U bent hier

Leenstelsel & Stufi

Vanaf 1 september 2015 hebben alle nieuwe studenten op het hoger onderwijs te maken met het leenstelsel. Dit houdt in dat je geen basisbeurs meer ontvangt, maar je basisbeurs zal moeten lenen. Hieronder vind je alle belangrijke informatie over het nieuwe leenstelsel:

MBO
Op het MBO verandert er niets. De basisbeurs blijft gewoon bestaan. Je kunt ook een aanvullende beurs aanvragen. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Zit je op het MBO en ben je ouder dan 18 jaar, dan heb je ook recht op een ov-studentenkaart. Vanaf 2017 hebben ook minderjarigen op het MBO recht op een ov-studentenkaart.

HBO en WO
Vanaf 1 september 2015 verdwijnt de basisbeurs op het HBO. In plaats daarvan kun je maximaal €1.016,- lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je leent. Ook in het leenstelsel kun je een aanvullende beurs aanvragen. Deze beurs is maximaal €378,-. De hoogte van je aanvullende beurs is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van je ouders. Als je binnen 10 jaar een diploma haalt, wordt je aanvullende beurs een gift. Je hebt maximaal 35 jaar de tijd om je studielening af te lossen. De ov-studentenkaart blijft bestaan.

Huidige HBO en WO studenten
Let op! Voor huidige HBO en WO studenten veranderen er ook een aantal zaken. Je studiekosten zijn vanaf het studiejaar 2015-2016 niet meer aftrekbaar van de belastingen. Volg je nu een HBO-bachelor, dan behoud je het recht op 4 jaar basisbeurs. Volg je nu een WO-bachelor, dan behoud je het recht op 3 jaar basisbeurs. De 'masterstudiefinanciering', die je eerst ook kon gebruiken voor de uitloop van je bachelor, vervalt. Wil je een master gaan doen na je bachelor dan val je vanaf 1 september 2015 in alle gevallen onder het leenstelsel.

Veranderingen vanaf 1 september 2015

  • De basisbeurs wordt afgeschaft. Je kunt maximaal €1.016,- lenen bij DUO.
  • De aanvullende beurs wordt hoger. Je kunt maximaal €378,- aanvullende beurs krijgen.
  • Bijverdiengrens wordt afgeschaft.
  • Studiekosten zijn niet meer aftrekbaar.
  • Als je studievertraging oploopt om medische redenen kun je een kwijtschelding krijgen van maximaal €1.200,-. De aanvraag hiervan gaat via de studentendecaan.

Veranderingen vanaf 1 januari 2016

  • Meer tijd om af te lossen. Je krijgt maximaal 35 jaar de tijd om je studielening af te lossen.
  • Je kunt achteraf studiefinanciering aanvragen.

Veranderingen vanaf 1 januari 2017

  • Ook minderjarige MBO'ers krijgen een ov-studentenkaart.
  • Iedereen tot 55 jaar kan bij DUO geld lenen voor een studie.

Vragen?
Heb jij nog vragen over het nieuwe leenstelsel? We beantwoorden ze graag voor je! Laat hieronder een reactie achter of mail je vraag naar info@fnvjong.nl.

Belangrijke websites
www.duo.nl

www.startstuderen.nl

Plaats reactie

Reacties

Anneke

Hallo,

Ik had even een vraag over het nieuwe leenstelsel. Geldt deze alleen voor HBO'ers? Of ook voor het MBO? Ik begin namelijk na de zomer met een opleiding en ben van plan om te gaan lenen. Moet ik dit dan binnen 15 of 35 jaar terugbetalen?

Alvast bedankt!

Groeten,
Anneke

Aanvullende beurs achteraf aanvragen

Hi,

Ik heb van september 2015 t/m augustus 2016 een hbo-opleiding gedaan. Ik heb toen van wel gebruikt gemaakt van het studenten-reisproduct, maar ik heb geen aanvullende beurs aangevraagd, omdat ik hier toen onjuist over ben geïnformeerd. Nu kom ik erachter dat ik hier wel recht op had. Kan ik deze aanvullende beurs nu alsnog aanvragen? En zo ja, kan het dan alleen van de maanden in 2016 waarin ik gestudeerd heb? (januari 2016 t/m augustus 2016) Aangezien dit onder de "veranderingen per 2016" staat.

FNV Jong

Hey!

Als ze jou inderdaad verkeerd hadden geïnformeerd, stellen we voor dat je eerst even contact opneemt met jouw decaan. September 2015 is natuurlijk alweer een tijdje geleden.

Indien je met terugwerkende kracht die beurs wil aanvragen, kan het geen kwaad als jouw school jouw verhaal ook kan bevestigen.

We moeten wel zeggen dat we de kans zeer klein achten dat je nog aanspraak kan maken op die aanvullende beurs, maar we wensen je veel succes!

Monique

Zoon gaat in mei 18.mbo niveau 3 bbl.daarna niveau 4.hebben we ergens recht op?

FNV Jong

Hoi Monique,

Wij gaan ervan uit dat uw zoon wel degelijk ergens recht op heeft ja. Ons is alleen een beetje onduidelijk wat u wil weten?

Stufi aanvragen zal waarschijnlijk geen optie zijn, zie: https://duo.nl/particulier/mbo-er/studiefinanciering/weten-hoe-het-werkt...

Wel krijgen BBL'ers van hun werkgever vaak een vrij riant salaris en vallen ze onder een cao, terwijl BOL'ers slechts een stage- of reiskostenvergoeding krijgen (als ze geluk hebben).

Sophie

Beste,

Naar alle waarschijnlijkheid zal ik komende juli mijn MSc. behalen. Tot nu toe heb ik mijn levensonderhoud gefinancierd met een lening en het gros van de banen waarop ik heb gesolliciteerd (of nog op ga solliciteren) beginnen in september. Mijn vraag is dus of mijn lening direct wordt stopgezet zodra ik mijn diploma aanvraag, of of deze nog doorloopt in de zomer. In het eerste geval zou het dan raadzaam zijn het aanvragen van mijn diploma uit te stellen neem ik aan?

Hartelijk dank voor uw tijd en moeite en met vriendelijke groet.

FNV Jong

Hoi Sophie,

Spannend! De lening stopt in principe na het studeren. Zolang je ingeschreven staat bij een opleiding kun je dus lenen.

Veel studenten wachten inderdaad met het in ontvangst nemen van hun diploma, door bijvoorbeeld een vak niet af te ronden. Het is belangrijk om goed na te gaan of dat in jouw geval de gewenste situatie oplevert. We begrijpen dat je op zoek bent naar werk en graag tijdens deze overbruggingsperiode blijft lenen, maar vergeet niet waar de lening initieel voor bedoeld is. Geld lenen kost uiteindelijk geld!

Marjo

Hallo,

onze zoon volgt op het moment een mbo -4 opleiding bbl.
Hij is in september 2016 met de opleiding begonnen.
Hij wil nu graag een bedrag erbij lenen.
Valt hij nu als mbo-er onder het nieuwe leenstelsel, dat hij pas over een periode van 35 jaar moet terug betalen, of toch over 15 jaar.
Alvast bedankt voor uw antwoord.

FNV Jong

Beste Marjo,

Als mbo'er valt hij inprincipe onder het oude stelsel en mag hij uitgaan van de oude terugbetalingstermijn.

marilouska

Hallo ik heb een vraagje,
Ik zit nu bij de mbo school vol opleiding en in heb stuffie maar ik ben zo vaak ziek en ga regelmatig naar de ziekenhuis dat ik sommige rekeningen niet kunt betalen. Mijn vraag is kan ik tot 1200 euro per maand nog erbij lenen?

FNV Jong

Marilouska,

We stellen toch voor dat je even met de DUO belt. We begrijpen dat rekeningen betaald moeten worden, maar extra geld lenen kan in een situatie zoals die van jou zeer ingrijpende gevolgen hebben.

Bespreek dit ook even met jouw mentor of decaan! Misschien hebben ze een alternatief plan voor jou.

Chris

Hoi!

Ik wil ook graag weten hoe het zit met de belastingsaftrek voor een studie in studiejaargang 2015/2016. Ik heb namelijk langstudeerder en voor aankomend studiejaar kan ik beroep doen op een tegemoetkoming voor studenten die leraar willen worden. Nu mijn vraag: kan ik, ondanks deze gift, in aanmerking komen voor belastingsaftrek?

Met vriendelijke groet,

Chris

FNV Jong

Hoi Chris,

Hiervoor kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst of het DUO. Zij kunnen je hier verder mee helpen.

Groetjes FNV Jong

Jente

Goedemiddag,

Het duurt nog even, maar ik maak me er zorgen over;
Juni 2016 loopt mijn studiefinanciering af. Ik ben nog niet afgestudeerd (HBO), maar zal dan dus meer moeten gaan werken en daarnaast studeren.
Hoe zit het dan met bijverdienen? Om rond te kunnen komen zal ik de 7 maanden van 2016 waarin geen studiefinanciering (+ eenoudertoeslag) meer ontvang, goed moeten verdienen. Minimaal 2100 bruto, dus 14700 over alleen al die 7 maanden. Daarnaast het standaard bijverdienen over de 5 maanden waarin ik wèl studiefinanciering krijg.
Daarmee kom ik dus zeer ruim over de bijverdiengrens heen. Maar geldt die dan ook voor omgerekend het aantal maanden dat ik studiefinanciering ontving? Of moet ik meer gaan terugbetalen dan ik heb?

Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord!

FNV Jong

Beste Jente,
Zodra je over de grens van (dit jaar) € 13.856,11 overschrijdt stopt je studiefinanciering en eventueel een studenten ov. Je moet je studiefinanciering en ov een maand van te voren stopzetten, omdat je anders meer moet terug betalen, let hier dus goed op!

eddy poede

Goedendag,

Mijn dochter wordt januari 2016, 18 jaar. Augustus 2015 gaat zij in Zwolle een voltijd reguliere MBO opleiding starten. Nu zijn wij ons aan het voorbereiden op evt kosten die er komen wanneer zij 18 jaar wordt. Het is voor ons de allereerste keer dat wij in aanraking komen met studiefinanciering en in een wirwar van regels, wetten en informatie die ons via de media wordt toegespeeld, er niet duidelijk en begrijpelijker op wordt.
Als ik onderstaand lees betekent het dat de MBO basisbeurs voor haar blijft bestaan op januari 2016? of geldt dit alleen voor de MBO studenten die nu 18 jaar zijn en al gebruik maken van een basisbeurs.

MBO
Op het MBO verandert er niets. De basisbeurs blijft gewoon bestaan. Je kunt ook een aanvullende beurs aanvragen. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Zit je op het MBO en ben je ouder dan 18 jaar, dan heb je ook recht op een ov-studentenkaart. Vanaf 2017 hebben ook minderjarigen op het MBO recht op een ov-studentenkaart

Of komt zij onder onderstaand te vallen. Omdat ze op het moment van 1 augustus nog geen 18 jaar is en geen basisbeurs ontvangt.

Veranderingen vanaf 1 september 2015

De basisbeurs wordt afgeschaft. Je kunt maximaal €1.016,- lenen bij DUO.
De aanvullende beurs wordt hoger. Je kunt maximaal €378,- aanvullende beurs krijgen.
Bijverdiengrens wordt afgeschaft.
Studiekosten zijn niet meer aftrekbaar.
Als je studievertraging oploopt om medische redenen kun je een kwijtschelding krijgen van maximaal €1.200,-. De aanvraag hiervan gaat via de studentendecaan.
Veranderingen vanaf 1 januari 2016

Meer tijd om af te lossen. Je krijgt maximaal 35 jaar de tijd om je studielening af te lossen.
Je kunt achteraf studiefinanciering aanvragen.

met vriendelijke groet,

E. Poede.

FNV Jong

Beste mevrouw Poede,

Voor mbo studenten verandert er niets. Het onderste gedeelte geldt voor bachelor en master studenten. Dit zijn studenten die een HBO of WO opleiding volgen. Het eerste gedeelte van uw verhaal is dus geldend.

Karlijn

Als je gebruik maakt van de MBO basisverzekering, heb je dan ook recht op de zorgtoeslag?

FNV Jong

Hoi Karlijn,

Wanneer jij 18 bent, een Nederlandse zorgverzekering hebt, een inkomen hebt dat niet hoger is dan €28.482,-, de Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning hebt.. Dan kom jij gewoon in aanmerking voor zorgtoeslag. Het maakt dus niet uit waar jij verzekerd bent, zolang het maar een Nederlandse zorgverzekeraar is.

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties