U bent hier

Vakantiewerk

Ga jij in de vakantie ook wat extra geld verdienen? Ga goed voorbereid aan de slag en check eerst even deze tips!

In de zomervakantie heb je alle tijd om wat extra bij te verdienen. Vakantiebaantjes zijn erg populair onder jongeren, maar jongeren weten vaak niet wat wel of juist niet mag met vakantiewerk. Wat voor werk je precies mag doen en hoeveel je daarvoor moet krijgen, hangt van je leeftijd af.

Nieuwsgierig welk werk jij mag doen en hoeveel je mag werken? 

Power to the vakantiewerkers!

Tijdens de zomerperiode organiseert FNV Jong elk jaar de vakantiewerkcampagne. We trekken het land in om jou te informeren over vakantiewerk. Weet je niet wat je hoort te verdienen? Problemen op het werk met contracten of werktijden? FNV Jong helpt jou!

Tips

  • Op zoek naar vakantiewerk? Geen idee waar je moet beginnen? Lees snel hoe je op zoek kunt gaan naar een bijbaantje!
  • Bereid je goed voor op de sollicitatie voor je vakantiebaan. Schrijf een goede cv en motivatiebrief en denk ook aan gepaste kleding. Ben jij benieuwd naar jouw sollicitatieskills? Doe de sollicitatiegame!
  • Houd goed in de gaten of je wel genoeg loon krijgt. Je moet minimaal het wettelijk minimumjeugdloon verdienen. Check wat jij minimaal moet verdienen.
  • Je werkgever is verantwoordelijk voor jouw veiligheid op het werk. Bekijk de veiligheidsvoorschriften waaraan je vakantiewerkbedrijf zich moet houden.
  • Ook mag je als jongeren niet zoveel uren werken als volwassenen. Weten hoeveel uur jij mag werken?


Wist je dat...

  • ...ook vakantiewerkgevers vaak je social media accounts bekijken? Hou daar rekening mee bij je foto’s en statusupdates.
  • ...op je loonstrookje altijd een bruto- en nettoloon moet staan? Zo niet, dan werk je misschien zwart. Dit betekent dat je niet verzekerd bent bij ongelukken op je werk en risico loopt op hoge boetes.
  • ...je vaak teveel belasting betaalt als je vakantiewerk doet? Dit geld kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Zo doe je dat!
  • ...je naast het minimumjeugdloon ook recht hebt op vakantiegeld van minimaal 8% van je brutojaarsalaris?

Hulp bij de bovenstaande zaken nodig? Word lid van FNV Jong en wij helpen jou met je vragen en problemen als het gaat om vakantiewerk!

Plaats reactie

Reacties

Nova

Hoi,
Ik ben 16 jaar en heb een vakantiebaan deze zomer. In mijn contract staat dat ik 6.73 euro bruto verdien per uur maar nu is mijn vraag als volgt; is die 6.73 ook mijn netto salaris omdat ik minderjarig ben? Zo nee waarom betaal ik dan belasting terwijl ik dat bij mijn vorige 2 banen niet deed?

Nova

Hoi,
Ik ben 16 jaar en heb een vakantiebaan deze zomer. In mijn contract staat dat ik 6.73 euro bruto verdien per uur maar nu is mijn vraag als volgt; is die 6.73 ook mijn netto salaris omdat ik minderjarig ben? Zo nee waarom betaal ik dan belasting terwijl ik dat bij mijn vorige 2 banen niet deed?

Brent

Hoii,

Ik ben 14 jaar en heb net 440EUR verdiend met mijn vakantiebaantje. Moet ik daarover belasting betalen en zo ja hoeveel?

Groetjess

FNV Jong

Beste Brent,

Het is wel de bedoeling dat je belasting afdraagt over je met je vakantiebaantje verdiende geld.
In principe zal je werkgever de te betalen belastingen inhouden van je salaris.

Indien je van mening bent dat je werkgever te veel van je loon heeft ingehouden voor de betaling van je belasting kan je in het voorjaar een belastingaangifte indienen bij de overheid om de teveel afgedragen belastingen terug te krijgen.

Lei

Hoi!

Ik ben 14 en ik werk dus in een winkel. Ik heb nu namelijk vakantie maar ik werk dus 10 uur per dag ( van 09:30 - 18:00) mag dit? Ik verdien ook 2,25 per uur.

Bedankt.

FNV Jong

Hoi Lei,

Ik raad je aan om de volgende pagina's te bekijken voor het antwoord op jouw vraag. http://www.fnvjong.nl/rechten-plichten/werktijden en http://www.fnvjong.nl/rechten-plichten/minimumloon.

Groetjes FNV Jong

Chiel

Voor mijn MBO opleiding Bouwkunde loop ik tot aan de zomervakantie stage. Ik heb de mogelijkheid om hier tot aan de bouwvak vakantiewerk te komen doen.
Zijn er bepaalde zaken waar ik rekening mee moet houden en moet regelen?

FNV Jong

Hoi Chiel,

Het is belangrijk dat jij een arbeidsovereenkomst krijgt. Deze arbeidsovereenkomst zou je kunnen laten checken door ons. Wel moeten wij je dan vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Salim FNV Jong

Hoi anoniem, wat goed van je dat je al zo actief op zoek bent naar een bijbaan, maar dan is het natuurlijk extra zuur als je niks kan vinden. Als je al bij veel bedrijven langs bent geweest zonder reactie en het lukt je ook niet om een oppasadres te vinden dan is het nog een mogelijkheid om het via social media te proberen. Je kan zelf op facebook of twitter plaatsen dat je op zoek bent naar een baantje of oppasadres en het werkt helemaal goed als je iemand met een ruimer netwerk ook een bericht laat plaatsen op zijn/haar facebook. Je ouders of een oom of tante hebben vaak mensen in hun vriendenkring die zelf werken of een eigen bedrijf hebben en dus ook weten of er ergens vacatures zijn en ze hebben natuurlijk ook veel ouders in hun vriendenkring die misschien een oppas nodig hebben. Ik hoop dat je op die manier toch een baantje vind zodat je ook wat kan bijverdienen deze zomer, succes!

Anoniem

Hoi! Ik ben (vertel liever mijn naam niet op internet) anoniem en ik ben 14 (bijna 15). Ik wil heel graag een (vakantie)baantje. Maar door mijn leeftijd is dat zeg maar praktisch onmogelijk. Ik ben vele winkels afgegaan en de meesten hebben geen werknemers meer nodig. Vaak laat ik mijn gegevens achter, waarna ik (tot mijn spijt) later niets meer van hoor. Nu heb ik nog enkele mogelijkheden: *oppassen * in de horeca (op reactie van ondernemer: niet alle jongeren laten het werk aan anderen over en zijn met social media bezig tijdens werktijd. Er zijn zat jongeren die echt willen werken, maar door dit soort praktijken niet zo snel een (bij)baantje kunnen vinden) * Oppassen (kinderen en/of dieren) *Tuinieren Nu leek oppassen me wel leuk, want ik heb ervaring met kleine kinderen en ik ben niet zo'n oppas die tv kijkt en de kinderen aan hun lot zo'n beetje laat. Maar nu is het vakantie en ik vraag me af of er wel ouders zijn die een oppas nodig hebben. Het is namelijk al moeilijk om als veertien-jarige aangenomen te worden als oppas (sommige elf-jarigen hebben iets van negen oppasadressen -.-'') Hebben jullie misschien enig idee wat ik anders kan doen? En of ik in de vakantie wel kan oppassen? Alvast bedankt! :)

haalloo

hee annoniem, leuk dat je opzoek bent, maar ik wil je niet teleur stellen.. maar ik ben 15 en kan ook echt niks geen bijbaantje vinden. gelukig heb ik mijn zaterdagbaantje nog en wat oppasgezinetjes:) en een hele lieve moeder, die het goed vind als ik 1 dag in de week voor haar werk, en zij betaalt dat helemaal uit.. is dat geen idee voor jou? als je nog steeds niks gevonden heb..
ennuhh wat een vriendin van mij gedaan had was gewoon op oudere mensen die een fietsenzaak hadden afgestapt (nouja haar vader) en gevraagd of ze iemand in de huishouding/schoonmaken konden gebruiken.. ideetje??
ik hoop echt voor je dat je wat vind en wie weet het je wat aan mijn bericht xx succes!!