U bent hier

Doorbetalen bij ziekte

Als je wit werkt en ziek wordt, heb je recht op doorbetaling van je salaris. Je werkgever betaalt de eerste twee jaar minimaal 70 procent van je loon door.

Als je inkomen hierdoor onder het minimumloon zakt, kun je terecht bij het UWV. Bij hen kan je terecht om een aanvullende uitkering aan te vragen. Het eerste jaar wordt je inkomen dan aangevuld tot het minimumloon.

Uitkeringen na 2 jaar

Ben je langdurig ziek? Dan zijn er verschillende uitkeringen die je kunt aanvragen om er voor te zorgen dat je voldoende geld krijgt om van rond te komen. Dit zijn:

WIA   - voorheen de WAZ of WAO
De Wet Werk en Inkomensvoorziening naar Arbeidsvermogen (WIA) is een uitkering die je kunt aanvragen als je bijna 2 jaar ziek bent. Als je door je ziekte 65 % of minder van je oude loon verdient, kun je deze uitkering krijgen. Dit betekent niet dat je helemaal niet hoeft te werken: bij de WIA geldt dat je zoveel werkt als je kunt. Bekijk meer info over de WIA.

Wajong
De Wet Wajong is een uitkering voor jonggehandicapten of jong langdurige zieken. Was je voor je 17e verjaardag al gehandicapt of langdurig ziek? Of was je student en jonger dan 30 jaar toen je gehandicapt raakte of langdurig ziek werd? Als je door je ziekte niet in staat bent om (fulltime) te werken, dan heb je misschien wel recht op de Wajong-uitkering. Je hoeft dan niet voor inkomen afhankelijk te zijn van je ouders/ verzorgers of de bijstand. Bekijk meer info over de Wajong.

Meer info over jezelf ziekmelden vind je bij het onderwerp ziekte. Jezelf direct ziekmelden bij het UWV kan hier.

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties