U bent hier

Stagevergoeding

Wanneer je stage gaat lopen kun je daarvoor een stagevergoeding krijgen. Een stagebedrijf is niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. FNV Jong vindt het belangrijk dat jongeren een eerlijke beloning krijgen tijdens hun stage. Zeker wanneer je een langere tijd rondloopt op je stageplek, draai je vaak mee als volwaardige collega. Op deze pagina vind je de gemiddelde stagevergoeding per opleiding.

Heb je vragen over je stagevergoeding of problemen op je stage waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong en wij staan altijd voor je klaar!

Een redelijke stagevergoeding ligt vaak tussen €250 en €350. Toch verschilt de hoogte van de vergoeding vaak per opleidingsniveau, studiejaar en relevante werkervaring. 

 

FNV Jong tip:

Soms zijn er binnen een bedrijf ook duidelijke afspraken gemaakt in de cao over de hoogte van de stagevergoeding en een mogelijke onkosten- en reiskostenvergoeding. Check deze daarom altijd!

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Melissa

Beste FNV,

Ik ga stage lopen bij rabobank voor 36 uur per week, ik ben 3e jaars hbo student HRM. Echter staat boven de vacature een stage vergoeding van 340 per week, dit stond ook bij meerdere vacatures van rabobank van andere opleidingen. In de vacature tekst staat het volgende vermeld:

Je ontvangt van ons een aantrekkelijke stagevergoeding (€ 340,- o.b.v. hbo, 36-urige werkweek).

Nu vraag ik mij dus af of dit werkelijk 340 euro per week zal zijn aangezien dit meer is dan je gebruikelijk hoort.

Ik hoor het graag!

Renee

Momenteel doe ik havo4 en zit ik in een maatwerktraject waarbij ik 2 dagen school ga en 3 dagen stage. Krijg je als je op havo zit ook betaald voor een stage of ligt dat aan je stageplek?

FNV Jong

Hey Renee,

Dat ligt inderdaad aan de stageplek. Klinkt interessant! Is het ook een beetje leuk?

Wil je ons wat meer hierover vertellen? Bel ons dan vooral een keertje :)

Daisy

Beste FNV,

Vanaf februari ga ik 10 maanden stage lopen voor 32 uur per week.

In het contract van het bedrijf staat dat stagiaires een stagevergoeding (300+) krijgen o.b.v. een 36-urige stageweek conform GGZ CAO.

Echter staat in het aanmeldingsformulier van het bedrijf (met al mijn gegevens) bij bruto-maandsalaris dus wél een bedrag van (300+)
.
Tevens moet ik mijn bankgegevens geven en een loonbelastingverklaring invullen en leveren.

Het contract werd mij een aantal dagen na de aanmeldingsformulieren toegestuurd.

Ik vraag mij nu dus af, of ik dit maandbedrag (300+) wat op het aanmeldformulier nieuw personeel staat, ook krijg? Aangezien ik niet 36 uur maar 32 uur stage loop.

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Groetjes,
Daisy.

FNV Jong

Hoi Daisy,

Wij nemen aan dat je naar rato een vergoeding zal ontvangen. Dat komt neer op (€ 300 / 36) x 32 = € 266,67

Arjen

Hoi fnv,
Ik volg de opleiding ict beheerder niveau 4,
En voor mijn eind stage (4e jaars) loop ik bij een bedrijf waar ik geen enkele vergoeding krijg toch moet ik alleen naar klanten en de klanten laten betalen per uur dat ik daar bezig ben (50,00)
Mag ik überhaupt zonder begeleiding naar klanten en moet ik ze daar ook de volle prijs voor laten betalen.( het kost mij trouwens geld om op stage te komen omdat ik met de auto moet aangezien er geen bussen zijn die er langs komen)
Groet,
Arjen

FNV Jong

Hey Arjen,

Het is zoals je zelf al aanvoelt wel de bedoeling dat je goed begeleid wordt tijdens jouw stage. Als dat niet gebeurt, maar wel wordt verwacht dat je 50 uur per week aan de slag gaat, lijkt het alsof je als 'reguliere' werknemer bent aangesteld. Dan zou je natuurlijk ook op z'n minst het minimumloon moeten verdienen.

Ik zou dit eerst even goed bespreken met de school, als ik jou was. Daarna is het zeker een idee om eventueel na te denken over vervolgstappen.

Arjen van der Zee

Hallo fnv,
Bedankt voor jullie hulp.
Het is momenteel ook zo dat ik een niveau 2 gediplomeerde moet in werken.
Deze komt van uit de gemeente bij het bedrijf te werken vanwege een gedragsstoornis ik denk dat ik het beste de bond hier over kan bellen

Sandy

Hallo FNV,

Vanaf februari ga ik 9 weken lang stage lopen, 16 uur per week. Alle stagevergoedingen gaan uit van 38+- uur per week. Hoeveel krijg ik voor die 16 uur, 1e jaars hbo?

Jennifer

Hallo FNV

Ik heb een vraag aan jullie, binnen kort ga ik stage lopen als 2de jaar verpleegkundige. Mijn praktijk begeleider heeft aangegeven dat ik 1 weekend in de maand stage moet lopen, aangezien ik 1 dag in het weekend werk zegt me praktijk begeleider dat ze dat 1e weekend verdeelt over 2 weekenden. Nou is mijn vraag mag dit???

Vriendelijke groet,
Jennifer

FNV Jong

Hoi Jennifer,

Stages zijn officieel wettelijk niet geregeld. Jullie mogen geheel zelf bepalen hoe invulling wordt gegeven aan de stage. Verder geldt: afspraak is afspraak.

De manier waarop zij dat ene weekend 'opsplitst' lijkt mij daarbij ook niet ongepast.

Robin

Hoi,

Mijn hogeschool bood een minor aan waar ze een paar studenten een half jaar bij een bedrijf plaatsen. Dit kostte het bedrijf ongeveer 2000 euro voor begeleiding e.d. We hebben 3 terugkomen dagen gehad en zaten verder alleen maar bij het bedrijf. De school heeft dus in principe onze stagevergoeding. Mag dit?

Mvg

FNV Jong

Hi Robin,

Er zijn geen wettelijke regelingen die deze handeling expliciet verbieden. Je hebt een minorvak gevolgd in een bedrijf. Dit vak heb je gevolgd in het kader van je opleiding. Het gevolgde vak was een minor, dit is iets anders dan een stage. De school heeft dus geen stagevergoeding ontvangen.

Het een en ander hangt wel af van de exacte omstandigheden van het geval, maar uitgaande van enkel de bovenstaande informatie lijkt de hogeschool in zijn recht te staan om deze constructie toe te passen.

Jo

Mijn dochter heeft een stage waarbij in de vacature stond dat ze een stagevergoeding bieden. Tijdens een gesprek met het stagebedrijf is de hoogte van de vergoeding besproken. Vervolgens heeft ze een bevestigingsmail gekregen met de melding dat ze toch geen stagevergoeding krijgt. Staat ze hier in haar recht om toch te vragen om de vergoeding? Het staat zwart op wit in de vacature en in theorie is er een mondelinge afspraak gemaakt.

FNV Jong

Hey Jo,

Er lijkt inderdaad sprake te zijn van een mondelinge overeenkomst. In hoeverre uw dochter zich hierop kan beroepen ligt erg aan de exacte omstandigheden van het geval.

Het kan een idee zijn om ons een mailtje te sturen, dan kunnen we samen met uw dochter naar de situatie kijken.

Essie

Hoi,

Ik liep twee maanden stage bij een fysiotherapeut. Mij werd er verteld dat ik recht had op een stagevergoeding. Oud stagiaires hebben dit uitbetaald gekregen. Alleen heb ik tot nu toe nog niks ontvangen. Zijn ze nog verplicht om mij mijn stagevergoeding uit te betalen?

FNV Jong

Hey Essie,
Als je recht heb
t op een stagevergoeding, dan mag je ervan uitgaan dat je deze ook zult ontvangen. Het kan een idee zijn om per mail gedetailleerder uit te legen hoe de vork in de steel zit.

Astrid

Hallo,

Mijn dochter loopt 5 dagen stage in de week in de kinderopvang. In de cao van de kinderopvang staat dat de werkgever stagevergoeding kan geven, afhankelijk van het aantal dagen per week.
Ze krijgt nu nog geen vergoeding. Kan ze dit eisen? Ze draait volledig mee want daarmee besparen ze een part timer.....
Ik vind het te zot voor woorden dat ze dit volledig gratis moet doen.
Graag uw reactie.

FNV Jong

Hoi Astrid,

Het klopt dat de kinderopvang cao richtlijnen biedt voor het aanbieden van een stagevergoeding. Helaas zijn dit slechts richtlijnen, ze kan hier geen rechten aan ontlenen.

De werkgever kan een vergoeding aanbieden, maar is hier niet toe verplicht.

Farri

Beste
Ik loop stage op een school. Doe de opleiding mbo niv 4 bol.
Er zijn bij mij 3 werkdagen en de rest school.
Ze beginnen vanaf 8 tot 3 a 4 uur.
Krijg ik kans oo een vergoeding voor mijn vog en voor mijn uren

FNV Jong

Hoi Farri,

Of je een vergoeding ontvangt voor je stage ligt aan de afspraken die tussen jou en het leerwerkbedrijf gemaakt zijn. Val je onder een cao? Dan kan hier aanvullende regelgeving in staan over stagevergoedingen.

Renzo valentijn

hey ik had een vraag over stage vergoeding ik loop 8 u stage maar dat loop vaker uit tot wel 12 u zou ik dan een stage vergoeding kunnen vragen ?

FNV Jong

Hoi Renzo,

Of je in aanmerking komt voor een stagevergoeding is afhankelijk van de afspraken die je met het leerwerkbedrijf gemaakt hebt.

Ontvang je een stagevergoeding naar rato? Dan is het goed mogelijk dat je aanspraak maakt op een hogere stagevergoeding.

Ontvang je geen stagevergoeding? Dan is het waarschijnlijk dat de extra stage uren hier geen verandering in brengen.

Evi

Beste FNV,

Ik doe de opleiding MBO 2 medewerker dierverzorging(dierenverzorging), en zit in het 1e jaar van deze opleiding. Ook loop ik stage, maar toch zou ik graag willen weten of ik nou wel of niet een vergoeding zou kunnen eisen. Ik loop 2 dagen in de week stage op maandag en woensdag, bij een paarden pensionstal. Op mijn stage dagen werk ik hier van 8u 's morgens tot 16u 's middags, maar dit loopt vaak uit tot 16.30u. Hierbij doe ik wel net zoveel werkzaamheden als een collega(werknemer) van mij die daar in dienst is, en soms zelfs nog wel meer werkzaamheden. En vaak zijn dit zware werkzaamheden zoals de stallen uitmesten(vaak wel 10 van de 14 stallen), opstrooien(stro in de stallen gooien) alles vegen ook buiten, mest uit de weien halen, paarden buiten zetten en weer naar binnen halen, paarden poetsen en nog veel meer dingen. Maar dit zijn geen dingen waarvan ik echt zou kunnen leren, maar dit is veel arbeid verrichten wat alleen maar in het voordeel is van mijn bedrijf. Dus zou ik hiervoor een vergoeding kunnen eisen of niet?

Al vast bedankt voor het lezen van dit bericht en graag zo snel mogelijk een reactie terug.

MVG Evi

FNV Jong

Hoi Evi,

Of je een vergoeding kunt eisen of niet ligt erg aan de exacte omstandigheden van het geval.

In jouw geval loop je stage waarbij je ervaring opdoet in het werken met paarden en het onderhouden van hun stallen. Dit is inderdaad best zwaar, fysiek werk.
Als dit in het kader van je opleiding gebeurt, dan is het bedrijf waar je stage loopt niet verplicht om je een vergoeding aan te bieden. Wel zou je hierover in gesprek kunnen gaan met je werkgever en hiervoor kunnen vragen.

Matijs

Ik ben 4e jaars student, opleiding civiele techniek op hbo niveau en ik ben opzoek naar richtlijnen voor de vergoeding voor een afstudeerder in mijn richting.

FNV Jong

Hey Matijs,

Harde richtlijnen zijn helaas niet beschikbaar. Wel kun je kijken naar wat de Nationale Stagemonitor 2016 te zeggen heeft over stagevergoedingen in de technieksector.

De nationale stagemonitor 2016 stelt dat de gemiddelde stagevergoeding op HBO-niveau in 2016 €286,- bedraagt. De sector techniek biedt hierbij gemiddeld de best betaalde stageplaatsen aan, met een gemiddelde vergoeding van €334,-.

Sandra

Dag FNV,

Binnenkort start ik met een stage van 4 dagen/week, voor drie maanden in een verpleeghuis, als derdejaars logopediestudente. De stagebegeleider heeft het gehad over een stagevergoeding conform het geldende cao daarvoor. Ik heb gezocht naar het cao wat geldig is voor in een verpleeghuis, maar kan daar niks concreets vinden over hoeveel de stagevergoeding is voor een paramedische studie stagiaire. Kunnen jullie mij hierbij helpen?

Groet

FNV Jong

Hey Sandra,

Om jouw vraag goed te beantwoorden is het belangrijk om te weten onder welke cao je valt. Helaas kan ik dat uit je vraag zelf niet duidelijk krijgen. Wij kunnen je helpen bij het vaststellen van de hoogte van je stagevergoeding, maar daar hebben we wel aanvullende informatie over nodig.

Het kan een idee zijn ons hier een mailtje over te sturen.

Gijs

Mijn dochter liep stage bij de HEMA, waar zij 100%, 40 uur per week werd ingedeeld als volwaardig medewerker. (De hele dag achter de kassa), zonder enige vergoeding te ontvangen.
Betaalde oproepkrachten konden zo thuisblijven en de HEMA had gratis personeel.
Het wordt tijd dat deze schandalige manier van doen wordt gestopt en dat er een wettelijke regeling komt voor stagiaires.
Hoog tijd, dat FNV deze kwestie bij de politiek onder de aandacht brengt.

Daniel

Beste Gijs,

voor wat het waard is; dit zegt de rijksoverheid over deze situatie:

"Voert u gewoon werk uit? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst en heeft u ten minste recht op het wettelijk minimumloon. Voor zowel een stage als een werkervaringsplek geldt dat het niet nodig is dat een opleiding wordt gevolgd."

zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/vraag-en-antwoord/m...

FNV Jong

Beste Gijs,

Wat jammer dat uw dochter de dupe is geworden van deze handelingen van haar stagebedrijf. Wij delen uw zorgen over de wetteloosheid van de stageperiode. Wanneer de lijn tussen stage en volwaardig medewerker wordt overtreden kun je hierover wel in beklag gaan bij de stageafdeling van haar opleiding. In beginsel dienen zij samen met het stagebedrijf zorg te dragen voor een goede afwikkeling van de stage.

Het aan de kaak stellen van de grootschalige problematiek rondom het lopen van een stage is een punt waar wij ons als belangenbehartigingsorganisatie voor jongeren sterk voor maken in het politiek bestek. Wij zetten ons in om soortgelijke situaties zowel in het heden als in de toekomst te voorkomen.

Sascha

Beste FNV,

Ik loop sinds kort stage bij een bedrijf dat onder de Grafimedia CAO valt. Het bedrijf betaalt mij echter veel te weinig (probeert actief gebruik te maken van 'onwetendheid van de student'). De CAO zegt dat ik als MBO-student 300,00 hoor te krijgen (excl. reiskosten). Welke rechten kan ik ontlenen aan deze CAO? Mag ik mijn verdiende loon gewoon opeisen?

Bij voorbaat dank.

FNV Jong

Beste Sascha,

Ik heb de Grafimedia cao erbij gepakt voor je om te kijken of je inderdaad aanspraak maakt op een stagevergoeding. Op dit moment is de Grafimedia cao 2015-2018 van kracht. De regeling waar jij naar refereert staat in de cao van 2012-2017.

Deze cao is niet meer van kracht nu reeds een nieuwe cao is afgesloten met als ingangsdatum 1 november 2015.

Aangezien in de huidige cao geen regeling is opgenomen met betrekking tot een stagevergoeding maak je hier in beginsel geen aanspraak op.

Als je van mening bent dat een stagevergoeding voor jou erg belangrijk is kun je hier altijd een gesprek over aanvragen bij je stagebegeleider en kijken of er ruimte is om hierover te onderhandelen.

Sascha

He, jammer! Bedankt :D

Janneke

Mijn dochter loopt een half jaar fulltime stage bij een bedrijf waar alleen stagiaires "werken". Er zijn 2 eigenaren en de rest is stagiaire. Mijn dochter doet in haar eentje de klantenservice van dit bedrijf. Ze krijgt geen cent hiervoor en ook geen reiskosten mocht ze met de auto gaan.
Mijn vraag is of een bedrijf op deze manier mag draaien. Het komt bij mij nogal over als "uitbuiten van stagiaires".

FNV Jong

Hoi Janneke,

Helaas zijn de rechten van stagiaires niet wettelijk geregeld. Wanneer uw dochter van mening is dat haar werkzaamheden het doel van de stage overschrijden raad ik haar aan om in eerste instantie contact op te nemen met het stagebureau van haar school.

Mocht dit geen relaas bieden, dan is het misschien een idee om contact op te nemen met het Meldpunt Stagemisbruik via http://meldpuntstagemisbruik.nl/.

roos

Hallo

Ik wil stage lopen voor een buitenlands bedrijf. Ze willen een vergoeding betalen. Hoe zit het dan met contract en hoe regel ik de belasting en sociale diensten? Het bedrijf zit in Zwitserland.

FNV Jong

Hey Roos,

Om dubbele belasting te voorkomen hebben Nederland en Zwitserland een belastingverdrag afgesloten welke het mogelijk maakt om in Zwitserland ontvangen inkomsten in Nederland te belasten.

Om duidelijk te krijgen wat voor effect dit zal hebben kun je het beste contact doordeweeks tussen 8 uur ’s ochtends en 5 uur ‘s middags opnemen met de Belastingtelefoon op 0800-0543. Zij kunnen je goed verder helpen.

darion

hallo,

Ik ben momenteel werkzaam onder een flex contract maar ik moet binnenkort stage lopen. Kan dit tegelijkertijd bij hetzelfde bedrijf? Mijn functie in het bedrijf is hetzelfde als waar ik voor studeer "verkoop specialist".

Kan ik mijn contract gewoon door laten lopen en ook stage lopen bij het bedrijf of moet ik mijn contract stop zetten en alleen een stage contract laten lopen?

FNV Jong

Hoi Darion,

Je kunt in principe je contract gewoon door laten lopen. Wel is het handig om in je weekplanning een duidelijk onderscheid te maken tussen de uren die je voor je stage loopt en de reguliere werkuren die je maakt.

Het is verder verstandig om heldere afspraken over de invulling van je stage te maken.

Marieke

Hallo, ik heb een vraagje.

Ik ben pas begonnen met mijn afstudeerstage van HBO Pedagogiek. Het bedrijf waar ik nu stageloop is nog maar een aantal jaar bezig. Ik heb het meerdere malen over een stagevergoeding gehad. Uiteindelijk hebben ze besloten dat ik aan het eind van de stage een bedrag ontvang. Ik weet niet hoeveel dit gaat zijn, maar ze vertelden me dat dit gebruikelijk is. Ik heb nog nooit gehoord dat het op deze manier wordt afgehandeld, ik hoor van klasgenoten dat ze per maand ontvangen. Mijn vraag is dus: is het gebruikelijk om na de afstudeerstage een bedrag te ontvangen?

Ik ben al heel blij dat ik iéts krijg, wat ik niet had verwacht, maar ben bang dat 't toch straks tegenvalt.

FNV Jong

Hey Marieke,

Gewoonlijk wordt de stagevergoeding in de stageovereenkomst die je tussen jou en het stagebedrijf afsluit afgesproken. Het is dan ook vrij ongebruikelijk om na afloop van de afstudeerstage een vooralsnog onbekend bedrag te ontvangen.

Belangrijk is om er rekening mee te houden dat er geen wettelijke verplichting bestaat tot het geven van een stagevergoeding. Hierom is het slim om eventuele afspraken hierover zwart op wit te zetten.

Desley

Hallo, ik zit met een vraag.
Onlangs ben ik begonnen met bbl logistiek medewerker niveau 2 en heb een werkplek alleen de desbetreffende werkplek zegt dat ik een vergoeding van 200 euro zal ontvangen terwijl ik 32 uur per week werk. Ik ben 21 jaar en ik zou toch denken dat ik 8/9 euro per uur krijg dus gewoon een salaris een geen vergoeding.
Wat kan of moet ik nu doen?
Groetjes desley

FNV Jong

Beste Desley,

Of je bij het lopen van je BBL-stage een vergoeding of salaris ontvangt verschilt per werkplaats. Om in aanmerking te komen voor een salaris moet je naast je praktijkovereenkomst ook een arbeidsovereenkomst zijn aangegaan.

Het is handig om na te vragen of een cao van toepassing is op de organisatie waar jij werkzaam bent. Zo ja, dan is het mogelijk dat je recht hebt op een hogere vergoeding.

Stan

Beste fnv,
Ik zit in het 1e jaar van de opleiding apothekersassistent en ik moet binnenkort stage gaan lopen en nu is mijn vraag of ik een stagevergoeding moet krijgen

FNV Jong

Beste Stan,

Het aanbieden van een stagevergoeding is geen verplichting. Wel kun je in overleg treden met de stagebegeleider op je werkplaats om onderling tot een afspraak te komen over een vergoeding.

Frank

Hallo fnv.

Ik volg een opleiding Handhaver Toezicht mbo 3 opleiding in het 2de jaar. Ik volg nu een stage van 20 weken 5 dagen per week en krijg hierbij geen stage vergoeding niks terwijl je wel als waardig collega meeloopt. Andere klasgenoten die ergens anders lopen krijgen wel stage vergoeding en ik niet. Is het in dit geval ook niet verplicht?

Mvg. Frank

FNV Jong

Hoi Frank,

Het betalen van een stagevergoeding is niet wettelijk geregeld en dus in principe niet verplicht. Meestal wordt een eventuele stagevergoeding afgesproken voor je je stagecontract ondertekent.

B

Beste FNV,

Op het moment loop ik stage op een redactie, ik volg de opleiding redactioneel medewerker (MBO4) en ben nu derdejaars. Van 1 september tot 31 december is dit nog 4 dagen per week 32 uur, vanaf 1 januari tot 28 April is dit 40 uur per week (afstudeerstage) Krijg ik hiervoor een stagevergoeding of is dat niet verplicht?

Mvg B.

Pagina's

Agenda

1 mrt '17
ETUI cursus Youth Mobility
Henri Polaklaan 9 Amsterdam
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties