U bent hier

Minimumloon

Als je werkt mag je nooit minder geld krijgen dan het wettelijk minimumloon, plus vakantiegeld van 8 procent van je (bruto) jaarsalaris. Minder mag je werkgever niet betalen, anders is hij strafbaar. Meer mag natuurlijk wel. Hoeveel geld jij minimaal hoort te verdienen hangt af van je leeftijd en het aantal uur dat je werkt.

Op deze pagina kun je de minimum(jeugd)lonen vinden. Elk half jaar (op 1 januari en 1 juli) worden deze iets opgehoogd. Dus hou deze pagina in de gaten!

Verdien jij minder dan het minimumloon of heb je vragen over je loon? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar! Bekijk ook alle andere voordelen van een FNV Jong lidmaatschap! 

Wettelijk bruto minimumjeugdloon per 1 januari 2017

Hieronder zie je een grafiek met de wettelijk minimumjeugdlonen. Jouw minimumloon hangt af van wat een fulltime dienstverband binnen jouw bedrijf betreft. Bijvoorbeeld: Heb je zelf een 0-urencontract, maar werkt jouw collega als fulltimer 38 uur? Dan kijk je in deze grafiek ook bij 38 uur (blauw).


Brutoloon per dag, per week en per maand

All-in loon

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers een all-in loon uitbetalen. Dit houdt in dat je vakantiegeld al in je loon is doorberekend. De werkgever mag dit alleen doen met jouw toestemming. Je ontvangt je vakantiegeld dus niet in juni, maar elke maand waardoor je loon iets hoger lijkt. Als je vakantiedagen ook zijn berekend in je loon, dan verdien je maandelijks nog iets meer. De werkgever mag de vakantiedagen alleen uitbetalen als de cao dat uitdrukkelijk toestaat en als je in de gelegenheid wordt gesteld om (niet doorbetaalde) vakantie op te nemen.

Ook handig voor jou:

Bruto- & nettoloon
Belastingaangifte
Cv maken
Stagevergoeding
Werktijden
Vakantie & vrije dagen


FNV Jong tip:

Voor jongeren van 13 en 14 jaar is er geen minimumloon afgesproken. Vraag je werkgever daarom minimaal om het loon van een 15-jarige.

Wil je antwoord op al je vragen over je bijbaan, inkomen en minimumlonen? Of persoonlijke hulp van FNV Jong bij problemen op je werk of stage? Word dan lid van FNV Jong.

Voor leden
Heb je een vraag? Mail dan naar leden@fnvjong.nl of bel 085 4015764 als het heel dringend is!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Maureen

Hallo,

Ik ga in de zomer vakantiewerk doen. Ik ben 21 jaar. Ik zie dat het minimumloon per 1 juli 2017 omhoog gaat. Ik ga 32 uur per week werken, maar ik vind het moeilijk te bepalen wat ik ga verdienen. Er wordt namelijk alleen maar 36-38-40 uur werkweken genoemd.

Maaike

Hoi!
Ik werk nu al 2 maanden bij een winkel/cafe dat net nieuw is opgericht. Ik ben de enige werknemer en werk dus altijd alleen met mijn baas. Wat zou het minimum allinloon zijn dat hij mij moet uitbetalen als ik ongeveer 21 uur per week werk? ik ben 18 jaar. Groetjes, Maaike

FNV Jong

Hey Maaike,

Altijd spannend, een nieuwe onderneming. Wat exact je all-in loon zou moeten zijn kunnen wij niet voor jou berekenen. Wel kunnen we een schatting maken:

Bruto zou het ongeveer € 4,75 moeten zijn. Stemt dat een beetje overeen met wat je verdient? Jouw basis uurloon (zonder vakantiegeld en vakantiedagen) zou € 4,08 moeten zijn.

Aniek

Hoi!

Hoeveel zou ik moeten verdienen? Ik ben 21 jaar en werk 40 uur. Ik vind het erg lastig om uit te zoeken aangezien je minder per uur verdient als je meer werkt. Ik bedoel hiermee dat als je 36 uur werkt je een hoger uurloon hebt dan als je 40 uur werkt.

FNV Jong

Hoi Aniek!

Je mag uitgaan van € 6,49.

Stemt dat overeen met hoeveel je nu verdient? Je mag natuurlijk altijd een hoger loon afspreken en mogelijk hoor je op basis van een cao zelf nog meer te verdienen.

simon

hallo Fnv

ik heb een vraag, ik heb vorig jaar mijn las diploma behaald niveau 1 & 2 ik werk in een metaalbedrijf dit jaar al 6 jaar mijn vraag is wat moet ik minimaal verdienen ?

ik ben 24 jaar oud
niveau 1 & 2 las diploma's
6 jaar in dienst vast contract !

wat moet ik minimaal verdienen € ?

Groetjes !

FNV Jong

Beste Simon,

Graag stimuleren wij werknemers om hun cao door te lezen.

cao: http://files.flexnieuws.nl/wp-uploads/2012/05/CAO-Metaalbewerking-2015-2...

Aangezien jij al een vakdiploma hebt, kun waarschijnlijk ook aanspraak maken op in ieder geval meer dan het minimumloon. Kijk ook even onder welke functiegroep jij valt:

http://www.flexweters.nl/wp-content/uploads/Handboek_functies_MT_editie4...

Miranda

Vraagje,

Ik ben gestopt met mijn opleiding en ga dus van maart - augustus bij de Jumbo werken als cassiere. Omdat mijn ouders een uitkering hebben kan ik niet meer dan 697,75 per maand verdienen (anders wordt dit van hun uitkering afgetrokken.)

Ik ben 19 jaar, en vraag me dus af hoeveel uur ik kan gaan werken?

FNV Jong

Miranda,

We stellen voor dat je een keer in gesprek gaat met een medewerker van jouw loonadministratie of jouw leidinggevende jouw situatie uitlegt. Je kunt zelf dan wel een kleine berekening maken, maar het kan zeker handig zijn om de werkgever een beetje in te lichten over jouw situatie, zodat je de grens niet overschrijdt.

Iona

Als je weet wat een fulltime werkweek is op jou werk. Kan je kijken naar dat uurloon, dat keer een zoveel aantal uren.
Als je op 4,70 per uur zit kan je 32 uur per week werken, en zit je rond de 600 euro.

Stan

Ik krijg een all-in loon. (Ik krijg exact uitbetaald wat er als uurloin is afgesproken)
Hoe kan ik berekenen hoeveel ik boven het minimumloon zit? Is er een tabel zoals hier boven met alle all-in minimums? Zou graag die van 18 en19 jaar in 2016 en 19 en 20 jaar in 2017 willen weten.

FNV Jong

Hoi Stan,

Een beetje lastig om uit te rekenen, omdat dit per organisatie kan verschillen. Denk je dat alle benodigde info wel op jouw loonstrook staat? Dan kunnen wij jou eventueel helpen met de berekening.

Gerald

Op site van Young and United zag ik dat de eerste fase verlaging leeftijd volwassen minimumloon van 23 naar 22 gaat per 1 januari 2017 en per 1 januari 2019 wordt dit verder verlaagd naar 21 jaar. Op site Rijksoverheid staat gewoon dat minimumloon per 1 januari 2017 is vastgesteld vanaf 23 jaar. Hoe zit dit?

Tom veerman

Eerste fase gaat in per 1 juli 2017, niet per 1 januari.

FNV Jong

Hi Gerald,

Het jeugdminimumloon wordt inderdaad stapsgewijs uitgefaseerd. Op 1 juli 2017 vindt de eerste fase plaats, waarbij het volwassen minimumloon van 23 jaar naar 22 jaar oud gaat.

Gerald

Antwoord al gevonden. Eerste fase gaat in per 1 juli 2017, niet per 1 januari.

Julia

Als ik per uur 6,20 netto krijg wat zijn dan mijn verdiensten in het nieuw jaar ?

FNV Jong

Hey Julia,

Of jouw loon in het nieuwe jaar omhoog gaat ligt aan jouw leeftijd en aan wat op dit moment jouw bruto loon is. Om een goede vaststelling te maken heb ik aanvullende informatie nodig.

Anna

toilet juffrouw in een nacht club, altijd de fooi zelf gehouden. nu zijn ze daar "achter gekomen" niet wetende dat hun daar niets van af wisten. nu willen ze een bepaald bedrag terug van mij anders willen ze aangifte doen van diefstal. fooi is voor de werknemer en werk gever mag zich hier niet mee bemoeien. kunnen ze aangifte doen? mijn fooi word nu ingehouden net zolang ik dat bedrag heb terug betaald.

FNV Jong

Hey Anna,

Het voor jezelf houden van fooien is niet strafbaar. Je hebt dus in ieder geval geen diefstal gepleegd. Wel kan het zijn dat in de nachtclub waar jij werkt, fooien gezamenlijk worden opgespaard. Dan is er een gezamenlijke fooienpot.

Je bent geen strafbaar feit begaan, dus er is geen reden voor je werkgever om aangifte te doen. Wel stel ik voor dat je een goed gesprek aangaat met je werkgever. Dan hebben zowel jij als je werkgever duidelijkheid.

Het bedrag dat de werkgever in rekening brengt voor de fooi hoef je niet zomaar te betalen.

Baris

19 jaar, 16 uur in de maand. per 4 weken. 78.42 bruto per 4 weken. Klopt dit?

FNV Jong

Hoi Baris,

Als jij bruto 78 euro 42 verdient voor 16 uur werk, dan verdien jij 4 euro 90 per uur. Liggende aan het type dienstverband dat jij hebt kan dit zeker kloppen. Hiervoor moet je kijken naar wat jouw werkgever als voltijd dienstverband ziet. Vaak kun je dit nalezen in je contract of op je loonstrook.

Ziet jouw werkgever een 40-uurse werkweek als een voltijd dienstverband? Dan verdien je boven het jeugdminimumloon.
Ziet jouw werkgever een 38-uurse werkweek als een voltijd dienstverband? Dan lijk je één cent onder het jeugdminimumloon te verdienen.

Ziet jouw werkgever een 36-uurse werkweek als een voltijd dienstverband? Dan zou je onder het jeugdminimumloon verdienen.

Zoë

Hallo,

Ik ben Zoë en ben 20 jaar. Ik heb nu een 3 uren contract en verdien 6,58 (werk er 3 jaar). nu wil ik iets nieuws gaan doen waar ik maximaal 12 uur in de week ga werken. mijn uurloon wordt 5,88. ik vind dit erg weinig en vraag mij daarom af of dit wel klopt. ik hoor graag of ik voor een bijbaantje niet meer hoor te verdienen.

FNV Jong

Hey Zoë, op 20-jarige leeftijd zou je met €5,88 boven het wettelijk minimumloon verdienen. Natuurlijk kun je altijd onderhandelen over de hoogte van je loon.

Tom

Als ze daar 40 - 38 uur in de week werken verdien je nog steeds meer dan het minimum loon, dus in principe mogen ze je dat betalen. Als er 36 uur per week maar gewerkt wordt dan zouden ze je meer moeten betalen inderdaad. Ieder bedrijf hanteert andere lonen dus hanteerde je vorige bedrijf een hoger uurloon. Dit bedrijf heeft andere regels maar doet denk ik nog wel aan de wet. Wellicht zit er nog geen vakantie geld bij en krijg je dit er nog extra bij in mei dat compenseert het uurloon misschien een beetje.

Theo

Hallo,

Mijn naam is Theo 22 jaar en ik heb helaas 0 ervaring in de bediening toch wil ik heel graag van de keuken overstappen naar de bediening, Vandaag ben ik zojuist aangenomen bij Kyoto Sushi in Amsterdam, Dus de leidinggevende bood me 6euro per uur omdat ze zegt dat ik niet zoveel ervaring had. OP mijn gevoel word ik dik onderbetaald dan het wettelijke miniumloon. Maar ik zit er zelf zo ermee of ik juist zou doorgaan todat ik bepaalde ervaring niveau heeft behaald of zal ik stoppen? ik zie uw reactie tegemoet!

MVG, Theo

FNV Jong

Hey Theo,

Ook op 22-jarige leeftijd moet je werkgever zich houden aan het jeugdminimumloon. In jouw geval word je zeer waarschijnlijk onderbetaald.

Ik stel voor dat je niet stopt, maar het gesprek aangaat met je werkgever. Je kunt hem aangeven dat je dankbaar bent voor de kans om bediening te staan, maar dat je hier wel een eerlijk loon voor wilt ontvangen.

Victor

Hello,

Ik ben 21 jaar en ik ben lang bezig geweest met de niveau 2 koksopleiding. Ik verdiend 1070 netto. Nu willen ze een 0 uren vastcontract maken waar ik zou 7,04 € per uur verdienen. Terwijl ik 22 jaar in januari wordt en zou klaar met de niveau 2 zijn. Is dat eerlijk? Hoeveel zou ik echt moeten verdienen? Bedankt

FNV Jong

Hey Victor,

Om vast te kunnen stellen wat jij zou moeten verdienen zullen we aanvullende informatie nodig hebben. Het kan een idee zijn om een e-mail te sturen naar onze infobox.

Valentijn

Ik ben 21 jaar en werk in een keukenzaak als leerlingverkoper. De winkel is 36 uur per week open en ik werk ook al deze uren (woensdag t/m zondag) Mijn baas bied me een cotnract voor 30-uur maar wil wel dat ik 36 uur werk in het kader van de opleiding..... Dit resulteert dat ik officieel op zondag niet werk en dus ook mijn zondagtoeslag niet krijg.
ik verdien nu 6.45 per uur, dit komt neer op 838.50 per maand bruto. Mag mijn baas dit zo doen?

FNV Jong

Hey Valentijn,

Je mag er in principe vanuit gaan dat jouw loon wordt vastgesteld op basis van jouw gewerkte uren. In jouw geval krijg je dus waarschijnlijk te weinig uitbetaald. Werk je op basis van een stage- of praktijkovereenkomst? Dan kunnen andere regels gelden, omdat de wet hier niets over heeft bepaald.

Anoniem

Ik ben 18 jaar en woon bij mijn vriendin krijg ik nu meer als het minimum jeugdloon?

Anoniem

Hallo.

sinds kort hebben mijn ouders een eigen Eethuis geopend. Ik zelf werk er ook in de weekenden en af en toe door de weeks. We zijn nog niet 1 maand verder maar heb wel gevraagd hoe het zit met mijn uren en loon.

Een collega zegt zelf tegen mij dat ik als 17- jarige ong 3.50 per uur verdient maar mijn baas ( Stief vader ) zegt ong 3.00 euro.

tot heden heb ik ongeveer 70 - 75 uur gewerkt en als ik dan ga berekenen wat het verschil is tussen die 2 bedragen vind ik het zelf TE groot.

Heeft iemand wat tips voor me en hoe ik het best met mijn baas kan bespreken?( En ook wat tips voor de baas)

Met vriendelijke groet,

FNV Jong

Hey,

Op 17-jarige leeftijd zou je in ieder geval €3.51 per uur moeten verdienen. Jouw werkgever (in dit geval je stiefvader) is wettelijk verplicht om zich aan het jeugdminimumloon te houden. Hij mag jou niet onderbetalen. Je maakt trouwens wel met terugwerkende kracht aanspraak hierop, in jouw geval zal dit vanaf je indiensttreding zijn.

Ik stel voor dat je met je werkgever in gesprek gaat en aangeeft dat je onder het wettelijk jeugdminimumloon verdient. Je kunt hem dan in eerste instantie vragen om jouw loon te corrigeren, mocht hij dit echter weigeren dan kan het een optie zijn om vervolgstappen te ondernemen.

overmars

ik ben bijna 14 en dan wil ik 4 uur in de week gaan werken maar ik heb nog nergens gelezen wat het minimumjeugdloon van een 14 jarige is dat er niet?

FNV Jong

Hey Overmars,

Je werkgever is vanaf je 15e verplicht om het jeugdminimumloon te betalen. Ben je jonger dan 15 jaar oud? Dan dien je alsnog het minimumloon van een 15-jarige te verdienen.

Kylie

Heej, ik ben 20 jaar en werk 23 uur per week in een bloemenwinkel en ik verdien € 6.02 per uur. Zelf vind ik het wat aan de lage kant , maar mijn werkgever zegt dat hij er zelf geen verstand van heeft. Wel weet ik dat mijn collega ook maar 24 uur in de week werkt en zij is ook mijn enigste collega.

Salih

Hoi, nou dan krijg je best wel wat eerlijk gezegd ik ben 20 jaar en ik krijg 5,89. maar in 2017 gaat er veel veranderen voor ons.

FNV Jong

Hoi Kylie,

Op twintigjarige leeftijd verdien je met €6,02 per uur in principe boven het wettelijk minimumloon. Wanneer je van mening bent dat dit loon aan de lage kant is kun je altijd in onderhandeling treden met je werkgever over een hoger uurloon.

Een hoger uurloon kan wel betekenen dat je nieuwe verantwoordelijkheden op je moet nemen.

Gab

Ik ben 19 en ik heb een 4-uurs contract. Wat is het minimum loon?

Salih

4,66 4,91 5,18.
Gab dat hangt er vanaf, wat zijn de contracturen van de fulltimer? Als dat 36 uur is dan krijg je 5,18 per uur, 38 uur is €4,91 en 40 uur is 4,66

FNV Jong

Hoi Gab,

Wat jouw minimumloon is hangt af van wat jouw werkgever ziet als een voltijd dienstverband. Wat jouw werkgever als een voltijd dienstverband aanmerkt kun je vaak lezen in je arbeidsovereenkomst.

Bij een voltijd dienstverband van 40 uur zal jouw minimumloon €4,66 bedragen.

Bij een voltijd dienstverband van 38 uur zal jouw minimumloon €4,91 bedragen.

Bij een voltijd dienstverband van 36 uur zal jouw minimumloon €5,18 bedragen.

Je kunt altijd bij je werkgever navragen wat een voltijd dienstverband binnen zijn organisatie is.

Jenn

Beste FNV ik ben 24 jaar en vroeg mij af wat het minimumloon is per uur als je 32 uur werkt?

FNV Jong

Hoi Jenn,

Op 24-jarige leeftijd hangt het bruto wettelijk minimumloon af van wat jouw werkgever als een volledige werkweek ziet.

Wanneer je werkgever uitgaat van een voltijdsverband van 40 uur per week is je wettelijk minimumloon €8,87 per uur. Bij een voltijdsverband van 38 uur per week is dit €9,34 en bij een voltijdsverband van 36 uur is dit €9,86.

Ga even na bij je werkgever uit hoeveel uur een voltijdsverband bestaat.

valerie

Hallo!
ik ben 21 jaar,en kan een baan krijgen in een hotel voor house keeping.alleen mijn vraag is ik zou dan ong 6,75 bruto verdienen.
vind ik persoonlijk te weinig aangezien het 4, 5 euro word.
klopt dit wel? want is in een hotel
groetjess

FNV Jong

Hoi Valerie,

Op 21-jarige leeftijd zou je net boven het wettelijk minimumloon verdienen. Ook kun je navragen of je werkgever de loonheffingskortingsregeling toepast op jouw loon. Is dit niet het geval, dan kun je dat aanvragen zodat er minder belasting wordt ingehouden op jouw loon.

Anoniem

Hi!
Ik ben nu 17 jaar oud en werk met een 0-urencontract. Over minder dan een maand word ik 18, nou is mijn vraag, en ik hoop dat jullie die kunnen beantwoorden.. wat is mijn minimum uurloon, en wat gaat deze uiteindelijk worden?
groetjes

FNV Jong

Hoi!,

Wat jouw minimumloon is hangt af van wat bij het bedrijf waar je werkzaam bent als ‘fulltime dienstverband’ wordt aangemerkt. Dit is meestal 36, 38 of 40 uur.

Om te zien wat je precieze wettelijk minimumloon is raad ik je aan om even naar de allerbovenste grafiek op deze pagina te kijken, deze weergeeft het uurloon per leeftijd.

Shemara

Hallo!

Ik heb een dilemma op mijn werk en wil jullie daar graag wat vragen over stellen.
Ik werk al 3 jaar in een restaurant en ben 20 jaar. Ik werk op zaterdag- en zondag avonden, soms ook door de weeks. Ik verdien 6 euro per uur en mag mijn fooi niet houden. Mijn baas zegt dat mijn fooi in mijn loon verwerkt zit. Als ik fooi in mijn handen krijg gedrukt, neemt zij het af (voor zichzelf). Wat zijn mijn rechten in deze situatie?

Daarnaast verdient mijn mannelijke collega van dezelfde leeftijd 10 euro per uur. Hij werkt minder uren dan ik. Een andere mannelijke collega van 17 jaar werkt ook minder uren dan ik en verdient 7 euro per uur. Maar een vrouwelijke collega van ook 17 verdient 5 euro per uur. Ik neem aan dat dit niet eerlijk is? Maar is het legaal?

Graag zou ik dit alles willen weten! Ik voel dat het niet eerlijk is, en wil graag een gesprek met mijn baas aangaan.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet.

Cindy

De werkgever mag de fooi niet zelf houden! Dit is echt van het personeel. Eigenlijk mag de eigenaar ook niet meedelen in de fooi, maar sommigen doen dat toch. Ze maken hun eigen regels maar zo hoort het niet. En dat je minder krijgt dan de rest klopt ook niet.
En waarschijnlijk als je erover gaat klagen kan je nog vertrekken ook. Succes ermee.

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties