U bent hier

Oproepcontracten

Wanneer een werkgever je een oproepcontract aanbiedt, is het belangrijk om te weten om wat voor soort oproepcontract het gaat en welke rechten daarbij horen. Omdat er geen specifieke namen in de wet staan voor oproepcontracten, zijn er allerlei verschillende namen die worden gebruikt. Dit kan verwarrend zijn, maar grofweg bestaan er twee soorten oproepcontracten:

Oproepcontract met voorovereenkomst

De voorovereenkomst is eigenlijk de meest ‘losse vorm’ van een oproepovereenkomst, maar omdat het zo'n losse vorm heeft is dit ook de oproepovereenkomst die het minst gebruikt wordt. De werkgever is niet verplicht om je op te roepen als hij werk heeft en je bent ook niet verplicht gehoor te geven aan een oproep. Pas op het moment dat je wordt opgeroepen en je ook aan het werk gaat ontstaat er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor zolang de oproep of de werkzaamheden duren. Na drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit soort overeenkomsten komt minder vaak voor dan de MUP-overeenkomst (zie hieronder). 

Arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (MUP)

Dit is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd, alleen is onduidelijk wanneer en hoelang de werknemer het werk moet gaan doen. Er is schriftelijk afgesproken dat de werkgever de werknemer oproept als hij werk heeft (dit noem je een oproepclausule). In de arbeidsovereenkomst- MUP zijn geen vast aantal uren overeengekomen. Wat dat betreft kennen we twee typen arbeidsovereenkomsten-MUP,  namelijk: 

• Nul-urencontract 
Bij het nul-urencontract is geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat je moet werken. Je mag de oproep alleen weigeren als je een goede reden hebt waarom je die dag of tijd niet kunt. Je werkgever hoeft alleen de uren die je werkt aan je te betalen. Als er geen vaste werktijden zijn afgesproken en je werkt 15 uur of minder per week dan moet je werkgever per oproep minimaal drie uur uitbetalen. Ook als je na één uur weer naar huis wordt gestuurd.

• Oproepcontract met urengarantie  
In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uur je minimaal en soms ook maximaal werkt. Een andere naam voor dit contract is een min-maxcontract. Ook bij dit contract is het zo dat je een oproep alleen mag weigeren met een goede reden of als je het afgesproken maximum aantal uren al hebt gewerkt. Het minimum afgesproken uren krijg je altijd, of je werkelijk zoveel hebt kunnen werken of niet. De werkgever mag je de niet-gewerkte uren niet later in laten halen. De uren die je meer werkt krijg je natuurlijk ook uitbetaald. Als er geen vaste werktijden zijn afgesproken en je werkt 15 of minder uur per week dan moet je werkgever per oproep minimaal drie uur uitbetalen. 

Oproepcontracten worden ook wel eens: ‘afroepcontract’, ‘stand-by contract’, ‘contract voor hulpkrachten’ of ‘los dienstverband’ genoemd. Let wel op, want het komt ook voor dat de naam ‘oproepcontract’ wordt gebruikt voor een arbeidsovereenkomst die dat helemaal niet is en andersom. Weet je niet zeker of je arbeidsovereenkomst een oproepcontract is?  Ga dan na of er een bepaling in het contract staat waarin wordt vermeld dat je opgeroepen kan worden, als je lid bent van FNV Jong kun je dit ook door ons laten doen. Het is namelijk niet belangrijk hoe het contract wordt genoemd, maar wat er in staat.

Nul-urencontract

Direct: Je hebt recht op loon over de gewerkte uren en minimaal 3 uur loon per oproep. Daarnaast heb je recht op het minimumloon, vakantiegeld, doorbetaalde vakantie en doorbetaling bij ziekte op de dagen waarop je bent ingeroosterd. Word je bijvoorbeeld ingeroosterd voor de woensdag tot en met zaterdag en je wordt donderdag ziek, dan heb je recht op doorbetaling van het loon over de dagen waarvoor je bent ingeroosterd. Let wel op dat er maximaal 2  wachtdagen opgenomen kunnen zijn in je arbeidsovereenkomst of cao waarover je geen loon krijgt bij ziekte.  

Na zes maanden: Veel werkgevers sluiten het eerste half jaar loondoorbetaling uit door een bepaling in je arbeidsovereenkomst op te nemen waarin staat dat je alleen uitbetaald krijgt over daadwerkelijk gewerkte uren. Na zes maanden is de werkgever verplicht om een vaste urenomvang op te nemen in de arbeidsovereenkomst (bijv. 10 uur per week). Je krijgt dan over deze uren ook je loon uitbetaald als er minder werk is of als je ziek bent. De arbeidsomvang wordt bepaald door het gemiddelde te nemen van het aantal gewerkte uren per week over de laatste drie maanden. Heb je na zes maanden bijvoorbeeld de laatste drie maanden gemiddeld 12 uur per week gewerkt en de werkgever kan je maar voor 10 uur werk bieden, dan heb je recht op nog 2 uur doorbetaling van je loon. Het kan zijn dat de werkgever zelfs na deze zes maanden nog geen loondoorbetalingsplicht heeft, er moet dan een bepaling in de cao zijn opgenomen die dat toestaat. Sinds 1 januari 2015 zijn de regels hieromtrent aangescherpt om te voorkomen dat werknemers voor lange tijd in onzekerheid verkeren. 

Hulp bij je contract?

Weet je niet zeker of je eerlijk wordt behandeld door je werkgever? Stel je vraag hieronder of stuur een mail naar info@fnvjong.nl en we helpen je graag verder.

Als je lid bent gaan we zelfs een stapje verder en kunnen wij je contract voor je nakijken en als het nodig is juridische hulp bieden. Wil je ook van deze voordelen gebruik maken? Word dan lid!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Maaike

Hallo,

Ik heb een nul-urencontract bij een binnenspeeltuin met een horeca-afdeling. Ik werk daar inmiddels zo'n 8 maanden, maar ik wist niks over een vaste urenomvang. Ik ben afgelopen maand 5 keer afgezegd, waardoor ik ontzettend veel loon ben misgelopen. Mijn werkgever vertelde mij dat ik daar geen vergoeding voor krijg, maar na jullie stukje over het nul-urencontract te hebben gelezen lijkt het mij dat ik dus wel vergoeding moet krijgen, klopt dat?

Met vriendelijke groeten,
Maaike

Carina

Hoi, ik heb een nulurencontract er werk elke week ong. 10 uur. Ik heb 2 vragen:
1)Ik heb jaarlijks recht op 4 weken vakantie. Nu doen mijn werkgevers de zaak in Januari 2 weken dicht zodat ze zelf op vakantie kunnen. Ik kan dan niet werken. Worden die 2 weken van mijn vakantie ingehouden? (Ik zit er niet op te wachten om dan vrij te zijn; mijn gezin moet dan werken/naar school)
2) Ik ben in maart begonnen met werken en heb straks (voor de zomervak.) voor 2 weken vakantiedagen opgebouwd. Kan ik die 3e week onbetaald vakantie nemen?

FNV Jong

Hey Carina,

Als zij de zaak sluiten, lijkt het ons wel zo redelijk dat jij gewoon doorbetaald wordt.jij kan er immers neits aan doen. Heb je dit al besproken?

Die derde week onbetaald verlof kan inderdaad een oplossing bieden. Stel dat ook vooral voor. Misschien kunnen ze jou daarin tegemoetkomen.

claudia bosch

ik werk sinds januari voor de ze werkgever , ben overgenomen geworden in een falisement van een ander bedrijf als hulp in de huishouding .
mijn contract is sinds april verlengt maar van een 20 uur contract naar een 3 uur contract altijd als ik me afmeld ook via mail op tijd reageert mijn planner amper en altijd discussies als ik me afmeld en hij laat me de uren dan ook vaak inhalen ..
als ik me toch op tijd afmeld via mail dan zijn hun toch ook verplicht om te reageren of niet ??

FNV Jong

Hoi Claudia,

Vervelend dat het niet zo botert met de nieuwe werkgever. Hebben jullie afspraken gemaakt over het afmelden? Dat je van een 20 uurs contract naar 3 bent gegaan vinden wij trouwens wel opmerkelijk, dat mag vaak namelijk niet zonder jouw toestemming.

Reageer je op ons e-mailtje?

Irene

Ik werk al meer dan een jaar in de horeca en heb hier volgens mijn contract een nul-urencontract. Het restaurant ligt gelegen in een park en als er festivals worden gehouden verplicht mijn werkgever mij om dan te werken.

Aanstaande vrijdag is er weer een festival en ik heb wegens een goede reden vrij gevraagd aan mijn werkgever, maar hij verplicht mij om te werken en ik mag dus geen vrij krijgen ondanks dat ik een nul-urencontract heb. Ik werk deze week exclusief het festival van vrijdag al meer dan ik normaal in een week zou werken.

Mijn vraag is dus of het geoorloofd is dat mijn werkgever mij geen vrij geeft, terwijl ik wel een nul-urencontract heb afgesloten.

Alvast heel erg bedankt voor de reactie!

Irene

Ook wou ik nog toevoegen dat mijn werkgever volgensmij profiteert van het feit dat wij onwetend zijn over het nul-urencontract, en onze werkdagen niet worden behandeld als hoort bij dat contract. Ik wordt immers ook niet uitbetaald als ik ziek ben maar toch heb ik nu 3 vaste werkdagen.

FNV Jong

Hey Irene,

We hopen dat het toch nog is gelukt om vrij te krijgen. In principe hoor je vrij te krijgen als je dit twee weken van tevoren schriftelijk aanvraagt. In dat geval moet jouw werkgever een goede reden hebben om jouw aanvraag te weigeren. Vervolgens moet hij jou ook in de gelegenheid stellen om op een andere dag vrij te nemen.

Graag checken wij even hoe dat exact contractueel is geregeld bij jou. Mogen we met jou meelezen? Wellicht kunnen we nog iets voor je betekenen. Je hebt een e-mailtje van ons ontvangen!

Sellie

Beste heer/mevrouw,

Ik stel deze vraag namens mijn vader. Mijn vader heeft een baan aangeboden gekregen met een 1 jarig contract. en een vast aantal uren, namelijk 24 uur per week. Echter, mijn vader werkt ook ergens anders als oproepkracht. Hierbij heeft hij een half jaar contract en geen vast aantal uur. Hierbij zit hij nog in de proefmaand. Mijn vader wil beide banen aannemen.

Mijn vraag is: kan hij weigeren indien hij wordt gevraagd te werken bij de baan (met halfjaar contract), omdat hij dan ergens anders moet werken (baan met jaar contract) of mag dat niet zomaar?

Wat raad u hem aan om te doen indien hij moet kiezen tussen beide banen?

FNV Jong

Hoi Sellie,

Helaas mogen beiden werkgevers een bepaalde beschikbaarheid en loyaliteit van hem verwachten. Wij zouden zeggen, maak vooral gebruik van de proeftijd en kijk wat haalbaar is.

Als de banen elkaar toch in de weg gaan zitten, is het tijd om na te denken over wat verstandig is. Kan hij open kaart spelen naar zijn leidinggevende? Probeer in dat geval tot (schriftelijke!) afspraken te komen die hem de ruimte geven om tussen de twee banen te schakelen.

Wij zouden adviseren om voor zoveel mogelijk zekerheid te kiezen, maar onderschat het belang van werkplezier niet!

Judith

Beste FNVjong,

ik heb een contract als weekend hulp, maar wordt de laatste tijd ineens als oproepkracht ingeplant, vraag 1: mag dit zomaar?

nu hebben zij mij al 3 keer op oproep gezet, en 2 keer daarvan een half uur(punt dat ik zou vertrekken) van te voren afgebeld dat ik niet nodig was omdat het rustig was. vraag 2: heb ik dan ook recht op uitbetaling"?

ik werk in een kleding winkel.

Groetjes Judith

FNV Jong

Hoi Judith,

Jullie hebben afgesproken dat jij als weekend hulp aan de slag gaat. Zonder jouw toestemming mogen ze je niet zomaar op andere momenten inplannen.

Als je vervolgens niet nodig blijkt te zijn, hoor je in veel gevallen alsnog uitbetaald te worden. Een en ander hangt deels af van hoe lang je daar al werkt. We zoeken graag voor je uit welke rechten jij nou exact in jouw situatie hebt.

Peter

Beste FNVJong,

Ik werk momenteel op basis van een 0 uren contract bij mijn werk. Na een gesprek met mijn werkgever kreeg ik te horen dat ik 2 vaste dagen kreeg. Dan zou mijn 0 uren contract over gaan naar 16 uur per week.

Echter heb ik elders een nieuwe baan gevonden en wil ik mijn huidige baan opzeggen. Van hen kreeg ik te horen dat ik nog op contract sta voor die 16 uur per week, maar ik heb nog niks ondertekend. Is dit toegestaan?

FNV Jong

Heey Peter,

Dat kunnen we even niet met zekerheid zeggen. Vaak geldt namelijk een uitwerkperiode als je ontslag neemt. In veel gevallen kijk je dan naar het aantal uren dat je gemiddeld werkt.

Wil je even contact met ons opnemen? We bestuderen jouw situatie graag grondig, zodat je exact weet welke rechten en plichten je hebt. Er moet een manier zijn om snel van werkgever te wisselen.

Jan

Beste,

Ik heb een nulurencontract en normaliter stuurde mijn werkgever het rooster (elk rooster omvat 4 weken) een week voor ingang van dat rooster op. Nu heeft hij ditmaal 3 weken van te voren het rooster opgestuurd, nota bene een dag voordat ik een aantal dagen vrij wilde vragen. Op uitgerekend deze dagen sta ik nu ingepland.

Ik ging er natuurlijk vanuit dat ik op tijd zou zijn met vrij vragen omdat hij altijd 1 week van te voren het rooster stuurt. Ik kan niet ruilen met andere werknemers en zit nu dus eigenlijk met een probleem. Wat zijn de eventuele mogelijkheden?

Met vriendelijke groet

FNV Jong

Hey Jan,

Wat is dat qua timing vervelend uitgevallen zeg. Als het om vakantie gaat, moet je dat volgens de wet in de regel minimaal twee weken van tevoren aangeven. Het kan zo zijn dat jullie bedrijfsreglement daarvan afwijkt, maar er is nog voldoende tijd, zou je zeggen.

Vraag voor de zekerheid per brief of e-mail nogmaals jouw vakantiedagen aan. Het is niet vreemd dat jij dat nog niet had gedaan, als het rooster normaliter een week van tevoren bekend wordt gemaakt. Probeer nog een keer het gesprek aan te gaan.

Weigeren van verlof mag namelijk niet zomaar.

Lonneke

Ik werk momenteel in hotel in housekeeping, ben 7_4 begonnen weer heb er vorig jaar tot jan 2017 ook gewerkt nu wil ik toch graag weg en heb al andere baan en dacht heb opzegtermijn, maar dat is niet zo want heb er vorig jaar ook gewerkt zeggen ze..
Heb nu een 0-uren oproepcontract voor jaar..
Kan ik toch weg en zo niet watzijn gevolgen voor mij dan..

FNV Jong

Beste Lonneke,

Als jij een tijdelijk contract hebt, kun je inderdaad niet altijd opzeggen. Kijk of in jouw contract staat dat 'tussentijdse opzegging' mogelijk is. Zo ja, dan geldt meestal een opzegtermijn van 1 maand.

We hopen dat jullie er snel uit kunnen komen! Het is natuurlijk niet fijn om op die manier aan de slag te gaan.

Bregje

Hoi,

Ik werk al 5 jaar lang bij het zelfde bedrijf (sportwinkel).
ik werk standaard elke zaterdag. Nu vraag ik 1 maand van te voren vrij op een zaterdag om te werken aan mijn scriptie.Dit is natuurlijk wel even iets belangrijker.
Mijn bedrijfsleider zegt dat ik moet komen werken omdat er niemand anders is. Ben ik verplicht om te komen werken. Ik heb een MUP contract voor onbepaalde tijd.

Groetjes,
Bregje

FNV Jong

Hoi Bregje,

Als je dat een maand van tevoren hebt aangevraagd, is het de verantwoordelijkheid van jouw werkgever om op zoek te gaan naar vervanging. Hij dient rekening te houden met jou als student. Het is dan ook redelijk dat je de tijd krijgt om aan jouw scriptie te werken.

Wat ons betreft ben je niet verplicht om te komen werken. het zou je sieren om nog even rond te vragen voor vervanging, maar ook dat kan hij niet zomaar van jou verlangen.

Nathalie

Hallo,

Ik heb een nul uren contract bij de thuiszorg, nu zag ik op mijn rooster dat ik Hemelvaartsdag ingepland sta zonder dat dit overlegd is, mag dit met een nul uren contract zomaar?
Ik heb namelijk een vaste baan en daar is de thuiszorg organisatie van op de hoogte. Dus werk hier af en toe wanneer het mogelijk is met mijn vaste baan.

Graag hoor ik hoe/wat.

Gr. Nathalie

FNV Jong

Hey Nathalie,

Op Hemelvaartdag ben je niet standaard vrij, dus kan het inderdaad zijn dat je op die dag bent ingeroosterd. Wel dient hij een beetje rekening te houden met jouw andere baan. Als je op tijd hebt aangegeven dat niet te kunnen werken, mag hij jou niet zomaar inroosteren.

S.

Hallo,

Ik werk nu bijna een jaar met een (flex) 13-32 uur contract. Wekelijks werk ik gemiddeld tussen de 30 en 36 uur. Vanaf afgelopen week word ik niet meer ingeroosterd.
Kan dit zomaar? Is mijn werkgever verplicht om mij door te betalen?

FNV Jong

Hey S,

Nee dat kan zeker niet zomaar. Je mag aannemen dat een goed werkgever ook rekening houdt met jouw financiële lasten. Dat betekent dat je mag rekenen op die 30 uur die je normaal gesproken altijd werkt.

Het is nu belangrijk dat je constant blijft aangeven dat je beschikbaar bent voor werk. Doe dat schriftelijk, dus per e-mail, whatsapp of brief. Natuurlijk kunnen we je daarmee helpen. Ga gesprekken aan en bel een keertje met ons als jullie er niet samen uit kunnen komen!

085 - 401 5764

Danielle

Beste lezer,

Ik werk ondertussen een 1,5jaar als oproepkracht bij een wellnessresort. In deze periode heb ik constant tussen de 25-32 uur per week gewerkt. Helaas is het op dit moment erg rustig en word ik als oproepkracht afgebeld.. ze weten dat ik heel graag uren wil maken en plannen mij daarom ook fulltime in maar als het rustig is gaan de fulltimers op contract voor en word ik afgebeld. Nou was mijn vraag of hier ook bepaalde regels aan zitten verbonden kwa uitbetaling? Ik sta 24u ingepland maar werk er soms maar 10 uurtjes of minder van..

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Danielle

Roos

Beste ...
Ik werk nu 8 maanden bij een kleding winkel met een 0 uren contract. Ik ben sinds vorige week Dinsdag 2 dagen ziek geweest voor het eerst. Ik werkte daar gemiddeld 30 uur in de week en runde de zaak alleen. Je werkt daar altijd alleen. Mijn baas gaf mij de zekerheid dat ik altijd minimaal 30u kon maken zodat ik mijn huur en vaste lasten kan betalen, hiervan heb ik alleen een handtekening op mijn werkgevers verklaring. Nu geeft hij die afgelopen Dinsdag in de blinde paniek iemand aangenomen zodat de winkel open was, een voorstel wat ik al vaker had gezegd. Als ik niet kon dan was de winkel dicht.. nooit voorgekomen tot afgelopen Dinsdag dus. Nu gaat zij de helft van mijn uren overnemen waardoor ik nog maar 20u gemiddeld heb.. hiervan kom ik niet rond.. Hij zegt dan zoek je maar een andere baan. Of te wel hij laat me keihard barsten. Ziek wordt ik ervan.. heb me altijd 200% gegeven en er altijd gestaan no mather what. Ik heb geen poot om op te staan denk ik? Dit is toch van de zotte.. Zo ga je toch niet met mensen om? Graag advies.. ik weet het echt niet meer! Is het verstandig om ziek te blijven vanwege een te hoge werkdruk?
Alvast bedankt en vriendelijke groet...

Christine

Hallo,

Ik werk al 3 jaar bij een supermarkt, en ik heb al die tijd een nul uren contract. Nou heb ik daarnaast een baantje kunnen vinden als onderwijsassistent voor 2 dagen in de week. de rest van de dagen zou ik graag in de supermarkt willen blijven werken zodat ik financieel rond kan komen. Nou wil mijn werkgever dat absoluut niet hebben. Dus ik moet van hem ZELF ontslag nemen als ik dat baantje aanneem. Maar ik ben toch niet verplicht om ontslag te nemen? Ik wil graag weten wat de regels hierover zijn.

groetjes!

FNV Jong

Hey Christine,

Een werkgever mag jou niet zomaar dwingen om ontslag te nemen. Hebben jullie vaste werktijden afgesproken? Als je normaal gesproken altijd werkte op de dagen dat je nu niet meer beschikbaar bent, kan ik me wel enigszins voorstellen dat jouw werkgever dat niet fijn vindt.

Dionne

Hi,
Ik heb al bijna 2,5 jaar een nul-uren contract dat steeds verlengd is. Nou wil ik vrij over ruim een maand ivm geboekte vakantie maar dat is niet mogelijk omdat er al te veel mensen vrij hebben, dus wisselen is ook niet mogelijk. Heb ik dan het recht om die dag werken te weigeren mbt het nul-uren contract of mag dat niet?

I

Hallo,

Ik werk sinds 2 maanden in een horeca bedrijf dat net is geopend.
Ik heb een nul-uren contract en ik werk vanaf heb begin zes/ zeven dagen per week zonder pauze.
Ik heb een aantal dagen vrijgenomen (ruim optijd) en is goed gekeurd en nu sta ik toch ingepland als ik dan aangeef niet te kunnen word er gezegt dat ik zelf vervanging moet regelen.
Ook worden overuren niet betaald.
Wat kan ik nu het beste doen??

FNV Jong

Heey,

Er gaan behoorlijk wat dingen mis zo te zien. Een goedkeuring van een vakantie kan écht niet zomaar worden teruggedraaid. Het is de verantwoordelijkheid van jouw werkgever om ervoor te zorgen dat vervanging beschikbaar is op het moment dat hij een vakantie goedkeurt.

Wat de overgewerkte uren betreft, nemen wij aan dat die gewoon zoals gebruikelijk dienen te worden utibetaald.

Regina

Beste Allen.
Ik werk sinds 15 augustus bij een bedrijf en heb een 0 uren contract voor 23 maanden. vanaf 15 augustus heb ik gemiddeld 15 tot 20 uur per week gewerkt tot 9 november. toen heb ik op een andere locatie 25 uur per week gewerkt tot en met 3 februari. Daarna hadden ze geen andere locatie meer voor mij en heb ik in week 6 19.5 uur gewerkt en in week 7 7.5 uur. voor de komende week sta ik voor 4,5 uur ingepland en het ziet er niet naar uit dat dit in de komende weken gaat veranderen. Hoeveel uur ga ik de komende weken uitbetaald krijgen?

FNV Jong

Regina,

Ook bij nulurencontracten mag je op een gegeven moment een beetje zekerheid krijgen van jouw werkgever. Ook in de weken dat er minder werk beschikbaar was voor jou, dien(de) je zoals gebruikelijk in ieder geval een gemiddeld loon te ontvangen.

Ron

hallo,

ik heb bij de werkgeven 2 contracten op twee verschillende locaties.
Eén is een arbeidscontract voor 10 uur voor onbepaalde tijd .
het andere is een nul- urencontract .
Dat nul uren contract geldt voor onbepaalde tijd, echter ben ik het laatste jaar niet opgeroepen.
Nu gaat de organisatie reorganiseren en word ik voor het 10 uren contract herplaatst.
Echter moet/kan ik voor het nul uren contract ook een andere regeling krijgen.
of moet ik het nul uren contract maar laten ontbinden?

Corry

Hallo vakbond mensen.
Ik werk sinds aug. 2016 in de thuiszorg als MUP oproepkracht.
Ik heb mij ziek moeten melden sinds dec. Vanwege ernstige rug klachten.
Per 5 februari 2017 loopt mijn 2e contract af, zodat ik ziek uit dienst moet gaan.
Ik ging er vanuit dat ik ziek uit dienst gaat.
Maar nu kreeg ik een nieuw contract oproep -3e- tot 6 augustus 2017.
Klopt dit wel. Of krijg ik ziekengeld aangevuld bij UWV?
Kan ik dit correct accepteren terwijl ik ziek ben?
Graag uw raad.
M.v.G.

Corry Koning

Karin

Ik ben begonnen bij een bedrijf als stagiaire (1 schooljaar), daarna heb ik een oproepcontract van 12 maanden gekregen. Daarna een contract voor bepaalde tijd (8 maanden). Deze loopt nu binnenkort af. Klopt het dat ik nu 20 maanden in dienst ben? Ik zou dan of een contact voor 4 maanden moeten krijgen of onbepaalde tijd. Klopt dit? Of zit ik er naast?

FNV Jong

Hey Karin,

Je bent dan inderdaad in totaal voor 20 maanden in dienst. Ze kunnen nu nog een contract voor (maximaal) 4 maanden aanbieden. Bij een verlenging van langer dan 4 maanden gaat jouw contract over naar een vast contract.

Yaniek

Ik werk nu een aantal maanden bij intertoys maar heb nogsteeds geen duidelijkheid over mijn contract. Er is hier spraken van een min- max contract. Nu staan er in mijn contract geen garantie uren beschreven. De regel in het contract luid als volgt: Beschikbaar op koopavonden en weekenden, tot gemiddeld 12 uur per week, op jaarbasis bezien. Nu is mijn vraag wat zijn mijn garantie uren?
Alvast bedankt,
Yaniek

FNV Jong

Oei Yaniek, we kunnen ons voorstellen dat je het contract vaag vindt. Wij weten ook even niet precies wat daarmee bedoeld wordt. Die zin kan namelijk op verschillende manieren opgevat worden. Heb je dit al besproken met jouw manager? Misschien kan hij het een en ander toelichten.

Marcel

Weet niet of ik hier helemaal juist zit maargoed:
Stel: je werkt op oproepbasis, 0-uren, je wordt uitgevraagd bij een opdrachtgever van 21:30 tot 07:00. Je meldt je netjes op de afgesproken tijd(21:15), maar doordat het rustig is word je pas 23:30 ingezet. Uiteindelijk werk je tot 04:00. Welke uren siwnwen er betaald te worden? Daadwerkelijk gewerkte uren, of vanaf het moment dat je uitgevraagd wordt en dus ook klaar bent om te beginnen?

Caëlla

Hallo,

Ik heb een vraagje
Ik ga binnenkort werken op mijn oude stageplek met een 0-uren contract.
Is het mogelijk om op een andere plek ook een 0-uren contract te hebben?
Dus dat je dan twee 0-uren contracten hebt.

FNV Jong

Hey Caëlla,

Je kunt twee nul-uren contracten tegelijk hebben. Houd er wel rekening mee dat bij nul-uren contracten in beginsel door de werkgever bepaald wordt wanneer je werkt.

Maak dus goede afspraken met je werkgevers zodat je geen overlapping van diensten krijgt.

Antoinette

Ik heb een contract voor bepaalde tijd voor 3 dagen per week dat 1 maart a.s. afloopt. Het wordt niet verlengd of omgezet, omdat ik niet de kwaliteit lever die mijn werkgever verwacht. Ze willen me wel een oproepovereenkomst (nul-uren) aanbieden zodat ik kan bijspringen voor ander werk dat ik wel goed doe. Mag dat?

FNV Jong

Hey Antoinette,

Als jullie beiden akkoord gaan met de nieuwe arbeidsvoorwaarden is het mogelijk om een nul-uren contract af te sluiten.

Na zes maanden ontstaat voor de werkgever wel de loondoorbetalingsplicht, deze kan de werkgever met een nul-uren contract niet vermijden.

Marscha

Goedemiddag
Ik heb een 0 uren contract en ben hiermee begonnen op 3 september 2016. Tot nu toe heb ik vrijwel elke zaterdag 8 tot 10 uur gewerkt. Aangezien ik open dagen van eventuele opleidingen wil bezoeken op zaterdagen (dit had ik al ver van te voren aangekondigd) heb ik nu de laatste drie dagen van januari vrij gevraagd omdat open dagen van de interessante opleidingen precies op deze dagen vallen. Hier doet de werkgever nu moeilijk over en wil me alleen de eerste twee zaterdagen vrij geven. Ook zegt de werkgever dat ik verplicht ben om op elke zaterdag van 8 tot 18.00 te werken, omdat dit 3 maanden nadat ik ben begonnen in werking zou gaan. Op mijn contract vind ik hier niets over terug.
Bestaat er zo'n regeling wel als ik hier niet voor heb getekend?
En als mijn 0 uren contract voor bepaalde tijd op 3 maart eindigt, moet ik dit dan alsnog eind januari opzeggen (opzegtermijn 1 maand?) of is het genoeg als ik mondeling doorgeef dat ik niet meer door wil gaan?

FNV Jong

Hoi Marscha,

Het is duidelijk dat er toch best een hoop zaken spelen. Wat ik je in ieder geval mee kan geven is dat als jij al ruim van tevoren een vrijaanvraag ingediend hebt voor de zaterdagen waarop je open dagen hebt, je werkgever zich hier aan zou moeten houden.

Je geeft aan dat je hebt aangegeven dat je open dagen wilde volgen, maar uit je bericht wordt niet duidelijk of je ook een vrijaanvraag ingediend hebt.

Over de verandering van de tijden lijken jullie onderling afspraken gemaakt te hebben. Indien hierover inderdaad afspraken zijn gemaakt, dan kan de werkgever zich hierop beroepen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling overeengekomen zijn.

Zijn jullie niets overeengekomen over de verandering van je werktijden? Je werkgever mag deze dan niet zomaar aanpassen.

Jouw contract loopt op 3 maart van rechtswege af. Als jij je werkgever mondeling op de hoogte stelt dat je niet meer door wilt gaan, dan zal dat voldoende zijn.

Peter

Beste,

Ik ben nu bijna 6 maanden werkzaam bij een hoveniersbedrijf (op het kantoor) als junior accountmanager. Ik werk 4 dagen in de week en ga 1 dag naar school (BBL)
Nu is het net vakantie geweest dus ik dacht, ik kijk even of ik recht heb op vakantiedagen. Ja dus!
Nu staat daar niks over in mijn contract, ook riep mijn baas gelijk dat je alleen vakantiedagen hebt met een vast contract.
Hoe kan ik deze situatie het best oplossen op een nette manier?

FNV Jong

Hey Peter,

Als ik het goed heb begrepen ben jij momenteel bezig met je beroepspraktijkvorming vanuit je BBL-opleiding. Hierbij kunnen afwijkende regels gelden ten opzichte van normaal werken.

Je werkgever heeft de conclusie getrokken dat jij niet in aanspraak komt voor vakantiedagen. Zelf geef je aan dat je hier wel recht op hebt. Uitgaande van dat standpunt kun je de ontstane situatie het beste oplossen door een open gesprek aan te vragen bij je werkgever over dit onderwerp. Je kunt aangeven dat jij je niet volledig kunt vinden in jouw werkgever zijn conclusie, en dat je graag wilt weten hoe hij tot zijn conclusie gekomen is.

Zo kom je in je houding neutraal over, maar open je wel de deur naar een goed gesprek waar je jouw visie op de situatie uit kunt leggen en goed kunt peilen hoe je werkgever hierin staat.

Jolein

Hoi,
Ik heb een contract als hulpkracht bij een supermarktketen voor max. 12 uur per week. Ik heb het afgelopen jaar altijd op zondag gewerkt en nu willen ze me inplannen op andere dagen. Mag dit zomaar?

FNV Jong

Hi Jolein,

Het is niet de bedoeling dat jouw werkgever je plots op andere tijden in gaat roosteren. Jij bent het afgelopen jaar structureel op de zondag ingeroosterd, hieruit is een verworven recht ontstaan.

Hij kan hierover wel in overleg treden met je, maar je werkgever kan jou zonder meer niet dwingen om op andere dagen te gaan werken.

Pagina's

Agenda

Er staat nog niks op de agenda.

Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties