U bent hier

Bruto- & nettoloon

In je contract, cao en je loonstrookje kom je steeds de woorden bruto en netto tegen. Maar wat is nu precies het verschil tussen je bruto-en nettoloon? Op deze pagina vind je hierover uitleg en een handig tooltje om beide te berekenen.

Brutoloon

Dit is het salaris waar nog géén belasting en sociale verzekeringen op zijn ingehouden. Dit bedrag is ook het salaris dat is vastgelegd in je contract. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen wordt een bepaald percentage van je loon ingehouden. Word je ziek, raak je werkloos of ga je met pensioen? Dan wordt je uitkering of je oude dag betaald van dit geld. Kortom, zelf word je er uiteindelijk ook beter van!

Wist je dat?

  • je vanaf 18 jaar een bijdrage betaalt voor je zorgverzekering?
  • je vanaf 21 jaar spaart voor je oude dag? Hiervoor sta je pensioenpremie af.

Nettoloon

Dit is het salaris dat overblijft nadat de belastingen en premies van het brutosalaris zijn afgetrokken. Dit is niet persé het bedrag dat ook op je rekening wordt gestort. Soms ontvang je bijvoorbeeld nog een reiskostenvergoeding.

Nog meer weten over het lezen van je loonstrookje? Kijk dan bij loonstrookje op onze site.


FNV Jong tip:

Check op loonwijzer.nl  wat je netto per maand over houdt!

Voor leden
Heb je een vraag? Mail dan naar leden@fnvjong.nl of bel 085 4015764!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties