U bent hier

Contract & cao

Contract check

Twijfel je of de voorwaarden in je contract wel oké zijn? Heb je een contract aangeboden gekregen en wil je hem eerst laten checken voor je ondertekent? Of heb je een meningsverschil met je werkgever over de inhoud van je arbeidscontract?

Word lid van FNV Jong en maak gebruik van de contract check. Dit is helemaal gratis voor leden! Een expert van FNV Jong neemt jouw contract door. Bekijk ook alle andere voordelen van een FNV Jong lidmaatschap!

Wat staat er in een arbeidscontract?

Punten die in ieder geval in je arbeidsovereenkomst moeten staan, zijn:

 • de naam en woonplaats van jou en je werkgever
 • plaats(en) waar je werkt
 • je functie of het soort werk dat je doet
 • je brutoloon
 • datum waarop het contract ingaat
 • datum waarop het contract afloopt (alleen bij tijdelijk contract)
 • de werkuren per dag of per week
 • of het een uitzendovereenkomst is
 • of er een proeftijd van toepassing is en de duur ervan (alleen mogelijk bij contracten die 6 maanden of langer duren).
 • of er een cao van toepassing is
 • je opzegtermijn bij ontslag en die van je werkgever
 • het aantal vakantiedagen
 • eventuele deelname aan een pensioenfonds

In de arbeidsovereenkomst of in de cao kunnen ook afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld overwerk, toeslagen en reiskostenvergoeding. Per 1 januari 2015 mogen werkgevers geen concurrentiebeding meer opnemen in contracten voor bepaalde tijd, tenzij de werkgever aannemelijk kan maken dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Veel jongeren hebben voor hun bijbaan een oproepcontract. Lees meer over oproepcontracten!

Proeftijd

De proeftijd is een periode voor jezelf en voor de werkgever om te kijken of je geschikt bent voor het werk. Dit betekent dat zowel jij als je werkgever de arbeidsovereenkomst per direct kunnen stoppen zonder rekening te houden met een opzegtermijn. De proeftijd duurt bij een tijdelijk contract, van minder dan 2 jaar, maximaal 1 maand. Bij een tijdelijk contract van langer dan 2 jaar of een vast contract, maximaal 2 maanden. In de cao kunnen andere afspraken staan over de proeftijd van een tijdelijk contract. 

Als een tijdelijk contract korter duurt dan 6 maanden, dan is een proeftijd niet meer mogelijk. Bij contracten van 6 maanden of langer is de werkgever wel gerechtigd een proeftijd op te nemen in de arbeidsovereenkomst.

Cao

In een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) staan afspraken over arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers en werknemers over onder andere de hoogte van de  salarissen, dienstroosters,  reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering, verlofregelingen en loondoorbetaling bij ziekte. De afspraken in de cao zijn vaak gunstiger dan afspraken over arbeidsvoorwaarden in de wet. Elke sector of (groot) bedrijf - bijv. alle kappers, schoonmakers of KPN-medewerkers -  heeft een eigen cao. Waar een arbeidsovereenkomst geldt tussen één werkgever en één werknemer, geldt een cao voor een hele groep mensen. Van afspraken in de cao kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken in een individuele arbeidsovereenkomst.

Meestal staat in je arbeidsovereenkomst vermeld of er een cao van toepassing is en welke dat dan is. Zoek jouw cao op in het FNV cao overzicht.

Jongeren cao's

Het is behoorlijk lastig om goed te begrijpen wat er nou precies in je cao staat. Een aantal cao's is daarom vertaald naar een populaire versie. Hieronder een overzicht van cao's van sectoren waar veel jongeren werken.


Voor leden

Heb je een vraag over je cao?  Mail dan naar leden@fnvjong.nl of bel 085 4015764!

Plaats reactie

Reacties

Tamara

Hoi
Op mijn contract staat bij de duur dit:"De arbeidsovereenkomst eindigt van rechtswege uiterlijk op 06-01-2019 zonder dat opzegging nodig is. Werkgever informeert werknemer derhalve reeds hierbij dat de arbeidsrela e tussen hen niet zal worden voortgezet door het aanbieden van een nieuwe
arbeidsovereenkomst." Wat wordt hier mee bedoelt? En wat voor contract is dit? Ik ben begonnen in februari , dus ik denk anderhalfjaar..

FNV Jong

Hey Tamara,

Je hebt een contract voor bepaalde tijd. Dit staat beter bekend als een 'tijdelijk contract', wat betekent dat jouw contract een einddatum heeft, namelijk 6 januari 2019.

Rond het einde van jouw contract, moet jouw baas laten weten of jullie samenwerking wordt voortgezet.

Sunny

Hey
Ik werk al 2 jaar vast op een zondag. Laatst hebben de managers overlegd en willen ze me van de zondag afhalen. Ik heb van verschillende collega's gehoord. Dat je recht hebt op een zondag nadat je tenminste 3 maanden of langer op een zondag hebt gewerkt.
Ik heb zelf in de CAO proberen te zoeken maar kon niks vinden.
Mogen ze me zomaar van de zondag afhalen?

FNV Jong

Beste Sunny,

Dit is niet per se in een cao geregeld. Het heeft vooral te maken met goed werkgeverschap. Er is een vast werkpatroon ontstaan en daar mag jouw werkgever niet zomaar van afwijken. Dit kan namelijk (financiële) gevolgen voor jou hebben.

Geef dus vooral aan dat deze keuze ingrijpende gevolgen voor jou heeft en dat die zondag belangrijk voor jou is.

Santos

Hey,

Ik heb een vraag. Ik werk al best wel lang bij de Albert Heijn en ik heb mij vandaag afgemeld van werk in verband met persoonlijke omstandigheden. Vervolgens hebben ze mijn dienst weggehaald, ik had eerder begrepen dat dat niet mocht. Als je ingeroosterd staat, dat je dienst niet weggehaald mag worden, maar dat je alsnog wordt uitbetaald omdat je "ziek" bent.

Met vriendelijke groet

FNV Jong

Hoi Santos,

Als je door persoonlijke omstandigheden je dusdanig ziek wordt dat je niet kan werken, mogen ze je inderdaad niet van het rooster af halen. Als je door persoonlijke omstandigheden even niet beschikbaar bent, maar in principe wel fit bent om te werken, hoeft de werkgever jou niet per se door te betalen.

Is er sprake van een bijzondere omstandigheid? Dan kan bijzonder doorbetaald verlof misschien een oplossing bieden.

Jordy

Heey,

Ik werk bij de jumbo en heb een vast contract ik ben 17 jaar. Ik werk nu 35 minuten van m'n huis terwijl er een jumbo op 3 minuten van mijn huis is. ik heb contact met ze gehad en die willen mij heel graag hebben alleen ze zeggen dat mijn jumbo waar ik nu werk mij niet kwijt willen. Wat moet ik doen? En kan een werkgever mij weigeren als ik overgeplaatst wilt worden?

De versmanger van de "nieuwe" filiaal zei dat als ze moeilijk doen, dat ik dan ontslag kan nemen en dat die andere jumbo mij dan gelijk aan kan aannemen en ook weer met vast contract. In plaats van dat ik 6 maanden moet wachten totdat ik weer bij de jumbo kan solliciteren. Is dat waar?

Mvg,
Jordy

FNV Jong

Jordy!

Fijn dat het andere filiaal jou wil hebben. Helaas kun je niet een overplaatsing afdwingen als jouw huidige filiaal jou nodig heeft.

In plaats van ontslag nemen en opnieuw solliciteren, zou ik het proberen om te draaien. Solliciteer dus eerst en neem eventueel pas ontslag als je een nieuw contract hebt. Dan weet je zeker een baan hebt.

Wil je ons even jouw contracten laten checken? Dan kunnen we ons advies iets beter op jouw situatie afstemmen :)

Bob

Jordy, Overplaatsing zal vaak niet kunnen omdat de meeste filialen franchisers zijn (zelfstandige ondernemers). Je hebt dus een arbeidsovereenkomst met dat filiaal en niet met Jumbo zelf. Het filiaal waar je naar toe wilt is waarschijnlijk een andere franchiser dus inderdaad, bij deze nieuwe solliciteren en bij aanname opzeggen bij de oude.

Stacey

Hallo, ik werk nu al 4 jaar bij de albert heijn, ik ben nu 19. Voordat ik 18 werd in 2015, werd mijn contract voor de 3e keer verlengd met anderhalve jaar. Er werd mij toen verteld dat ik onder een nieuwe regeling viel en dat ik dus geen recht had op een onbepaalde tijd. Nu, anderhalf jaar later willen ze mijn contract weer verlengen met 6 maanden. Dit wordt dus mijn 4e contractverlenging. Klopt dit wel?
En weten jullie mischien over wat een regeling ze het hebben
Groetjes,
Stacey

FNV Jong

Hey Stacey,

Het kan inderdaad kloppen dat jij gedeeltelijk onder een andere regeling valt, omdat je nog geen 18 was toen je daar begon met werken.

Het een en ander hangt af van hoeveel uur jij gemiddeld per week werkte toen je nog 18 jaar oud was. Stuur je mij een e-mailtje terug?

Karim

Er staat bij mij in me huidig contract 7 maanden kan ik daarna nog daar werken of moet ik dan daar stoppen

FNV Jong

Hey Karim,

Zo te zien heb je een tijdelijk contract. In principe eindigt jouw werk na die 7 maanden, maar het contract kan altijd nog verlengd worden als de samenwerking jullie bevalt.

In de situatie dat je na die periode van 7 maanden door blijft werken, 'alsof er niets aan de hand is', gaan jullie opnieuw een contract aan voor 7 maanden.

Alex

Hallo,

Ik werk nu bij de Albert Heijn. Ik mijn contract staat bij salaris en contracturen "Op grond van deze indeling bedraagt je uursalaris 4.51 bruto per uur, gebaseerd op 24 contracturen is dit 108.24 bruto per periode van 4 weken."
Ik denk dus dat ik dan per week 6 uur moet werken.

Nu plannen ze heel vaak mij over die uren, ik werk vaak 8 uur per week. Ik heb het ook druk met school en als zij mij steeds over mijn uren heen plannen dan is het voor mij bestemd vervelend. Ik had dit met mijn teamleider overlegd en haar antwoord was dat ze streven naar die 6 uur maar dat ze mij ook gewoon 10 uur mogen inplannen.

Mijn vraag is dus of dit wel mag aangezien in mijn contract staat dat ik 24 uur per 4 weken werk(In 4 weken werk ik veel meer dan 24 uur).

Bij voorbaat dank.

FNV Jong

Beste Alex,

Wat vervelend dat je in de knel komt met school. Als ik je verhaal zo lees, denk ik dat je mag uitgaan van die 24 uur per vier weken. Het kan wel eens voorkomen dat je een beetje moet overwerken. Als ze je regelmatig meer dan afgesproken blijven inplannen, hoef je dat niet te accepteren.

Mogen wij jouw contract meelezen? Erg belangrijk is hoe de afspraken precies zijn geformuleerd.

Claudia

Hallo. Ik heb sinds 28 november 2013 een contract bij de Albert Heijn, deze is al een keer voor een halfjaar verlengd en daarna 2 maal een jaar. Nu ben ik al 3.5 jaar werkzaam bij de Albert Heijn en zou ik naar mijn weten een contract voor onbepaalde tijd moeten krijgen, want alle andere collega's kregen dat wel na 3 jaar, heb ik hier recht op of is het terecht dat ik een andere behandeling kreeg?

FNV Jong

Hey Claudia,

Goed dat je die vraag stelt. In de regel heb je tegenwoordig namelijk na 2 jaar een vast contract of bij de derde contractverlenging.

Hoe oud ben je? Als je daar begon met werken toen je nog geen 18 was, zou een uitzondering op die regel voor jou kunnen gelden.

Sana

Hallo ik werk als verkoopmedewerker bij de Albert Heijn. Ik heb een 12 uur contract, nu zegt mijn ASM dat zij mij niet 12 uur kan inplannen, omdat ik de zaterdag niet kan werken, heb een vast contract en werk al 11 jaar bij de AH. Kan zij zomaar mijn contract uren verlagen, terwijl ik doordeweeks wel 12 uur beschikbaar ben? En zij zegt ook dat ik met mijn contract uren 50 uur inplanbaar moet zijn?

FNV Jong

Hey Sana,

Wat je hier vertelt lijkt ons echt niet de bedoeling. Heb je al iemand naar jouw contract laten kijken? We lezen graag mee en geven graag advies!

maxime

Ik heb nu 4 contracten gehad bij de vomar voordeelmarkt en kwam er werken nadat de regeling van 3 jaar naar 1,5 jaar werd veranderd. Nu werk ik er dus 2,5 jaar. Heb ik dan recht op een vast contract? Ik ben 18 jaar.

FNV Jong

Hoi Maxime,

Belangrijk om te weten is hoeveel uur jij gemiddeld per week werkt.

Die regeling is inderdaad veranderd: na 2 jaar óf bij jouw vierde contract, wordt het laatste contract een vast contract. Er geldt wel een uitzondering. Contracten uit de periode dat je nog geen 18 was tellen enkel mee als je toen gemiddeld minimaal 12 uur per week werkte.

WL

Hallo,

Binnen een AH franchise ben ik nu 2,5 jaar werkzaam. Bij ons is de afspraak dat als je 3 dagdelen hebt gewerkt je dan je avondeten vergoed krijgt, dit staat alleen nergens in het CAO. In het CAO levensmiddelen staat dat als je langer dan 4,5 uur werkt en na 19:00 moet doorwerken je recht krijgt op een warme maaltijd van degelijke kwaliteit.

Nu heb ik dit de afgelopen jaren nooit gekregen en áltijd zelf betaald, omdat ik (zaterdags) werk van 12:00-21:00 en zo dus geen drie dagdelen. Nu is het zo dat als ik "moeilijk" ga doen en recht wil maken op een warme maaltijd, waar ik volgens het CAO recht op heb, zij hierop gaan inspelen met de uren en mij niet meer gaan inroosteren in de avond. Dit omdat ze zo helemaal niet meer mensen hebben die recht zouden kúnnen hebben op een vergoede maaltijd.

Op deze manier word ik toch enige mate van gechanteerd, mocht ik dus ergens aanspraak op willen maken waar ik ook recht op heb, nemen ze mij mooi die uren in mindering zodat ze de kosten voor het vergoeden van de maaltijd niet meer hebben.

Wat zijn hierin mijn rechten? Dit heeft mij namelijk wel de afgelopen jaren dat ik elke zaterdag gewerkt heb, elke keer een maaltijd gekost die ik eigenlijk vergoed had mogen krijgen, wat niet gemeld werd door mijn leiding?

FNV Jong

Hey WL,

Vervelend. Ontvangen jouw collega's wel gewoon de vergoeding?

Het klinkt inderdaad als een foute situatie. Dit moet alleen wel tactisch worden aangepakt. Misschien een idee om ons een mailtje te sturen?

Anoniem

Hallo
Even een paar vraagjes
Ik sta vaak ingeroosterd vanaf 17:00-21:30 de supermarkt sluit om 21:00. Is er een maximum aan de gewerkte uren?

Soms is er geen werk, mijn manager belt me op om te zeggen dat ik niet hoef te komen. Mag dit/kan ik aangeven dat ik deze uren wel wil werken?

FNV Jong

Hey,

Patrick was ons voor!

Het klopt inderdaad dat minderjarigen wat minder mogen werken dan volwassenen. Wat jouw tweede vraag betreft, dit hangt van jouw contract. Als je geen vaste werktijden hebt afgesproken (oproepcontract) en ook niet een maximum aan uren, moet je voor zover dat redelijk is zoveel mogelijk aan de oproepen van jouw werkgever voldoen.

Succes!

Patrick

Hallo,

er is een maximum aan gewerkte uren, echter geldt dit voor minderjarigen. Ik weet niet hoe oud jij bent, maar als 15 jarige mag je bijvoorbeeld maar 2 uur per werkdag werken, tot maximaal 19.00. Wat betreft jouw andere vraag, als je een 0-uren contract hebt mag dat, heb je een 3-12 uren contract is dat weer anders. het gaat er dan om dat je minimaal 3 uur per week, of 12 uur per maand moet werken. Heb je dus al 3 uur gewerkt ? Dan kan de manager je gewoon afbellen.

Lieke

Hallo,
ik heb een vraag. Ik ben 20 jaar oud en ik werk nu bijna 4 jaar bij de Albert Heijn.
Als cassiere B op de servicebalie. ik heb sinds een jaar een vast contract. Nu wil mijn supermarktmanager dat ik teamleider wordt. Dit is de reden dat ik een vast contract gekregen heb, heeft ze mij mondeling vertel deze week...
Dit staat dus niet zwart op wit. Nu wil ik geen teamleider meer worden omdat ik het te druk heb op school. Maar nu ik geen teamleider meer wil worden, wordt ik overgeplaatst naar een andere afdeling. Omdat ik 'te duur' ben voor de service balie. Ik wordt overgeplaatst naar deli/kaas, dit is namelijk de afdeling waar ze bij onze AH mensen met een vast contract laten.

Kan dit zomaar? of had dit op mijn contract moeten staan?
Ik kan nergens terug vinden dat ik zomaar overplaatst kan worden naar een andere afdeling.

FNV Jong

Je mag niet zomaar overgeplaatst worden naar een andere afdeling en functie, Lieke.

In de meeste gevallen moeten hierover afspraken staan in jouw contract. Anders moet het noodzakelijk zijn dat je op een andere afdeling aan de slag gaat. Jouw werkgever moet dat dan ook duidelijk kunnen uitleggen.

herman

Hoi fnv,

ik ben sinds begin december werkzaam bij ah met een 0 uren contract. Deze roosters krijg ik altijd 2 weken vantevoren. Nu sta ik soms ook op voor 1,5 uur. Maar ik moet dan toch minimaal 3 uur uitbetaald krijgen of niet? De werkgever zegt namelijk van niet omdat ik mijn rooster en dus uren al vantevoren weet. Hopelijk kunnen jullie me helpen. Bedankt alvast.

W

Hoi FNV,

Ik heb een 0-uren contract bij de AH (als caissière) maar ik word steeds vaker een aantal uur van tevoren afgebeld omdat ik op dat moment overbodig ben. Zijn ze verplicht om mij uit te betalen aangezien het steeds zo laat komt?

Ook plannen ze me steeds in voor diensten van 2 uur, moeten ze me dan 3 uur uitbetalen? En wat verandert in deze regels wanneer ik een 6-uren contract heb? (ik ben er niet helemaal zeker van welke van de 2 ik heb dus dat ga ik navragen)

Alvast bedankt!

Jo

Goedenavond,
Mijn dochter van 20 heeft een sollicitatiegesprek gehad bij een bedrijf, die ruimte verkoopt bij zoekmachines, zoals Google.
Zij zou een week (onbetaalde) training krijgen en daarna géén basisloon, maar E. 60,= bruto per behaalde opdracht.
Zij moet morgen beginnen, maar zij heeft ook geen contract nog gekregen.
Het betreft een baan voor 32 ur in de week.

Mag dit, zonder dat er een basisloon is?

Mvg

FNV Jong

Wat opmerkelijk!

Ik zou graag direct antwoord willen geven op jouw vraag, maar we hebben toch echt wat aanvullende informatie nodig. Ik stel voor dat u een keer telefonisch contact met ons opneemt of ons een e-mailtje stuurt. Dan kunnen wij even goed doorvragen en de situatie van uw dochter ook goed bestuderen.

lina

Hallo,

Ik heb een bijbaan en zou graag een overplaatsing willen vragen naar het filiaal in mijn wijk. Mag mijn werkgever weigeren? Kan ik dan eventueel ontslag nemen bij mijn huidge filiaal en solliciteren bij het filiaal in mijn wijk of moet daar een bepaalde periode tussen zitten. Ik heb geen vast contract. Groetjes

FNV Jong

Hey Lina,

Jouw werkgever kan je verzoek inderdaad weigeren. Ik stel voor dat je hierover in gesprek gaat met jouw werkgever, en wellicht ook de leidinggevende van het filiaal in jouw wijk. Vaak zijn er wel regelingen te treffen.

Ontslag nemen en solliciteren bij het andere filiaal kan in jouw nadeel werken. Omdat je al werkzaam bent binnen het bedrijf, kan je het beste kijken of je intern iets kan regelen.

Val jij onder een cao? Dan kan hier aanvullende regelgeving in opgenomen zijn met betrekking tot je overplaatsing.

Melanie

Ik ben al lid van jullie en zou graag mijn contract willen laten checken door jullie. Graag hoor ik hoe ik dit kan doen.

FNV Jong

Hey Melanie,

Er zal per mail contact met je worden opgenomen.

Melissa

Goedenavond,
Ik heb een vraagje..
Ik ben 1-12-2014 begonnen met werken als hulpkracht bij een supermarkt. Juni 2015 ben ik gaan werken als parttimer. Sinds september 2015 ben ik een bbl-opleiding gaan volgen, binnen hetzelfde bedrijf. Hier heb ik een leerarbeidovereenkomst voor gekregen, deze is inmiddels verlopen. Ook mijn contract voor bepaalde tijd is 1-11-2016 verlopen. Er ligt nu een leerarbeidovereenkomst klaar voor bepaalde tijd. Hoor ik er ook een arbeidsovereenkomst bij te krijgen voor onbepaalde tijd?

FNV Jong

Hey Melissa,

Of jij al in aanmerking komt voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is afhankelijk van de datum waarop jij jouw vorige contract hebt ondertekend.

Heb jij vóór 1 juli 2015 je vorige contract ondertekend? Dan is het mogelijk dat jou nog eenmaal een tijdelijk contract aangeboden mag worden aangeboden.

Heb jij ná 1 juli 2015 je vorige contract ondertekend en na 1 december 2016 ten minste één dienst als parttimer gedraaid? Dan is jouw arbeidsovereenkomst op 1 december 2016 van rechtswege overgegaan in een vast contract.

Nelly

Ik heb twee vragen. Ik werk nu sinds ruim een jaar als vakkenvuller bij een supermarkt. Ik ben in oktober 16 jaar geworden, en wil nu graag als caissière gaan werken ipv vakkenvuller. Ik heb hierover gesproken met de leidinggevende van de caissières en zij wil mij graag in haar team. Ik moest dit wel overleggen met mijn eigen leidinggevende. Ben vervolgens naar mijn leidinggevende toegegaan met het verzoek om naar kassa te mogen, maar hij weigert om mij over te plaatsen. Als argument geeft hij aan dat hij te weinig vakkenvullers heeft. Mag dat zomaar?

Mijn tweede vraag gaat over mijn uren. Door ernstige rugklachten heb ik bij mijn leidinggevende aangegeven dat ik niet alle werkzaamheden uit kan voeren die ik normaal wel altijd doe. Ik werk 2 dagen in de week, 2 uur per dag. Ik was met mijn leidinggevende overeen gekomen dat ik uitsluitend op ooghoogte zou werken omdat ik zo min mogelijk mag bukken. Nu ben ik ineens voor de komende 3 weken nog maar voor 1 dag in de week ingeroosterd. Ik loop dus per maand de helft van mijn uren mis. Ook hier de vraag of dit zomaar mag.Helemaal nu mijn leidinggevende zelf heeft gezegd dat hij te weinig vakkenvullers heeft.

FNV Jong

Hey Nelly,

In principe ben jij aangenomen als vakkenvuller. Als jouw leidinggevende jou niet kan missen, dan kan deze jou verplichten om dit werk te blijven doen.

Je zou met je leidinggevende kunnen afspreken dat je op rustige momenten alvast wat ervaring als caissière op kunt doen. Dan kun je gaandeweg instromen.

Verder mag je werkgever niet zomaar mag snijden in je uren. Hier zie ik wel een mogelijkheid in. Ik stel voor dat je bij je leidinggevende aangeeft dat je het niet eens bent met dat deze jou plots uitroostert. Hierbij kun je gelijk aangeven dat je op uren die je nu misloopt, graag caissièrediensten wilt draaien.

Mariette

Mijn dochter werkt vanaf januari 2014 bij AH. Eerst op zaterdag nu op maandag- en dinsdagavond. Omdat ze geen interesse heeft om teammanager te worden hebben ze haar ontslagen, kan dit zomaar? Ze werkt per week ongeveer 9 uur en is in augustus 18 jaar geworden, de brief opzegging dateert van 5 oktober en aok wordt opgezegd miv 10 dec.

FNV Jong

Beste Mariette,

Als in uw dochter haar contract een tussentijds opzegbeding is opgenomen, dan behoudt de werkgever het recht om het contract op te zeggen.

Hiervoor moet de werkgever wel toestemming vragen bij het UWV.

Heeft de werknemer geen toestemming van het UWV? Dan kan uw dochter binnen twee maanden een verzoek indienen bij de kantonrechter om de opzegging te vernietigen.

Sin

Mijn supermarktmanager van de Albert Heijn heeft anderhalf uur van de gewerkte uren geschrapt, dit zonder enig aankondiging of overleg. De rede hiervoor was dat de afdeling 'niet netjes' was achtergelaten, maar het besef dat de werkdruk op die dag te hoog was is totaal niet aanwezig. Ik heb de volgende dag wel feedback gehad en dat ze niet tevreden was, maar over de geschrapte uren kreeg ik zelf niets te horen, ik kwam daar via andere collega's achter. Het feit dat anderen weten dat mijn uren geschrapt zijn is ook een flinke irritatiepunt. Nou is mijn vraag of een manager het recht heeft om gewerkte uren te schrappen en zo niet, hoe kan ik hier beroep op doen?

FNV Jong

Hey Sin,

Jouw manager heeft geen recht om uren die je gewerkt hebt te schrappen. Hij heeft een plicht om gewerkte uren uit te betalen.

Aangezien het in jouw geval om anderhalf uur gaat zijn de gevolgen nog niet heel verstrekkend. Ik stel hierom voor dat je in overleg gaat met de manager van de Albert Heijn en kijkt of je hier onderling uit kunt komen.

Mocht je er onderling niet uitkomen, dan kan het een idee zijn om ons een mailtje te sturen.

Marlie

hallo.. mijn dochter had een 3 uren contract maar ze werd maar niet ingeroosterd,teveel vakkenvullers! Nu heeft ze haar contract beeindigd en moet ze de niet gewerkte uren terug betalen.
Dat kan toch niet kloppen?

FNV Jong

Beste Marlie,

Wanneer de werkgever onvoldoende werk beschikbaar heeft, dan valt dit voor de verantwoordelijkheid van de werkgever. De werknemer behoudt gewoon recht op loondoorbetaling.

De werkgever mag het loon niet terugvragen.

Uw dochter hoeft de niet gewerkte uren niet terug te betalen.

Paula

Ik kan een bana krijgen bij ene kdv. Daarvoor moet ik 2 dagen van 9 uur inwerken, zondat er loon betaald wordt. Is dat terecht en mag dat?

FNV Jong

Hoi Paula,

Wanneer je werkzaamheden verricht voor een werkgever heeft deze de wettelijke plicht om de gewerkte uren uit te betalen.

Onbetaald inwerken is niet toegestaan. Heb je de diensten toch al gedraaid? Dan kun je het loon alsnog met een vordering opeisen.

OnlyMe

Hallo,

Ik werk al 12 jaar als hulpkracht in de supermarkt DIRK.

Afgelopen vrijdag heb ik via de app de rooster ontvangen en tot mijn verbazing zag ik dat ik en een paar andere collega's op een andere filiaal moeten werken ondat ons filiaal teveel uren hebben.

Is dit een juiste handeling?

FNV Jong

Hoi,

Het komt weleens voor dat filialen van supermarkten en fastfoodketens collega’s inzetten op andere filialen dan waar zij zijn aangenomen.

In beginsel is zo’n regeling niet toegestaan, tenzij hier afspraken over zijn gemaakt in je contract of je cao.

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties