U bent hier

Belastingaangifte

Als je een (bij)baantje hebt en er belasting en sociale verzekeringen op je loon worden ingehouden, kan het zijn dat je teveel aan belasting betaalt. Wist jij dat jongeren elk jaar zo'n 78 miljoen euro bij de Belastingdienst laten liggen? Dat komt neer op gemiddeld 250 euro per persoon! Je kunt je geld terugvragen bij de Belastingdienst. Dit doe je door het downloaden van een aangifteprogramma via de site van de Belastingdienst. Je kunt dan tot 5 jaar geleden geld terugvragen.

Wil je je belastinggeld graag terugvragen, maar vind je dit toch een beetje ingewikkeld? Word lid van FNV Jong en wij doen GRATIS belastingaangifte voor jou! Bekijk ook alle andere voordelen van een FNV Jong lidmaatschap!Zelf geld terugvragen

Ben je jonger dan 29 en heb je een vakantiebaan of tijdelijk(e) (bij)baan gehad?

Dan krijg je waarschijnlijk belasting terug. Jongeren betalen per jaar bijna 78 miljoen euro teveel belasting. Werkgevers houden namelijk belasting in op het loon. Maar als je onregelmatig werkt, of als je maar een gedeelte van het jaar werkt, betaal je soms wel honderden euro's belasting teveel.
Terugvragen dus!

1. Vraag een DigiD aan via www.digid.nl. Dit is je digitale handtekening en deze heb je nodig om de aangifte te versturen. Hiervoor heb het BSN en mobiele telefoonnummer nodig. Met de brief die je dan ontvangt bevestig je de DigiD. Als je de DigiD al eerder hebt aangevraagd, kun je deze code gebruiken.
 
2. Ga naar de app store en download de app 'Aangifte 2016' of ga naar Mijn Belastingdienst. Log in met de DigiD en vul de aangifte in met behulp van je jaaropgave(n). Controleer alle gegevens en vooral je bankrekeningnummer goed. Als deze niet klopt krijgt iemand anders jouw geld. Onderteken de aangifte met de DigiD. En dan maakt de Belastingdienst het geld vanzelf aan je over.

3. Je kan direct de belasting over de afgelopen 5 jaar terugvragen, als je toen ook hebt gewerkt. Dat gaat op dezelfde manier, alleen kies je op de website dan de aangifte van een ander jaar.

Tip 1:
Bewaar altijd je jaaropgaven, die je in januari krijgt. Mocht je die niet meer hebben, dan kun je ook je loonstrook van december, of de laatste loonstrook die je hebt gekregen van die baan gebruiken. Daar vind je ook het totaal verdiende loon en totaal betaalde belastingbedrag.

Tip 2:
Daarnaast kun je - als je naast je studie een bijbaantje hebt of stage loopt - van tevoren een formulier invullen. Dit kan met het formulier 'Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)'. In dit geval wordt er geen of weinig belasting ingehouden op je loon. Nadeel is dan wel dat je aan het einde van het jaar vaak geen belasting meer kunt terugvragen: dat extraatje heb je dan al ontvangen.

Vind je dit allemaal erg ingewikkeld?

Dan doen wij belastingaangifte voor jou! Dit is een van de vele voordelen van een FNV Jong lidmaatschap. Ben je nog geen lid van FNV Jong? Word dan nu lid en profiteer van de voordelen!

Ben je al lid en wil je gratis gebruik maken van de Belastingservice? Stuur dan een mailtje naar leden@fnvjong.nl

Meer over je belastingaangifte


 

Plaats reactie

Reacties

Maartje

Hi, ik heb in 2016 5,5 maand verplichte stage gelopen in Duitsland als onderdeel van mijn master in Nederland. Daarnaast had ik 2 bijbaantjes in Nederland in 2016. Het Duitse bedrijf heeft belasting ingehouden en de Nederlandse bedrijven ook. Als ik mijn belastingaangifte invul lijkt het alleen alsof ik nog honderden euro's belasting moet betalen, ik denk over mijn verdiende loon in Duitsland. Echter, als ik al belasting heb betaald in Duitsland hoef ik toch niet ook nog belasting in Nederland te betalen?

FNV Jong

Nee Maartje, dat lijkt ons ook niet de bedoeling.

Wel kan het zo zijn dat je extra belasting betaalt over jouw tweede baantje in Nederland. Tweede banen worden namelijk extra belast, omdat je bij maar een baan de loonheffingskorting aan kan zetten.

Misschien is het een idee om gebruik te maken van onze belastingservice. Graag nemen onze belastingspecialisten de zorgen van onze leden over met het doen van belastingaangifte.

Michael

Hey, ik werk sinds vorige maand bij de Albert Heijn en toen ik aangenomen werd zijn ze vergeten om met mij de belastingpapieren in te vullen en op te storen. Als gevolg hiervan heb ik geen loonheffingskorting ontvangen op mijn salaris van deze maand en is er ongeveer 200 euro ingehouden (ik ben student en volgends de belastingdienst mag dit max 14 eu pm zijn). Is het mogelijk om dit geld terug te vragen en zo ja hoe?

FNV Jong

Beste Michael,
Het is inderdaad mogelijk om dit geld terug te vragen. Eens per jaar kan je een zogenaamde belastingaangifte indienen bij de belastingdienst. De loonheffing die je onterecht hebt afgedragen wordt dan omstreeks juni op je rekening gestort.

Eveline

Is het ook mogelijk om tussentijds loonheffingskorting aanvraag te wijzigen, zodat je maandelijks meer overhoudt? Of kan dit niet meer als je eenmaal aan het werk bent?

FNV Jong

Hoi Eveline,

Op het formulier hieronder kun je aangeven vanaf wanneer je wil dat de korting ingaat. Als je het invult en aan jouw leidinggevende of loonadministratie afgeeft, kunnen zij weer op tijd een en ander verwerken.

https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/model_opgaaf_ge...

Begrijp alleen wel dat het een behoorlijke administratieve rompslomp wordt, als je dit telkens tijdelijk wijzigt. Het zou zonde zijn als er een fout wordt gemaakt waardoor je per ongeluk te weinig of teveel belasting betaalt. Hou zelf daarom ook goed de ingangsdata bij!

Anoniem

Vanaf welk bedrag moet ik als student belasting gaan betalen?
En vanaf welk bedrag kom ik het gevaar dat ik geen studiefinanciering meer krijg?

FNV Jong

In principe betaalt elke werknemer belasting.

Als je als werknemer teveel verdient, kan dat gevolgen hebben voor jouw recht op studiefinanciering. De grens voor bijverdienen is in 2016 € 13.989,13 op jaarbasis.

Anoniem

Ahaa

En tot welk bedrag kan ik belasting terugvragen bij de belasting.

Alvast Bedankt!

FNV Jong

Het bedrag dat je van de belastingdienst terugkrijgt, hoort gelijk te staan aan het bedrag dat jij teveel aan belasting hebt betaald.

Soms kun je er wel een of twee vakanties van betalen! :)

Melany

Hey, ik heb een vraag.
Kan je ook belastingaangifte doen als je onder de 18 bent? Ik heb namelijk vanaf mijn 15 jarige leeftijd bij de Supermarkt gewerkt. Nu ben ik bijna 17 maar heb nog nooit aangifte gedaan.

Gr

FNV Jong

Ja hoor, dan kan gewoon en als ik jou was zou ik het zeker ook een kans geven. Doe eerst voor de zekerheid nog even de belastingchecker op http://www.fnvjong.nl/belastingchecker/. Als je lid bent, kun je vervolgens jouw jaaropgave(n) e-mailen naar belasting@fnvjong.nl.

Feije

Ik ben nu 19 en wil van 2013 geld terugvragen. Toen was ik onder de 18 kan ik dan nogsteeds geld terugvragen?

FNV Jong

Hallo Feije,

Als je het over de belastingteruggave hebt: ja hoor, dat kan zeker. Belastingaangiften kun je tot wel vijf jaar terug doen. Als jouw vraag betrekking heeft op het terugvragen van onbetaald loon: ook dat kan tot wel vijf jaar terug.

Gewoon iemand

Hoi,
ik ben 16 jaar en ik werk al langer dan een jaar in een supermarkt. Ik heb gemerkt dat er teveel geld van mijn salaris wordt afgehaald. Op mijn loonstrook stond dat er loonheffing word afgehaald, en dat is best veel per maand. Ik vraag mij af mag dat wel? En kan ik dat geld terug krijgen, want het is meer dan 14 euro per maand. Ook heb ik dit tegen mijn moeder gezegd, en ik zei van ja moet ik dan in mei belastingaangifte doen, en toen zei ze nee dat mag jij niet doen.

Ik hoop graag een antwoord terug te krijgen.

Gr

FNV Jong

Beste,
Iedereen betaalt loonheffing, gebaseerd op je inkomen en hoeveel baantjes je hebt wordt er een bepaald percentage van je salaris ingehouden. Dit kan je in mei inderdaad gewoon terug vragen met een T-biljet bij de belastingdienst.

Floor

Ik heb afgelopen zomer twee maanden in Frankrijk gewerkt bij een Franse werkgever en dus ook in Frankrijk belasting afgedragen. Kan ik ook hier belasting terug vragen via de Franse belasting dienst?

FNV Jong

Hoi Floor,
Als je teveel belasting hebt afgedragen zou dit inderdaad kunnen.
Hiervoor zou je een verzoek om teruggaaf van belasting moeten indienen via de belastingdienst. De Nederlandse belastingdienst zal deze vervolgens naar de Franse belastingdienst sturen. Je zou de belastingdienst even kunnen contacten met de precieze procedure.
Hou er wel rekening mee dat dit moet voor 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarin belasting is betaald.

johanna

Is dit nog steeds het geval volgens jullie? Ik had net namelijk de belastingdienst aan de telefoon en zij zeggen dat ik het met de Franse belastingdienst moet regelen. Alvast bedankt voor jullie reactie!

Veri

Hi!
Ik heb afgelopen jaar stage gelopen in Duitsland en daar belasting betaald over de ontvangen vergoeding, is er een mogelijkheid dit terug te vragen? Zo ja, via welke weg?

Groetjes!

FNV Jong

Hoi Veri,

Dat ligt eraan of je voor een Nederlands bedrijf gewerkt hebt of een buitenlands bedrijf ? Als je aan Nederland belasting hebt afgedragen, kan je belastinggeld terugvragen van een buitenlandse stage.

Jolanda

Hoe zit het met jongeren (onder de 16) die een eigen onderneming runnen, maar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn? Waar moeten zij wat opgeven?

FNV Jong

Hoi Jolanda,

Als je geen ondernemer bent in de ogen van de Belastingdienst en de inkomsten ook geen salaris zijn dan zullen de bijverdiensten als overige werkzaamheden belast worden. Het totale inkomen in Box 1 (salaris, overige werkzaamheden en onderneming) wordt vervolgens belast met inkomstenbelasting.

Anna

Hoi,
Ik heb van augustus 2013 tot december 2014 bij de albert heijn gewerkt. ik word bijna 18 en kreeg van de belasting dienst een brief of ik misschien geld terug krijg. Ik begrijp alleen niet echt wat ik nu moet doen. Ik heb ook geen loonstroken meer dus weet ook niet precies wat ik uiteindelijk heb verdient en aan belasting heb betaald.

FNV Jong

Hoi Anna,

Studenten met een bijbaan krijgen vaak nog geld terug van de Belasting. Dit komt omdat er dan teveel belasting is betaald in het voorgaande kalenderjaar. Wellicht heb je nog een jaaropgaaf? Anders zou je ook de Belastingdienst kunnen vragen om meer informatie. Tevens kan je zelf het programma Belastingaangifte invullen, indien je dit nog niet gedaan hebt. Wanneer je het stappenplan volgt kan je er ook achter komen of je nog geld terug krijgt.

perry

Hallo,

Hebben mijn ouders of ik zelf later geen last van het terugvragen van mijn inkomstenbelasting? Zitten er ook nog andere nadelen aan het terugvragen vast? Alvast bedankt voor een reactie!

MVG,

Perry

FNV Jong

Hoi Perry,

Een belastingaangifte, is in Nederland een verklaring van de belastingplichtige aan de hand waarvan de Belastingdienst de verschuldigde belasting kan vaststellen. Waarschijnlijk heb je een bijbaantje, wanneer je een teveel aan belasting hebt betaald, kan je dit dus terugvragen. Er zullen dan ook geen nadelen aan vast zitten wanneer jij je belastingaangifte zal doen.

Maureen van Gool

Hoi,

ik vraag me af of ik de kosten zoals de vliegreis naar en huurkosten die ik heb gemaakt tijdens mijn stage in het buitenland, kan opgeven als overige studiekosten bij mijn belastingaangifte voor 2013?

FNV Jong

Hoi Maureen,

Wanneer het om kosten gaat die gemaakt zijn voor de studie (studiekosten+scholingsuitgaven), kan je ze aftrekken. Wellicht heb je iets aan onderstaande link:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstij...

Lisanne

Hallo,

Ik heb al drie jaar hetzelfde bijbaantje. Hiernaast heb ik dit jaar in de zomervakantie 4 weken extra gewerkt bij een andere instantie. Hoe moet ik dit extra vakantiewerk invullen op mijn belasting terug gifte? Moet ik hier ook een jaaropgave van hebben?

groetjes Lisanne

FNV Jong

Hoi Lisanne,

Als het goed is krijg je daar ook een jaaropgave van. De belastingdienst heeft je gegevens van te voren al ingevuld, als het goed is kan je ze dan dus terug vinden. Wij doen ook belastingaangifte voor onze leden! Momenteel hebben wij een actie. Via onderstaande link kan je lid worden van FNV, stuur een mail met je jaaropgaves en wij vullen je belastingaangifte in!

Troy

Beste mensen.
Mag iets vragen.ik heb geen bsn nummer .en ik wil werk omdat dat is zo vervelend over geen geld op mijn leven..mag ik werk bij zwart werk ..?en waar moet gevonden dit werk..helpt mij alsutblijf....dank je wel

FNV Jong

Hoi Troy,

Uit je mail begrijp ik dat je opzoek bent naar werk. Ben je al bij uitzendbureaus geweest om je in te schrijven ? Je zou eventueel ook naar het UWV kunnen gaan of als je hulp nodig hebt bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief contact opnemen maatschappelijk werk of sociaal raadslieden. Ik kan jou hier natuurlijk ook mee helpen, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong.

Iris

Hai!

Ik heb afgelopen 1,5 jaar bij twee winkels gewerkt, maar inmiddels doe ik een krantenwijk. Ik ben 16 jaar oud en ik wil graag geld terugvragen bij de belastingdienst, maar ik hoor van anderen dat dat niet kan omdat mijn moeder nog kinderbijslag krijgt etc.
Hoe zit dat precies?

FNV Jong

Hoi Iris,

Zodra je werkt, kan je elk jaar je belastingaangifte invullen en hopelijk wat geld terugkrijgen. Dat je moeder nog kinderbijslag voor jou ontvangt staat daar helemaal los van.

Jorn

Beste mensen,

IK ben nog geen 18 en nu is mijn vraag of ik onder de 18 mijn belasting aangifte al zelf moet doen of dat mijn ouders dat ook mogen doen.

FNV Jong

Hoi Jorn,

Zodra je werkt kan je belasting terugvragen. Dit kan je zelf doen, maar je ouders kunnen je er ook bij helpen.

Jessica

Jessica

Ben dit jaar 19 geworden en zal voor de eerste keer belastingaangifte gaan doen. Wist niet dat ik een DigID nodig had, dus deze eergisteren aangevraagd op https://www.digid.nl/. Lijkt me stukken handiger dan het invullen op papier. Dat doen mijn ouders nog steeds namelijk en elk jaar zijn ze weer chagrijnig. Ben benieuwd of het via internet allemaal wat makkelijker gaat.

Stefanie Pessers

Hoi!
Ik wilde graag mijn belasting terug vragen begin volgend jaar, maar de accountant van mijn baas zegt dat dat niet kan omdat ik te weinig verdien, klopt dat? Ook ontvang ik nog geen loonstrookje waardoor ik mijn totale salaris niet weet.
Groetjes, Stefanie

FNV Jong

Hoi Stefanie,

Wat een apart verhaal! In principe zou je gewoon belasting terug moeten kunnen vragen, tenzij je zwart werkt. Als dit het geval is draagt de werkgever geen belasting en premies af en kan je dus ook niks terugvragen. Dit zou ook verklaren waarom je geen loonstrookje ontvangt.

Anke

Beste mensen,

Ik werk bij mijn ouders. Ze zeggen dat ik sta ingeschreven als 'meewerkend kind' kan ik belasting terug vragen. En is het een voordeel of nadeel dat ik 'meewerkend kind' ben?

FNV Jong

Hoi Anke,

Als je loon betaald en er worden belastingen ingehouden, kan je altijd belastingaangifte doen om te kijken of je nog geld terug krijgt. Gemiddeld krijgen jongeren namelijk jaarlijks €250,- terug van de belastingdienst. Dat je fiscaal gezien wordt als meewerkend kind heeft voor zowel je ouders als voor jou voordelen.

asdfasdfasdfasdf

Het is een leerzame site!!!!
xxx

Wessel

Ik heb dit jaar flink wat loonheffing ingeleverd, maar na het invullen van mijn belasting blijkt dat ik hier maar een klein deel van terug krijg. Hoe komt dit? Heb ik misschien teveel verdient waardoor ik niet alles terug krijg?

FNV Jong

Hoi Wessel,

Het is moeilijk om hier zo een antwoord op te geven. Om een goed antwoord te geven is het nodig om je jaaropgaves en eventuele loonstroken na te kijken. Dit doet FNV Jong echter alleen voor haar leden.

Mocht je hier hulp bij willen, dan moet ik je vragen om lid te worden. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Imke

Kan ik ook geld terug vragen van een buitenlandse stage?

FNV Jong

Hoi Imke,

Dat ligt eraan of je voor een Nederlands bedrijf gewerkt hebt of een buitenlands bedrijf ? Als je aan Nederland belasting hebt afgedragen, kan je belastinggeld terugvragen van een buitenlandse stage.

Wist je dat als je lid bent van FNV Jong, wij gratis de belastingaangifte voor je invullen ? Mocht dit jou aanspreken, word dan lid! Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Martin

Ik ga voor mijn dochter de belasting aangifte doen.
Zij heeft in 2013 €1250 aan stagevergoeding gekregen.
Moet ik dit aangeven onder : inkomsten overig werk" of kan ik het aangeven als "ontvangen vergoeding" bij studiekosten??

In het eerste geval betaal ik €70 bijdrage zorgverzekeringswet.

FNV Jong

Beste Martin,

Stagevergoeding kunt u aangeven onder inkomsten uit tegenwoordige dienstbetrekking. Dit doen wij voor de meeste leden van ons, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties