U bent hier

Zwartwerken

Als je géén belasting of sociale premies betaalt over je loon dan werk je zwart. Vaak krijg je jouw loon dan in contanten - in cash - uitbetaald. Dit lijkt misschien handig, maar het is in jouw nadeel!

Zo heb je als je zwart werkt geen recht op vakantiegeld. Ook krijg je bij ziekte je loon niet doorbetaald. Je hebt immers geen recht op een uitkering (zie doorbetalen bij ziekte). Zwartwerken is bovenal verboden. Als de Belastingdienst erachter komt dat je geen belasting betaalt, moet je hoge geldboetes betalen die kunnen oplopen tot duizenden euro’s! Kortom, goedkoop ben je zeker niet uit.

Vraag je geld terug bij de Belastingdienst!

Als je wit werkt, betaal je wel belasting en sociale premies. Dit geld wordt ingehouden op je brutoloon. Als je een (bij)baantje hebt, is de kans groot dat je teveel belasting hebt afgestaan. In dit geval kun je de teveel ingehouden belasting terugvragen bij de Belastingdienst. Dit doe je door het downloaden van het aangifteprogramma van de belastingdienst. Zo kun je tot vijf jaar geleden geld terugvragen bij de Belastingdienst. Check belastingsaangifte voor meer informatie.

Wist je dat?

Je als je zwartwerkt bij een organisatie je werkervaring niet op je cv kunt zetten? Omdat je officieel géén werknemer bent, kun je ook geen referentie vragen.

Meer info

Check www.nibud.nl.   


FNV Jong tip:

“Cashen is misschien leuk en aardig, maar je bent de sigaar als je ziek wordt, een ongeluk krijgt of een boete moet betalen. Het is beter en veel slimmer om via de Belastingdienst teveel betaalde premie terug te halen. FNV Jong helpt jongeren daarbij’’

Plaats reactie

Reacties

dianne steenwijk

Hoi,

Ik werk al langer dan 1 jaar op de markt,
ik verdien 85 euro op een Zaterdag maar werk er wel 14 uur voor.
(van 5 's ochtends tot 7 's avonds.)
Waar heb ik recht op, en waarop niet?
Mag ik pauze? Mag ik een loonstrookje opvragen, en mag ik om loonsverhoging vragen en heb ik daar dan ook recht op als ik 18 word?
Ook sta ik ergens op papier bij me baas voor de belasting werd er verteld. Verder weet ik niks..
Ik ben benieuwd!

Stan

Hallo,

Ik ben Stan en 14 jaar,

Ik werk bij een kas wit maar gelijktijdig doe ik een krantenwijk van ongeveer 10 eurootjes per week zwart. Aangezien iedereen hier zwart werkt en ze wel folders van de gemeente en dergelijke instanties verspreiden vraag ik me af of dit mag?

Groetjes stan

Gerda

Wat denk je nou zelf STANNIE!!

FNV Jong

Hoi Stan,

Officieel mag dit niet. Zwartwerken is altijd verboden en brengt risico's met zich mee.

Groetjes FNV Jong

Marijke

Ik werk sinds een dag in een snackbar, naast mijn bijbaantje bij de Albert Heijn. Ik wil heel graag gewoon wit werken en heb dit ook al subtiel aan proberen te geven, maar mijn baas (tevens een goede vriend van onze familie) betaalt gewoon zwart. Ook denk ik niet dat de andere (paar) werknemers er blij mee gaan zijn als ik wil dat ze voor mij alles gaan veranderen. Ik wil er heel graag blijven werken, maar ik denk dat mijn baas me niet wit wil betalen en daar zit ik toch wel mee. Hoe kan ik dit het best aanpakken zonder er een heel punt van te maken (ik ken mijn baas namelijk zo goed en wil niet een last zijn ofzo), maar om wel gewoon eerlijk te blijven werken. Ik ben 18 jaar trouwens en heb nu een paar maanden vrij om te werken dus ik zal dan een paar duizend verdienen met mijn beide baantjes als het goed is.

FNV Jong

Beste Marijke,

Wat een nare situatie zeg! Heb je dit al met jouw ouders besproken? Zoals je weet, zwartwerken is eigenlijk een kwalijke zaak en kan negatieve gevolgen hebben voor de werknemersverzekeringen die je normaal zou hebben en jouw uiteindelijke pensioen. Als jouw werkgever niet wil meewerken, kun je daar niet al te veel tegen doen. Wat je eventueel zou kunnen doen ik de Arbeidsinspectie hierover inlichten, maar ik kan me goed voorstellen dat je de situatie niet wil laten escaleren.

laura

Ik heb nulurenkontrakt , maar eind van deze maand is afgelopen. hoeveelnmaanden kan ik eerst uit en dan weerr werken bij dezelfde werkgever? want hij wil mij niet in vaste dienst. hij is bang dat hij later te veel moet betalen voor mij. ik ben 55 jaar.

FNV Jong

Beste Laura,

Als ik het goed begrijp, heeft uw werkgever het over de zogeheten ketenregeling.

Die regeling geeft u inderdaad na een bepaalde periode recht op een vaste dienstbetrekking, mocht uw contract verlengd worden. Dit kan voorkomen worden, indien u uw werk afbreekt voor minstens zes maanden. Pas daarna mag uw werkgever u weer een tijdelijk contract aanbieden.

Laura

Hallo,

Ik ben 22 jaar, student en werk vast als oppas. Tot nu toe 1 middag waarmee ik 35,- verdien, maar ik ga nu twee middagen werken, waardoor ik 70,- per week dus in totaal ongeveer 300,- zwart per maand verdien.
Nu krijg ik dit elke week op mijn rekening gestort. Kan ik hit problemen mee krijgen met de belastingdienst, of mag dit als student? Alvast bedankt!

Laura

FNV Jong

Beste Laura,

Er zijn bepaalde gevallen dat je hier geen problemen mee krijgt, dit hangt af van je woonsituatie en inkomen van het oppassen. Als je naar de site van de Belastingdienst gaat kan je een aangifte invullen, hierbij dien je je gegevens in te vullen. Na de aangifte wordt gekeken of je überhaupt belasting dient te betalen over je oppasgeld en hoeveel.

nienke

Hallo,
ik werk wit en bij een andere bedrijf zwart.
omdat ik nu wit werk ben ik er achter gekomen dat ik te weinig verdien bij het zwart werken.
mijn vraag is nu hoeveel hoor ik nou te krijgen bij zwart werk als je 19 bent
groetjes

FNV Jong

Beste Nienke,
Zwart werken betekent eigenlijk dat je je niet aan de wettelijke regels houdt met betrekking tot je werk. Om deze reden is er dus ook niet iets als een minimumloon afgesproken voor zwart werken. Ik raad je aan om bij je werkgever aan te kaarten dat je wit wilt werken. Op deze manier ben je verzekerd tijdens ongevallen op je werk en heb je op meer dingen recht, bijvoorbeeld het minimumloon en ontslagbescherming.

Samoth

Hallo,

Ik werk nu bijna 2 maanden bij de jumbo. Ik kan me absoluut niet voorstellen dat zon groot bedrijf zn werknemers zwart in dienst heeft. (ik werk ook gewoon als dkw en heb een contract enzo) Maar ik heb nog steeds geen loonstrookje terwijl mijn collegas die wel hebben. Moet ik gewoon wachten?
Alvast bedankt

FNV Jong

Hoi Samoth,

Waarschijnlijk is het een administratieve fout van het boekhouders kantoor die dit verzorgt. Ik raad je aan dit even met je teamleider op te nemen. Ik verwacht namelijk ook niet dat je zwart werkt, aangezien je gewoon een contract hebt getekend 

Nathalie

Hoi,
Ik werk al 5 maanden in een cafetaria in een camping waar ik achter de kassa sta voor het drinken en ijs. Ik ben 14 (toen ik daar begon 13).
Ik weet niet zeker of ik het in het zwart of wit doe.
Ik krijg betaald op mn rekening maar ik krijg geen brief waarop staat hoeveel ik gewerkt heb, betaald krijg etc. Het enige wat ik ontvang is een rekeningafschrift van de bank.
Hoe weet ik nu of ik vakantiegeld en/of belastinggeld terugkrijg?
Ik heb ooit zo'n papier moeten invullen waar ik allemaal gegevens enzo moest opschrijven. Ik weet niet precies meer wat het was, maar op het papier stond dat ik niet eerder mocht werken todat ik die brief had ingeleverd ondertekend etc. Het was geen contract.
Toen ik daar al 2 maanden werkte vroegen ze aan mij of ik dat papier wou inleveren terwijl ik dit al had gedaan. Ik ben vergeten om het weer in te leveren, ze hebben er niet meer om gevraagd...
Wat moet ik nu doen? Ik werk het liefst gewoon wit.
Wat als ik zwart werk, dan kan ik niet zeggen dat ik op mn 13e daar heb gewerkt?
Alvast bedankt!

FNV Jong

Hoi Nathalie,

Het is inderdaad altijd verstandiger om wit te werken in plaats van zwart. In principe hoor je iedere maand van je werkgever een loonstrook te ontvangen. Hierop is dan ook te zien hoeveel uur je gewerkt hebt, hoeveel vakantiegeld en hoeveel vakantiedagen je hebt opgebouwd.

Het lijkt me het beste als je het formulier opnieuw inlevert en het met je werkgever erover hebt, op deze manier laat je de werkgever ook zien dat je graag wit wilt werken.

hans

Hallo mijn baas betaald zaterdags zwart uit als we voor hem werken onze bedrijfs bussen zijn uitgerust met gps en de uren staan niet op loonstrook plus de vakantie doorwerken is wel dagen kwijt maar loon gewoon door plus elke doorgewerkte dag zwart uitbetaald waar ken ik dit aangeven en word mijn werkgever dan echt door gelicht???dit ken en mag gewoon niet

FNV Jong

Hoi Hans,

Wat een vervelende situatie!
Je kan dit melden bij de arbeidsinspectie, echter raad ik je aan het met je werkgever te bespreken als je niet zwart wilt werken. Een goed gesprek kan vaak al tot veel leiden, als je niet zwart betaald wilt worden, geef dit dan duidelijk aan.

eefje

Ik werk al een paar jaar zwart (schoonmaakwerk). Eerst als student maar nu ben ik bijna afgestudeerd en begint het te knagen dat ik illegaal bezig ben. Ik wil mijn werk dus wel "wit" maken maar hoe pak ik dit aan? Wat zijn de gevolgen voor mijn loon en voor de mensen waarvoor ik werk?

FNV Jong

Hoi Eefje,

Hiervoor dien je ten eerste een contract te tekenen, zodat het op papier is geregeld dat je ook echt in dienst bent bij je werkgever.
Daarnaast draag je belasting af van je loon, afhankelijk van je leeftijd, inkomen en hoeveel baantjes je hebt gaat er een deel van je inkomen naar de belastingdienst.
Voor de mensen voor wie je werkt betekent dit dat je ook uitbetaald dient te worden tijdens ziekte en vakantiedagen. Een belangrijk aspect is dat je werkgever je dan ook dient te verzekeren bij eventuele schade op zowel goederen als persoonlijke schade, denk hierbij aan het feit dat je tijdens werktijd je arm breekt of onderuit gaat en langdurig niet kan werken.

XX

Ik ben 17 en werk sinds kort bij de snackbar en krijg mijn loon cash uitbetaald. Ik heb wel een contract getekend en een kopie van mijn ID moeten geven.
Het is maar een heel klein bedrijf, want ze hebben maar 3 werknemers. En alles wordt verder wel netjes geregeld. Maar werk ik nu zwart? En zoja wat zijn de gevolgen hiervan?

FNV Jong

Hoi XX,

Wanneer je wel loon strookjes ontvangt weet je bijna zeker dat je niet zwart werkt. Wanneer je geen loonstrookjes ontvangt van je werkgever kan je hierom vragen. Je werkgever is verplicht om je een loonstrookje te geven.

Salim FNV Jong

Hoi Niyazi, Wij kunnen natuurlijk niemand verbieden om zwart te werken, maar het is voor jezelf beter als je gewoon wit werkt. Ten eerste loop je het risico dat je een keer iets overkomt op je werk en dat je dan niet verzekerd bent, maar daarnaast heb je ook niet de normale rechten van een werkgever omdat je geen arbeidsovereenkomst hebt. Je kan ook niet ergens terecht omdat je anders het risico loopt dat je aan moet gevendat je zwart werkt en dus je belastingen terug moet betalen.

Ruben

Geachte Salim,

Graag wil ik nog even ingaan op je opmerking mbt "verzekerd zijn" en "arbeidsovereenkomst" tijdens zwartwerken.
Het niet verzekerd zijn is te kort door de bocht. De werkgeversverzekering zal niet uitbetalen omdat er zwart wordt gewerkt. Dit staat los van de aansprakelijkheid van de werkgever. Als je bvb blijvend letsel oploopt, dan is de werkgever of de BV nog altijd zelf aansprakelijk en valt dat via een letseladvocaat in principe gewoon te verhalen. Uiteraard zit je wel in een lastige positie, als er door de werkgever wordt beweerd dat die persoon nooit heeft gewerkt voor dat bedrijf. Maar mits aantoonbaar (door middel van bvb sms, werkroosters of foto's) valt dat gewoon te verhalen op de beste werkgever.

Een arbeidsovereenkomst hoeft niet schriftelijk te zijn aangegaan, dus zuiver juridisch gesproken is er gewoon een arbeidsovereenkomst. Dat er geen premie wordt afgedragen aan de belastingdienst staat daar helemaal buiten. Bewijs technisch kunnen er wel problemen ontstaan, als de werkgever roept dat hij jou nog nooit heeft gezien. Wie eist bewijst. Aangenomen dat je het hard kan maken dat je al tijden voor de werkgever werkt, bestaat er gewoon een werkgever-werknemer relatie en heb je gewoon de rechten en plichten van een werknemer.

Groeten Ruben

Niyazi Eskikaya

Ik zou wel graag zwart willen werken omdat het mischien beter is dat je contackt word uit betaald en ik vind het leuker om te gaan doen.

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties