U bent hier

Ontslag nemen

Als je zelf ontslag wil nemen bij je werkgever dan is het handig om eerst te kijken wat voor soort contract je hebt, zodat je weet welke regels er voor jou gelden. Met een tijdelijk contract moet je vaak op hele andere dingen letten dan met een vast contract. Hieronder kun je daar meer over lezen.

Houdt er rekening mee dat als je zelf ontslag neemt je geen recht hebt op een WW-uitkering.

Tijdelijk contract (contract voor bepaalde tijd)

Heb je een tijdelijk contract (ook wel arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd) dan loopt je dienstverband af op de einddatum zoals die is overeengekomen in je contract. Wil je de arbeidsovereenkomst eerder beëindigen dan moet het tussentijds kunnen opzeggen vooraf afgesproken zijn in het contract. Je moet ook rekening houden met de verplichte opzegtermijn (zie hieronder), wat je werkgever de tijd geeft om een vervanger te vinden. Als er geen tussentijds opzegbedingbeding is opgenomen in je contract, dan kun je altijd proberen om met je werkgever in overleg te gaan over een mogelijke tussentijdse beëindiging. De kans bestaat dat de werkgever niet akkoord gaat, je bent dan verplicht om te blijven werken totdat je contract van rechtswege afloopt.

Vast contract (contract voor onbepaalde tijd)

Ontslag nemen terwijl je een vast contract hebt heeft iets minder voorwaarden. Er hoeft namelijk niets vooraf afgesproken te zijn over het opzeggen van het contract. Je kan altijd opzeggen, je moet wel rekening houden met de afgesproken of wettelijke opzegtermijn. 

Opzegtermijn

De opzegtermijn is de periode na je opzegging die je moet blijven werken, zodat de werkgever tijd heeft om bijvoorbeeld een vervanger te vinden. Als je zelf ontslag neemt dan geldt een wettelijke opzegtermijn van 1 maand als hier verder geen afspraken over zijn gemaakt in het contract of de cao. In het contract mag de termijn alleen langer zijn dan de wettelijke opzegtermijn als daar een twee keer zo lange termijn tegenover staat voor de werkgever. Bijvoorbeeld: De werkgever heeft een opzegtermijn voor de werknemer opgenomen van 2 maanden, dan is de opzegtermijn voor de werkgever 4 maanden. In de cao kan wel zonder verdere voorwaarden van de wettelijke opzegtermijn afgeweken worden dus let daar goed op.

De opzegtermijn gaat in op de eerste dag van de volgende maand, neem je dus ontslag na de eerste dag van de maand dan moet je die maand afmaken en de maand daarop ook nog werken. 

Lever je bijvoorbeeld op 15 april je ontslagbrief in dan gaat je opzegtermijn in op 1 mei en is je laatste werkdag op 1 juni, als je een opzegtermijn van een maand hebt.  Tijdens je opzegtermijn moet je dus gewoon doorwerken.

Je ontslag indienen

Het beste kun je je ontslag aankondigen in een persoonlijk gesprek met je leidinggevende. Na dit gesprek bevestig je het ontslag met een ontslagbrief. Deze kun je persoonlijk overhandigen, wil je zekerheid inbouwen dan kun je ervoor kiezen om de brief aangetekend te versturen. Neem in je ontslagbrief de volgende punten op:

  • Dat je het werk wilt opzeggen en eventueel de reden van je opzegging
  • Noem hierbij de opzegtermijn (staat als het goed is in je contract)
  • Op welke dag je het laatst zult werken
  • Hoeveel vakantiedagen je nog hebt en of je die wilt opnemen of laten uitbetalen

Is je brief klaar en overhandig je de brief persoonlijk? Print deze dan 2 keer en laat hem ondertekenen door je baas. Vergeet niet om de datum van ondertekening erop te zetten. Op deze manier kun je bewijzen dat je op tijd je baan hebt opgezegd en nog recht hebt op een maandloon. Bewaar je eigen exemplaar goed!

Vind je het maar lastig zo’n ontslagbrief? Als je lid wordt van FNV Jong helpen wij je hierbij!
 

 

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties