U bent hier

stopjeugdwerkloosheid

Steeds meer jonge mensen kunnen geen baan vinden. Afgelopen maand is het aantal jongeren dat werk zoekt opnieuw gestegen. FNV Jong en Kamerlid Tofik Dibi hebben de handen ineen geslagen en vragen samen met tal van sleutelfiguren in Nederland aandacht en urgentie voor de groeiende jeugdwerkloosheid. We vragen minister-president Rutte te pleiten voor een Eurotop en om middelen vrij te maken voor een jeugdgarantie op werk of school. Om die roep kracht bij te zetten is vandaag een website gelanceerd: www.stopjeugdwerkloosheid.nl.

Via de website kan je een bericht (hashtag: #stopjwl) sturen aan de minister-president. Met het delen van de tweet of het liken van het bericht op Facebook roep je Rutte op om actie te ondernemen en de toekomst van jongeren op nummer 1 te zetten. Keihard werken aan werk dus. De actie loopt vier weken. Daarna worden de verstuurde berichten aangeboden aan de premier.

Jeugdgarantieplan

Het aantal jeugdwerklozen in Nederland en Europa groeit en neemt steeds ernstiger vormen aan. Met een Europees gemiddelde van 22,8 % is de jeugdwerkloosheid meer dan het dubbele van de werkloosheid bij de oudere groepen op de arbeidsmarkt. Ook in Nederland is het aantal jonge werkzoekenden in jaren niet zo hoog geweest. Met deze actie vragen we om een zogenaamd ´jeugdgarantieplan´. Daarin worden jongeren in een vroeg stadium van hun werkloosheid intensief begeleid naar een passende baan of opleiding.

Tijdelijke contracten

Ben je jong en heb je wél een baan, dan zijn de vooruitzichten nog steeds niet rooskleurig. Ruim 42% van de werkende jongeren doet dat op basis van tijdelijke contracten, tegenover 13,9% in andere leeftijdscategorieën. Daarnaast werkt 30% in deeltijdwerk tegenover 18,5% in andere leeftijdscategorieën. De keuze voor tijdelijke contracten en parttime werk met weinig rechten op bijvoorbeeld scholing, opbouw van pensioen of een sociaal vangnet is vaak onvrijwillig.

Jörgen Raymann

Samen met oud-voorzitter van de taskforce Jeugdwerkloosheid Hans de Boer, SER-kroonlid Hans Kamps, Jörgen Raymann, Bas Heijne, de hoogleraren Ton Wilthagen en Alfred Kleinknecht, Sywert van der Lienden (G500) en de Nationale Jeugdraad roepen Dennis en Tofik Dibi premier Rutte op het initiatief te nemen tot een Eurotop met een korte en krachtige agenda: jeugdwerkloosheid.

Tweet it!

Tijdens deze Eurotop moeten regeringsleiders op Europees niveau afspraken maken over een effectieve aanpak van de Europese jeugdwerkloosheid. Om de oproep kracht bij te zetten loopt de komende vier weken de website www.stopjeugdwerkloosheid.nl . Tweet it, #Stopjwl!

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties