U bent hier

Ontslag

> Meer weten over ontslag nemen
> Meer weten over ontslag krijgen


Je kan onder andere ontslag nemen, ontslag krijgen of samen met je werkgever overleggen over het ontslag, dat heet dan ‘opzeggen met wederzijds goedvinden’. Lees op de pagina ‘Ontslag nemen’ of ‘Ontslag krijgen’ uitgebreid op welke manieren een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd en hoe je daarmee om moet gaan.. Wil je meer weten over de ontslagvorm met wederzijds goedvinden, lees dan hieronder verder! 

Word lid van FNV Jong en wij helpen je met alle in’s & out’s van het ontslag.

Opzeggen met wederzijds goedvinden 

Dit klinkt ingewikkeld maar eigenlijk betekent het gewoon dat jij samen met je werkgever afspreekt om het dienstverband te beëindigen. Jullie zijn het dus beide eens met deze beslissing. Dit houdt in dat jij instemt met het ontslag, de werkgever kan je niet dwingen om er aan mee te werken.  Omdat de vrijwillige medewerking van de werknemer nodig is heb je een goede onderhandelingspositie als het gaat om de ontslagvoorwaarden. Wij noemen hieronder een aantal belangrijke zaken die in een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd) kunnen staan en waar je over kunt onderhandelen: 

 • Opzegtermijn: hoe lang blijf je nog werken na het tekenen van de beëindigingsovereenkomst? 
   
 • Transitievergoeding: hoeveel vergoeding krijg je omdat je ontslagen wordt?  
   
 • Concurrentiebeding: hoe lang mag je niet bij de concurrent werken na het ontslag? Per 1 januari 2015 mogen werkgevers geen concurrentiebeding meer opnemen in contracten voor bepaalde tijd, tenzij de werkgever aannemelijk kan maken dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. 
   
 • Verrekening van opleidingskosten: hoeveel moet je nog terugbetalen voor de opleiding die je hebt gevolgd?  
   
 • Uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld: hoeveel, wanneer en op welke manier krijg je dit? 
   
 • Aanbeveling voor als je ergens anders gaat solliciteren: wil de werkgever een referentie geven? 
   
 • Contract is beëindigd op initiatief van de werkgever: dit is erg belangrijk wanneer je in aanmerking wilt komen voor een WW-uitkering. 

Als werknemer heb je sinds 1 juli 2015 het recht om na ondertekening van het beëindigingsvoorstel je binnen 14 dagen te beroepen op de wettelijke bedenktermijn.  

LET OP: Ga niet zomaar akkoord met een beëindigingsovereenkomst die je werkgever aan je voorlegt. Laat deze goed nakijken door een expert. Als je lid bent van FNV Jong kijken wij het voor je na!

> Meer weten over ontslag nemen 
> Meer weten over ontslag krijgen


Voor leden

Heb je een vraag? Mail dan naar leden@fnvjong.nl of bel 085 4015764! 

Plaats reactie

Reacties

Narak

Ik heb begrepen dat je per direct ontslag kan nemen in de proeftijd, wordt je uitbetaald voor de uren die je gewerkt hebt?

FNV Jong

Hoi Narak,

Yep en yep. Beiden kloppen. Het is handig om dit schriftelijk te doen. Het kan verstandig zijn om daarbij te noemen op welke dagen je hebt gewerkt.

Naomi

Beste,

Ik loop sinds 20 mei in de ziektewet ivm een hernia. Maar nu heb ik al 3 x contact gehad met mijn baas en alle 3 de keren heeft mijn baas gezegd tegen mij dat ik te dik ben en daardoor de pijn in me rug komt. Van een collega heb ik ook gehoord dat hij op de werkvloer hier over heeft gesproken met collega's. Nu heeft hij dit ook tegen de arbo gezegd waarna de arbo ook nog eens naar mij toe kwam over dat ik iets aan me gewicht moet doen. Terwijl ik niet veel te dik ben, heb een maatje meer maar geen obesitas. Nu voel ik me erg beledigd en vernederd en wil nu ook liever niet meer daar werken omdat ik me erg aangevallen voel op mijn uiterlijk. Kan ik nu op staande voet ontslag nemen of moet ik eerst nog genoege nemen met een maand opzeg termijn?

mvg,
Naomi

FNV Jong

Beste Naomi,

Wat naar dat jouw werkgever dat zegt. Het is helemaal niet de zaak van jouw werkgever om daar zomaar over te oordelen.

We kunnen ons goed voorstellen dat je daar z.s.m. weg wil. Helaas zie ik niet direct een reden voor ontslag op staande voet. Als je zeker weet dat je weg wil, dien dan deze maand nog jouw ontslag in. Terwijl de opzegtermijn loopt, kun je met jouw werkgever in overleg gaan om eerder weg te gaan.

Anouk

Mijn proeftijd is beëindigd, maar ik heb wel gewoon de hele proeftijd gewerkt. Krijg ik die uren dan nog uitbetaald?

FNV Jong

Beste Anouk,

Alle gewerkte uren hoor je gewoon uitbetaald te krijgen. Werk je daar toevallig nog? Hebben ze gezegd dat ze je niet gaan uitbetalen?

Marjan

Goedemiddag,

Ik zou graag willen weten of je recht hebt op verlof, in je uitwerktijd, voor cursus/examens wanneer je ontslag neemt?

Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Marjan,

Jouw rechten op verlof blijven tijdens de opzegtermijn gewoon staan. Zolang je jouw vrije dagen op tijd aanvraagt, moet dat ook wel goedkomen.

Tim

Goedendag,

Vorige maand (februari) heb ik ontslag genomen bij het bedrijf waar ik 5 maanden heb gewerkt. Ik heb een 4-uren contract en in mijn contract zit een maand opzegtermijn opgenomen. Voor mij betekende dit dat ik verplicht was tot eind maart te blijven werken, mijn laatste werkdag zou dan zijn; 31 maart. Hier mee akkoord gegaan, maar wel aangegeven dat ik maar 1 dag in de week blijf werken, om mijn contract-uren te halen. Ik werkte elke vrijdag en zaterdag en dit heb geen vakantie dagen opgenomen. Nu komt het: volgens mijn werkgever ben ik ook verplicht de zaterdagen te blijven werken omdat zij geen vervanging hebben kunnen regelen met als dreigement dat ik aansprakelijk word gesteld en dit wordt gezien als 'werkweigering'.

Heeft mijn werkgever hier gelijk? Ik heb elke vrijdag en zaterdag 10uur per dag gewerkt en heb ook aangegeven het minimale aantal van 4uur elke week te blijven werken (uiteraard werk in de volledige dagen en niet per se 4 uur).

Ik hoop van u te horen,

Mvg,

Tim

FNV Jong

Hoi Tim,

Een beetje een lastige situatie. In jouw situatie horen werknemer én werkgever elkaar tegemoet te komen waar mogelijk. Als je structureel meer werkte dan jullie op papier hadden afgesproken, is het niet vreemd dat jouw werkgever ook van die uren uit is blijven gaan.

Echter, het blijft de veranwoordelijkheid van de werkgever om vervanging te regelen, ook als jij in de opzegtermijn zit. Vergeet niet dat je tijdens de opzegtermijn nog evengoed gebruik kan maken van vakantiedagen.

Noa

Ik doe een bbl opleiding bij een kapper maar het gaat niet goed samen met Mn collega's en ze denken dat het voor mij te zwaar is, nu wilt ze me waarschijnlijk ontslaan maar wat gebeurt er dan moet ik dan weer naar school of ergens anders solliciteren want het liefste wil
Ik dan een bol opleiding volgen.

FNV Jong

Beste Noa,

Als jij een BBL-opleiding volgt en ontslagen wordt bij je stageplaats, dan voldoe je niet aan de door jouw opleiding gestelde eisen. Je zult dan waarschijnlijk een nieuwe stage moeten vinden. Hoe dit in jouw geval uitpakt kun je het beste bij jouw schoolinstelling navragen.

Wij kunnen voor jou uitzoeken of je stagebedrijf jou mag ontslaan. Om dit vast te stellen is het wel belangrijk dat we jouw arbeidsvoorwaarden in kunnen zien.

Ik stel voor dat je dit bespreekt met je stagebegeleiding vanuit je schoolinstelling zodat je geen studievertraging oploopt. Ook kunnen zij jou helpen bij het behouden van je huidige stage, of het vinden van een nieuwe.

Iris

Beste FNV,

Ik heb een vraagje, ik werk als leerling bij een zorginstelling. Hier heb ik afgelopen maandag avond met mijn begeleidster gepraat en zei gaf eigenlijk aan dat ze de verantwoordelijkheid voor mij te groot vond en dat we moesten gaan kijken naar een andere werkplek. dinsdag hebben wij met zijn 2e en de praktijkopleider even gezeten. Deze geeft aan dat er geen andere plaatsen zijn binnen dichterbij. Ik heb al die tijd alleen gewerkt op de groep. De diensten zijn van 7-half 3 en half 3 tot 22. Er is 1 tussendienst aanwezig deze is aanwezig van 8 uur tot 1 uur. Ze staat dan van 8-10 in de zorg en daarna is zei voor de activiteiten waardoor ik alsnog eigenlijk alleen sta. Nu hebben de begeleidsters samen afgesproken dat ik eigenlijk per volgende week maandag niet meer mag komen werken omdat de druk te groot is en dit alleen maar meer fout kon gaan. Wel moest ik vandaag en morgen nog komen werken. Ik heb dit besproken op school en deze zeggen als je dan wel mag komen werken maar je hebt nog steeds niet de verantwoordelijkheid moet je dat niet ddoen want dan ben je een gevaar voor de cliënt en die is afhankelijk van mij.... nu heb ik mn stage begeleidster gebeld en deze zegt t volgende: het is goed ik snap dat je jezelf en de cliënt nu moet beschermen en ik ga vervanging zoeken. Deze is vervolgens geregeld en nu krijg ik een mail van mijn praktijkopleider en die was boos dat ik vandaag en morgen ook niet meer kom werken. Nu moet ik contact opnemen met de manager... maar ik weet eigenlijk neit zo goed wat ik nu moet doen.... er word aan 3 kanten aan mij getrokken en ik kom er eigenlijk neit meer uit.

FNV Jong

Hoi Iris,

Ik kan me goed voorstellen dat jouw begeleidster de verantwoordelijkheid zoals je deze nu hebt te groot vindt. De bedoeling van een stage is dat je door het praktijkbedrijf in de mogelijkheid wordt gesteld om werkervaring op te doen en om te leren. In jouw geval lijk je de werkzaamheden van een volwaardig medewerker uit te voeren.

Als jouw stagebegeleidster heeft aangegeven dat zij vervanging regelt voor jou, kun je hier in principe op vertrouwen. Ik denk dat het handig is om vooral veel in contact te blijven met het stagebureau van jouw schoolinstelling, om ervoor te zorgen dat je geen studievertraging oploopt. Het kan ook een idee zijn om je decaan in te lichten over de situatie.

Julian

Hallo,

Ik heb een tijdje geleden mijn ontslag ingediend en daarvoor mijn eindafrekening gekregen. Mijn baas heeft mijn verzoek geweigerd om mijn vakantieuren op te mogen nemen, waardoor ik er uit eindelijk nog ongeveer 15 over had (had ze al een beetje verspreid opgenomen). Nu zijn die nog steeds niet uitbetaald op de eindafrekening. Heb ik daar nog recht op?

Groet,

Julian

FNV Jong

Beste Julian,

Wanneer jij je ontslag hebt ingediend, ontvang je in principe binnen een maand na vertrek de eindafrekening. Hierbij betaalt de werkgever alle nog openstaande bedragen waar jij aanspraak op maakt.

De werkgever moet ook alle niet opgenomen vakantiedagen betalen. Heb je een vaststellingsovereenkomst ondertekend? Dan kan het zijn dat deze plicht bij overeenkomst is uitgesloten.

Daphne

Ik werk al ruim 5 jaar bij een supermarkt bij ons in het dorp. Nu moet ik voor school 6 weken in het buitenland op stage en nu willen ze mij geen vrij geven. Ik moet dan mijn ontslag nemen zeggen ze. Mag dit zo maar?

FNV Jong

Hoi Daphne,

Wanneer je voor school in het buitenland stage loopt is het de bedoeling dat je werkgever dit op grond van goed werkgeverschap mogelijk maakt.

Hierbij is de meest gehanteerde methode dat je werkgever jou onbetaald verlof aanbiedt voor de periode waarin je op stage bent.

Als je collega’s hebt die jou gedurende die zes weken kunnen vervangen zien wij niet zo gauw een probleem.

Michael

Ik heb een vraag betreft opzechtermijn en ontslag.

Ik zit met een arbeidsovereenkomst voor leerlingen en kan ontslag nemen maar ik ben gestopt met de opleiding dus dan volgens art.12 in mijn contract (koppeling met praktijkovereenkomst) eindigt mijn contract eerder.

Nu is mijn vraag dus, zit ik dan nog vast aan een maandopzechtermijn of kan ik gelijk stoppen met mijn stage(bbl)

alvast bedankt, Michael

FNV Jong

Hoi Michael,

Het lijkt dat jouw contract dan eerder eindigt door die koppeling. Is jouw werkgever op de hoogte van die koppeling? Ik raad je aan dit even met hem te bespreken.

Groetjes FNV Jong

Mike

Beste,

2,5 jaar lang ben ik werkzaam geweest bij Domino's Pizza, waaronder een half jaar in een anderen vesteging. De laatste tijd liep dit al niet meer zo lekker, denk hier bij aan valse beloftes van de Francaisnemer.

Na te hebben aangegeven weg te willen begon de elende.
reiskosten werken niet meer vergoed, en al hoewel ik voorheen 40 tot 50 uur maakten 5 maanden lang, zat ik me laatste 2 weken op 15 uur totaal. Nu heb ik een maand opzeg termijn, na mederenmalen vervaning te hebben gekozen voor de dagen dat ik wel op het rooster stond, met de boodschap dat ik meer kwijt was aan de reis dan dat het uberhaupt zou opleveren voor mij.

Nu ontving in een e-mail van de manager dat ik per direct ontslagen ben en me loon niet uitgekeerd krijg.
met als uitleg: Contractbreuk.
mijn vraag is; mag dit zomaar? en wat kan ik hier tegen doen?

Met Vriendelijke Groet,
Mike.

FNV Jong

Beste Mike,

Je doet er verstandig aan om zo snel mogelijk schriftelijk aan te geven het niet eens te zijn met jouw ontslag en dat je nog wel beschikbaar bent voor werk.

Daarbij kun je aangeven dat het te maken heeft met de reiskosten die ineens niet meer vergoed worden, terwijl je daar wel recht op hebt.(.?)

In jouw verhaal lees ik geen dringende reden terug voor het ontslag (op staande voet).

M

Mijn zoon van 13 loopt folders voor een verspreidingsgroep. Hij heeft eerder ook voor andere otganisaties gelopen en kreeg daar na 2 en na 4 weken uitbetaald over de voorgaande weken. Zijn huidige opdrachtgever heeft een contract waarin staat dat zij op de 25ste de specificatie verstrekken. Hij is op 5 maart gestart. Nu op 25 april (feitelijk vertraging, kwam pas online op 6 mei), ontvangt hij een specificatie voor de eerste 2 weken. Op 16 mei heeft hij uiteindelijk het geld op zijn rekening gekregen.

Navraag bij de opdrachtgever, levert een verhaal op dat zij zich aan landelijke richtlijnen houden van 2 maanden na bezorging uitbetalen omdat ze moeten controleren. Hierover wordt niets gemeld in de overeenkomst. Ik vind het een lange periode. Zijn er daadwerkelijk richtlijnen voor dit soort uitbetalingen? Betaling binnen 14 dagen na afloop van een periode lijkt mij heel redelijk....

FNV Jong

Beste M,

Wat in die richtlijnen staat is niet al te veel van belang, als in de arbeidsovereenkomst staat dat elke 25e de specificatie wordt verstrekt.

Ook moeten we u toch even waarschuwen. Een kind van 13 raakt al gauw overbelast door werk, ook al laat hij of zij dat niet al te snel blijken. Probeer daar te allen tijde alert op te zijn.

pascal

hoi mijn baas heeft mij op staande voet ontslagen en wil mijn loon nu niet uitbetalen

ik werkte op contrakt basis van 40 uur

FNV Jong

Beste Pascal,

Ga zo spoedig mogelijk in bezwaar. Geef schriftelijk aan dat je het niet eens bent met het ontslag en dat jij je beschikbaar stelt voor werk. Daarna kun je kijken hoe je achter jouw verdiende loon aan kunt.

koen

ik doe een bbl opleiding en moet werken tot eind augustus maar me examen is in mei en wil er niet meer werken omdat ik er niet met plezier werk en veel ruzie heb en heel veel moet werken vooral in de zomervakantie en daar heb ik totaal geen zin in met al dat geruzie en
chagrijnig gedoe. kan ik dan na dat ik me examen heb gedaan ontslag nemen? zodat ik die hellse zomer niet mee hoef te maken maar wel me diploma krijg

FNV Jong

Beste Koen,

De afspraken die jullie aan het begin van de stage hebben gemaakt zijn leidend. Het antwoord op jouw vraag staat daarom waarschijnlijk ook in jullie overeenkomst. Als je hebt afgesproken dat je tot eind augustus moet doorwerken, mag je aannemen dat de rit ook daadwerkelijk nog even zal moeten uitzingen. Vervelend zeg, dat de stage jou verder niet bevalt. Ik hoop dat jullie er samen uit kunnen komen.

tina

ik heb een vraag: ik heb in the heat of the moment ontslag genomen tijdens een conflict met mijn werkgever. binnen een paar dagen ben ik hierop terug gekomen. mijn werkgever accepteerd dit niet en accepeert het ontslag. het dienstverband was onbepaalde tijd 0 uren en feitelijk 38 uur voor de afgelopen 2,5 jaar. wat kan ik hiertegen doen?
daarnaast heeft mijn werkgever binnen die paar dagen een ander in dienst genomen.

na een aantal gesprekken met mijn werkgever heeft hij mij enkele weken later een baan aangeboden bij een ander bedrijf waar hij ook mede-eigenaar van is met een contract van 6 maanden, 32 uur. kan dit zomaar? en is het nieuwe contract ingegaan als ik al 4 dagen heb gewerkt bij het nieuwe bedrijf en het contract nog niet is getekend. ik wist niet hoe ik hierop moest reageren en ben maar gaan werken omdat ik mijn baan niet kwijt wilde.

met hulp van mijn zus heb ik een officiele brief gestuurd naar de manager dat ik het ontslag wil herroepen.

wat gebeurd er met die 4 dagen?? krijg ik daar problemen mee?

FNV Jong

Hi Tina,

Als je in een hevige emotionele toestand 'ontslag hebt genomen', gaan de wet en rechters ervan uit dat je dat nooit echt hebt gewild. Vooral nu jij zelfstandig terugkomt op het ontslag, wordt bevestigd dat je tijdens dat conflict door emoties gestuurd werd, waardoor je even niet alles goed kon doordenken. Je mag daarom aannemen dat jouw vaste contract gewoon nog geldig is.

Over die vier dagen zou ik mij daarom ook niet al te veel zorgen maken, vooral nu je nog niet hebt getekend. Bovendien gaat de wet ervan uit dat als je onder dezelfde persoon ergens anders aan de slag gaat en dezelfde werkzaamheden verricht, dat gebeurt op basis van een opvolgende arbeidsovereenkomst. Omdat je nu al langer dan 2,5 jaar in dienst bent, zou jouw baas jou daar direct een vast contract moeten aanbieden. Echter, neem voorlopig maar niet aan dat je daar nu moet blijven werken.

Zullen we dit gesprek op de e-mail voortzetten?

Trevor

L.S.

Ik ben 3 weken geleden aangenomen als assistent manager in een restaurant echt heeft de chef mij er in de proeftijd uitgezet. Er Was alleen spraken van een afgesproken bedrag maar niet voor een X aantal uren. Contract Was voor een 1 jaar in fulltime verband. k heb 2 volledige weken +/- 55 uur p.w. gewerkt. heb ik recht op een volledig maandsalaris? Aangezien er geen uren zijn afgesproken?

Met gastvrije groet,

Trevor Arena

FNV Jong

Hi Trevor,

De werkgever hoeft jou enkel voor de daadwerkelijk verrichte werkzaamheden uit te betalen. Nu de arbeidsovereenkomst feitelijk niet langer heeft geduurd dan 2-3 weken, hoef je ook nog voor een volledige maand te worden uitbetaald. Dat komt dus neer op die 110 gewerkte uren. Het is verstandig om jouw uren na te gaan en deze op te nemen in jouw administratie, mochten er later onduidelijkheden ontstaan.

Svo

Hallo,

Ik had een vraagje, ik volg een bbl opleiding en heb dus een leer en arbeidsovereenkomst. Mijn werkgever is niet van plan mijn arbeidsovereenkomst te verlengen en ik krijg hier ook geen reden voor. Heeft dit verdere gevolgen voor mijn opleiding en kan ik hier iets aan doen? 28 februari loopt mijn arbeidsovereenkomst af en heb nog niks schriftelijk ontvangen.

FNV Jong

Hi Svo,

Ik stel voor dat je spoedig contact opneemt met jouw opleiding. Jouw school kan jou hier beter over informeren, aangezien zij over de benodigde informatie beschikken.

Rowena

Hoi ,
Ik heb een week bij een bedrijf gewerkt , gewoon contract getekend en alles , nu ben ik weggegaan in mijn proeftijd , krijg ik die week gewoon betaald ? En als ik het niet krijg wat moet ik dan doen , het is maar een week werken maar toch ?

FNV Jong

Hoi Rowena,

Als je inderdaad een week volwaardig werk heb geleverd, dan dient je werkgever deze week ook gewoon uit te betalen.

Echter moet er ook gekeken worden naar de afspraken die bij het dienstverband zijn gemaakt. Zou je de eerste tijd bijvoorbeeld vooral begeleiding krijgen om alles zo goed en snel mogelijk te leren, maar heb je weinig zelfstandig werk gedaan, dan kan het zijn dat hier afspraken over zijn gemaakt in de cao. Wat je kan doen is in eerste instantie in gesprek te gaan met je voormalig werkgever. Als hij hier niet op reageert kan je hem een brief sturen.

denise

Goedenmiddag. Ik heb vorige week ontslag genomen in een winkel.Ik heb een contract dat ik 12 uur per week mag werken.Ik ben 15 jaar Nu ik ontslag genomen heb doen ze vervelend en plannen ze me ineens in op zaterdag en zondag terwijl ik normaal meestal alleen de zondag werk.Ik zit ook in mijn examenjaar dus wil de zaterdag gewoon vrij zijn.Ben ik verplicht te werken. Vooral omdat het voelt als treiteren.En kan dat gevolgen hebben als ik weiger?

FNV Jong

Hoi Denise,
Als 15 jarige mag je hooguit 8 uur per dag werken, omdat je een contract voor 12 uur per week hebt dien je dus al minimaal 2 dagen per week te werken voor je werkgever.
Wat je opzegging betreft, als je opzegt bij een werkgever dien je rekening te houden met de wettelijke opzegtermijn. Dit houdt in dat als je vorige week ontslag hebt genomen, je nog minimaal een maand werkzaam moet zijn voor je werkgever. Je mag dus per 1 december stoppen met werken voor de organisatie. Wat het inplannen betreft, je dient minimaal 12 uur per week beschikbaar te zijn voor de arbeid, als er afspraken zijn gemaakt over vaste dagen mag je ervanuit gaan dat je deze dagen behoudt.
Ik raad je aan met

Julianus

Ik werk bij een wok restaurant en heb onlangs ontslag aangevraagd, nou heeft mijn het restaurant aangegeven dat ik twee weken moet doorwerken. Toen ik er kwam werken kreeg ik enkel een informatielijst en een belastingformulier dat ik moest invullen. Het belastingformulier moest ik alleen ondertekenen, dus ik neem aan dat ik niet onder contract sta. Betekent het dan ook dat ik me dan ook niet aan het opzegtermijn moet houden?

FNV Jong

Hoi Julianus,

Als je geen contract hebt getekend dan betekent dit dat je terug valt op de Nederlandse wet. Er is feitelijk wel een arbeidsovereenkomst, maar er staat niets op papier. In dit geval val je terug op de wettelijke regels die zijn afgesproken met betrekking tot het opzeggen van je werk. Als je minder dan vijf jaar voor je werkgever werkzaam bent, dan heb je een maand opzegtermijn. Dit houdt in dat als je vandaag opzegt, je nog een volledige maand (november) werkzaam moet zijn voor je werkgever. Je kan wettelijk gezien dus pas per 1 december weg bij je huidige werkgever.

Anoniem

Geachte lezer,
Ik werk bij een bedrijf waar ik wc moet schoonmaken. Hier voor moest ik naar een paar cursussen ik heb een diploma en een certificaat gehaald. Mijn werkgever was al paar dagen bezig met mij dat ik steeds de zelfde plekken schoonmaak en dat ik meer moet doen maar ik heb een vaste contract van 3 uurtjes per dag dus is het te weinig. Ze is hier mee gestopt en nu zeg ze tegen mij dat mijn Nederlands niet goed is en dat ik in mijn eigen tijd en koste naar een cursus moet gaan. Ze heeft gezegd dat ik maandag een besluit moet nemen. Ze wilt dat ik zelf ontslag neem. Wat moet ik doen???

FNV Jong

Beste Sedef,

Het is mij niet geheel duidelijk of je de cursus van de werkgever moest doen of dat je de cursus op eigen initiatief aan het doen bent (en dus los staat van je werk). Dit is namelijk heel bepalend voor deze situatie. Betreft het een cursus op eigen initiatief die ook werkuren in beslag neemt, dan is het te begrijpen dat je niet aan al je werk toekomt en dat de werkgever daarover iets op te merken heeft. De werkgever is in dit geval heel meewerkend geweest en mag op enig moment van je eisen dat je weer je volledige uren draait. Dit kan dan ten koste gaan aan je cursus. Volg je de cursus omdat het van de werkgever moet, dan ligt dit weer anders en moet je werkgever daar meer rekening mee gaan houden en eventueel je werkvoorraad aanpassen. Ik raad je aan met bovenstaande informatie in gesprek te gaan met je werkgever en daarin te kijken naar een oplossing.
Ik raad ik je aan absoluut geen ontslag te nemen, omdat je dan niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering van het UWV.

Monica

Hallo, ik heb ander half jaar geleden 4 dagen gewerkt bij een restaurant. Ik heb er vervolgens voor gekozen om daar niet te werken. Ik heb hierover ook een jaaropgave ontvangen. Echter, ik heb alleen nooit loon ontvangen. Ik weet dat ik hier erg laat mee ben maar ik zou alsnog graag die loon willen krijgen. Kan dat nog? Ik wil wel naar de werkgever gaan maar als hij nou zegt dat hij contant uitbetaald heeft? Wat ik kan hier mee?

FNV Jong

Hoi Monica,

Je kunt tot 5 jaar terug je loon vorderen vanaf het moment dat je werkgever je het loon is verschuldigd. Je zou dus inderdaad nog naar je voormalige werkgever kunnen toestappen en hem om je achterstallige loon vragen.

Mel

Ik werk in de zorg nu moet ik 1 januari 2016 een vast contract krijgen ik ben dan 2 jaar in dienst.
In mijn contract staat dat hun 2 maanden opzeg termijn hebben nu ben ik zwanger en ga ik 19 november met verlof hun gaan dan mij ook pas die dag vertellen als ik een vast contract krijg, maar ik denk het niet want ze komen nu met allemaal verhalen die niet waar zijn.
Nu is mijn vraag mag het dat hun het dan pas vertellen. En heb ik recht op ort als ik met verlof ben. En nog een vraag ik ben dan 2 jaar in dienst nu heb ik gehoord dat hun dan nog een maand loon mee moeten geven als het niet verlengd word ivm nieuwe wet ofzo?

Alvast bedankt

FNV Jong

Beste Mel,
Er is inderdaad het één en ander veranderd met betrekking tot de wetgeving van de arbeidscontracten en de voortzetting hiervan. Je werkgever dient je minimaal een maand van te voren schriftelijk te informeren of de arbeidsrelatie wordt voortgezet of dat deze van rechtswege eindigt. Dit heet de aanzeggingstermijn. Vergeet je werkgever dit te doen, dan heb je recht op een volledig maandsalaris. Vergeet je werkgever dit te doen en doet hij dit halverwege de maand, dan heb je recht op een maandsalaris naar ratio, de helft in dit geval dus. Als de arbeidsrelatie niet wordt voortgezet, dient je werkgever dit ook schriftelijk te motiveren, wordt die wel verlengd, dan dient je werkgever aan te geven onder welke voorwaarden je volgende arbeidscontract zal zijn. Je werkgever dient je dus voor 1 december 2015 te informeren over de voortzetting van de arbeidsrelatie.
Wat betreft je zwangerschap heb je gewoon recht op zwangerschapsverlof en doorbetaling van je loon zolang je arbeidscontract duurt. Daarna kun je je melden bij het UWV.

patrick

Goedemorgen ik ben vandaag in mijn proeftijd ontslagen omdat ik niet in het team pas,
Krijg ik nu wel loon uitbetaald ik was vanaf 1 juli werkzaam bij deze werkgever

vriendelijke groet patrick

FNV Jong

Hoi Patrick,

De uren die jij gewerkt hebt, dient de werkgever inderdaad uit te betalen.

John

Goedemiddag ik had een vraag omdat in mijn proeftijd ontslag genomen heb, ik had een full time contract gekregen gedurende 6 maanden met een proeftijd van 1 maand, nu was ik op 30 april dit jaar begonnen en op 13 mei tijdens mijn proeftijd mijn ontslag aangegeven ivm een betere aanbieding elders qua uren en salaris, de 13de heb ik die dag nog wel gewerkt maar tot op heden heeft hij nog niks uitbetaald en als ik contact erover met hem opneem zegt hij dat hij zijn accountant contact maar verder hoor ik niks meer van hem.. Wat nu? Met vriendelijke groeten

FNV Jong

Hoi John,

Wat vervelend dat je nog geen salaris uitbetaald hebt gekregen. Je kan het uiteraard nogmaals proberen. Ook zou je dan kunnen vragen om de contactgegevens van deze accountant. Wil hij hier geen gehoor aan geven dan zou je een officiële loonvorderingsbrief kunnen sturen naar je ex-werkgever. Hierin kan je vermelden dat je nog geen salaris hebt ontvangen.

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties