U bent hier

Vakantie & vrije dagen

Aantal vakantiedagen

Per jaar heb je recht op minimaal 4 weken vakantie. Dat is 4 keer het aantal uren dat je (gemiddeld) per week werkt. Als je 10 uur per week werkt, dan heb je recht op 4 x 10 uur = 40 uur vakantie. Werk je 16 uur , dan heb je recht op 4 x 16 uur = 64 uur. Dit is het wettelijk minimum en worden ook wel je wettelijke vakantiedagen genoemd. Als je vakantiedagen opneemt, krijg je je loon doorbetaald. De wettelijke vakantiedagen kun je niet laten uitbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt. Dit in tegenstelling tot de bovenwettelijke vakantiedagen die je kunt krijgen. Dit zijn de vakantiedagen die je van je werkgever krijgt bovenop de wettelijke vakantiedagen. Over deze extra dagen - die veelal zijn afgesproken in de cao - kun je afspraken maken met je werkgever: bijvoorbeeld dat je ze opspaart voor langer verlof of inruilt voor geld.

Opnemen vakantiedagen

Wij raden je aan om je vakantie op tijd en schriftelijk aan te vragen. Je werkgever is wettelijk verplicht om jou de gelegenheid te bieden je vakantiedagen op te nemen. Hij moet in principe met  je verlofaanvraag instemmen en mag dit alleen weigeren als jouw vakantie tot grote problemen voor het bedrijf leidt (er moet sprake zijn van een zwaarwegende bedrijfsbelang). De werkgever kan tot uiterlijk 2 weken na ontvangst van je vakantie-aanvraag schriftelijk bezwaar maken. Doet hij dat niet, dan is de vakantie vastgesteld naar jouw wensen.
Feestdagen

Naast de 4 weken vakantie (of meer) kan het zijn dat je ook op nationale feestdagen (doorbetaald) vrij krijgt. Of je vrij bent of moet werken is niet wettelijk bepaald en hangt af van wat er in de cao staat of wat je met je werkgever hebt afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor een eventuele toeslag die je krijgt voor het werken op een nationale feestdag. Of je voor een toeslag in aanmerking komt is afhankelijk van wat erover in de cao of in de arbeidsovereenkomst staat.

Deze nationale feestdagen zijn:
 

 • Nieuwjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Eerste paasdag
 • Tweede paasdag
 • Koninginnedag
 • Bevrijdingsdag - alleen vrije dag in lustrumjaar (1x in de 5 jaar)
 • Hemelvaart
 • Eerste pinksterdag
 • Tweede pinksterdag
 • Eerste kerstdag
 • Tweede kerstdag

Kijk voor de precieze data van de feestdagen op feestdagen.nl

Vakantiegeld

Of je nu fulltimer of parttimer bent. Een vast, tijdelijk of nul-urencontract hebt: iedereen heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8 procent van je (bruto)jaarsalaris. Dit staat in de wet vastgelegd. Dit extraatje wordt eens per jaar in één keer uitbetaald – meestal in mei of juni. Dit betekent dat je het geld uiterlijk eind juli op je rekening moet hebben.

All-in loon

Het komt steeds vaker voor dat werkgevers een all-in loon uitbetalen. Dit houdt in dat je vakantiegeld al in je loon is doorberekend. De werkgever mag dit alleen doen met jouw toestemming. Je ontvangt je vakantiegeld dus niet in juni, maar elke maand waardoor je loon iets hoger lijkt. Als je vakantiedagen ook zijn berekend in je loon, dan verdien je maandelijks nog iets meer. De werkgever mag de vakantiedagen alleen uitbetalen als de cao dat uitdrukkelijk toestaat en als je in de gelegenheid wordt gesteld om (niet doorbetaalde) vakantie op te nemen. 

Heb je vragen over je (bij)baan of stage of heb je problemen waarbij je hulp nodig hebt? Word lid van FNV Jong ! Wij helpen je niet alleen bij problemen op je werk of stage maar doen nog veel meer !

Nieuwsbrief

Wil jij ook handige informatie en tips in je mailbox ontvangen? En vind je het leuk om op de hoogte te blijven wat FNV Jong doet? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Vind je het toch niet interessant? Dan kun je je gewoon weer afmelden!

Plaats reactie

Reacties

Lisa

Beste FNV,

Ik ben 22 jaar en al 6 jaar in vaste dienst met een 0-uren contract en ik bouw daardoor ook geen uren op. Het laatste halfjaar word ik per week 30 tot 40 uur ingeroosterd en als ik een ander contract zou hebben hadden dit best veel uren geweest die ik opgebouwt zou hebben. Mijn manager heeft in mei gezegt dat hij een beter contract zou regelen naar de uren die ik per week gemiddeld werk. Nu ben ik inmiddels al voor de 4de keer in gesprek gegaan over mijn contract en nu wordt er gezegt dat ik niet op een beter contract hoef te rekenen omdat er te weinig uren beschikbaar zijn, maar toch word ik nog steeds iedere week 30 tot 40 uur ingeroosterd.

Zijn ze mij verplicht een ander contract aan te bieden?

FNV Jong

Hey Lisa,

In beginsel bouw je ten allen tijden vakantiedagen op. Je werkgever is wettelijk verplicht om zorg te dragen voor een deugdelijke administratie en moet hier op jouw verzoek ook inzicht in kunnen geven.

Je werkgever dient óók zorg te dragen voor het bijhouden van je vakantiedagen als je een nul-uren contract hebt; het recht op vakantiedagen ligt in de wet vastgelegd.

In hoeverre jouw werkgever verplicht is om jou een ander contract aan te bieden kan ik niet met zekerheid vaststellen, misschien is het een idee om een iets gerichtere e-mail naar onze infobox te sturen.

Jolanda

Ik ben in vaste dienst, 54 jaar. Heb ik inmiddels al recht op ERDV
extra roostervrije dagen voor leeftijd.
Wij hebben geen CAO

FNV Jong

Beste Jolanda,

U heeft uw vraag gesteld in de reactiebox van FNV Jong. Omdat wij gespecialiseerd zijn in arbeidsrechtelijke diensten voor jongeren kan ik uw vraag helaas niet in behandeling nemen.

Graag verwijs ik u door naar het contactcenter van de FNV. Zij kunnen u hierin beter van dienst zijn.

Het telefoonnummer van het contactcenter is 088- 368 0 368.

Kimberly

Hoi,
Bij mijn werkgever kan je aangeven of je verlofuren wil opnemen als je vrij vraagt. Mag mijn werkgever, zonder mijn toestemming, zomaar verlofuren neerzetten op de dagen dat ik vrij heb gevraagd?

FNV Jong

Hey Kimberly,

Het is de bedoeling dat vrije dagen in eerste instantie worden verrekend met je verlofuren.

Bij sommige werkgevers is het mogelijk om in overleg je verlofuren te bewaren. Of dit voor jou ook geldt kun je achterhalen door dit even bij je werkgever na te vragen.

Melissa

Beste FNV,

mijn werkgever heeft besloten dat er in december een aantal afdelingen op het werk gesloten zullen blijven, zo ook de mijne. Wij hebben heel mooi op een briefje gekregen hoeveel uur elke afdeling dan per persoon inlevert en dus niet betaalt krijgt. Maar mag dit zomaar? Ik heb een 38 uur contract, dat zou dus betekenen dat ik ineens 76 uur mis en dat is een behoorlijk bedrag.

FNV Jong

Hey Melissa,

Wanneer jouw werkgever jou gedurende twee weken niet inroostert omdat hij door het sluiten van de afdeling geen werk voor jou heeft, kun je er in eerste instantie van uitgaan dat dit in de risicosfeer van je werkgever valt.

Wanneer het verval van werkuren in de risicosfeer van de werkgever valt bestaat een wettelijke verplichting tot loondoorbetaling. Hij mag je niet ongemotiveerd uren in laten leveren.

daphne

Beste FNV,

De eerste dag van mijn vakantie is er s`avonds een verplichte avond (over protocollen) van mijn werk. Zij vroegen specifiek deze avond vrij te houden omdat het verplicht is voor elke werknemer. Mag je werkgever je verplichten?

FNV Jong

Hey Daphne,

Je geeft aan dat deze avond over de protocollen gaat. De protocollen gaan over afspraken waar jij je als werknemer aan moet houden.

Ik stel voor dat je eerst in overleg gaat met je werkgever en aangeeft dat je die avond al op vakantie bent en dus niet aanwezig zal kunnen zijn. Hierbij kan je voorstellen dat je werkgever de protocollen per mail doorstuurt en dat je deze in je eigen tijd doorneemt.

Danny

Ik werk 40 uur in de week al 5 jaar, maar ik krijg er maar 38 uur uitbetaald. Heb ik nu ook recht op meer vakantie dagen?

FNV Jong

Hey Danny,

Wanneer je een contract van 38 uur hebt en 40 uur per week werkzaam bent, maak je iedere week twee overuren. Deze overuren dient je werkgever te vergoeden, vaak gebeurt dit door de uren te verwerken in je vakantiedagen.

Hoe dit voor jou geregeld is kun je navragen bij de salarisadministratie van jouw werkgever of uit je salarisstrook opmaken.

Jazzy

Beste FNV,

Ik word volgende week 21 jaar en ik werk al bijna 5 jaar in de snackbar van mijn stiefvader. Ik heb een 0-uren contract, maar ik werk gemiddeld zo een 23 uur per week. Ik heb het gevoel dat ik te weinig verdien: ik verdien 6,50 euro per uur inclusief vakantiegeld.

Ik probeer overal te zoeken naar hoeveel ik in mijn situatie zou mogen verdienen maar ik kan het nergens vinden.
Zouden jullie mij wat advies kunnen geven of misschien antwoord kunnen geven op mijn vraag?

Mvg Jazzy

FNV Jong

Beste Jazzy,

Wanneer je €6,50 per uur verdient op 21-jarige leeftijd ligt je loon onder het wettelijk minimumloon. Dit houdt in dat je volgens de wet inderdaad te weinig verdient.

Ik stel voor dat je dit zo snel mogelijk aankaart bij je werkgever zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen.

Daphne

Beste FNV,

Ik ben er achter gekomen dat ik vakantie uren uitbetaald moet krijgen. Dit heb ik in ruim 5 jaar niet uitbetaald gekregen. Ik heb een 0 uren contract maar werk gemiddeld wel 25 uur per week vanaf het eerste moment.

In mij contract staat dan ook dat ik elke maand mijn vakantie uren uitbetaald krijg door mijn werkgever.

Nu is mijn vraag; heb ik nog recht op mijn vakantie dagen van afgelopen vijf jaar? Of vanaf wanneer nog wel? Er is namelijk nog nooit over gesproken of ik ze op moet nemen of iets over gezeg.

Hoop dat jullie mij kunnen helpen!

Groeten
Daphne

FNV Jong

Beste Daphne,

In beginsel is het mogelijk om de betaling van de vakantieuren alsnog op te eisen. Voor het vorderen van vakantieuren geldt een verjaringstermijn van vijf jaar.

Ik stel daarom voor dat je berekent (of laat berekenen) hoeveel geld je nog van je werkgever zou moeten ontvangen.

Naomi

Beste FNV,

Hopelijk kunnen jullie mij helpen..
Ik heb in mei vrij gevraagd voor aankomend weekend. In augustus heb ik helaas te horen gekregen dat mijn contract bij mijn werkgever niet wordt verlengd. Dit betekent dat op 1 oktober mijn contract afloopt. Gebleken is dat ik behoorlijk wat min uren heb. Dit heb ik vroegtijdig (en schriftelijk) aangegeven bij mijn werkgever. Nu hebben ze mijn vandaag verplicht dat ik morgen en zaterdag moet werken om enkele min uren in te halen. Met het vrije weekend hebben zij destijds ingestemd en de bestemming is ook al geboekt. Mag dit zomaar?

FNV Jong

Hoi Naomi,

Je werkgever kan je niet verplichten om morgen en zaterdag te werken.

Je hebt vakantie toegekend gekregen en je werkgever mag deze niet zomaar intrekken om een paar min-uren te verrekenen. Het is al helemaal niet de bedoeling dat je werkgever dit de dag voor je vakantie ingaat probeert.

Ron

Ik heb volgens mijn contract recht op 21 vakantiedagen per jaar. Het bedrijd waar ik werk is tussen kerst en nieuwjaar gesloten. We krijgen dan vrij zonder dat dit ten koste gaat van vakantiedagen (staat niet gemeld in de arbeidsovereenkomst, is een soort "cadeau").
Nou wil mijn werkgeven dat we dit jaar vanwege drukte tussen kerst en nieuwjaar doorwerken. Heb ik recht om de gemiste dagen later op te nemen.

FNV Jong

Beste Ron,

Aangezien je in principe geen vakantiedagen opgeeft om gebruik te maken van deze collectieve bedrijfsvakantie zal je hier geen vervangende vrije dagen voor krijgen.

Door te werken bouw je naast loon wel vakantiegeld en vrije dagen op. Omdat je in december meer werkt dan normaal het geval is, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je vakantiegeld en aantal vrije dagen dit jaar hoger uitvallen.

tugba

ik ben 4 weken op vakantie geweest. ik heb 9 uur contract. wordt er dan die 4 weken van mijn 9 uur contract uitbetaald? ik hen vaste contract en ik werk 8 jaar daar??

mvg

FNV Jong

Beste Tugba,

Per jaar heb je recht op vier maal je contractuele uren vakantie per jaar. Wanneer je een negen-uren contract hebt, heb je in beginsel recht op betaald verlof van vier keer negen uur.

Wel kan het zo zijn dat je vakantieuren al in je loon zijn verwerkt of dat je deze reeds hebt opgenomen, om uit te zoeken of dit het geval is kun je het beste contact opnemen met de salarisadministratie van je werk.

Julia

Hoi FNV,

Ik heb een 9 uren contract, ik werk 3x per week 3 uur. 9x4=36, betekent dit dat ik in totaal 36 uur vakantie heb? Ik krijg van mijn werkgever geen extra vakantieuren bovenop de CAO. Ik snap niet helemaal hoe het zit met de 4 weken, 36 uur is toch bij lange na geen 4 weken?
Hoor het graag!
Groetjes

FNV Jong

Hoi Julia,

Waar je vanuit kunt gaan is dat je over het gehele jaar wettelijke vakantieuren opbouwt. In één jaar bouw je vier werkweken aan wettelijke vakantieuren op.

Aangezien jij 9 uur per week werkt, bouw je per jaar 36 uur aan vakantie op, wat gelijkstaat aan vier volledige werkweken aan verlof.

brett

hallo,

ik werk bij een meubelwinkel en heb een 7 uren contract. ik ben afgelopen maand 3 weken op vakantie geweest en heb dus 3x7 uur opgenomen. nou is er deze maand salaris ingehouden op mijn loon omdat ik volgens het bedrijf teveel vakantie-uren opgenomen zou hebben. mogen zij dit doen en op hoeveel vakantie-uren heb ik recht?

FNV Jong

Beste Brett,

Per jaar maak je aanspraak op vier maal de wekelijks gewerkte uren. Dit houdt in dat je 4x7 uur per jaar op kunt nemen. Het is mogelijk dat je nog niet lang genoeg in dienst bent bij de meubelwinkel om de gewenste hoeveelheid vakantie-uren op te nemen.

In zo een geval kan het voorkomen dat deze uren wel worden uitbetaald terwijl je ze nog niet hebt opgebouwd, wat inhoudt dat er een overschot aan salaris is overgemaakt. Je werkgever heeft het recht dit bij de opvolgende loonstrook te corrigeren.

Benjamin

Hoi,

Ik heb een 7-uurig weekcontract maar werk altijd rond de 30-35 uur. Mijn meeruren worden uiteraard wel uitbetaald. Nu was er bedrijfsvakantie afgelopen 3 weken zonder dat ik zelf om vakantie vroeg. Nu heb ik alleen die 7 uren per week uitbetaald gekregen. Is het mogelijk het verschil van 30-7 uur terug te krijgen? En zelf heb ik nooit vrij genomen alleen 2 dagen van 2016, kan ik de vakantie-uren die ik heb opgebouwd uit laten betalen?

FNV Jong

Beste Benjamin,
Indien je drie maanden achtereen of langer 30-35 uur per week hebt gedraaid mag je op grond van het rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst en –omvang ervan uitgaan dat je aanspraak kan maken op een bijstelling van je contract. Hierdoor zal je zevenurige weekcontract omgezet worden naar een weekcontract naar het gemiddelde aantal werkuren per week binnen de periode van drie maanden.
Betreffende de vakantie-uren kan je contact opnemen met de salarisadministratie van je werkgever om deze uit te laten betalen.

Det

Ik heb sinds half juli een stagebaan, ze wisten dat ik van 4 augustus tot 20 augustus een vakantie geboekt had, nu woorden de uren die ik gewerkt heb niet uitbetaald.
Men moet de uren toch gewoon uitbetalen en de uren dat ik op vakantie was onbetaald verlof.
Nu denkt de manager dat ik niets uitbetaald krijg omdat ik nog geen vakantie heb opgebouwd.
Ik denk dat de uren die ik van half juli tot 3 augustus gewerkt heb gewoon betaald moeten worden. Klopt dit.

FNV Jong

Beste Det,

Indien je een stageovereenkomst hebt ondertekend waarin een stagevergoeding afgesproken staat is je stageplaats verplicht de gewerkte periode, zijnde van half juli tot drie augustus, uit te betalen.
In sommige stagecontracten wordt echter wel een urennorm gehanteerd.

Jan Klaas

Hallo,

Heb een vast contract voor 32 uur in de week. Nu wil ik 4 weken op vakantie. Moet ik dan per week 32 uur vakantie nemen?

Dagen in mijn contract zijn niet bepaald. Met feestdagen moet ik dan nog steeds 32 uur werken?

FNV Jong

Hallo Jan Klaas,

In principe neem je dan viermaal 32 uur aan vakantie op ja.

Als je geen vaste dagen hebt is het altijd een beetje raar om deze berekening te maken en vangwege de flexibilieit die je normaal gesproken hebt, maar je mag aannemen dat per week 32 vakantieuren worden opgenomen.

B

Mijn dochter werkt onder een 0-urencontract. Ze wil vrij voor een bepaalde dag, maar haar is verteld dat ze al teveel vrij heeft gevraagd in de afgelopen tijd. Mag haar een vrije dag worden geweigerd?

FNV Jong

Hi B,

Onder enkele omstandigheden mag dat wel ja, bijvoorbeeld als ze geen vakantiedagen meer heeft en als ze heeft afgesproken om op de desbetreffende dag beschikbaar te zijn.

Jessica

Ik zie in mij uren lijst staan dat ik viertien vakantie uren heb opgenomen terwijl ik een contract heb van 5-8 uur in de week. Mogen zij zomaar meer vakantie afschrijven dan mijn contracturen.

Vriendelijke groet Jessica

FNV Jong

Hey Jessica,

Het zou kunnen kloppen. Hoeveel weken was je weg? Per jaar mag je minimaal viermaal het aantal contracturen op vakantie. In jouw geval zou dat minimaal 20 uur zijn.

Heb je dit al besproken met jouw leidinggevende?

A. Morales

Goededag,
Mijn contract was voor 14 uren x week. Afgelopen juni mijn contract is einde. Ik heb 17 vakantiedagen dat ik heb niet genomen maar in mijn laatste salaryslip staat niet de vakantiedagen betalen.
Die vakantiedagen moet me betalen? en hoeveel ik moet betalen?

FNV Jong

Hi,

Als je geen vakantiedagen hebt kunnen opnemen, hoor je die aan het einde van jouw dienstverband uitbetaald te krijgen.

Kera

Hoi.
Ik ben een dikke maand geleden op een nieuwe job gestart. Heb zeven jaar en half voor een zelfde werkgever gewerkt ervoor en zelf ontslag genomen. Mijn volledige vakantie moet nog opgenomen worden. Maar mijn vorige baas doet moeilijk om me de papieren te geven. En zonder de papieren krijg ik natuurlijk geen vakantie op de nieuwe job.
Is er een andere weg om dat vakantieattest te bekomen?

Mvg kera

FNV Jong

Hi Kera,

Leuk dat je een nieuwe job hebt. We snappen niet exact wat je bedoelt met 'de papieren'. In principe neem je jouw vakantiedagen niet mee naar de nieuwe werkgever.

Wel hoort jouw werkgever een eindrekening af te geven bij uitdiensttreding.

Dionne

Hallo,
Ik heb een vraag.
Ik ben werkzaam in de kinderopvang. Op mijn contract sta dat ik minimaal 8uur per week werk.
Nu ben ik afgelopen 2 weken op vakantie geweest, en was het bedrijf dicht.
Hoor ik deze 2 weken doorbetaald te krijgen? Dus nog 16 uur te krijgen?
Wel heb ik vakantie geld gehad..

Mvg,

FNV Jong

Hi Dionne,

Een werknemer verwerft op jaarbasis viermaal het aantal vakantieuren dat hij of zij normaal per week werkt.

Per jaar heb jij dus recht op minimaal 32 uur aan betaald verlof, verspreid over vier weken. Die twee weken had je recht op loon ad 16 uur. Het kan zo zijn dat je nog niet voldoende dagen had opgebouwd.

Johan

Beste FNV,

Heb je recht op loon als je op vakantie gaat na 23 gewerkte weken met in de fase ABU Fase B zit? Ik ben namelijk ook een uitzendkracht.

ik hoor het graag!

FNV Jong

Hi Johan,

Ook uitzendkrachten onder de ABU cao bouwen in principe vakantiedagen op. Het beste kun je een keer jouw loonstroken raadplegen overleggen met jouw uitzendbureau en inlener. Wellicht heb je zelfs vakantiedagen van Fase A meegenomen.

Laura

Beste FNV,

Ik heb een contract van 20 uren, maar werk wel af en toe een paar dagen extra. Zou ik over deze extra dagen ook vakantiedagen en vakantiegeld moeten opbouwen?
Alvast bedankt.

FNV Jong

Hoi Laura,

Ja zeker! Je vakantiedagen worden opgebouwd op basis van het daadwerkelijk gewerkte aantal uren.

Groetjes FNV Jong

Evelien

Wordt bij het vaststellen van de omvang van een arbeidsovereenkomst alleen rekening gehouden met het daadwerkelijk aantal gewerkte uren, of wordt ook gekeken naar het aantal opgenomen (en uitbetaalde) vakantiedagen en bijzonder verlofuren? Ik heb een 0-uren contract maar heb structureel meer gewerkt sinds ik ben aangenomen. In de afgelopen 3 maanden heb ik 39 uur gemiddeld gewerkt per week, maar mijn werkgever stelt dat dat gemiddelde lager is omdat ik een paar dagen vakantie heb opgenomen en door het bijwonen van een begrafenis bijzonder verlof heb moeten opnemen.

FNV Jong

Hoi Evelien,

Ik raad je aan deze pagina te bekijken: http://www.fnvjong.nl/bijbaan/oproepcontracten. Hier vind je meer info over 0-uren contracten. Heb je verder hulp nodig? Word lid van FNV Jong en wij helpen je gratis met dit soort vraagstukken.

Groetjes FNV Jong

Larissa

Ik heb een contract van 12 uur in de week en werk op vaste afgesproken dagen en uren. Nu heb ik 26 vakantiedagen (staat in mijn contract). Nu heb ik 3 weken vakantie genomen wat dus inhoudt dat ik inprincipe 36 uur totaal niet werk ( wel doorbetaald) nu zegt mijn werkgever dat ik nog maar 5 vakantiedagen overhou . Dat zou inhouden dat ik 6 dagen vrij neem ( mijn vaste werkdagen) en die uitbetaald krijg maar wel 21vakantiedagen inlever. Klopt dit wel ?

FNV Jong

Hoi Larissa,

Als jij 12 uur per week werkt, neem je ook 12 uur per week vrij. Je neemt dus inderdaad 36 uur op. Deze 36 uur zou dan ook van jou vakantiedagen afgehaald moeten worden.

Groetjes FNV Jong

Pagina's

Agenda

4 nov '16
PensioenLab - bootcamp
1 nov '16
Meet-up FNV Jong leden
De branding, Croeselaan 303, Utrecht
Meer activiteiten

Volg FNV Jong

Acties

Meer acties