U bent hier

Bruto- & nettoloon

In je contract, cao en je loonstrookje kom je steeds de woorden bruto en netto tegen. Maar wat is nu precies het verschil tussen je bruto-en nettoloon? Op deze pagina vind je hierover uitleg en een handig tooltje om beide te berekenen.

Brutoloon

Dit is het salaris waar nog géén belasting en sociale verzekeringen op zijn ingehouden. Dit bedrag is ook het salaris dat is vastgelegd in je contract. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen wordt een bepaald percentage van je loon ingehouden. Word je ziek, raak je werkloos of ga je met pensioen? Dan wordt je uitkering of je oude dag betaald van dit geld. Kortom, zelf word je er uiteindelijk ook beter van!

Wist je dat?

  • je vanaf 18 jaar een bijdrage betaalt voor je zorgverzekering?
  • je vanaf 21 jaar spaart voor je oude dag? Hiervoor sta je pensioenpremie af.

Nettoloon

Dit is het salaris dat overblijft nadat de belastingen en premies van het brutosalaris zijn afgetrokken. Dit is niet persé het bedrag dat ook op je rekening wordt gestort. Soms ontvang je bijvoorbeeld nog een reiskostenvergoeding.

Nog meer weten over het lezen van je loonstrookje? Kijk dan bij loonstrookje op onze site.


FNV Jong tip:

Check op loonwijzer.nl  wat je netto per maand over houdt!

Voor leden
Heb je een vraag? Mail dan naar leden@fnvjong.nl of bel 085 4015764!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Lavanja

Hoi Ik heb een vraagje,
Ik heb een bijbaan als administratief medewerker. Mijn bruto uurloon is 10 euro. Ik heb tot nu toe 24 uur gewerkt. Wat is mijn nettoloon?

Bedankt.

Aj

Hey, heb een vraagje. ik heb tijdelijk een job van negen daar waar uw bruto € 2000 euro is. Nu mijn vraag is, of het mogelijk is dat ik maar € 678,48 netto krijg? wel via intertim.

alvast bedankt!

FNV Jong

Hoi AJ,

We weten niet zeker of we jouw vraag goed hebben begrepen, maar ga even na of de loonheffingskorting wel wordt toegepast op jouw loon. Dit kun je meestal op jouw loonstrookje teruglezen.
Vraag het anders even na bij jouw werkgever.

ilona

ik heb een vraagje in werk in de bloemen en ben 39 jaar en ben 20 jaar bij de zelfde gebleven en was benieuwd of ik dan niet te weinig verdien en denk van wel maar weet het niet zeker weten jullie dat?

FNV Jong

Hoi Ilona,

Als 39-jarige heb je recht op volwassen loon. Per uur hoor je minimaal € 9,95 te verdienen.

Het kan natuurlijk dat je meer hoort te verdienen, omdat je een bepaalde functie hebt. Voor mensen werkzaam in de bloemenbranche is namelijk een cao van toepassing.

http://files.flexnieuws.nl/wp-uploads/2015/12/AVV-CAO-Detailhandel-Bloem...

Denk je dat je dit kan bespreken met jouw leidinggevende? Zo ja, dna kan het geen kwaad om een keertje aan tafel te gaan.

Piet

Heey fnv. Ik had zelf een contract voor bepaalde tijd (1) jaar in de horica. Nouw ben ik daar vandemaand met veel gezeik weg gegaan. Ik ben zelf meteen die dag gestopt. Nu is het ondertussen einde van de maand en zou ik eigelijk mijn loon moeten krijgen. Zelf heb ik wel de halve maand gewerk. Ik vroeg mezelf af of ik dat nog uitbetaalt zou krijgen want het zijn wel gewerkte uren. Over die uren die ik wel heb gewerkt hoor ik toch ook nog een loonstrookje te krijgen

Groetjes piet

FNV Jong

Heeeey Piet,

Wat naar dat jullie op een vervelende manier uit elkaar zijn gegaan. In de meeste gevallen krijg je gewoon jouw gewerkte uren uitbetaald. Ook dien je vakantiedagen en vakantiegeld mee te krijgen.

Als je echter vroeg bent gestopt met werken, kan het zijn dat je niet alles uitbetaald hoeft te krijgen. Zou je even met ons willen bellen?

085 - 401 5764

Gino

Hey,
Ik ga als 15 jarige misschien voor 3,78€ bruto per uur werken in de horeca. Hoeveel houd ik netto dan over?

FNV Jong

Hi Gino,

Dat kunnen wij helaas niet voor jou berekenen, aangezien dit per organisatie verschilt. We verwachten echter dat je niet veel salaris zal inleveren aan belastingen en premies. Ik stel voor dat je een keertje aan jouw leidinggevende of loonadministratie vraagt hoeveel loon je ana het einde van de maand op jouw bankrekening mag verwachten.

Fatima

Hallo,

Ik loop op dit moment stage. Ik krijg hiervoor een stagevergoeding van € 521,86 met loonheffingskorting is hier € 21,93 aan loonheffing in mindering gebracht. Is dit juist? Verder heb ik er ook geen baan naast mijn stage.

FNV Jong

Hey Fatima,

Stages worden bijna niet belast, dus dat lijkt wel te kloppen.

Het kan verder geen kwaad om gebruik te maken van onze belastingservice!

https://fnv.nl/belasting/.

Donny

Hallo ik ben donny 29 jaar oud en zit in de spoed bezorging naar het buitenland nouw is me vraag hoeveel ik zou moeten verdienen.
Ik verdien nu 11 euro per uur.

FNV Jong

Hey Donny,

Ziet ernaar uit dat je in ieder geval meer verdient dan het minimumloon. In jouw sector is geen cao van toepassing. Dat betekent dat je zelf zal moeten onderhandelen met jouw werkgever als je denkt dat je meer hoort te verdienen voor het werk dat je verricht.

Joris

Hallo,

Ik ben 18 jaar oud, ik werk als leerling binnen een bedrijf wat onder de cao metalekro valt. Ik doe nu nivo 3, nivo 2 basislasser ik al behaald. Waar kan ik nu vinden welk salaris ik zou moeten ontvangen. Ik verdien niks meer, dan toen ik mijn diploma nivo 2 nog niet had, terwijl er ergens een lijstje staat dat je met een gewoon vmbo-diplome minder verdient dan met een vakdiploma. Is nivo 2 lasser, geen vakdiploma?

Groetjes,
Joris

FNV Jong

Hey Joris,

Je zou denken dat je inderdaad wel wat meer hoort te verdienen, nu jij jouw diploma hebt behaald. Heb je dit al een keertje besproken met jouw leidinggevende?

Kevin

Ik werk op de maandag avond van 18 uur tot 21 uur en vrijdags van 18 uur tot 21 uur maar soms moet ik veel langer werken en mijn baas zegt dan dat het mijn eigen tijd is en ik het niet betaalt krijg .ik ben 15 jaar nu wa's ik maandag ziek heb mij netjes ziek gemeld en een dag later kreeg ik mijn ontslag en ze zeiden dat mijn kontakt niet werd verlengt mag dit ???

FNV Jong

Hoi Kevin,

We hebben jouw achternaam even van de website afgehaald.

De uren die je doorwerkt horen in principe ook gewoon uitbetaald te worden. Verder is het goed om na te gaan of je inderdaad echt ontslagen bent, of dat simpelweg is besloten om jouw contract niet te verlengen. Als ze jou willen ontslaan moeten ze daar namelijk wel echt een goede reden voor hebben.

Chrisje

Hallo ik had een vraag. Ik ben 16 jaar oud en heb 2 bijbaantjes, ik vraag mij af hoeveel belasting er van af gaat en wat de consequenties zijn als je 2 loonheffingskorting hebt aangegeven?

FNV Jong

Hi Chrisje,

Je mag de korting bij maar een baan toepassen. Probeer dit zo snel mogelijk te herstellen. In de regel pas je de korting toe bij de baan waar je het meeste verdient. Doe je niet, dan betekent dit dat je minder belasting betaalt dan je zou moeten betalen.

Als de Belastingdienst daarachter komt, kunnen ze je alsnog eisen dat je betaalt. Geen verrassing waar je op zit te wachten dus.

Erwin Vons

Ik raak per 28 Februari werkeloos,en nu wil het UWV mijn SV loon weten om mijn uitkering te bepalen.Vraag:Hoe bereken ik mijn SV loon?Alvast bedankt!

FNV Jong

Hoi Erwin,

SV loon staat ook bekend als sociaal verzekeringsloon. Het SV-loon is je brutoloon plus je vaste onderdelen van je loon.

Je SV-loon kun je terugvinden op je loonstrook. Soms wordt het ook wel als SVH-loon weergeven.

Jana

ik ben 16 jaar ik krijg per uur 3,75 (brutto) wat is dan mijn netto en is dat dan niet heel erg laag ?

FNV Jong

Hoi Jana,

Op jouw leeftijd verdien je met €3,75 euro per uur boven het wettelijk minimumloon. Wat jouw nettoloon is kun je gemakkelijk online berekenen met de rekentool van Loonwijzer of Berekenhet.

lol

als je zwart geld hebt is dit dan bruto geld? ja he?

FNV Jong

Hey Lol,

Als je jouw loon zwart uitbetaald krijgt, dan neem je deel aan de zogenaamde informele economie. Je loon is geen bruto loon.

Ik moet je er wel op wijzen dat zwart uitbetaald krijgen in Nederland illegaal is. Er kunnen ernstige gevolgen kleven aan zwartwerken.

David

Ik ben vorige maand 21 geworden. Ik verwachte dus dat ik qua loon aardig omhoog zou gaan. Maar nu ben ik per maand maar €19 vooruit gegaan. Ik weet dat als je 21 word ook voor je pensioen gaat betalen. Maar volgens de cao zou ik iets van €200 omhoog moeten gaan bruto. Dus lijkt het mij dat het niet klopt dat ik netto maar €19 omhoog ben gegaan. Dat kan niet kloppen toch?

FNV Jong

Beste David,

Zonder inzicht te hebben in je contract en/of de cao waaronder je valt kunnen wij geen absolute duidelijkheid voor je scheppen.

Misschien is het een idee om ons een mailtje te sturen waarin je de situatie nader toelicht.

joyce

hallo
ik krijg een leerling salaris van 1891 euro, dit bij een dienstverband van 36u
ik ga 24 u werken
weet u hoeveel ik dan netto ga verdienen?
mvg

FNV Jong

Hoi Joyce,

Je kunt het beste even contact opnemen met de afdeling Personeelszaken. Zij kunnen dit voor je uitrekenen.

Groetjes FNV Jong

Guido

Ik heb op mijn contract staat 1583,19 en volgens de loontabellen staat 1600.83 hoezo zit hier een verschil en moet ik dit aankaarten

FNV Jong

Hoi Guido,

Je kunt het beste even contact opnemen met de afdeling Personeelszaken. Zij kunnen het verschil waarschijnlijk verklaren.

Groetjes FNV Jong

Steven Chau

Hallo,

Ik ben op dit moment 17 jaar en op mijn loonstrookje staat dat mijn brutoloon en nettoloon precies gelijk zijn. Ik verdien 5,50 per uur, kan dat?

FNV Jong

Hoi Steven,

Meestal zit er wel verschil in het bruto en nettoloon, omdat je altijd belasting betaald. Ik raad even deze pagina te bekijken:http://www.fnvjong.nl/geld/minimumloon.

Groetjes FNV Jong

Tessa

heey

ik krijg van mijn werk 4,20 en er wordt 0,20 van afgehaald voor de belasting klopt dit op 17 jarige leeftijd?

FNV Jong

Hi Tessa,

Het beste kun je dit eerst even overleggen met jouw manager. Die wil vast wel even uitleggen hoe jouw loonstrook in elkaar zit.

Tessa Potharst

hallo,

Ik loop stage van school ik ben 17 jaar bij mijn stage krijg ik 207 euro bruto, wat is dan mijn netto?
ik hoop dat iemand daar een antwoord op weet want voor mijn gevoel krijg ik veel te weinig.

FNV Jong

Hi Tessa,

Een en ander hangt af van wat exact in jouw contract staat en de hoogte van de premies/belastingen.

Misschien een idee om ons te e-mailen.

Tim

Hallo, ik ben 17 jaar en werk bij de Albert Heijn. Ik heb de laatste weken veel gewerkt en krijg dus een bedrag van 740 euro. Ik heb 70 euro belasting betaald, dus eigenlijk krijg ik nu 660. Maar als ik 500 of 400 euro verdien betaald ik maar 20 euro. Klopt het dat ik nu 70 euro betaal ?

FNV Jong

Hi Tim,

Het bedrag dat je aan belastingen en premies aandraagt staat altijd in verhouding met van je verdient. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt.

Wellicht een idee om dit even met jouw manager te bespreken. Die kan vermoedelijk meer uitleggen over jouw loonstrook.

lily

Economie en verdeling salaris/loon: hoe gaat dit in zijn werk? Wie bepaalt jouw loon met en zonder diploma, de hoogte daarvan en de sectoren? Kan iedereen wat meer verdienen en toch dat de economie goed loopt, dat je dan geen arm en rijk hebt?

FNV Jong

Beste Lily,

Dat is zeker een aantal interessante vraagstukken. In een zekere zin bepaalt de wetgever natuurlijk hoeveel een persoon minimaal dient te verdienen. In aanvulling daarop kunnen ministeries cao’s algemeen verbindend verklaren, waardoor werkgevers binnen bepaalde sectoren een verhoogde norm moeten hanteren op het gebied van salaris.

Tegelijkertijd kan men zich afvragen in hoeverre (bijvoorbeeld) een diploma in bepaalde sectoren nou echt op waarde gesteld dient te worden. Wat je in de praktijk ziet is dat diploma’s worden ingezet als meetlat én middel om de potentiële economische waarde van iemand in te schatten. Wil dat echter zeggen dat hoe hoger het niveau verbonden aan de diploma is, hoe hoger de economische waarde van de werknemer binnen een organisatie zal zijn? Er zijn genoeg mensen zonder diploma die geheel zelfstandig een onderneming zijn gestart en meer per maand verdienen dan een WO’er ooit in tien jaar zal verdienen. In hoeverre weegt iemands waarde op tegen eventuele risico’s die een rol gaan spelen bij het aanbieden van vaste aanstellingen? Hoe gaat geld in z’n werk?

Ergens heb je natuurlijk ook nog de ethische vraagstukken, waar meningen uiteraard verdeeld over zullen zijn.

Omdat de vraagstukken zo omvattend zijn, is het in ieder geval verstandig om deze op te splitsen waar nodig en met heel Nederland goed na te denken over wat ons streven zou moeten zijn.

N

Hallo, ik verdien 2,64 per uur bruto, dus daar moet nog nettoloon van gemaakt worden. Is dat niet te weinig?

FNV Jong

Hoi N,

Dat hangt van jouw leeftijd af. Ben je 15 jaar oud? Dan heb ik het vermoeden dat jouw loon namelijk wel klopt. Als 15-jarige verdien je helaas nog niet zo heel veel, maar met de tijd zal daar verandering in komen!

Yassine

Sinds 2 jaar ben ik werkzaam in een supermarkt. Nooit werd er loonheffing ingehouden maar sinds januari dit jaar ineens wel. Ik ben 17 jaar en eind oktober wordt ik 18, klopt het dat er dan nu al loonheffing vanaf gaat? Dit is toch pas vanaf 18 jaar?

FNV Jong

Hi Yassine,

In principe wordt op iedereens loon belastingen en werknemerspremies ingehouden. Het klinkt alsof er iets misgaat bij het toepassen van de loonheffingskorting. Als ik jou was zou ik snel even samen met de leidinggevende het laatste loonstrookje erbij pakken.

Jade

Ik ben 18 jaar, en ik werk deze week 32 uur en ik verdien 6,02 per uur. Ik heb nog een ander baantje waarbij ik de loonheffing korting aan heb staan, dus die heb ik bij deze week werken niet aan staan. Ik zou 192 euro deze week horen te verdienen. Ik lees net dat zonder loonheffingskorting er dus 30% van af gaat, klopt dat? Dat zou betekenen dat ik nog maar 134 euro over hou. Ik vind dit een groot verschil. Hoor graag van jullie of dit klopt

Mussiee

Ik heb ook een vraagje, ik zie bij de minimumloon 3 verschillende uren staan. Welke is van toepassing als ik een oproepcontract heb en minder dan 36 uur per week werk?

FNV Jong

Hi Mussiee,

Dit verschilt per werkgever. Ik stel voor dat je dit even vraagt aan jouw werkgever. Tevens hoort jouw loonstrook ook de omvang van een reguliere werkweek te vermelden.

Casper

Hallo, Ik ben 19 jaar en verdien 4.92 euro per uur (Bruto). Ik heb een partime 20 uur contract. En twijvel zelf of ik nou wel of niet onderbetaald wordt.

FNV Jong

Hoi Casper,

Het jeugdminimumloon is helaas inderdaad zeer laag. Helaas moet ik je ook mededelen dat ik niet denk dat je wettelijk onderbetaald wordt. Hieronder een handig schema om aan te houden bij de vaststelling van jouw wettelijk minimumloon. Verder stel ik voor dat je jouw werkgever een keer vraagt om jouw loonstrookje uit te leggen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/vraag-en-antwoord/h...

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties