U bent hier

Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €350. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. 

 

FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Gijs

Mijn dochter liep stage bij de HEMA, waar zij 100%, 40 uur per week werd ingedeeld als volwaardig medewerker. (De hele dag achter de kassa), zonder enige vergoeding te ontvangen.
Betaalde oproepkrachten konden zo thuisblijven en de HEMA had gratis personeel.
Het wordt tijd dat deze schandalige manier van doen wordt gestopt en dat er een wettelijke regeling komt voor stagiaires.
Hoog tijd, dat FNV deze kwestie bij de politiek onder de aandacht brengt.

FNV Jong

Beste Gijs,

Wat jammer dat uw dochter de dupe is geworden van deze handelingen van haar stagebedrijf. Wij delen uw zorgen over de wetteloosheid van de stageperiode. Wanneer de lijn tussen stage en volwaardig medewerker wordt overtreden kun je hierover wel in beklag gaan bij de stageafdeling van haar opleiding. In beginsel dienen zij samen met het stagebedrijf zorg te dragen voor een goede afwikkeling van de stage.

Het aan de kaak stellen van de grootschalige problematiek rondom het lopen van een stage is een punt waar wij ons als belangenbehartigingsorganisatie voor jongeren sterk voor maken in het politiek bestek. Wij zetten ons in om soortgelijke situaties zowel in het heden als in de toekomst te voorkomen.

Sascha

Beste FNV,

Ik loop sinds kort stage bij een bedrijf dat onder de Grafimedia CAO valt. Het bedrijf betaalt mij echter veel te weinig (probeert actief gebruik te maken van 'onwetendheid van de student'). De CAO zegt dat ik als MBO-student 300,00 hoor te krijgen (excl. reiskosten). Welke rechten kan ik ontlenen aan deze CAO? Mag ik mijn verdiende loon gewoon opeisen?

Bij voorbaat dank.

FNV Jong

Beste Sascha,

Ik heb de Grafimedia cao erbij gepakt voor je om te kijken of je inderdaad aanspraak maakt op een stagevergoeding. Op dit moment is de Grafimedia cao 2015-2018 van kracht. De regeling waar jij naar refereert staat in de cao van 2012-2017.

Deze cao is niet meer van kracht nu reeds een nieuwe cao is afgesloten met als ingangsdatum 1 november 2015.

Aangezien in de huidige cao geen regeling is opgenomen met betrekking tot een stagevergoeding maak je hier in beginsel geen aanspraak op.

Als je van mening bent dat een stagevergoeding voor jou erg belangrijk is kun je hier altijd een gesprek over aanvragen bij je stagebegeleider en kijken of er ruimte is om hierover te onderhandelen.

Sascha

He, jammer! Bedankt :D

Janneke

Mijn dochter loopt een half jaar fulltime stage bij een bedrijf waar alleen stagiaires "werken". Er zijn 2 eigenaren en de rest is stagiaire. Mijn dochter doet in haar eentje de klantenservice van dit bedrijf. Ze krijgt geen cent hiervoor en ook geen reiskosten mocht ze met de auto gaan.
Mijn vraag is of een bedrijf op deze manier mag draaien. Het komt bij mij nogal over als "uitbuiten van stagiaires".

FNV Jong

Hoi Janneke,

Helaas zijn de rechten van stagiaires niet wettelijk geregeld. Wanneer uw dochter van mening is dat haar werkzaamheden het doel van de stage overschrijden raad ik haar aan om in eerste instantie contact op te nemen met het stagebureau van haar school.

Mocht dit geen relaas bieden, dan is het misschien een idee om contact op te nemen met het Meldpunt Stagemisbruik via http://meldpuntstagemisbruik.nl/.

roos

Hallo

Ik wil stage lopen voor een buitenlands bedrijf. Ze willen een vergoeding betalen. Hoe zit het dan met contract en hoe regel ik de belasting en sociale diensten? Het bedrijf zit in Zwitserland.

FNV Jong

Hey Roos,

Om dubbele belasting te voorkomen hebben Nederland en Zwitserland een belastingverdrag afgesloten welke het mogelijk maakt om in Zwitserland ontvangen inkomsten in Nederland te belasten.

Om duidelijk te krijgen wat voor effect dit zal hebben kun je het beste contact doordeweeks tussen 8 uur ’s ochtends en 5 uur ‘s middags opnemen met de Belastingtelefoon op 0800-0543. Zij kunnen je goed verder helpen.

darion

hallo,

Ik ben momenteel werkzaam onder een flex contract maar ik moet binnenkort stage lopen. Kan dit tegelijkertijd bij hetzelfde bedrijf? Mijn functie in het bedrijf is hetzelfde als waar ik voor studeer "verkoop specialist".

Kan ik mijn contract gewoon door laten lopen en ook stage lopen bij het bedrijf of moet ik mijn contract stop zetten en alleen een stage contract laten lopen?

FNV Jong

Hoi Darion,

Je kunt in principe je contract gewoon door laten lopen. Wel is het handig om in je weekplanning een duidelijk onderscheid te maken tussen de uren die je voor je stage loopt en de reguliere werkuren die je maakt.

Het is verder verstandig om heldere afspraken over de invulling van je stage te maken.

Marieke

Hallo, ik heb een vraagje.

Ik ben pas begonnen met mijn afstudeerstage van HBO Pedagogiek. Het bedrijf waar ik nu stageloop is nog maar een aantal jaar bezig. Ik heb het meerdere malen over een stagevergoeding gehad. Uiteindelijk hebben ze besloten dat ik aan het eind van de stage een bedrag ontvang. Ik weet niet hoeveel dit gaat zijn, maar ze vertelden me dat dit gebruikelijk is. Ik heb nog nooit gehoord dat het op deze manier wordt afgehandeld, ik hoor van klasgenoten dat ze per maand ontvangen. Mijn vraag is dus: is het gebruikelijk om na de afstudeerstage een bedrag te ontvangen?

Ik ben al heel blij dat ik iéts krijg, wat ik niet had verwacht, maar ben bang dat 't toch straks tegenvalt.

FNV Jong

Hey Marieke,

Gewoonlijk wordt de stagevergoeding in de stageovereenkomst die je tussen jou en het stagebedrijf afsluit afgesproken. Het is dan ook vrij ongebruikelijk om na afloop van de afstudeerstage een vooralsnog onbekend bedrag te ontvangen.

Belangrijk is om er rekening mee te houden dat er geen wettelijke verplichting bestaat tot het geven van een stagevergoeding. Hierom is het slim om eventuele afspraken hierover zwart op wit te zetten.

Desley

Hallo, ik zit met een vraag.
Onlangs ben ik begonnen met bbl logistiek medewerker niveau 2 en heb een werkplek alleen de desbetreffende werkplek zegt dat ik een vergoeding van 200 euro zal ontvangen terwijl ik 32 uur per week werk. Ik ben 21 jaar en ik zou toch denken dat ik 8/9 euro per uur krijg dus gewoon een salaris een geen vergoeding.
Wat kan of moet ik nu doen?
Groetjes desley

FNV Jong

Beste Desley,

Of je bij het lopen van je BBL-stage een vergoeding of salaris ontvangt verschilt per werkplaats. Om in aanmerking te komen voor een salaris moet je naast je praktijkovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst zijn aangegaan.

Het is handig om na te vragen of een cao van toepassing is op de organisatie waar jij werkzaam bent. Zo ja, dan is het mogelijk dat je recht hebt op een hogere vergoeding.

Stan

Beste fnv,
Ik zit in het 1e jaar van de opleiding apothekersassistent en ik moet binnenkort stage gaan lopen en nu is mijn vraag of ik een stagevergoeding moet krijgen

FNV Jong

Beste Stan,

Het aanbieden van een stagevergoeding is geen verplichting. Wel kun je in overleg treden met de stagebegeleider op je werkplaats om onderling tot een afspraak te komen over een vergoeding.

Frank

Hallo fnv.

Ik volg een opleiding Handhaver Toezicht mbo 3 opleiding in het 2de jaar. Ik volg nu een stage van 20 weken 5 dagen per week en krijg hierbij geen stage vergoeding niks terwijl je wel als waardig collega meeloopt. Andere klasgenoten die ergens anders lopen krijgen wel stage vergoeding en ik niet. Is het in dit geval ook niet verplicht?

Mvg. Frank

FNV Jong

Hoi Frank,

Het betalen van een stagevergoeding is niet wettelijk geregeld en dus in principe niet verplicht. Meestal wordt een eventuele stagevergoeding afgesproken voor je je stagecontract ondertekent.

B

Beste FNV,

Op het moment loop ik stage op een redactie, ik volg de opleiding redactioneel medewerker (MBO4) en ben nu derdejaars. Van 1 september tot 31 december is dit nog 4 dagen per week 32 uur, vanaf 1 januari tot 28 April is dit 40 uur per week (afstudeerstage) Krijg ik hiervoor een stagevergoeding of is dat niet verplicht?

Mvg B.

FNV Jong

Goedenmorgen,

De vergoeding bij stages is niet wettelijk geregeld.

Dit houdt in dat over een eventuele vergoeding onderling onderhandeld moet worden, er bestaat vanuit de wetgeving geen verplichting voor de werkgever om jou een stagevergoeding aan te bieden.

F

Beste fnv,

Op het moment loop ik stage(3 de jaars hbo student) in het ziekenhuis bij de psychosocialezorg(maatschappelijk werk). Hierbij heb ik te horen gekregen dat ik geen stagevergoeding krijg maar zie ik hier en daar dat het bij een ziekenhuis cao blijkbaar verlicht is, klopt dit? Of kan dit nog per instelling verschillen?

Mvg F.

FNV Jong

Beste F.,

Als HBO-stagiair maak je volgens de cao die werkzaam is op ziekenhuismedewerkers inderdaad aanspraak op een stagevergoeding. Deze zou een bedrag van minimaal €334,- moeten bedragen.

Shelly

Hallo ,
Ik doe opleiding gastvrouw op het rijnijssel college in wageningen en wil dit jaar mijn stage gaan lopen bij centerparks dat is dus intern krijg je daar genoeg stage vergoeding voor ivm je daar natuurlijk je eigen boodschappen moet gaan doen ens

Mvg

FNV Jong

Hi Shelly,

Waarschijnlijk zal je vallen onder de cao recreatie, maar dat moet je wel echt even in jouw contract checken of navragen.

Stagiairs onder die cao die 20 weken stage lopen, krijgen een vergoeding van minimaal €75 per week.

Lia

zijn er in rotterdam ook betaalde stages (detailhandel) ik moet dit jaar namelijk een stage plek zoeken. Vroeger liep ik stage bij de hema ook betaald. Voor 2 dagen in de week kreeg ik zo'n 118 euro maar ik weet niet of dat nu ook nog zo is.

FNV Jong

Hoi Lia,

Wettelijk is niets geregeld over stagevergoedingen. Dit zul je dus altijd zelf moeten onderhandelen (als het bedrijf geen vergoeding aanbiedt.

Succes!

lot

Hallo,

Even een tip als je nog een stage zoekt ! bij de Hema krijg je volgens mij betaald voor je stage of je krijgt een stage vergoeding. Ik weet niet of dit bij elk filiaal het geval is .

Esmee

Hallo,
Ik heb een heel jaar lang twee dagen per week stage gelopen. Ik liep stage op een basisschool vanuit een niveau 4 opleiding. Ik heb nooit geen vergoeding ontvangen voor iets. Klopt dit?

FNV Jong

Hoi Esmee,

Wettelijk is niets vastgelegd over stagevergoedingen. Staat er iets in de CAO over? Zo ja, dan hoor je dat te krijgen. Zo nee, dan kan je altijd zelf proberen te onderhandelen over een vergoeding.

Groetjes FNV Jong

Roos

Hoi,

Aankomend jaar ga ik beginnen met een opleiding pedagogisch medewerker in 1 jaar. Nu ga ik stage lopen bij een kinderdagverblijf en ik werk al bij een bso. Ik mag van mijn manager de uren van de bso die ik uitbetaald krijg ook opschrijven als stage uren. Mag dit wettelijk gezien?

FNV Jong

Hoi Roos,

De stageperiode is bedoeld om extra bij te leren. De stage zou dus wel een iets andere invulling moeten hebben dan je werkzaamheden nu. Overleg even met je school voor de zekerheid!

Groetjes FNV Jong

Lisa

Er is een stagevergoeding afgesproken bij het bedrijf. Nu heb ik een van een aantal maanden iets gehad, maar ik wacht nog op de uitbetaling van mei en juni. Ik heb hierover gebeld en gemaild. Er is mij toegezegd dat ze het zouden betalen 2 dagen geldeden, maar is nog niet gebeurd.
Wat kan ik nog meer doen? De uren van juni krijg ik pas in augustus. Ik heb ook geen loonstroken ontvangen, alleen het bedrag is overgemaakt.

FNV Jong

Hoi Lisa,

Is er een contract opgesteld waarin dit vermeld staat? Misschien kun je daar naar verwijzen.

Groetjes FNV Jong

moon

ik heb een vraag ik loop stage in een huisartenspraktijk.
ik loop hier 480 uur stage verspreid over 2 dagen in de week,.
heb ik dan ook recht op een stagevergoeding?

FNV Jong

Hoi Moon,

Wettelijk is niets afgesproken over stagevergoedingen. Soms wel in de cao. Je kunt deze checken, maar je kunt ook altijd proberen te onderhandelen over de stagevergoeding.

Groetjes FNV Jong

kimberly

Ik heb een vraagje:
Ik loop volgend jaar (2e leerjaar) 20 weken stage bij een Kinderopvang/BSO. En dat is 28 uur per week (4 dagen). Ze hebben me gevraagd om mijn bankpas mee te nemen. Maar kunnen jullie mij ook vertellen wat voor stagevergoeding ik ga krijgen?
Heb namelijk nog nooit een stagevergoeding gekregen.

Doe de opleiding, gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 BOL - ben 17 jaar.

FNV Jong

Hoi Kimberly,

Over stagevergoedingen is wettelijk niets afgesproken. Je kunt kijken of er in de cao van het bedrijf of de sector iets over is afgesproken. Anders kan het bedrijf in principe zelf de hoogte van de vergoeding bepalen. Je kunt altijd proberen hierover te onderhandelen.

Groetjes FNV Jong

Rosita

Beste fnv,

jullie praten over een redelijke stagevergoeding wat meestal ligt tussen de €250 en €300 per maand. Is dit niet VER onder het minimumloon als je werkweek 36 uur bedraagt? Of is een stagevergoeding nog wat je naast je loon krijgt ofzo?

Ik wil in september een BBL opleiding Helpende zorg en welzijn beginnen en zat te kijken naar stagevergoedingen, dit varieert dus van €182 tot €1.080 (CAO)? Ik vindt het grote verschil een beetje raar en niet helemaal eerlijk voor iemand die als ware 36 uur werkt.

Hoe moeten degene die bijvoorbeeld op zichzelf wonen hun rekeningen dan betalen als ze maar €182 per maand krijgen? Extra werken naast al 36 uur stage?

Dit is niet om jullie aan te vallen natuurlijk maar zit met veel vragen zoals jullie zien. Hoop dat jullie ze kunnen beantwoorden.

Groetjes Rosita

Anne

Bij een BBL opleiding krijg je salaris. Je werkt en leert. Dit is anders dan naar school en stage lopen.

Maris

Hallo, ik loop 10 weken stage in de zorg, ook enkele klasgenoten werken bij dezelfde instelling. Die klasgenoten hebben een stagevergoeding ontvangen, maar ik een nog 1 niet. Nu wordt er tegen ons gezegd dat wij niet op een vaste stageplek zitten, maar dat er een extra plek is gecreëerd, en daar is geen geld voor. Ik vind dit wel erg krom.. m'n klasgenoten werken gewoon samen met ons. .
Op school wordt gewoon gezegd: stagevergoeding is niet verplicht.

Onur

Je kunt daar niks tegen doen zoals er staat is een bedrijf niet verplicht je te vergoeden. Ze kunnen theoretisch gezien ook zeggen tegen je 'Wij mogen haar meer dus haar betalen we wel'. Maar dit doen de meeste bedrijven gelukkig niet.

Bart

ik ga volgend jaar helpende zorg en welzijn opleiding doen en ik moet dan het 2de jaar 3-4 dagen per week stage lopen zou je daar ook stagevergoeding voor kunnen krijgen? en bij wat voor stageplek krijg je sneller stagevergoeding? heeft iemand hier ervaring in?

FNV Jong

Hi Bart,

Vaak geldt in de zorg een cao die een stagevergoeding verplicht. Pak die er dus bij en kijk waar je aanspraak op kunt maken.

Wat de exacte hoogte is, kan soms echter per organisatie verschillen.

We begrijpen dat het spannend is, maar tijdens een sollicitatiegesprek kun je altijd vragen naar de hoogte van een eventuele vergoeding.

Laura

Hoi,
Ik heb op een bbl plaats bij kraamzorg instelling gesolliciteerd.
Bij gesprek kreeg ik te horen dat eerste 8 weken moet ik 5 dagen in de week naar school , die ligt 90km van me woonplaats en de km worden niet vergoed. Daarna moet ik stage lopen met een gediplomeerde kraamverzorgende. En krijg maar 4uren contract (maar ga eel fulltime stage lopen) dus rond 100e per maand, en de werkomgeving in de stral van 80km , die km worden ook niet vergoed. Pas na dat me stagebegeleider goed keurd, dat is al genoeg zelfstandig ben krijg ik 15u contract ( maar nog steeds fulltime stage) en dan pas gaan ze me km vergoeden. Nog toevoegen dat ze gaan me school kosten betalen en ben 27 jaar. Graag wil ik weten of dat alles mag?

FNV Jong

Hi Laura,

We zullen eerlijk bekennen dat het een en ander een beetje dubieus klinkt, maar de stage is wettelijk niet geregeld wat stagebedrijven heel veel vrijheid geeft als het gaat om de stagevoorwaarden.

Annoniem

Ha,

Ik doe een BBL opleiding en werk 32 uur in de week, geld er dan ook een minimumloon van 182 euro in de maand? of is dit voor een BOL opleiding?

Al vast bedankt voor uw reactie!

FNV Jong

Hee,

Dat hangt geheel af van wat jullie op papier zijn overeengekomen. De stage is namelijk niet wettelijk geregeld. Pak de stageovereenkomst er dus even bij en kijk wat jullie hebben afgesproken.

Marit

Hoi,
Een vraagje..op de salarisstrook ( stagevergoeding ) staat bij het aantal uren : 36.
Maar ik werk 40 uur per week.
Dat klopt toch niet ?

FNV Jong

Dat is een beetje vreemd, maar zal waarschijnlijk geen invloed hebben op de hoogte van jouw stagevergoeding. Heb je dit al besproken met jouw stagebegeleider? Ik stel voor dat je dat even doet. Je kunt best aangeven dat je jouw loonstrookje simpelweg niet helemaal begrijpt.

Wellicht bouw je op die manier vakantie-uren op, maar misschien ook niet. Wat dat betreft zijn de afspraken die op papier staan leidend bij stages. Pak dus ook even de stageovereenkomst erbij.

Pagina's

Agenda

4 nov '16
PensioenLab - bootcamp
1 nov '16
Meet-up FNV Jong leden
De branding, Croeselaan 303, Utrecht
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties