U bent hier

Drie tips voor het maken van een opvallend cv in Prezi

Ben je je saaie cv zat en ben je op zoek naar een manier om je cv écht op te laten vallen? Maak hem dan eens in Prezi. Deze online tool is niet alleen geschikt voor het maken van presentaties, maar kan ook zeer goed gebruikt worden voor het maken van een opvallend cv. Oftewel, een prezumé. Pascal van Steen deed dit ook en heeft hierdoor een stage bij Prezi weten te bemachtigen. Het template van zijn prezumé is beschikbaar voor iedere Prezi-gebruiker en inmiddels al meer dan duizend keer hergebruikt. Pascal geeft een aantal tips over hoe je zo’n prezumé kunt maken.

1. Begin met een brainstorm

Hou voordat je begint een brainstorm over wat je wilt zeggen en hoe je dit wilt zeggen. Hoogstwaarschijnlijk zijn je belangrijkste punten je opleiding, werkervaring, vaardigheden en persoonlijkheid. Typ deze informatie uit en verdeel dit in verschillende groepen. Op deze manier kun je goed in kaart brengen hoe je je prezumé wilt indelen.

Pascal legt het uit: “Uiteraard wil je zoveel mogelijk over jezelf kwijt tijdens je sollicitatie. Maar denk eerst eens goed na wat jouw sterke punten zijn. Wat moet het bedrijf nu echt over je weten? En waarom ben jij de geschikte kandidaat? Denk daarnaast ook na over wat je passie is. Op deze manier zorg je ervoor dat je prezumé, naast je sterke punten, ook je persoonlijkheid laat zien. Pas als je alles goed in kaart hebt gebracht, kun je beginnen met het maken van je prezumé.”

2. Hou het persoonlijk

Het zijn van een “teamplayer” of het hebben van “organisatorische vaardigheden” zijn sterke punten waar iedereen tegenwoordig over lijkt te beschikken. Werkgevers bladeren stapels cv’s door op zoek naar iets nieuws. Met een prezumé heb je sowieso al een streepje voor op deze standaard papieren cv’s. 

“Maak in je prezumé gebruik van specifieke voorbeelden om jouw professionele geschiedenis op te laten vallen, bijvoorbeeld door het gebruik van afbeeldingen. Via de Google Image Search optie van Prezi, kun je gemakkelijk online afbeeldingen toevoegen aan je prezumé. Maar gooi het ook eens over een andere boeg; maak je prezumé nóg persoonlijker door foto’s van jezelf toe te voegen,” zegt Pascal.

3. Deel het via sociale media

Je sociale netwerk kan je helpen om je prezumé op te laten vallen en te delen. In de online Prezi tool kun je heel gemakkelijk je prezumé delen via Facebook, LinkedIn of Twitter. Pascal maakte gebruik van zijn netwerk door zijn prezumé op zijn LinkedIn profiel te plaatsen. Dit doe je door heel gemakkelijk bij ‘Summary’ of ‘Experience’ media toe te voegen. Klik bij ‘Add Media’ op ‘Presentation’ en voeg daar de link naar je prezi toe. Klik vervolgens op ‘Continue’ en je prezumé staat op je LinkedIn profiel.

Daarnaast plaatste Pascal zijn prezumé in een relevante LinkedIn-groep: “Nadat ik mijn prezumé in de Prezi LinkedIn-groep had geplaatst ontving ik al snel veel positieve reacties. Ik kreeg zelfs stages aangeboden van verschillende internationale bedrijven, waaronder Prezi zelf.”

Het initiatief en de creativiteit die Pascal toonde door het maken van een prezumé, gaf hem een voorsprong op andere kandidaten tijdens zijn sollicitatie. Als het aankomt op het imponeren van werkgevers, laat je met een prezumé zien dat je oog hebt voor detail en dat je innovatief en gedreven bent. Je hebt immers je best gedaan voor een vernieuwend “cv”. Prezi biedt een aantal praktische templates voor het bouwen van je prezumé. Om een template te gebruiken klik je onder de prezi op ‘make a copy’ om een kopie van het template in je eigen profiel te plaatsen. Deze kopie kun je vervolgens naar wens aanpassen. Succes!

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties