U bent hier

Vakantie & vrije dagen

Aantal vakantiedagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Werk je 16 uur , dan heb je recht op 4 x 16 uur = 64 uur. Dit is het wettelijk minimum en worden ook wel je wettelijke vakantiedagen genoemd. Als je vakantiedagen opneemt, krijg je je loon doorbetaald. De wettelijke vakantiedagen kun je niet laten uitbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt. Dit in tegenstelling tot de bovenwettelijke vakantiedagen die je kunt krijgen. Dit zijn de vakantiedagen die je van je werkgever krijgt bovenop de wettelijke vakantiedagen. Over deze extra dagen - die veelal zijn afgesproken in de cao - kun je afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld.

Opnemen vakantiedagen

Wij raden je aan om je vakantie op tijd en schriftelijk aan te vragen. Je werkgever is wettelijk verplicht om jou de gelegenheid te bieden je vakantiedagen op te nemen. Hij moet in principe met  je verlofaanvraag instemmen en mag dit alleen weigeren als jouw vakantie tot grote problemen voor het bedrijf leidt (er moet sprake zijn van een zwaarwegende bedrijfsbelang). De werkgever kan tot uiterlijk 2 weken na ontvangst van je vakantie-aanvraag schriftelijk bezwaar maken. Doet hij dat niet, dan is de vakantie vastgesteld naar jouw wensen.
Feestdagen

Naast de 4 weken vakantie (of meer) kan het zijn dat je ook op nationale feestdagen (doorbetaald) vrij krijgt. Of je vrij bent of moet werken is niet wettelijk bepaald en hangt af van wat er in de cao staat of wat je met je werkgever hebt afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor een eventuele toeslag die je krijgt voor het werken op een nationale feestdag. Of je voor een toeslag in aanmerking komt is afhankelijk van wat erover in de cao of in de arbeidsovereenkomst staat.

Deze nationale feestdagen zijn:
 

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben.

All-in loon

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers een all-in loon uitbetalen. Dit houdt in dat je vakantiegeld al in je loon is doorberekend. De werkgever mag dit alleen doen met jouw toestemming. Je ontvangt je vakantiegeld dus niet in juni, maar elke maand waardoor je loon iets hoger lijkt. Als je vakantiedagen ook zijn berekend in je loon, dan verdien je maandelijks nog iets meer. De werkgever mag de vakantiedagen alleen uitbetalen als de cao dat uitdrukkelijk toestaat en als je in de gelegenheid wordt gesteld om (niet doorbetaalde) vakantie op te nemen. 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

D.

Hallo,

Ik werk fulltime als VIG in een verpleeghuis.
Afgelopen jaar had ik een weekend vrij gevraagd (7 maanden vooraf aangevraagd), welke werd afgewezen.
Om deze reden heb ik afgelopen jaar in juli een weekend vrij aangevraagd voor juli dit jaar. Een jaar van tevoren dus. Ondanks de drukke vakantieperiode op mijn werk, lijkt mij een jaar vooraf vrij aanvragen ruim voldoende om dit te regelen.
Mijn aanvraag is vorig jaar korte tijd later goedgekeurd. Nu is mijn werk sinds kort over gegaan op een nieuwe manier van roosteren. De verlofwensen moesten om deze reden opnieuw worden aangevraagd. Er werd gezegd dat verlof welke al was goedgekeurd, vanzelfsprekend weer werd goedgekeurd.
Nu blijkt dat afgelopen week mijn aanvraag voor verlof is afgewezen, met als reden de drukke vakantieperiode.
Kan men dit zomaar doen of heb ik nog een kans om tóch mijn verlof te krijgen welke in eerste instantie vorig jaar al was goedgekeurd?
Het gaat ook om een festival waar ik al meer dan 10 jaar jaarlijks naar toe ga en ik veel waarde aan hecht. Weet niet of dit extra kan meewegen.

Marije

Hallo. Ik heb een contract voor onbepaalde tijd in de kinderopvang (werk 2 dagen). Nu heb ik ander werk gevonden. Nu zie ik dat de opzegtermijn 2 maanden is. Heb ik dan nog recht om mijn vakantiedagen op te nemen waardoor ik eerder kan stoppen? Of moet ik echt 2 maanden wachten? Ik kan bij mijn nieuwe baan zo snel mogelijk beginnen.

Cindy

Hoi,
Ik werk als leerling verzorgende IG in een verpleeghuis.
Krijg ik op feestdagen doorbetaald als ik die dag niet werk of ingepland sta? Ik heb een contract van 27 uur pw.

Marjan

Ik kreeg vanmorgen te horen dat wij onze vakantiedagen en adv dagen voor 1 april vast moeten leggen. Tot de maand september.
Dat ze de vakantie vroeg willen weten snap ik, maar wij kunnen nu toch nog niet weten wanneer we een losse vakantiedag (snipperdag) willen in die periode..Zijn wij verplicht die nu al door te geven?

Harde werker

Hallo,

Ik ben 15 jaar en werk sinds een kleine 2 maanden bij de jumbo. Mijn ouders hebben een vakantie geboekt voor tijdens de carnaval vakantie en hiervoor heb ik dus 4 weken van te voren vrij gevraagd. De leidinggevende geeft aan dat ik geen vrij kan krijgen omdat iedereen vrij wil zijn. Ik zou als 15 jarige maar alleen thuis moet blijven, maar dat mag niet van mijn ouders. Ik krijg mijn rooster steeds 2 weken van te voren en nam aan dat als ik het 4 weken van te voren zou melden, dit voldoende was. Er zijn geen duidelijke richtlijnen zover ik weet.
Mijn vraag is of ik echt verplicht kan worden om te werken.

Fab

Hallo, op mijn salarisafrekening zie ik dat de werkgever brutoloon en vakantiereservering (8%) uitbetaald wat opgeteld overeenkomt met wat afgesproken is als brutoloon in het contract (o-uren). In het contract wordt alleen melding gemaakt van brutoloon (met inhouding van loonheffing en andere wettelijke inhoudingen) en geen vakantiegeld, maar vakantiegeld heb je zowiezo recht op. Maakt de werkgever een vergissing?? Moet de werkgever mij het afgesproken brutoloon en daarnaast 8% vakantiegeld uitbetalen?

Sophia

Ik had nog 4 vakantie dagen over van vorig jaar nu heb ik deze opgenomen volgende week maar nu moet ik in 4 dagen tijd 35 uur werken mag dit ? En heb ik normaal ook geen recht op nog 2 vrije dagen die je normaal elke week verplicht krijgt in een week

Mevrouw

Hallo,

ik heb een vraagje ik werk al een aantal jaar voor een bedrijf en zou graag op bepaalde feestdagen vrij willen zijn dat gaat via ons gewoon in een agenda schrijven en meestal krijg je die gewoon als je een van de eerste personen bent die vrij wilt, maar waar ze dit jaar mee begonnen zijn is dat ik geen vrij kan vragen op de nationale feestdagen die hebben ze doorgekrast in de agenda. Ik zou graag willen weten of zij dit mogen doen en wat mijn rechten zijn hier tegen.

Alvast bedankt

FNV Jong

Geachte mevrouw,

Dat mogen ze doen, maar ze moeten wel goed onderbouwen waarom die keuze is gemaakt. Doen ze dat niet, dan geeft dat jou wel de mogelijkheid om alsnog op die dag vrij te nemen. Een randvoorwaarde is wel dat je (schriftelijk) minimaal twee weken van tevoren hebt aangegeven dat je op die dag vrij zal nemen.

martie

ik heb een 0 urencontract voor 8 maanden en deze verloopt over 3 weken
in mijn contract staat dat ik 1 maand van te voren moet horen of dit verlengd wordt , maar dat is niet gebeurd,wordt mijn contract nu automatisch met 8 maanden verlengd en hoe vaak mag dit.

FNV Jong

Hey Martie,

Dit betekent niet dat jouw contract nu verlengd is. Als je door blijft werken nadat die 8 maanden voorbij zijn, wordt hij wel verlengd voor 8 maanden.

Nu jouw werkgever niet heeft verteld of jouw contract wel of neit verlengd wordt, moet hij een boete aan jouw betalen. Per dag dat hij te laat is, loopt die boete op.

Desiree

Ik heb een vraagje. Ik heb een 0 uren contract in de kinderopvang. 14 april heb ik een bruiloft en heb daar in oktober al verlof voor gevraagd. Nu er personeelswijzigingen zijn , willen ze mijn verlof in trekken .. mag dit zomaar? ik mag toch aangeven wanneer ik niet kan werken met een 0 urencontract.

Doris

Hoi, ik heb een contract voor 9 uur op een BSO.
In de vakantie maak ik 32 uur. Als ik nu in deze vakantieweken een week vrij wil nemen dan halen ze 32 uur van mijn vakantie uren af. Dan moet ik de weken dat ik wel werk een dag extra werken. Volgens mij gaat er hier iets helemaal mis. Dit kan toch niet. Graag hoor ik u beving hierover.
Groetjes Doris

FNV Jong

Hey Doris,

Dat is inderdaad best apart. Iets lijkt inderdaad mis te gaan, als een week werk voor jou normaal gesproken gelijkstaat aan 9 uur en zij 32 uur van jouw vakantiesaldo afhalen.

Is het misschien een idee dat je mij een e-mailtje stuurt met wat meer info? Dan kan ik met je meekijken. We hebben trouwens je achternaam van de website afgehaald. You never know. ;)

esma

hoi,
ik had een vraag wat betreft vakantie aanvraag.
ik werk in de zorg vvt en ik heb een 1-uren contract. ik heb voor de zomer 4 weken vakantie aangevraagd maar de rooster maker heeft mij verteld dat ik maar 3 weken kan krijgen. klopt dit?

FNV Jong

Hey Esma,

In het algemeen kan elke werknemer per jaar vier weken vakantie aanvragen. Soms worden afspraken gemaakt over hoeveel weken je maximaal in een keer kan opnemen. Ook kan het zo zijn dat je nog niet voldoende vakantiesaldo hebt om vier weken weg te blijven.

Een beetje moeilijk voor ons om in te schatten of de roostermaker gelijk heeft, zonder jouw contract door te kunnen lezen.

Anne

Wat is de 13 wekenregeling? PostNL haalt meer vakantie uren van mijn lijst af dan dat ik in werkelijkheid heb opgenomen. Daardoor ontstaat er een negatief vakantie uren saldo, terwijl dat niet zo is (ik heb zelfs uren over). Zij zeggen dat ze deze uren hebben uitbetaald en refereren aan deze 13 weken regeling, maar dan kom ik ieder jaar meer vakantie uren tekort. Ik vind dit raar en mijn teamleider kan het ook niet uitleggen. Graag uw reactie.

FNV Jong

Hey Anne,

PostNL werkt sinds kirt met een nieuw urenregistratiesysteem. Dit systeem kijkt naar jouw werkgeschiedenis, en stelt jouw gemiddelde aan werkuren vast op basis van hoe veel jij de afgelopen 13 weken gewerkt hebt.

In juridische termen kun je zeggen dat PostNL het zogenaamde 'rechtsvermoeden arbeidsomvang' automatisch toepast.

In jouw geval heeft dit een interessant gevolg gehad. Ik stel voor dat je contact opneemt met de salarisadministratie van PostNL mocht je hier meer duidelijkheid over willen hebben.

Yasemin

Hallo,

Ik werk bij de action en heb een 4-12 uur contract maar werk zeker wel 25 uur zelfs meer. Nou heb ik begrepen dat ik dus niet al me uren uitbetaald krijg maar deels dus als verlof uren staat. Kan iemand me nou precies uitleggen hoe het zit want ik heb er niet echt verstand van.

FNV Jong

Hoi Yasemin,

Het is mogelijk dat jij in jouw arbeidsovereenkomst afgesproken hebt dat alle overuren als verlofuren worden aangemerkt.

Voor een volledig beeld zouden we de arbeidsovereenkomst moeten bestuderen. Voor onze leden zoeken we graag uit hoe de vork exact in de steel steekt.

Reiner

Hoi,

Mag een werkgever (zonder overleg met de werknemer) de (5) bovenwettelijke vakantiedagen vaststellen binnen de onderneming als verplichte vrije dagen?

In mijn geval betreft het de CAO-Bouw&Infra, waarbij de geldswaarde van de bovenwettelijke vakantiedagen door de werkgever gestort wordt in het Tijdspaarfonds (Individueel budget).

M.a.w. mag een werkgever dagen/geldswaarde uit het tijdspaarfonds (individuele budget) opeisen voor een verplichte vrije dag binnen de onderneming?

Met vriendelijke groet,
Reiner

FNV Jong

Hoi Reiner,

Als ik het goed heb begrepen worden jouw bovenwettelijke vrije dagen in geld in jouw tijdspaarfonds gestort. Werkgevers maken met de werknemer afspraken over de invulling van het tijdspaarfonds. De vijf bovenwettelijke vakantiedagen vallen onder Saldo Dagen. Dit is een onderdeel van het tijdspaarfonds, en mag door de werkgever gebruikt worden om te voorzien in een verplichte vrije dag.

Het een en ander is wel afhankelijk van de onderling gemaakte afspraken hierover en de exacte omstandigheden van het geval.

Marcel

Mijn vriendin werkt bij de action en heeft een contact voor 38 uur per week! Nu wordt ze regelmatig voor minder uren per week ingepland en wordt dat aangevuld met verlof uren! Mag dat?

FNV Jong

Hey Marcel,

Je vriendin haar werkgever mag enkel verlofdagen op laten nemen op verzoek van je vriendin. De door de werkgever gebruikte constructie is niet toegestaan.

Het een en ander is wel afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Riley

Hallo! Ik werk bij de Jumbo en ik ben 17 jaar. Ik heb een 0 uurcontract zonder vaste avonden (rooster per week verschilt). Via een pmt geven wij onze beschikbaarheid aan en als je een dag niet kan moet je een verlofaanvraag indienen. Ik heb 21 januari een verlofaanvraag ingediend. Mij is verteld dat mijn werkgever deze niet mag weigeren vanwege mijn contract. 21 januari is niet mijn vaste werkdag, maar het zou kunnen dat ik ingepland kan worden. Mag mijn werkgever een verlofaanvraag weigeren? Groetjes

FNV Jong

Hi Riley,

Als jij een verlofaanvraag hebt ingediend voor 21 januari mag je ervan uitgaan dat deze in beginsel goedgekeurd zal worden. Je werkgever mag jouw aanvraag enkel weigeren als hij hier gewichtige redenen voor kan aanhalen.

Ik stel voor dat je voor de zekerheid navraagt bij je werkgever of je verlofaanvraag goed verwerkt is.

Karen

Hallo, Ik Ben werkzaam als parttimer in een winkel. Nu wil ik deze zomer 3 weken vakantie. Nu word er gemeld dat werknemers niet langer dan 2 weken vrij mogen zijn. Maar is het niet wettelijk verplicht 3 weken vrij te geven?

FNV Jong

Hey Karen,

De wettelijke verplichting waar jij naar verwijst strekt zich tot een periode van twee weken. Je werkgever is wettelijk verplicht om jou in de mogelijkheid te stellen ten minste twee weken onafgebroken vakantie op te nemen.

Het is wel mogelijk om hier in het voordeel van de werknemer van af te wijken. Ik stel voor dat je in gesprek gaat met je werkgever en kijkt of je onderling afspraken kunt maken voor een langere vakantie.

Johanna

Hallo,

Sinds 2012 ben ik werkzaam bij een recreatiebedrijf. Ik werk 4 dagen, salaris is bepaald aan de hand van het CAO boekje, Salarisschaal arbeidsduur: 38 uur per week. Dit is omgerekend naar 32 uur (4 dagen). In 2012 is mij gezegd dat ik recht had op 21 vakantiedagen per jaar als ik 4 dagen zou werken, maar sinds vorige jaar hebben wij een nieuw personeelssysteem en hebben ze dit omgezet naar 20 vakantiedagen per jaar. Klopt dit ? en mag dat ook zomaar ? In mijn contract staat dat ik recht heb op 25 vakantiedagen bij een 38-urige werkweek en dat dit naar evenredigheid zou worden aangepast.

FNV Jong

Hoi Johanna,

Onder bepaalde omstandigheden kunnen arbeidsvoorwaarden eenzijdig door de werkgever aangepast worden. Of hiervan in jouw geval sprake is kan aan de hand van de geleverde informatie niet worden vastgesteld.

Ik stel voor dat je ons een mailtje stuurt.

Daan

Ik moet 2e kerstdag werken, ik werk in de zorg. Nu willen ze 2 dagen van te voren bepalen wie er ineens door ziekte ingeroosterd wordt voor 2e kerstdag in de eind middag/avond. Ik heb al een heel kerstdiner voorbereid voor de familie omdat ik ervan uit ging eind van de middag en de avond vrij te zijn. Mogen ze mij ineens verplichten te werken? Oh ja er is een oplossing in de vorm van uitzendkracht maar die vinden ze te duur!!

FNV Jong

Hey Daan,

Of je werkgever jou mag verplichten te werken is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Ben je een oproepkracht? Dan is de kans groot dat je werkgever je kan verplichten te werken.

Ben je geen oproepkracht? Dan is die kans aanzienlijk kleiner.

Om goed vast te stellen waar jij recht op hebt zal ik aanvullende informatie nodig hebben.

Imane

Hallo,

Ik werk bij een bedrijf die open is op tweede kerstdag, nou is het zo dat de tweede kerstdag valt op mijn vaste werk dag. Is het zo dat ik verplicht vrij moet nemen omdat ze anders mij allerei toeslagen moeten doorbetalen?
Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Imane,

Ook als je vrij bent zullen ze in beginsel jouw werkuren op Tweede Kerstdag uit moeten betalen. Het een en ander ligt wel aan de omstandigheden van het geval.

Verder ligt het een en ander aan de omstandigheden van het geval, en of jouw dienstverband onder een cao valt. Het is in ieder geval niet zo dat je werkgever jou kan verplichten om verlof op te nemen zodat deze jou minder toeslagen zou hoeven te betalen.

Luke

Hallo

Ik werk al 4 jaar bij de Albert Heijn met een contract van 12 uur of minder per week. Nu komt de kerstperiode eraan en beweren zij voor de zoveelste keer dat ik geen vrij mag vragen in de periode rond kerst.. Ze weigeren dus aanvragen in de gehele kerstvakantie en al helemaal op de kerstdagen zelf. Het lijkt mij dat ik niet verplicht ben de hele dag beschikbaar te zijn toch?

Luke

FNV Jong

Hey Luke,

Het is goed mogelijk dat in de bedrijfsreglementen van de Albert Heijn waar jij werkt beperkingen worden opgelegd aan het vrij vragen in de kerstperiode. Om zeker te zijn dat je een vrij aanvraag op tijd inlevert raad ik je aan om deze minstens twee weken van tevoren in te dienen.

Op Eerste en Tweede Kerstdag zelf kan je niet verplicht worden om te werken. Dit kun je overigens ook teruglezen in je cao onder het kopje ‘arbeidstijden en arbeidsduur’.

Patrick van der maden

Hoi ik heb een vraagje mijn werkgever doet er al zes maanden over om mijn nieuwe salaris goed te krijgen ivm behalen diploma maar elke keer vrzet hij het of is er een andere reden voor.
Wat kan ik hier aan doen

FNV Jong

Hoi Patrick,

Als jij al zes maanden recht hebt op een hoger salaris, dan maak je daar in beginsel met terugwerkende kracht aanspraak op.

Ik stel hierom voor dat je dit met je werkgever bespreekbaar maakt, om samen tot een oplossing te komen. Weigert deze om het loon aan te passen? Dan kan het een idee zijn om vervolgstappen te nemen. Wij kunnen je daarbij helpen.

Dennis

Hallo,, ik werk gewoon fulltime in de bouw als metselaar 40 uur en heb een halfjaar contract maar nu hebben wij met kerst een bedrijfsluiting van 2 weken,, moet mijn werkgever mij die 2 weken dan door betalen??

Graag hoor ik antwoord terug

Mvg Dennis

FNV Jong

Hey Dennis,

Of jij je loon doorbetaald krijgt ligt aan de afspraken die met je werkgever gemaakt zijn. Zo komt het regelmatig voor dat in de bouwsector een collectieve vakantie wordt opgenomen.

Dit moet dan wel in je contract, persoonsreglement of de cao zijn vastgelegd.

Is er geen collectieve vakantieregeling van toepassing? Dan moet de werkgever het loon in beginsel doorbetalen.

Remy

Goedendag

Ik werk nu 27 maanden met een nul uren contract( werk standaard 50 uur per week) deze loopt against over 1 maand

Nu hoorde ik dat ik betaalde vakantiedagen hoorde te krijgen al die tijd naast me vakantiegeld? Klopt dit en kan ik dat alsnog laten uitbetalen?
Mvg

FNV Jong

Hoi Remy,

Als werknemer bouw je ook met een nul-uren contract gewoon vakantiedagen op. In jouw geval ben je al langer dan twee jaar in dienst én werk je gemiddeld 50 uur per week, dus het is goed mogelijk dat je hiernaast óók inmiddels een vast contract hebt met recht op vaste uren hebt.

Ik stel voor dat je jouw arbeidsvoorwaarden goed laat controleren om te kijken waar je precies recht op hebt. Mogelijk kun je inderdaad je vakantiedagen laten uitbetalen. Ben je al lid van FNV Jong? Dan kijken wij het graag voor je na.

Angela

Ik ben de afgelopen maanden standaard op vrijdag vrij geweest (vaste vrije dag, andere 4 werk ik)
Nu moet ik sinds vorige week vast op de vrijdag werken, en de maandag vrij.
Op deze manier moet ik na kerst dus 'gewoon ' 4 dagen werken.
Kan ik 'eisen' dat ik die vrijdag vrij ben?

FNV Jong

Beste Angela,

Als jij tot nu toe altijd vrij bent geweest op de vrijdag, en jij op deze dag andere verplichtingen hebt, dan moet jouw werkgever hier rekening mee houden. Het is niet de bedoeling dat je werkgever je standaard werktijden aanpast zonder dat jij hier akkoord mee gaat.

Het een en ander is wel afhankelijk van wat je met de werkgever hebt afgesproken over je werktijden.

Eileen

ik heb een nul uren contract maar heb 3 'vaste' werkdagen. Als ik ruim van te voren (binnen de afgesproken tijd) een vrij/vakantie aanvraag doe, willen mijn werkgevers dat ik voor mijn vaste dagen zelf vervanging regel. Mag dit? Of moeten zij dit zelf doen?

En dan nog een vraag, moet ik uitbetaald worden bij ziekte als dat valt op mijn vaste werkdagen?

FNV Jong

Hoi Eileen,

Als jij een verlofaanvraag hebt ingediend, dan mag hij deze in principe alleen weigeren als hij hier een gewichtige reden voor heeft. Kijk voor de zekerheid na of in jouw eventuele bedrijfsreglement of contract afspraken staan over het aanvragen van vrije dagen. Vervanging moet door de werkgever geregeld worden.

Of je uitbetaald moet worden bij ziekte ligt aan de exacte omstandigheden van het geval. Hier kan ik zonder jouw contract in te zien niet concreet iets over zeggen. De uren dat je ingeroosterd stond maar vanwege ziekte niet kon werken hoor je in ieder geval uitbetaald te krijgen.

Rianne

Kan dit nergens vinden:
Ik heb een 0 uren contract en werk al 6 maanden achter elkaar op dezelfde dagen en tijdstippen. Nu komt kerst eraan en dat valt op 1 van mijn oproepdagen. Ik ben benieuwd of ik die dag ook uitbetaald krijg. Het is een feestdag en dan is iedereen uit het bedrijf gewoon vrij. Hopelijk weten jullie het antwoord.

FNV Jong

Hey Rianne,

Of je in aanmerking komt voor doorbetaling op erkende feestdagen zoals kerst kun je in principe in je cao teruglezen.

Vaak is het zo dat wanneer je normaalgesproken op de dag waarop kerst valt ingeroosterd zou worden, je deze ook uitbetaald krijgt indien je werkplaats gesloten is.

Cindy

Even een vraaagje, ik kom er zelf even niet uit.
Ik heb 3 jaar met een 0 uren contract gewerkt (gemiddeld 40 uur per week gewerkt) en sinds halverwege dit jaar een vast contract voor 20 uit per week, echter werk ik er gemiddeld 45. Hoe zit zit met vakantiedagen? Ik heb wettelijk 80 uur maar hoe zit dat met de uren welke ik meer werk?

FNV Jong

Hey Cindy,

Je maakt in principe jaarlijks aanspraak op vier maal het aantal uren dat je gemiddeld per week werkt. Wanneer jij meer werkt dan jouw contracturen, dan moeten de meer-uren meegerekend worden voor de vaststelling van je vakantiedagen.

Het kan een idee zijn om de hierover gemaakte afspraken in je arbeidsovereenkomst en cao na te lezen.

Als er onduidelijkheden zijn over je huidige vakantiedagensaldo kun je dit vaak wel bespreken met je manager.

Pagina's

Agenda

1 mrt '17
ETUI cursus Youth Mobility
Henri Polaklaan 9 Amsterdam
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties