U bent hier

Meldpunt supermarkten (GESLOTEN)

In 2018 heeft FNV Jong een meldpunt supermarkten geopend. Veel jongeren gaven aan dat ze niet juist zijn ingeschaald en nooit een schriftelijke onderbouwing van hun werkgever hebben ontvangen over waarom ze niet zijn doorgegroeid van schaal A naar schaal B. Als de werkgever hier een goede reden voor heeft, is hij verplicht dit schriftelijk aan te geven, anders hoort een goed functionerende medewerker automatisch door te groeien. FNV jong startte het meldpunt op 31 mei na een uitzending van #Boos waar Jesse Koops, lid van FNV Jong en toen nog kassamedewerker van een Plus-supermarkt, het probleem aan de kaak stelde. Bekijk de video hier boven!


Schaal A of B?


FNV Jong is het meldpunt gestart omdat er al veel signalen binnenkwamen van jongeren die in een supermarkt werken en niet goed zijn ingeschaald. Vakkenvullers horen in schaal A te zijn ingeschaald en kassamedewerkers, die vaardig zijn om zelfstandig de kassa te draaien, in schaal B. Dit geldt ook voor medewerkers van bijvoorbeeld de vleeswarenafdeling. Zij horen na een jaar automatisch hoger te worden ingeschaald. In de praktijk blijken veel jongeren echter ingeschaald in A, ongeacht het type werk dat ze doen of hoe lang ze in de supermarkt werken. Jesse: 'Dit verschilt ongeveer €1 per uur. In mijn geval heeft mijn werkgever mij voor ongeveer €200 genaaid. Van dat geld had ik lekker op vakantie gekund!'

Samen sta je sterk


Naar aanleiding van de vele meldingen die zijn binnen gekomen op het meldpunt hebben we bijeenkomsten georganiseerd en samen met jongeren die in supermarkten werken actie gevoerd. Resultaat? Heel veel jongeren zijn herplaatst in de juiste schaal en hebben een verschil in betaling ontvangen. Samen sta je sterk!


Vragen over jouw werk?


Het FNV Jong lidmaatschap is er voor al jouw vragen over werk en inkomen, advies bij problemen op je werk en hulp bij belastingen. Bijvoorbeeld als je in de verkeerde schaal geplaatst bent. Wij loodsen jou door je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Daarnaast heb je recht op gratis loopbaanbegeleiding en cv- en contract checks. Wij informeren jou zo goed mogelijk over wat jij belangrijk vindt en natuurlijk staan wij altijd voor je klaar.
 

Word direct lid
 

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties