U bent hier

Salaris

Als je werkt doe je dat niet voor niets, je krijgt een salaris voor de werkzaamheden die je doet. Maar waar moet je precies op letten met loon?

  • Als je werkt mag je nooit minder verdienen dan het wettelijk minimumloon, plus vakantiegeld van 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Minder betalen mag je baas je niet, anders is hij strafbaar. Check snel wat jouw wettelijk minimumljeugdloon (bruto) per uur is!
  • De meeste organisaties werken met loon- of functieschalen. Dat betekent dat de hoogte van je loon wordt bepaald door het soort werk dat je doet én door je werkervaring. De schalen en bijbehorende lonen kun je vinden in de cao van je bedrijf. Check de cao’s hier .
    Heeft je baas geen cao? Dan telt je werkervaring nog wel! Dus hoe meer (relevante) werkervaring je hebt, hoe hoger je loon.
     
  • In de meeste contracten en cao’s staan afspraken over toeslagen voor overwerk, onregelmatige werktijden en vergoedingen van je reiskosten. Als je hier recht op hebt dan staan deze bedragen op je loonstrook.

Wil je persoonlijke hulp bij problemen of vragen over je (bij)baan of stage? Word lid van FNV Jong ! Wij staan altijd voor je klaar én je kan profiteren van vele voordelen .

Meer info
 

 

Plaats reactie

Reacties

Rick

Goedenavond!

Ik ben leidinggevende kassa in de avonden en weekenden bij een supermarkt. Ik ben verantwoordelijk voor de afdeling en heb toegang tot de kluis. Zou ik hier een toeslag voor moeten krijgen? Mijn contractsfunctie is namelijk slechts kassamedewerker, terwijl ik aanzienlijk meer taken uitvoer.

Mvg
Rick

A.

Hallo,

Ik werk als servicebaliemedewerker bij de supermarkt en nou vroeg ik mij af of het klopt dat ik nog in schaal A zit?
Ik werk er al vanaf september 2015. Hoort dit nu niet schaal b te zijn?

Gr.

Laressa

Hi!
In mijn contract staat dat mijn vakantiegeld wordt uitbetaald in de week waarin 1 juni valt. Dat was vorige week. Ik heb nog steeds niks gehad. Zijn ze nu wettelijk gezien gewoon te laat? Wat kan ik doen?

FNV Jong

Dan lijkt het er inderdaad op dat ze te laat zijn. Heb je wel een bericht over het vakantiegeld ontvangen? Gaat het verder wel goed me thet bedrijf?

Als andere collega's tegen hetzelfde probleem aanlopen, kun je misschien een keer een balletje opwerpen bij jouw leidinggevende.

pepijn

Hallo, Ik ben 19 jaar oud en werk in de horeca. Ik werk nu iets meer dan een maand en wordt binnenkort uitbetaald maar mijn contract is nog niet getekend door een fout van de kant van mijn werkgever. Zijn ze dan alsnog verplicht mij uit te betalen of mogen ze dat uitstellen tot mijn contract is getekend?

m.v.g,

FNV Jong

Hoi Pepijn,

Ze horen jou alsnog uit te betalen zoals afgesproken. Dat contract is eigenlijk slechts een schriftelijke vaststelling van jullie afspraken.

Willen ze jou niet uitbetalen?

Danique

Beste,

Ik heb een vraag over hoe een loonsverhoging werkt na een verjaardag. Ik werk in een supermarkt en ben op 28 feb. jarig geweest. Nu heb ik de periode van 28 feb. t/m 26 maart uitbetaald gekregen als 20 jarige terwijl ik de 28 feb. 21 jaar ben geworden. Mogen zij dit doen? Of moeten zij gewoon, na de datum dat ik jarig ben geweest, betalen waar ik recht op heb.

Ik hoor graag hoe het nu werkelijk zit.

Groetjes,

FNV Jong

Hoi Danique,

Eigenlijk hoort jouw loonsverhoging direct verwerkt te worden. Jouw loon hoeft echter niet aangepast te worden als je nu meer verdient dan het voorgeschreven minimumloon of cao-loon.

Lisa

Hai. Ik ben 24 jaar en werk 8uur per week, als er meer werkzaamheden zijn dan kan ik worden opgeroepen. Ik verdien 9.99 euro per uur, is dit fair? Ik ben Administratief assistente.

Ik heb het gevoel dat ik meer zou moeten verdienen. Ik heb 2 jaar relevante werkervaring.

FNV Jong

Hey Lisa,

Je verdient in ieder geval wel meer dan het minimumloon, maar misschien heb je inderdaad recht op een hoger loon. Check jouw contract even, wie weet is een cao van toepassing die een hoger uurloon voorschrijft.

Zo niet is het in idee om te polsen in hoeverre je kan onderhandelen over een hoger uurloon.

Sofie

Hallo!
Ik werk bij de Albert Heijn als 17-jarige, maar wordt gerekend als 18-jarige en krijg dus teveel loon voor mijn leeftijd. Wat voor problemen kan ik hiermee krijgen met o.a de belasting enzo?

FNV Jong

Hoi Sofie,

Wij voorspellen niet al te veel problemen, om eerlijk te zijn. Je hoeft namelijk niet per se het minimumloon te verdienen, meer mag ook.

Het kan echter geen kwaad om gebruik te maken van onze gratis belastingservice. Ben je al lid van ons? Surf dan even naar https://fnv.nl/belasting/.

Fab

Hallo, op mijn salarisafrekening zie ik dat de werkgever brutoloon en vakantiereservering (8%) uitbetaald wat opgeteld overeenkomt met wat afgesproken is als brutoloon in het contract (o-uren). In het contract wordt alleen melding gemaakt van brutoloon (met inhouding van loonheffing en andere wettelijke inhoudingen) en geen vakantiegeld, maar vakantiegeld heb je zowiezo recht op. Maakt de werkgever een vergissing?? Moet de werkgever mij het afgesproken brutoloon en daarnaast 8% vakantiegeld uitbetalen?

FNV Jong

Hey Fab,

Vakantiegeld wordt meestal gereserveerd en pas in de maand mei of juni uitbetaald. Als het bruto-uurloon verder overeenstemt met wat in jullie cotnract staat, lijkt alles wel goed geregeld te zijn!

maran

Van juli t/m eind oktober had ik een bijbaantje gehad als afwashulp. Mijn bazin heeft nog steeds niet het loon uitbetaald. In juli werd er gezegd, het komt in augustus en dan weer lag het aan de accountant, etc. en zo bleef zij maar uitstellen, maand na maand. Ik heb steeds weer netjes gevraagd, waar soms erg kribbig op werd gereageerd. Uiteindelijk beloofde ze dat het bedrag van ong. € 300,-- op 1 november op mijn rekening zou worden overgemaakt. Maar weer niets! Heb inmiddels een mail gestuurd, maar hierop tot nu toe geen antwoord gekregen. Van personeelsleden die er al langer lopen hoorde ik, dat ik niet de enigste ben die moeilijkheden ondervindt met het uitbetalen. Wat kan ik volgens jullie nu nog doen om mijn geld toch te ontvangen?

FNV Jong

Hey Maran,

Als jij eind oktober uit dienst bent getreden, dan moet jouw werkgever in beginsel eind november een eindafrekening afleveren. Bij de eindafrekening worden alle nog openstaande bedragen uitbetaald.

Omdat jouw werkgever te laat is met het uitbetalen van het loon maak je mogelijk aanspraak op een wettelijke verhoging en wettelijke rente.

Betaalt jouw werkgever het nog openstaande loon niet? Dan kan het een optie zijn om een loonvordering in te dienen of rechtshulp in te schakelen.

Carla

Mijn zoon werkt sinds kort als vulploegmedewerker bij een franchise Jumbo. Voor aanvang werkzaamheden krijgt de hele ploeg een eindtijd te horen waarop alles klaar moet zijn. Indien de eindtijd niet gehaald wordt moeten ze het af maken maar dat wordt dan niet uitbetaald. Mag dat zomaar?

FNV Jong

Hey Carla,

Als jouw zoon langer moet werken dan de aangegeven eindtijd, dan is de werkgever verplicht het loon door te betalen. Wel kan het zijn dat de gemaakte overuren door de administratie niet automatisch meegenomen worden.

Het is daarom handig als hij zijn eigen werktijden bijhoudt. Wanneer de gewerkte uren niet overeenkomen met de betaalde uren, kan hij de salarisadministratie verzoeken het loon te corrigeren.

susan

Hallo,
Mijn dochter (15) is begonnen met een bijbaantje. Ze werkt in een broodjeszaak. Nu was ze mondeling al aangenomen en is ze eind juni begonnen met werken. Pas na veel navraag en actie van onze kant werd haar contract opgestuurd in augustus. Het salaris van juni-juli is nog steeds niet betaald. (Totaal 14 uur) Het loon daarna wel. Haar baas reageert niet op de mail en als wij als ouders actie ondernemen beloofd hij dat het opgelost wordt maar dat is dus niet het geval. Nu hoorde we dat een andere collega (17) ook vast loopt op niet al haar salaris krijgen. Welke stappen kunnen we (evt gezamelijk) zetten. ?
susan

FNV Jong

Beste Susan,

In eerste instantie raad ik aan om nogmaals in gesprek te gaan met de werkgever. Vaak zijn zaken die om relatief weinig uren gaan met een simpel gesprek uit te praten. Ook kan het een optie zijn om de verstuurde e-mail nogmaals te versturen, waarbij u de datum van de eerdere e-mail hierover meldt.

Wanneer de werkgever weigert het salaris uit te betalen en niet antwoord op de mail kan het een optie zijn om het salaris door middel van een loonvordering op te eisen.

Daney

Hallo,

Sinds kort ben ik bij de dirk gaan werken als groenteman, ik heb hier echter al 2 jaar eerder gewerkt en toen 10 maanden niet. Ik werk 30-40 uur per week, bestel de groenten, start de afdeling op s'ochtends of sluit hem af en het gebruikelijke (groenten vullen en kwaliteitscontrole) , ik ben op een normale werkdag verantwoordelijk voor de afdeling en moet vaak ook bij de kassa helpen, alsnog heb ik als functie 'vulploegmedewerker'. Ik heb dus véél meer verantwoordelijkheden dan een reguliere vulploegmedewerker, maar krijg evenveel of zelfs minder betaald, is dit eerlijk? Bovendien hebben ze omdat ik een tijd niet heb gewerkt, mij een functiejaar ontnomen. Zou ik niet een hoger salaris moeten krijgen vanwege mijn vele verantwoordelijkheden? Kan ik dit aanvechten?

FNV Jong

Hey Daney,

Wanneer je meer verantwoordelijkheden op je neemt dan de functie waarvoor je bent aangenomen is het goed mogelijk dat je aanspraak maakt op een hoger loon. Uitgaande van je beschrijving is het goed mogelijk dat je werkzaamheden de functie van vulploegmedewerker aanzienlijk overschrijden.

Verder worden herintreders met regelmaat zonder behoud van functiejaren aangenomen.

Niek

Hallo,

Ik ben vulploegmedewerker bij een Jumbo supermarkt en ik werk hier inmiddels 2 jaar. Ik heb nu mijn derde contract (eerst 1 jaar, toen 8 maanden en nu weer 8 maanden). Ik vroeg me af wanneer een tijdelijk contract een vast contract wordt voor een vulploeglid. Ik had hierover wat opgezocht, maar op internet kon ik geen eenduidig antwoord vinden.
Zou u mij dit kunnen vertellen?

Bvd

FNV Jong

Hoi Niek,

Wanneer je langer dan twee jaar bij de Jumbo in dienst bent zal je tijdelijke contract automatisch overgaan in een vast contract. Hier hoef je zelf niets voor te ondernemen.

Irene

Hallo,

Ik werk als hulpkracht bij de supermarkt met een contract van 2-12uren. Maar hier zit ik eigenlijk elke week boven. Ik werk hier in november 2jaar. Sinds vorig jaar september werk ik ook al leidinggevende s'avonds. Ik moet s'avonds zorgen dat alles op de kassaafdeling er netjes en schoon uitziet en moet zorgen dat alles afgesloten wordt zoals alles in de kluis en dan de kluis ook afsluiten.
Daarnaast kan ik sinds december de kassaafdeling openen, dus zorgen dat alles s'ochtends klaar staat zodat de winkel open kan.
Ik zit in functieschaal A aankomende kassamedewerker. Al mijn andere collega's die cassiére zijn en die dus niet kunnen openen en sluiten, verdienen hetzelfde dan mij.
Moet ik niet meer verdienen dan hen? Moet/mag ik een functieschaal hoger? Of mag dit niet omdat ik hulpkracht ben?

FNV Jong

Hi Irene,

Klinkt inderdaad een beetje dubieus, dat je evenveel als jouw collega's verdient terwijl je meer verantwoordelijkheden hebt. Bij supermarkten is dat echter niet heel ongebruikelijk.

Heb je een contract of cao waar die salarisschalen in staan? Staat daar ook hoeveel je dient te verdienen per functie?

In principe zou je deze vragen best een keer kunnen voorleggen aan jouw manager of aan de salarisadministratie. Promotie gaat meestal gepaard met een (kleine) salarisverhoging.

Wat het aantal uren betreft, als je structureel meer werkt dan jullie zijn overeengekomen, kun je inderdaad vragen om een contractuele verhoging. Dit zijn dingen om over na te denken voordat je gaat onderhandelen over nieuwe arbeidsvooraarden bij de eventuele contractverlenging.

Britt

Beste FNV jong,
Ik werk al 3 jaar bij hetzelfde bedrijf en heb vanaf februari 2016 tot juni 2016 onbetaald verlof gekregen in verband met een fulltime stage. Ik heb daarna afgesproken om vanaf 1 juli weer te beginnen met werken, volgens mijn contract van 7,9 uur per week. Nu heb ik ook 2 weken vakantie (ik heb recht op 35 uur vakantie in een jaar) en wordt ik voor twee dage afgezegd waardoor ik de hele maand niet werk. Heb ik volgens mijn contract wel recht op loon? Ik heb voor de vakantiedagen gewoon de rest van het jaar gewerkt... Ik hoor het graag!

Groet,

Britt

FNV Jong

Hoi Brit,

Als jij een vast aantal uren contract hebt, hoor jij die uren gewoon uitbetaald te krijgen. Ook als de werkgever geen werk voor je heeft. Om dit zeker te weten zouden wij je contract even moeten checken.

Mocht je hier meer hulp bij nodig hebben raad ik je aan lid te worden van FNV Jong zodat wij je verder kunnen helpen.

Groetjes FNV Jong

Anja van Loon

Goedemorgen,Als een minderjarige meer dan 28 uur per week werkt, krijgt hij hierdoor minder loon door bijvoorbeeld inhoudingen als loonheffing? Op dit moment wordt er geen loonheffing ingehouden en werkt minder dan 28uur per week.

We horen graag uw antwoord.

Met vriendelijke groeten
Anja van Loon

Kevin

Hallo, ikben 16 jaar en werk sinds kort in de supermarkt, omdat de supermarkt 2 dagen voor loon ineens "mijn gegevens" is kwijtgeraakt, zeiden ze mijn uren de volgende keer gewoon erbij uit te betalen. Nu ik mijn loonstrook gekregen heb van die periode staat er maar 9 uur op, terwijl ik met mijn zelfbijgehoude werktijden op 18 uur uitkom.
Deze MOET ik uitbetaald krijgen toch.

FNV Jong

Hey Kevin,

Dat klopt. Gewerkte uren zijn gewerkte uren en die moeten zij uitbetalen. Als zij dat volgende maand pas gaan corrigeren, kun je ze vragen om nu alvast die afspraak op papier te zetten. Hou het goed in de gaten!

Jan

Hallo ik ben in Januari 22 jaar geworden. Op mijn loonstrookje van wat ik over de maand Februari heb verdient staat dat ik in salarisschaal Jeugd D zit, en loontreden 21 jaar. Is dit normaal?

FNV Jong

Als ik jouw verhaal zo lees, klinkt dat inderdaad nogal apart. Volgens de wetgeving heb jij nu je 22 jaar oud bent in ieder geval recht op een hoger minimumloon dan vorig jaar. Het ziet ernaar uit dat de cao die van toepassing is op jouw arbeidsovereenkomst daar ook wat over zegt. Ik stel voor dat je even bij jouw werkgever aangeeft dat je het allemaal een beetje verwarrend vindt. Hij is vast wel bereid om een en ander uit te leggen. Als je twijfels hebt over de uitleg van jouw leidinggevende/manager, stel ik voor dat je ons even opbelt. Dan kunnen wij jouw vraag iets specifieker beantwoorden.

Bart

Ik heb binnekort twee bijbanen, waarbij een al loonheffing van af gaat. Moet hij dan ook van mijn tweede bijbaan der af ?

FNV Jong

Hey Bart,

Zolang je niet zwart werkt, wordt op al jouw bijbaantjes en salarissen belastingen en premies ingehouden. Op slechts een van deze baantjes, kun je vragen of minder belasting en premies wordt ingehouden. Dat heet de ‘loonheffingskorting’. Meestal is het verstandig om deze korting toe te passen op de baan waar je het meeste verdient, zodat je per maand meer geld overhoudt. Vraag jouw leidinggevende om een aanvraagformulier. Dan kunnen jullie dat samen ook direct invullen.

Het wil in situaties zoals die van jou wel eens voorkomen dat je recht hebt op belastingteruggave. Hieronder meer informatie daarover.

https://www.fnvjong.nl/belastingaangifte

Lotte

Hallo,
Ik had een vraag. Ik ben 17 jaar en heb een bijbaan in de horeca mijn contact heb ik nooit gezien heb alleen een handtekening gezet voor loonheffing. Ik verdien 4,30 per uur. Wat voor contract heb ik dan?
En ik had nog een probleem. Ik had een dag aangegeven dat ik niet kon werken voor het rooster werd gemaakt. Schriftelijk en mondeling. Nu hebben ze het rooster gemaakt en hebben ze me als nog in gepland omdat er al te veel niet konden werken. Ben ik verplicht om deze dag te werken?
Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Lotte,

Het is erg lastig te bepalen wat voor soort contract je hebt met de informatie die je geeft. Ik raad je aan om met je werkgever in gesprek te gaan over deze situatie.

Alissa

Ik werk in een supermarkt als cassiére. Elke keer als ik mijn salarisspecificatie krijg, staat er bij de functie vulploegmederwerker. Ik krijg dus in principe uitbetaald als vulploegmedewerker. Nu vraag ik mij af, hoort een cassiére niet meer te verdienen als een vulploegmedewerker?

FNV Jong

Hoi Alissa,

De loonschalen en bijbehorende functies zijn vastgelegd in je arbeidscontract of een cao die bij jou van toepassing is verklaard.

Hierin kan je niet alleen zien of je uurloon klopt, maar ook of je inderdaad meer hoort te verdienen omdat je niet de functie beoefent die op je salarisspecificatie staat.

pieter

Hallo, ik werk bij een supermarkt, van 18.00 tot 21.00u. Daarna moeten we nog opruimen en schoonmaken en dat duurt soms wel een half uur maar dat wordt niet uitbetaald. Mag dat?

FNV Jong

Hoi Pieter,

De basisregel is dat je voor werk altijd uitbetaald dient te worden. Hiervan kan in de cao wel eens worden afgeweken, dat wordt ook wel het ‘uitwerkkwartiertie’ genoemd. Kijk even wat hierover te vinden is in je cao. Soms staat er in de cao ook of er toeslagen gelden voor overwerk, check dit dus ook even.

erik

Hallo
Ik had een vraag want ik werk bij de supermarkt als vakkenvuller.
Het zit zo ik moet meestal savonds werken en ik krijg vaak niet uitbetaald voor een kwartier of half uur. Hun zeggen dat ik mijn werk niet goed doe. Terwijl ik er een half jaar werk en nog nooit op tijd af was met wie ik ook stond en de hoeveel heid ik had. Dan moet ik toch uitbetaald krijgen?
En ik had nog een vraag ik werk vaak extra bij die supermarkt ik keek deze week op mijn rooster en zag dat ik niet uitbetaald kreeg voor njet overwerken ik had het opgelost toen keek ik naar de vorige week en had ik ook niet uitbetaald gekregen. HHoe kan ik dit oplossen want ik ben bang dat ik dadelijk 8 uur extra heb gewerkt zonder geld te krijgen deze maand.

FNV Jong

Hoi Erik,

Officieel hoor jij je gewerkte uren uitbetaald te krijgen. Wellicht het eraan wat er in je cao en arbeidsovereenkomst staat. Het kan zijn dat je voor de overwerk uren extra vakantie-uren krijgt. Dit kan ik echter niet met zekerheid zeggen. Soms krijgen mensen namelijk een all-in loon uitbetaald. Bij dit soort lonen dienen de extra uren uitbetaald te worden. Soms worden hier echter wel andere afspraken over gemaakt. Wanneer jij wel recht hebt op uitbetaling van de uren, maar jij krijgt ze niet uitbetaald, dan kan jij een loonvorderingsbrief sturen naar je werkgever.

R

Hallo,

Ik werk in een supermarkt bij de broodafdeling en soms als kassamedewerker, echter staat er op mijn nul-urencontract dat ik vulploegmedewerker ben. Volgens de baas maakte dit niet uit maar ik vroeg mij af of ik dan niet eigenlijk in een hogere schaal zou moeten vallen?

FNV Jong

Hoi R,

Hiervoor zou je in de cao moeten kijken indien op jou van toepassing is. Wij zouden dit ook voor je kunnen doen, maar dan moet ik je wel vragen om lid te worden van FNV Jong. Voor €6,25 per kwartaal beantwoorden wij al je (juridische) vragen met betrekking tot werk en inkomen! Daarnaast bieden we ook hulp bij solliciteren, vullen wij je belastingopgave gratis in en vertegenwoordigen we jongeren op collectief niveau en in de politiek. Klik hier om alle voordelen op een rijtje te zien en om lid te worden.

Kevi

Hallo,

Ik had een vraagje over t weghalen van gewerkte uren. Ik heb t zelf vroeger al ervaren bijde ah, en nu is er weer een incedent voorgevallen bij mij broertje bij de lidl.

De leiding heeft het personeelhet laatste uurtje niet uitbetaald (althans van t rooster gehaald) omdat ze vonden dat er niet hard genoeg gewerkt werd. Nu was dt niet het geval. Ook al werd er nietnaar behoren gewerkt, er mag toch niet zo maar aan de gewerkte uren gezeten worden?!

Alvast voor het antwoord.

FNV Jong

Hoi Kevi,

De gewerkte uren dienen uitbetaald te worden. Onbetaalde arbeid is verboden in Nederland.

luchienke

Hallo.
Ik werk nu sinds de zomer als schoonmaakhulp bij hulpstudent.
Het is al vaak voorgekomen dat mijn loon veel te laat wordt uitbetaald.
Het is nu het geval dat ze al drie weken te laat zijn met uitbetalen en er staat aangegeven dat ik er recht op heb om elke 4 weken uitbetaald te worden.
Ik heb zelf al contact met ze hierover gehad maar ze kunnen mij geen duidelijke uitleg geven over de oorzaak van dit probleem.
Wat kan ik hier verder mee doen?

Groetjes,

Luchienke

FNV Jong

Hoi Luchienke,

De wet bepaalt dat het loon verschuldigd is na afloop van het tijdvak waarover het loon moet worden betekend. Dat tijdvak is meestal vier weken of een maand, maar het mag niet op meer dan een maand gesteld worden. Wanneer je werkgever te laat is met het uitbetalen van je salaris, heb je recht op een verhoging. Dit is vastgelegd in artikel 7:625 van het Burgerlijk Wetboek. Deze vertraging bedraagt voor de vierde tot en met de achtste werkdag vijf procent per dag. Voor de volgende dagen geldt een tarief van één procent. Echter, het is niet mogelijk dat de werkgever een verhoging dient te betalen dat de helft van het verschuldigde bedrag te boven zal gaan.

Lonneke

5 december ben ik 18 geworden, de hele maand december heb gewerkt als 18-jarige. De maand december heb ik uitbetaald gekregen als 17-jarige. Nu heb ik dat al een aantal keer aangegeven bij mijn werknemer, ook aangegeven dat hij mij verplicht is om dat salaris te geven. Nu wil hij dat niet doen, waar kan ik heen gaan en hoe kan ik ervoor zorgen dat hij mij dat extra salaris wel geeft?

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties