U bent hier

Minimumloon

Als je werkt mag je nooit minder geld krijgen dan het wettelijk minimumloon, plus vakantiegeld van 8 procent van je (bruto) jaarsalaris. Minder mag je baas niet betalen, anders is hij strafbaar. Meer mag natuurlijk wel. Hoeveel geld jij minimaal hoort te verdienen hangt af van je leeftijd en het aantal uur dat je werkt.

Op deze pagina kun je de minimum(jeugd)lonen vinden. Per half jaar (op 1 januari en 1 juli) worden deze iets opgehoogd. Dus hou deze pagina in de gaten!

Verdien jij minder dan het minimumloon of heb je vragen over je loon? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar! Bekijk ook alle andere voordelen van een FNV Jong lidmaatschap! 

Wettelijk bruto minimumjeugdloon per 1 januari 2017


Brutoloon per dag, per week en per maand

All-in loon

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers een all-in loon uitbetalen. Dit houdt in dat je vakantiegeld al in je loon is doorberekend. De werkgever mag dit alleen doen met jouw toestemming. Je ontvangt je vakantiegeld dus niet in juni, maar elke maand waardoor je loon iets hoger lijkt. Als je vakantiedagen ook zijn berekend in je loon, dan verdien je maandelijks nog iets meer. De werkgever mag de vakantiedagen alleen uitbetalen als de cao dat uitdrukkelijk toestaat en als je in de gelegenheid wordt gesteld om (niet doorbetaalde) vakantie op te nemen.

Ook handig voor jou:

Bruto- & nettoloon
Belastingaangifte
Cv maken
Stagevergoeding
Werktijden
Vakantie & vrije dagen


FNV Jong tip:

Voor jongeren van 13 en 14 jaar is er geen minimumloon afgesproken. Vraag je werkgever daarom minimaal om het loon van een 15-jarige. Check deze tips om te onderhandelen!

Wil je antwoord op al je vragen over je bijbaan, inkomen en minimumlonen? Of persoonlijke hulp van FNV Jong bij problemen op je werk of stage? Word dan lid van FNV Jong.

Voor leden
Heb je een vraag? Mail dan naar leden@fnvjong.nl en vermeld hierin je lidmaatschapsnummer of bel 085 401 5764!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Ddg

Hallo,
Ik ben 19 jaar en ben een gediplomeerde apothekersassistente. Ik verdien €10,54 ler uur, maar krijg ik hierdoor problemen met d dbelasting dienst?

Mvg
Dani

M

Beste,

Ik ben 21 jaar en werkzaam in een cafetaria (snackbar). Ik en mijn collega's ontvangen allemaal all in loon en werken op basis van een 0 urencontract. Wel werk ik iedere week zo'n 18 uur, al 3 jaar lang. Ik vraag mij af wat het minimumloon in mijn geval is op basis van all in. Ik weet toevallig dat per 1 juli a.s de minimumlonen weer worden aangepast, wat zou ik vanaf dan minimaal moeten verdienen op basis van all in? Dat kan ik helaas nergens terug vinden! Twee vragen dus, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!

Ik zie uit naar een reactie!

FNV Jong

Hoi M,

Het minimum voor all-in lonen kan een beetje per bedrijf verschillen.

Als 21-jarige heb je nu recht op ongeveer € 7,70.
vanaf 1 juli zal het ongeveer € 9 zijn.

mi

goede dag ik werk 20uur in het bedrijfsrestaurant, mijn contract wordt verlengt. ik ben 25jaar jong maar verdien het minimum uurloon voor een 23jarige een collega met dezelfde klasse functie verdient het minimum van een 27jarige (ze is even oud) wat kan ik hier aan doen?

FNV Jong

Hoi Mi,

Iedereen vanaf 23 heeft het recht op volwassenloon. Het minimumloon van een 23-jarige en 27-jarige verschillen daarom niet van elkaar. Het kan zijn dat jouw collega meer verantwoordelijkheden heeft of langer in dienst is en daarom meer verdient.

We kunnen voor de zekerheid checken of het arbeidsreglement voor de horeca voor jou geldt. In dat geval zou het zomaar zo kunnen zijn dat je meer hoort te verdienen.

Dennie

Hallo, ik heb een vraag ik ben 19 jaar en werk al 4 jaar in een supermarkt ik heb een vast contract voor 20 uur en verdien al 4 jaar rond de 4.73 is dit voldoende of klopt dit niet?
Groetjes

FNV Jong

Hoi Dennie,

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat je inderdaad meer hoort te verdienen. Voor welke supermarkt werk je?

Lisa

Hallo, ik ben vorige maand 19 geworden en heb meerdere malen gevraagd wat mijn nieuwe uurloon is. Hier doet mijn baas erg vaag over en ontwijkt mijn vraag. Ik krijg nooit een loonstrookje/jaaropgave terwijl ik wel "wit" werk. Wat kan ik hier tegen doen?

FNV Jong

Hoi Lisa,

Als je weet hoeveel uur je de afgelopen maand hebt gewerkt kan je alvast zelf een klein berekeningetje maken. Begrijp ons niet verkeerd, jouw werkgever is verder wel verplicht om duidelijk te maken hoeveel je exact hebt verdiend voor het werk dat je doet.

Heb je wel een kopie van jullie contract ontvangen? Als 19-jarige hoor je in ieder geval bruto € 4,70 per uur te verdienen.

stefan

hallo ik heb een vraagje ik ben 25 jaar en verdien 9,25 uur in het uur en werk als koel monteur en heb een nul urencontract en zou onder het nbbu cao ik heb namelijk het idee dat ik onder betaalt wordt. kloppen me vermoedens.

mvg stefan

FNV Jong

Beste Stefan,

Dat zou zomaar zo kunnen zijn. Reageer je even op ons e-mailtje? Dan kunnen we wat specifieker naar jouw situatie kijken.

D

Ik heb een vraag in de week van 24 t/m 31 ga werken bij een bedrijf, nu geeft het bedrijf aan dat ik bruto per uur €7,56 gaan verdienen, aangezien het hier om een vakantie vacature gaat.
Mijn vraag is als dit.klopt ik ben 24jaar.

FNV Jong

Hoi D,

Dat lijkt niet kloppen. Mensen vanaf 23 jaar en ouder horen bruto per uur minimaal € 8,96 uitbetaald te krijgen. Weet je zeker dat ze het over jouw brutoloon hadden en niet het nettoloon? Check dit even voor de zekerheid.

Ook belangrijk: wat voor een contract heb/krijg je? Als je even op mijn e-mailtje reageert kunnen we je misschien verder helpen!

J

U zou mij eventueel ook mogen mailen!

J

Hallo iedereen,

Ik heb toch een vraagje over mijn loon. Ik ben 20 jaar oud en werk voor een bedrijfsbeveiliging binnen een attractiepark. Hier hebben zei hun eigen AVR. Deze AVR verschilt echt ENORM als je kijkt naar het normale beveiligings CAO.

- Zo houden ze bijv. 2 weken lang je loon in, terwijl de loon periode wel van de 1e tot de laatste dag van de maand gaat.
- Hebben ze onze toeslagen aangepast en ingekort.
- Worden overuren niet als overuren betaald, maar als gewoon normale uren.
- Krijg ik een minimumjeugdloon van 6.77 bruto. Als ik kijk naar het normale CAO hoort dat rond de 11,- euro te zitten.
- Het bedrijf geeft ons geen kleding die we horen te gebruiken tijdens onze dienst, waarin we kenbaar zijn als beveiligers. ( Doordat we bijv. over een bouwterrein moeten lopen is een paar schoenen van mij al kapot gegaan. Dit moet ik blijkbaar maar gewoon accepteren. )

Iemand hier een opmerking over? Ik hoor toch graag of ik hier iets aan zou kunnen doen.

Mvg J

FNV Jong

Hey J,

Het is een beetje tricky. Het verschilt namelijk per bedrijf welk overkoepelend reglemenent (al dan niet) van toepassing op jouw individuele arbeidsovereenkomst is. Het is in ieder geval zeker opmerkelijk dat de verschillend zo groot zijn.

Danielle

Goedemiddag,

ik ben 22 jaar oud en werk 40u in de week. Ik verdien per uur 8.22 en per 4 weken 1314,43 bruto.

verdien ik nu boven het minimum jeugdloon of er per maand net onder?

Alvast bedankt!

FNV Jong

Beste Danielle,

Als je € 8,22 per uur verdient, zit je wel boven het minimumloon.

Het is ook verstandig om te kijken of je onder een cao valt. Wellicht hoor je volgens een cao nog meer te verdienen voor het werk dat je doet.

Jilles van der wijden

Hoi, ik ben 18 jaar en heb een vraag ik ben bezig met een bbl opleiding en heb daarbij een 32 uur contract en zit daarom ook 1 dag in de week op dagschool en werk in de elektrotechniek heb ik dan recht op vakantiegeld?
M.v.g

FNV Jong

Jilles,

Waarschijnlijk heb jij gewoon recht op vakantiegeld! Voor de zekerheid zouden we jouw contract willen bestuderen. Check je jouw inbox even?

Tatum

Ik heb een nul uren contract bij een (afhaal)restaurant. Ik doe hier de bediening, de afhaal, de bar en beheer de kassa. Ik ben 18 jaar en ik verdien 4,30 per uur. Is dit niet te weinig?

FNV Jong

Hoi,

Klinkt als een handvol aan verantwoordelijkheden. Helaas moet ik je wel berichten dat je waarschijnlijk wel boven het minimumloon van een 18-jarige zit.

Misschien een idee om ons een keer te e-mailen. Dan kunnen we jouw contract goed bestuderen en ons advies goed afstemmen op jouw situatie.

Jop

Ik heb een bijnbaan en val onder het cao van carrosseriebouw. Ik ben 20 jaar en vraag me af wat ik minimaal mag verdienen met een all in loon op 19 en 20 jarige leeftijd?

FNV Jong

Hoi Jop!

De salaristabel in de cao kun je hier vinden, onder artikel 33a:

https://www.fnv.nl/site/alle-sectoren/caos/caos/27948/Metaal_en_Techniek...

Een en ander hangt een beetje af van jouw diploma's, maar je zou in ieder geval € 800,40 moeten verdienen als 19-jarige en € 937,65 als 20-jarige.

Heb je een opleiding afgerond? Dan helpen we je natuurlijk graag verder.

Brandon

Hey,
Ik ben 14 jaar maar wordt binnen 3 maanden 15
Ik zou graag een bijbaantje willen maar wil hier zekerheid over hebben

- zouden ze mij een 15 jarige contract ofzoiets geven
Of moet ik echt 15 zijn
- en wat zouden de bedragen per week zijn in de horeca?

FNV Jong

Hey Brandon,

Als 14-jarige mag je ook wel werken. Je mag alleen nog niet zwaar werk doen. Wel mag je dus meehelpen in een winkel, klusjes doen, samen met iemand kranten verspreiden. Als je 15 bent mag je wat meer doen.

Overleg vooral met jouw ouders! Zij voelen vaak goed aan wat wel mag en wat niet mag. Anders kun je altijd nog met ons bellen!

085 - 401 5764

marco van der galien

Houden jullie wel rekening mee dat in de "nieuwe" horecawet staat dat een 14/15 jarig niet mag werken in een locatie waar alcohol geschonken wordt?

FNV Jong

Dat is een goede aanvulling, Marco.

Helpen bij een snackbar of voedselkraampje kan vaak nog wel. Wordt er ook alcohol geschonken, dan kan dat helaas niet.

Marlies

Hoi, ik werk bij een bedrijf dat de CAO metaal en techniek/technische installaties toepast. Ik werk fulltime (40u) heb enkele jaren werkervaring een een MBO diploma. Mag ik als 23jarige minder verdienen dan iemanmet minimumloon van een 22jarige? Wat zou ik nu als 23jarige per maand moeten verdienen? En bij hoeveel uur is dat? Ik heb namelijk het idee dat ik te weinig verdien. Als ik in het overzicht van de CAO kijk verdien ik minder dan iemand van 22 jaar.

FNV Jong

Hey Marlies,

Nee als 23-jarige mag je in de regel niet onder het minimumloon of basisloon van een 22-jarige komen. Heb je dit al een keertje besproken met jouw leidinggevende? Misschien is er sprake van een misverstand en kan een en ander verklaard worden!

Heb je het idee dat jouw loon écht niet klopt, neem dan vooral weer contact met ons op.

Daphne Arends

hallo,

Ik werk in het clubhuis van de golfbaan (horeca). Ik heb een 0-uren contract en kan dus geen conclusie trekken uit bovenstaande gegevens. Ik ben 17 jaar maar ik word uitbetaald met het minimum jeugdloon van een 18 jarige. Ik verdien 4,08 per uur. Klopt dit?

Ook wou ik vragen wat mijn rechten zijn met een 0 uren contract. Ik heb het contract al getekend voor een half jaar. Mag ik binnen dat jaar zeggen dat ik niet wil werken met dit loon en dus 0 uur ga werken of mag dat niet?

Groetjes Daphne

Evi

Hoi Daphne,

Ik ben geen FNV medewerker of zo en ook geen specialist, maar wat ik wel weet is dat iedere werknemer recht heeft om een aantal dagen in het jaar te staken zonder ontslagen te worden, ook al ben je minderjarig. Dit recht heb je bij ieder contract, dus ook bij een 0 uren contract.

Je kunt er eens over gaan praten met je baas op een rustige manier. Wees vooral niet bang om dit te doen want een werknemer mag jou niet zomaar ontslaan omdat je met hij/zij over je loon wil praten.

Ook mag je meer loon eisen als het loon dat jij verdient onder het wettelijke minimum loon komt voor jouw leeftijd. Wil je baas niet meewerken en verhoogt hij/zij je loon niet? Dan is jouw baas strafbaar. Ook zou ik als ik jouw was hem/haar dan met dit feit op een rustige manier confronteren.

Maar het lijkt mij als je het loon krijgt van een 18 jarige terwijl je nog maar 17 bent dat je dan dus meer krijgt dan dat je eigenlijk zou moeten krijgen. Om dit te berekenen kun je het beste naar deze website gaan en dan zie je de 3 populairste banen voor jouw geslacht en leeftijd. Ook zie je dan het minimumloon van deze banen voor jouw geslacht en leeftijd: http://scholieren.nibud.nl/inkomsten/baantjes/wat-verdient-het.html

Wel zou ik je aanraden om voortaan nee te zeggen tegen een 0 uren contract omdat dit eigenlijk betekend dat je 0 uren werkt. Een 0 uren contract kan heel gemeen zijn. Vaak worden werknemers dan zonder reden ontslagen, of word hun contract zonder reden niet verlengt. Wees dus erg op je hoede voor een 0 uren contract en contacteer FNV als je contract zonder reden niet verlengt word of als je zonder reden ontslagen word!

Succes!

Emma

Hallo,

ik werken bij een organisatie met een contract van minimaal 8 uur per week en indien er werkzaamheden zijn max. 40 uur per week; mijn uurloon is vastgesteld op €9,85 per uur incl. 8 % vakantietoeslag ; Klopt dat???

Emma

FNV Jong

Hey Emma,

Ik heb zo het idee dat je 23 jaar oud bent? Het lijkt wel te kloppen, maar misschien is het een idee om jouw loonstrookje een keer naar ons te e-mailen.

Gabrielle

Wat is mijn uurloon voor een 20 jarige met een 38-uur contract?

FNV Jong

Hi Gabrielle,

Wij gaan uit van € 5,79!

Komt dat overeen met jouw feitelijke uurloon?

Vivian

Beste FNV jong,

Per week werk ik 16 uur in de horeca. Ben er na een aantal maanden achtergekomen dat ik maar 5,72 per uur verdien en ik ben 22 jaar. Volgens mij is dit veel te laag, klopt dat? Bedankt!

FNV Jong

Hey Vivian,

Lijkt ons ook ietwat weinig. Weet je zeker dat dit jouw bruto uurloon is? Het zou minimaal € 7,61 moeten zijn.

Sanne

Dat is wel heel weinig, ik was vorig jaar 22 en werkte toen ook in de horeca. Verdiende toen 8,30 per uur!

Memza

Hallo,

Ik werk sinds een maand in de horeca en ik ben 41.
Nu heb ik voor 52 uur ( maand) €266 gekregen.

Dus als ik dat omreken is dat €5,11 netto per uur.

Wat hoor ik netto per uur te verdienen.
En waarom word er van een 40 urige werkweek uitgegaan als hij maar 3 dagen per week open is?

Felicia

Ik ben 20 jaar en verdien 5 euro per uur netto met een 0 uren contact. Denk niet echt dat dat klopt ?

Nina

Ik werk inmiddels al 3,5 jaar (iets langer) bij een ijssalon die onder horeca valt, we doen meer dan alleen ijsjes scheppen. Ik ben 20 jaar en verdien ongeveer €4,70 per uur. Eerlijk gezegd heb ik het idee dat ik te weinig verdien, klopt dit?

James

Nee! Als uw loon lager is dan het minimumloon, wordt u onderbetaald. Spreek eerst uw werkgever hierop aan. Hij moet uw loon verhogen en achterstallig loon terugbetalen. Komt u er met uw werkgever niet uit, dan kunt u terecht bij de Inspectie SZW. U kunt ook nog naar de kantonrechter gaan.

Blijft uw werkgever weigeren om u het minimumloon te betalen? Dan kunt u dit melden bij de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). U gebruikt hiervoor het formulier Melding Wet minimumloon/Onderbetaling. U mag dit ook anoniem melden.

Beslist de Inspectie SZW dat uw werkgever u inderdaad minder betaalt dan het minimumloon? Dan geeft de Inspectie hem direct een boete. Uw werkgever moet u uw achterstallig loon binnen 4 weken betalen. Doet hij dit niet? Dan kan de Inspectie uw werkgever een dwangsom opleggen.

FNV Jong

Dit klopt inderdaad.

Jouw huidige loon (€ 4,70) staat gelijk aan iemand van 19 jaar oud. Het zou dus zomaar een administratief foutje kunnen zijn. Probeer dit bespreekbaar te maken bij jouw manager en/of loonadministratie. Probeer er eerst zelf uit te komen voordat de Inspectie SZW wordt ingeschakeld.

Jame

P.S ik verdiende bij een horeca bedrijf zo 6,00 euro per uur en ik ben even oud als jij.

Jasper

Beste FNVJong,
Ik ben 17, ik was af en in mijn arbeidsovereenkomst staat dat ik bruto 5,70 verdien en ik heb ook een loonheffingskorting-formulier ingevuld. Wat zou dan mijn netto uurloon zijn, gezien het salaris inclusief vakantiegeld e.d. is?

Jasper

Zou dat dan ook gewoon €5,70 zijn?

FNV Jong

Hoi Jasper,

Er zal niet al te veel belasting worden ingehouden. Wij kunnen slechts een ruwe schatting geven: € 4,15.

Jouw manager of loonadministratie kan jou hier denken we meer over vertellen. Dit verschilt namelijk per organisatie.

Mark

Beste FNVjong

ik krijg een 0 uren contract aangeboden voor 6,75 euro bruto per uur. Met daar boven op 8% vakantiegeld. Ik ben 21 jaar.

Ik word breed inzetbaar van 6:00 tot 24:00 uur 7 dagen per week. En het is niet een alledaags baantje. Is dit reëel? Wat is het absolute minimumloon voor 0 uren contract 21 jaar 2017?

Mvg, Mark

FNV Jong

Hoi Mark,

Het absolute minimum ligt ongeveer 40 cent (per uur) lager dan wat jij gaat verdienen. Om wat voor werk gaat het? Misschien heb je nog recht op toeslagen, bijvoorbeeld als je in de avond werkt of op een zondag.

Vind je dat het werk meer zou moeten opleveren? Als je goede argumenten hebt kun je misschien onderhandelen. Realiseer je wel dat werkgever vaak zo min mogelijk willen betalen. Als je een beetje wil sparren kun je ons gerust een keertje bellen!

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties