U bent hier

Schulden

Of je nu veel uitgaat, graag winkelt of altijd de nieuwste hightech snufjes in huis haalt… schulden zijn snel gemaakt. Zeker wanneer je net op jezelf gaat wonen blijken de kosten vaak snel op te lopen. Bij deze daarom enkele handige tips om schulden te voorkomen en al bestaande schulden af te lossen!

Zo kom je niet in de schulden…
 

 • Zorg dat je weet hoeveel je per maand aan vaste kosten uitgeeft – huur, eten, telefoon, internet etc. Deze moet je altijd kunnen betalen.
   
 • Spaar geld voor onverwachte uitgaven. Gaat bijv. je laptop opeens kapot, dan kun je van dit geld een nieuwe aanschaffen
   
 • Zoek een leuke bijbaan om wat extra geld te verdienen.
   
 • Zorg dat je nooit rood komt te staan. Als je rood staat moet je deze schuld vaak met rente terugbetalen. Dat betekent dat je nog langer moet doorwerken om je schuld af te betalen.
   
 • Betaal je rekeningen op tijd. Doe je dit niet, dan moet je bij een herinneringsbericht vaak een boete betalen.
   
 • Koop geen spullen op afbetaling. Het lijkt op het eerste gezicht vaak een stuk goedkoper. In werkelijkheid betaal je echt torenhoge rentes – soms wel een kwart meer dan het normale aankoopbedrag.

Toch geldproblemen?


Raak niet in paniek en kijk naar je mogelijkheden

 • Tref een afbetalingsregeling met de organisatie waarbij je schulden hebt. Je hoeft dan niet alles in een keer terug te betalen, maar je lost een bepaald bedrag af per periode.
   
 • Zoek hulp bij je ouders en vrienden. Ook kun je vaak bij de gemeente of een Jongeren Informatie Punt (JIP) terecht bij jou in de buurt. Zij weten precies bij wie je moet zijn om je schulden tegen zo laag mogelijke rente af te lossen.
   
 • Kijk op de website van Nibud voor meer informatie over geld en tips over het voorkomen van schulden.

Check it out!
 

Heb jij nog handige tips over omgaan met geld? Geef je reactie hieronder!

Plaats reactie

Reacties

Julia van Loon

Hoi allemaal,
Ik heb geen tip over omgaan met geld maar wel over omgaan met schulden. Ik ben zelf 19 jaar en loop al 1,5 jaar met een schuld van 8000 euro. Om daarvoor uit te komen is erg lastig, je schaamt je er nogal snel voor en zeker als je vrienden wel gewoon geld hebben en leuke dingen kunnen doen. Doe hier niet aan mee! Je hoeft niet aan te geven dat je schulden hebt, maar zeg dat je even krap zit. Zoek ook zeker hulp! Ik zit op dit moment bij een traject van schuldhulpverlening, en ik word aangemeld bij de kredietbank van mijn gemeente (niet alle gemeenten hebben dit overigens). Dit betekend dat deze bank al mijn schuldeisers in een keer afbetaald en ik dus alleen nog bij de kredietbank een "lening" heb, bij deze lening krijg je een lage rente dus je zult niet gek veel meer moeten betalen. Je krijgt 3 jaar de tijd om deze lening af te betalen en er word ook bekeken naar je inkomen of dit haalbaar is, mocht dit niet haalbaar zijn dan word in overleg met de schuldeisers gekeken of de schuld ook kleiner gemaakt kan worden. Je moet natuurlijk wel een inkomen hebben, anders kun je niets afbetalen. Ik betaal nu maandelijks mijn schuld af aan de kredietbank net alsof ik een abonnement op een telefoon heb, dus ik kan ondertussen gewoon weer genieten van mijn leven en leuke dingen doen!
Onthoud dus, schaam je vooral niet en zoek hulp!

Liefs,
Julia

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties