U bent hier

7 dingen die je moet weten over een vakantiebaan

Net je diploma op zak of een studiejaar afgerond? Lekker vakantie vieren nu! Dit is ook het moment om lekker bij te verdienen met een vakantiebaan. Je hebt even geen school meer en dat betekent geen huiswerk. Je kan dus veel meer uren maken en dat is leuk voor je portemonnee. Check hier de 7 dingen die je moet weten over een vakantiebaan.

1. Bruin tintje

Je weet het nooit in Nederland, maar over het algemeen is het in de zomertijd mooi weer. Buiten werken is dus erg chill. Een vakantiebaantje zoals ijsverkoopster, strandwacht, zwembadwacht, fruit plukken en recreatieparken heeft een groot voordeel:Bruin worden tijdens werk, ideaal!

2. Money, money, money

In de vakantie wil je leuke dingen doen zoals festivals bezoeken, uitjes plannen met vrienden en familie of ’s avonds op een terrasje genieten van een hapje en drankje. Hiervoor is geld nodig en je hebt tijdens de vakantie veel vrije tijd die je goed kan gebruiken. Per 1 juli is de verhoging van het minimumjeugdloon ingegaan, dus ga lekker aan het werk! Check hier wat jij nu wettelijk hoort te verdienen.

3. Je hebt het voor het uitkiezen

In de zomerperiode gaan veel mensen op vakantie. Werkgevers zoeken daarom vaak naar mensen die een functie tijdelijk kunnen vervangen. Grijp je kans!

4. Solliciteren hoeft niet altijd

Als je al een bijbaantje hebt naast je studie hoef je vaak niet te solliciteren voor een nieuwe vakantiebaan. Vaak biedt je huidige werkgever extra uren aan in de vakantieperiode. Je bent dus al bekend met de werkzaamheden en de organisatie, mooi meegenomen!

5. Connecties

Je leert nieuwe mensen kennen tijdens je vakantiebaan. Het is tijdelijk werk en vaak zijn er meerdere collega’s die hetzelfde doen. Na de vakantieperiode hebben jullie nog steeds contact en wie weet heb je elkaar ooit nodig.

6. Hoe kom je aan een vakantiebaantje?

  • Bel het bedrijf op waar je wilt werken en vraag of ze nog vakantiewerkers nodig hebben. Je maakt nog meer kans door langs te gaan, want ze hebben je dan al een keer gezien.
  • Schrijf je in voor vakantiewerk bij een uitzendbureau. Zij helpen je met het vinden van een passende baan.
  • Vraag in je eigen kring of hun weten of er ergens vakantiewerkers nodig zijn.
  • Zoek op internet naar vakantiebanen.
  • Plaats een oproep of social media of zet een berichtje uit dat je op zoek bent naar werk.

7. Vakantiewerkcampagne

Tijdens de zomerperiode organiseert FNV Jong elk jaar de Vakantiewerkcampagne. We trekken het land in om jou te informeren over vakantiewerk. Elk jaar staat er een bepaald thema centraal. Het thema dit jaar is: 'rechten en plichten’. Weet jij waar je allemaal recht op hebt tijdens je vakantiebaan? Vandaag zijn de uitkomsten van het vakantiewerkonderzoek 2017 bekend gemaakt. Check de resultaten!

Kan jij nog wel wat hulp gebruiken op het gebied van werk en inkomen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je verder. 

Agenda

27 jun '18
Bijeenkomst Energietransitie
Hertogswetering 159 Utrecht
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties