U bent hier

Update meldpunt supermarkten

FNV Jong onderneemt eerste acties na starten meldpunt supermarkten

Naar aanleiding van alle meldingen die FNV Jong heeft ontvangen op het meldpunt supermarkten, neemt de bond tientallen zaken in behandeling. Veel jongeren gaven aan dat ze niet juist zijn ingeschaald en nooit een schriftelijke onderbouwing van hun werkgever hebben ontvangen over waarom ze niet zijn doorgegroeid van schaal A naar schaal B. Als de werkgever hier een goede reden voor heeft, is hij verplicht dit schriftelijk aan te geven, anders hoort een goed functionerende medewerker automatisch door te groeien. FNV jong startte het meldpunt op 31 mei na een uitzending van #Boos waar Jesse Koops, lid van FNV Jong en toen nog kassamedewerker van een Plus-supermarkt, het probleem aan de kaak stelde.

Bezoek hoofdkantoren Ahold, Jumbo en Plus


Samen met #Boos van BNNVARA is Jesse ook op bezoek geweest op de hoofdkantoren van Ahold, Plus en Jumbo. De drie supermarktketens zijn gevraagd of zij een intentieverklaring van een model arbeidsovereenkomst wilden ondertekenen, zodat jongeren beter weten waar ze aan toe zijn. Jesse: 'Ahold en Plus begonnen over het vrij interpreteren van de afspraken in de cao. Daar staat echter duidelijk in dat een werknemer na zijn proefperiode óf tenminste na een jaar, automatisch van schaal A naar schaal B gaat. Er staat niet én, maar duidelijk óf. Dat is niet een kwestie van vrij interpreteren, maar goed kunnen lezen!'. Vooral Ahold-werknemers hebben op het meldpunt aangegeven dat ze soms al 3, 4 of zelfs 5 jaar in schaal A werken.

Meldpunt voor jongeren die genaaid worden door supermarktwerkgever


FNV Jong is het meldpunt gestart omdat er al veel signalen binnenkwamen van jongeren die in een supermarkt werken en niet goed zijn ingeschaald. Vakkenvullers horen in schaal A te zijn ingeschaald en kassamedewerkers, die vaardig zijn om zelfstandig de kassa te draaien, in schaal B. Dit geldt ook voor medewerkers van bijvoorbeeld de vleeswarenafdeling. Zij horen na een jaar automatisch hoger te worden ingeschaald. In de praktijk blijken veel jongeren echter ingeschaald in A, ongeacht het type werk dat ze doen of hoe lang ze in de supermarkt werken. Jesse: 'Dit verschilt ongeveer €1 per uur. In mijn geval heeft mijn werkgever mij voor ongeveer €200 genaaid. Van dat geld had ik lekker op vakantie gekund!'

In de supermarktsector werken circa 260.000 medewerkers. Hiervan is 75% jonger dan 23 jaar. Zijn zij verkeerd ingeschaald, dan kunnen ze dit nog steeds melden via het meldpunt.

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties