U bent hier

Pensioenoverleg geklapt: Wat betekent dat voor jou?

Afgelopen dinsdag is het pensioenoverleg tussen werkgevers, werknemers en het kabinet geklapt. Maar wat betekent dat voor jongeren die nu werken? .

Met je 80e pas met pensioen?
FNV vindt dat het kabinet niet voldoende biedt voor werkenden. Iedereen in Nederland moet nu steeds langer door werken. We krijgen steeds later een AOW-uitkering, en kunnen dus pas veel later met pensioen. Maar de politieke partijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie willen niks doen aan de onhoudbare stijging van de AOW-leeftijd.

Pensioen: ver van je bed show?
Nu kun je denken; ‘Pensioen? WTF, waarom is dat belangrijk voor ons?’. Een korte uitleg: Als je een bepaalde leeftijd bereikt mag je gaan genieten van je pensioen en ontvang je AOW. Je krijgt immers geen loon meer als je stopt met werken. Deze AOW-leeftijd stijgt de komende jaren tot 67 jaar. Vanaf 2024 koppelen ze echter de AOW-leeftijd aan de levensverwachting. Omdat mensen langer leven moeten ze volgens het kabinet ook langer doorwerken. Anders is ons systeem volgens het kabinet te duur. Dit zou betekenen dat voor elk jaar dat we langer leven, we ook één jaar langer moeten werken. Dat maakt de kans heel groot dat je tot je 80e moet gaan werken.
Is er wel voldoende werk voor al die oudere werkenden? En is veel werk ook niet te zwaar om te doen op je 75e of zelfs 80e levensjaar? FNV vindt het niet eerlijk dat jongeren zo lang moeten door werken. Dat zien we graag anders. Wij zien liever dat we een half jaar langer moeten werken en een en een half jaar langer kunnen genieten van ons pensioen. Wel zo eerlijk!


Geen pensioen met een flexcontract?
Het is belangrijk dat niet alleen jongeren met een vast contract later een pensioen krijgen, maar dat iedereen die werkt later van een pensioen kan genieten. Om het betaalbaar te houden voor werkende mensen om met pensioen te gaan, vindt de FNV het belangrijk dat meer mensen gaan mee sparen voor hun pensioen. Daarom willen wij graag afspreken met het kabinet en werkgevers dat er voor ZZP-ers, mensen met een flexcontract of via een uitzendbureau werken ook een fatsoenlijk pensioen wordt gespaard.

Pensioen alleen voor de rijken?!
De werkgevers en het kabinet zeggen dat iedereen dat later zelf maar op moeten lossen. Iedereen moet voor zichzelf zorgen en proberen genoeg te sparen voor een pensioen. Wij willen daar graag collectieve afspraken voor maken. Niet ieder voor zich, maar samen met elkaar. Wij vinden een pensioen geen privilege! Niet alleen voor mensen die rijk genoeg zijn om te kunnen stoppen met werken als ze oud zijn. Maar voor iedereen!
Maar het kabinet en werkgevers willen helaas geen oplossing bieden voor deze problemen. Wat betekent dat voor jongeren? Heel veel onzekerheid. Kunnen wij over 40 of 50 jaar nog wel met pensioen? Moet de samenleving straks gaan oplossen dat heel veel mensen veel te weinig pensioen hebben gespaard? Dat wil de FNV samen met FNV Jong niet laten gebeuren!

FNV Jong in actie
FNV Jong roept alle jongeren in Nederland op samen met alle werkenden in actie te komen voor een goed pensioen voor iedereen, ook voor de toekomst! Wil jij ook niet tot je 80e werken? Sluit je aan bij onze acties.

 

 

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties