In afwachting van uw reactie, teken ik ...”), maar probeer iets leukers te bedenken wat opvalt tussen alle andere brieven.

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij je sollicitatie? Of wil je je cv of sollicitatiebrief laten checken en persoonlijk advies? Word lid van FNV Jong !

Voorbeeld sollicitatiebrief


Bekijk een voorbeeld van een goede sollicitatiebrief. Nog meer brieven kun je vinden op deze site, hier staan voorgeschreven brieven op per beroep. LET OP! Kopieer nooit zomaar een voorbeeldbrief, maar geef er je eigen draai aan. 

Plaats reactie

Reacties

Dayanara

Kunt u een voorbeeld van sollicitatiebrief voor een commercieel assurantiemedewerker/ verzekering medewerker.
Bedankt bij voorbaat.

FNV Jong

Hey Dayanara,

Wij willen jongerne vooral motiveren om hun brief zo persoonlijk mogelijk te maken.

Neem de brief hieronder daarom als uitgangspunt en stem hem af op jouw talenten!

https://fnvjong.nl/sites/fnvjong.nl/files/voorbeeld-sollicitatiebrief.pdf

Groetjes,

Matthijs

In punt vier van inhoud staat: Geef aan waarom jij geschikt bent voor de baan. Verwijs naar je opleiding, eerdere werkervaring
Dan staat in punt zeven: Ga in de brief zelf niet onnodig in op een eerdere baan, opleiding of diploma: verwijs daarvoor naar je cv.

Dien je nu wel of niet over je eerdere werk en opleiding te beginnen in je sollicitatiebrief?

FNV Jong

Hoi Matthijs,

Wat we daarmee bedoelen is dat een verwijzing naar eerdere ervaringen relevant en interessant moet zijn. Solliciteer je naar een baan als recruiter voor een goed doel? Dan is het nog maar de vraag of jouw ervaringen als (bijvoorbeeld) magazijnmedewerker interessant zijn voor jouw potentiële nieuwe werkgever.

Wel kun je aangeven dat je de afgelopen jaren verschillende baantjes hebt gehad en tot de conclusie bent gekomen dat je graag op straat wil werken. In dat geval kun je naar jouw cv verwijzen om te laten zien dat je wel degelijk al wat werkervaring hebt opgedaan, simpelweg om jouw verhaal wat meer te onderbouwen. Ook geeft dit de werkgever vaak dat extra beetje vertrouwen in jou, wat zomaar van cruciaal belang zou kunnen zijn. :)

Wat we proberen te zeggen is: verwijs niet enkel naar eerdere ervaringen, puur om ergens naar te kunnen verwijzen. Vooral als je de brief kort maar krachtig wil houden is het verstandig om deze tip in het achterhoofd te houden.

Floortje

Woooo dit is inderdaad een SUPER site, ik heb deze gebruikt :)

http://voorbeeldsollicitatiebrief.info/sollicitatiebrief-kassamedewerker/

FNV Jong

Hoi Floortje,

Let wel op dat dit voorbeelden zijn! Neem ze dus niet letterlijk over. Probeer er altijd een persoonlijk tintje aan te geven.

omar

ik wil ik een voorbeeld van sollicitatie ontvangen mbt de functie buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). ik zoek en stage plek mijn sollicitatie moet ook gericht zijn naar en stage plaats bij het gemeentes. ik wil graag geholpen worden.

Met vriendelijke groet,
omar

FNV Jong

Hi Omar,

Wellicht vind je met geluk een voorbeeld op de website die hierboven genoemd werd. Lees hem dan goed door en pas hem aan. Als je niet een voorbeeld kunt vinden, stel ik voor dat je de tips die hierboven staan opvolgt en gewoon begint met schrijven.

Vanaf het begin een brief opstellen is lastig, maar het geeft je wel de mogelijk om hem persoonlijk te maken. Met een onderscheidende brief wordt je vaak eerder op sollicitatiegesprek uitgenodigd. Ben je toevallig al lid van FNV Jong? Dan kun je eerst nog even jouw CV en brief naar ons e-mailen. Graag helpen wij met het opstellen van de perfecte sollicitatiebrief.

In ieder geval, veel succes!

Lidiaatje

ze hebben ook andere goeie brieven. ik heb deze gebruikt en aangenomen in de bediening: http://voorbeeldsollicitatiebrief.info/sollicitatiebrief-horecamedewerker/

Maarten

Ik heb veel gehad aan de sollicitatiebrief voor vakkenvuller op http://voorbeeldsollicitatiebrief.info/. Staan ook veel andere voorbeelden op, zie dat ze die hebben aangevuld sinds de vorige keer dat ik er op ben geweest.

Vind het erg moeilijk om zelf te schrijven vanuit het niks. Daarom is een volledig voorbeeld herschrijven veel gemakkelijker.

Rick V

merijn

super chill dit. ze vroegen enkel een reactie van een paar zinnen. scheelt een bak ellende aan schrijven

Jan

Bedankt voor de tip Maarten. Ik ben aangenomen met de brief voor vakkenvuller :)

FNV Jong

Goed gedaan Jan! Heel veel plezier met de uitvoering van je werkzaamheden!

Lisanne

Bedankt voor de uitleg, maar gebruik toch ook liever een kant en klare brief zoals op voorbeeldsollicitatiebrief.info. Zijn echt sterk gescrhreven en voor het plaatsen van een reactie gratis te downloaden.

Koen

LOL die site heb ik ook gebruikt, staan ze gewoon kant en klaar op.

Wendy

Voorbeeld brief gaf zeker inspiratie maar het zou leuk en fijn zijn even wat voorbeelden te geven voor knallende slotzinnen waardoor je brief er goed uitspringt :)

Sebastiaan

Heel nuttig, dankjewel. Wat ook goed werkt is het bestuderen van veel voorbeeldbrieven. Intermediair.nl laat veel van die brieven zien. Ook beaks.nl vind ik een fijne website voor hulp, veel met social media enzo.

Rachel

Hier vind je ook goede vacature sites trouwens: http://studenten.uwpagina.nl/

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties