U bent hier

18 en nu?

Er komt veel kijken bij het bereiken van de magische leeftijd van 18: leuke dingen maar ook minder leuke dingen. Vanaf je 18e krijg je meer rechten: zo mag je stemmen, alcohol kopen en kun je een lening aanvragen om je studie mee te betalen. Maar er komen ook plichten bij op die leeftijd waar je rekening mee moet houden. Je moet onder andere een zorgverzekering afsluiten en belastingaangifte doen. Heel veel dus om rekening mee te houden! Om er voor te zorgen dat alles zonder problemen verloopt helpt FNV Jong je met al deze onderwerpen, in samenwerking met 18ennu.nl.

Studiefinanciering en studievoorschot

Volg je een mbo-opleiding, dan heb je in de meeste gevallen recht op een basisbeurs en een ov-jaarkaart. De hoogte van de basisbeurs hangt af van je persoonlijke situatie.
Vanaf 1 september 2015 is de basisbeurs op het HBO verdwenen. In plaats daarvan kun je maximaal €1.016,- lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je leent. Ook met het studievoorschot kun je een aanvullende beurs aanvragen. Deze beurs is maximaal €378,-. De hoogte van je aanvullende beurs is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van je ouders. Als je binnen 10 jaar een diploma haalt, wordt je aanvullende beurs een gift. Je hebt maximaal 35 jaar de tijd om je studielening af te lossen. De ov-studentenkaart blijft bestaan. Meer informatie over stufi en het studievoorschot.

Verzekeren

Sommige verzekeringen zijn nou eenmaal verplicht. Gelukkig zijn dat er in Nederland maar 3 namelijk: de zorgverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en het WA-gedeelte van een auto- of bromfietsverzekering (dit alleen als je in het bezit bent van een auto en/of bromfiets). Je kunt je voor heel veel andere dingen verzekeren. Denk maar aan een reisverzekering, inboedelverzekering en een telefoonverzekering. Maar wat moet nou eigenlijk verzekerd zijn en wat is verstandig om te verzekeren? Naast de 3 verplichte verzekeringen is het verstandig om je op andere gebieden ook goed te verzekeren, maar let op oververzekeren kan ook!  Check snel het overzicht met alle verzekeringen.

Rijbewijs

Misschien wel het grootste voordeel aan 18 worden is dat je je rijbewijs mag gaan halen. Goed sparen voordat je begint aan rijlessen is een echte aanrader, halverwege moeten stoppen omdat je geen geld meer hebt is niet goed voor je rijprestaties. Maar met alleen rijlessen kom je er niet, er zijn nog een aantal andere dingen die je moet regelen. Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken? Bekijk alle tips en tricks.

Checklist

Wil je in één blik weten wat je allemaal moet regelen? Bekijk dan de checklist op 18ennu.nl!

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties