U bent hier

Leenstelsel & Stufi

Vanaf 1 september 2015 hebben alle nieuwe studenten op het hoger onderwijs te maken met het leenstelsel. Dit houdt in dat je geen basisbeurs meer ontvangt, maar je basisbeurs zal moeten lenen. Hieronder vind je alle belangrijke informatie over het nieuwe leenstelsel:

MBO
Op het MBO verandert er niets. De basisbeurs blijft gewoon bestaan. Je kunt ook een aanvullende beurs aanvragen. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Zit je op het MBO en ben je ouder dan 18 jaar, dan heb je ook recht op een ov-studentenkaart. Vanaf 2017 hebben ook minderjarigen op het MBO recht op een ov-studentenkaart.

HBO en WO
Vanaf 1 september 2015 verdwijnt de basisbeurs op het HBO. In plaats daarvan kun je maximaal €1.016,- lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je leent. Ook in het leenstelsel kun je een aanvullende beurs aanvragen. Deze beurs is maximaal €378,-. De hoogte van je aanvullende beurs is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van je ouders. Als je binnen 10 jaar een diploma haalt, wordt je aanvullende beurs een gift. Je hebt maximaal 35 jaar de tijd om je studielening af te lossen. De ov-studentenkaart blijft bestaan.

Huidige HBO en WO studenten
Let op! Voor huidige HBO en WO studenten veranderen er ook een aantal zaken. Je studiekosten zijn vanaf het studiejaar 2015-2016 niet meer aftrekbaar van de belastingen. Volg je nu een HBO-bachelor, dan behoud je het recht op 4 jaar basisbeurs. Volg je nu een WO-bachelor, dan behoud je het recht op 3 jaar basisbeurs. De 'masterstudiefinanciering', die je eerst ook kon gebruiken voor de uitloop van je bachelor, vervalt. Wil je een master gaan doen na je bachelor dan val je vanaf 1 september 2015 in alle gevallen onder het leenstelsel.

Veranderingen vanaf 1 september 2015

  • De basisbeurs wordt afgeschaft. Je kunt maximaal €1.016,- lenen bij DUO.
  • De aanvullende beurs wordt hoger. Je kunt maximaal €378,- aanvullende beurs krijgen.
  • Bijverdiengrens wordt afgeschaft.
  • Studiekosten zijn niet meer aftrekbaar.
  • Als je studievertraging oploopt om medische redenen kun je een kwijtschelding krijgen van maximaal €1.200,-. De aanvraag hiervan gaat via de studentendecaan.

Veranderingen vanaf 1 januari 2016

  • Meer tijd om af te lossen. Je krijgt maximaal 35 jaar de tijd om je studielening af te lossen.
  • Je kunt achteraf studiefinanciering aanvragen.

Veranderingen vanaf 1 januari 2017

  • Ook minderjarige MBO'ers krijgen een ov-studentenkaart.
  • Iedereen tot 55 jaar kan bij DUO geld lenen voor een studie.

Vragen?
Heb jij nog vragen over het nieuwe leenstelsel? We beantwoorden ze graag voor je! Laat hieronder een reactie achter of mail je vraag naar info@fnvjong.nl.

Belangrijke websites
www.duo.nl

www.startstuderen.nl

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties