U bent hier

Het 10 stappenplan voor studeren, stagelopen en werken in het buitenland!

Wanneer je van plan bent om te gaan studeren, stagelopen of werken in het buitenland, regel je dit niet ‘zomaar even’ er komt namelijk best wel wat bij kijken. Onderstaand stappenplan geeft je houvast en zorgt ervoor dat jij straks helemaal ready bent om een half jaar, of misschien zelfs wel langer, in het buitenland door te brengen
 

1. Weet wat je wilt doen

Ga je een half jaar reizen, werken, stagelopen of studeren? Denk hier goed over na. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om alles te regelen. Als het even kan, begin een jaar van te voren met voorbereiden.

2. Afstemmen met je opleiding

Wanneer je bedacht hebt wat je wilt doen is het natuurlijk van groot belang dit met je studiebegeleider of decaan te bespreken om te kijken of het binnen de opleidingseisen past. Veel scholen hebben ook een International Office waar je terecht kunt met vragen hierover.

3. Zoeken naar een school/stageplaats/werkplek

Soms is het zo dat je opleiding zelf contact heeft met bedrijven en scholen in het buitenland. Dit maakt de zoektocht een stuk makkelijker voor je. Is dit niet het geval, dan moet je er zelf achteraan. Een voorbeeldsite die stageplaatsen in het buitenland voor je verzamelt is buitenlandsestage.nl, maar zo zijn er nog veel meer sites die dit allemaal voor je op een rijtje zetten.

4. Erkenning studiepunten en diplomawaardering

Het is natuurlijk wel zo leuk dat wanneer je straks een half jaar (of langer) in het buitenland geweest bent, de studiepunten hiervoor ook worden toegekend. Zorg ervoor dat je goede afspraken maakt met je school. Misschien moet je nog wel extra informatie verzamelen over de school of het bedrijf waar je naar toe wilt, dus begin hier niet te laat mee!

5. Studiefinanciering of beurs aanvragen

Een deel van je studie in het buiteland doen is natuurlijk een super gave ervaring, maar kost ook zeker geld. In veel gevallen kun je je studiefinanciering meenemen naar het buitenland, maar om hier zeker van te zijn kun je dit het beste checken bij Duo. Naast studiefinanciering kun je soms ook een beurs aanvragen, de meest bekende is de Erasmusbeurs. Meer informatie over verschillende beurzen vind je hier. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, dan kan de International Office op jouw school hier bij helpen.

6. Visum en vergunningen

Als Nederlandse heb je geen visum of werkvergunning nodig als je gaat studeren, stagelopen of werken in een EU-land. Het regelen van een visum of werkvergunning in Europese landen buiten de EU is overigens niet heel moeilijk. Buiten Europa is dit lastiger. Het aanvragen van de documenten kan soms lang duren. Begin hiermee als je weet op welke datum je vertrekt.

7. Taal- en cultuurvoorbereiding

Wanneer je de taal nog niet goed spreekt is het zeker handig je hier in te verdiepen. Misschien kun je ergens een cursus volgen om je start in het buitenland een boost te geven? Verder is het slim om te kijken naar de cultuur van het land waar je heen gaat: wat zijn de gebruiken daar? Zo ga je goed voorbereid op reis.

8. Woonruimte vinden

Voor de periode dat je in het buitenland verblijft heb je een woonruimte nodig. Dit kun je op verschillende manieren regelen. Wanneer je gaat studeren in het buitenland zit soms de huisvesting bij het collegegeld in begrepen. Dit is alleen lang niet altijd het geval. Vraag de school of het bedrijf waar je gaat stagelopen/werken om hulp!

9. Verzekering

Zorg ervoor dat je goed verzekerd op reis gaat. Is alleen een basisverzekering voldoende? Of is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten? Op WilWeg.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.

10. Je reis boeken

Nu het bijna zover is en je alles geregeld hebt is het tijd om je reis te boeken. Voor sommige bestemmingen moet je in het bezit zijn van een retourticket wanneer je een visum aanvraagt, dus hou hier rekening mee.

Tip: Check ook nog even of je inentingen nodig hebt en of je met andere gezondheidszaken rekening moet houden.

Ga jij binnenkort naar het buitenland om te studeren, stagelopen of misschien wel werken en heb je nog tips? Laat het hieronder weten!

Bron

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties