U bent hier

Ontslag

> Meer weten over ontslag nemen
> Meer weten over ontslag krijgen


Je kan onder andere ontslag nemen, ontslag krijgen of samen met je werkgever overleggen over het ontslag, dat heet dan ‘opzeggen met wederzijds goedvinden’. Lees op de pagina ‘Ontslag nemen’ of ‘Ontslag krijgen’ uitgebreid op welke manieren een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd en hoe je daarmee om moet gaan.. Wil je meer weten over de ontslagvorm met wederzijds goedvinden, lees dan hieronder verder! 

Word lid van FNV Jong en wij helpen je met alle in’s & out’s van het ontslag.

Opzeggen met wederzijds goedvinden 

Dit klinkt ingewikkeld maar eigenlijk betekent het gewoon dat jij samen met je werkgever afspreekt om het dienstverband te beëindigen. Jullie zijn het dus beide eens met deze beslissing. Dit houdt in dat jij instemt met het ontslag, de werkgever kan je niet dwingen om er aan mee te werken.  Omdat de vrijwillige medewerking van de werknemer nodig is heb je een goede onderhandelingspositie als het gaat om de ontslagvoorwaarden. Wij noemen hieronder een aantal belangrijke zaken die in een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd) kunnen staan en waar je over kunt onderhandelen: 

 • Opzegtermijn: hoe lang blijf je nog werken na het tekenen van de beëindigingsovereenkomst? 
   
 • Transitievergoeding: hoeveel vergoeding krijg je omdat je ontslagen wordt?  
   
 • Concurrentiebeding: hoe lang mag je niet bij de concurrent werken na het ontslag? Per 1 januari 2015 mogen werkgevers geen concurrentiebeding meer opnemen in contracten voor bepaalde tijd, tenzij de werkgever aannemelijk kan maken dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. 
   
 • Verrekening van opleidingskosten: hoeveel moet je nog terugbetalen voor de opleiding die je hebt gevolgd?  
   
 • Uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld: hoeveel, wanneer en op welke manier krijg je dit? 
   
 • Aanbeveling voor als je ergens anders gaat solliciteren: wil de werkgever een referentie geven? 
   
 • Contract is beëindigd op initiatief van de werkgever: dit is erg belangrijk wanneer je in aanmerking wilt komen voor een WW-uitkering. 

Als werknemer heb je sinds 1 juli 2015 het recht om na ondertekening van het beëindigingsvoorstel je binnen 14 dagen te beroepen op de wettelijke bedenktermijn.  

LET OP: Ga niet zomaar akkoord met een beëindigingsovereenkomst die je werkgever aan je voorlegt. Laat deze goed nakijken door een expert. Als je lid bent van FNV Jong kijken wij het voor je na!

> Meer weten over ontslag nemen 
> Meer weten over ontslag krijgen


Voor leden

Heb je een vraag? Mail dan naar info@fnvjong.nl

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties